Ugrás a tartalomra
Sanatate cu apicole pure si crude

Egészség a tiszta és nyers méhekkel

Az elmúlt években egyre több nyers, friss és tiszta kaptártermékhez jutunk. Korábban például csak száraz virágport és csak liofilizált méhpempőt találtunk, a nyerstermékeket pedig a méhészeknek tartották fenn, akiknek munkájuk jellegéből adódóan rendelkezésre álltak. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ezek a nyers termékek összehasonlíthatatlan tulajdonságokkal rendelkeznek a feldolgozott vagy szárított termékekhez képest. Alapvetően élő táplálékok, megőrzik azon virágok és növények összes tulajdonságát, amelyekből a méhek nyerték.

A nyers pollen például a száraz virágporon kívül laktofermenteket tartalmaz, amelyek természetes probiotikumok, nagyon hasznos anyagokat mindazok számára, akik emésztési problémákkal küzdenek, ami manapság a napi étrendben lévő káros anyagok miatt gyakori.

Természetesen ahhoz, hogy a méhészeti termékek a kaptárból szüretelve elérhetőek legyenek, bizonyos szabályokat be kell tartanunk. A nyers virágpor például csak a fagyasztóban tartható. Szinte vizet nem tartalmaz, nem fagy meg, onnan közvetlenül fogyasztható. Szobahőmérsékleten legfeljebb 10 napig tart. A nyers méhpempőt hűtőszekrényben, 3-6 Celsius fokos hőmérsékleten tároljuk.

A mézet soha nem hevítik 40 Celsius fok fölé, mert ez a hőkezelés tönkreteszi egyes tulajdonságait. Sokszor a méztermelők előszeretettel dolgozzák fel hővel, hogy folyékonyabb legyen, vonzóbb színt kapjon a vásárlók számára, de ez egyáltalán nem ajánlott. Tudnunk kell, hogy a nyers, természetes, feldolgozatlan méz az a méz, amely kikristályosodik, cukrosodik. Attól függően, hogy melyik virágból származik, gyorsabban vagy lassabban kristályosodik. Ha vissza akarjuk állítani a folyékonyságát, természetesen melegíthetjük egy kicsit, de 40 Celsius-fok fölé soha.

Cégünk, az ApiLand mindezeket a nyers és tiszta kaptártermékeket biztosítja Önnek, maximális védelem mellett, az egész terméken, a kaptártól a boltig. Amellett, hogy sokkal egészségesebbek, ízletesebbek is - egy másik előny.

Dr. Andreea Dragomirescu a nyers és tiszta méhészeti termékek egészségügyi előnyeiről, valamint azok tartósításáról is beszélt a Realitatea TV „Diferente si Esente” című műsorában (2015. november 21.).

Előző cikk ApiLand a kicsiknek
Következő cikk Az Apiland.ro-n folytatódik a nagy nyüzsgés!