Ugrás a tartalomra
ALERGIE LA POLEN - TERAPIE DE DESENSIBILIZARE

POLLEN ALLERGIA - DESSENZITIZÁLÓ TERÁPIA

Az allergia kortól és egészségi állapottól függetlenül bármelyikünket érinthet. Az élet bármely szakaszában megjelenhetnek, még akkor is, ha nincs allergiája. Az ilyen allergiás reakciókat kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük, és a pollen a legismertebbek közé tartozik. Az ilyen típusú allergiát allergiás rhinitisnek nevezik.

Ebben a cikkben többet megtudhat a következőkről:

Mi az allergia?

Hogyan és mikor jelenik meg?

A pollenallergia tünetei

Megelőzés és kezelés

Olvasási idő: 6 perc

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet reakciója vagy túlérzékenység bizonyos, általa idegennek és veszélyesnek tartott anyagokkal szemben, amelyeket allergéneknek neveznek. Az immunrendszer úgy látja az allergéneket, mint bármely más vírust vagy baktériumot, és beindítja az antitestek, jelen esetben az immunglobulin E (IgE) termelését. Az IgE viszont kiváltja a hisztamin felszabadulását. A túl sok hisztamin allergiás tüneteket okoz.

A szervezet védelméért az immunrendszer felelős. Amikor egy behatoló, például vírus vagy baktérium behatol a szervezetbe, a „gyalogság” (védelmi rendszerünk) antitestek termelését rendeli el, amelyek célja ezeknek a betolakodóknak az eltávolítása.

Hogyan és mikor jelentkezik az allergia?

Egyre többen küzdenek szezonális allergiával, általában a tavasz beköszöntével, márciustól. A fák virágzásával a virágok pollenjét a szél hordozza, és allergiás reakcióinkat válthatja ki.

A légúti allergiában szenvedők 40%-a allergiás a különböző pollenekre. A statisztikák szerint 482 000 román allergiás a parlagfű pollenjére, szemben a 9 000 000 aktív emberrel. Az Ambrosia tulajdonképpen egy gyomnövény, amellyel könnyen találkozhatunk az utak szélén, szántóföldeken vagy nem parkosított területeken.

Allergiás reakciók jelentkezhetnek az allergén anyaggal való érintkezést követően néhány percen belül, néhány órán belül, vagy előfordulhat késleltetett reakció is, amely több nappal az érintkezés után következik be, az allergén még jelen van a szervezetben. A bronchiális asztmában szenvedő vagy legyengült immunrendszerű betegek hajlamosabbak az allergia kialakulására. Az allergia is örökölhető, de nem szükséges, hogy a csecsemőnél kialakuljon az az allergia, mint az anyja vagy az apja.

 

A pollenallergia tünetei

Az allergének bejuthatnak szervezetünkbe légúti, emésztési vagy bőrön keresztül. Pollen esetében belélegezve az orrnyálkahártyával vagy a tüdővel közvetlenül érintkezve gyulladást okoz.

A pollenallergia leggyakoribb tünetei a következők:

  • orrfolyás;
  • tiszta, vizes orrfolyás;
  • ismételt tüsszögés;
  • az orr és a szem viszketése;
  • a szem vörössége és bőséges könnyezése;
  • köhögés;
  • fejfájás;
  • bőrkiütés.


Az allergiás tüneteket gyakran összekeverik a megfázás tüneteivel. Annak ellenére, hogy sok közülük gyakori, allergia esetén nincs láz vagy torokfájás.

Az allergiás tünetek intenzitása változhat az enyhétől az anafilaxiás sokkig, amely az allergia legsúlyosabb megnyilvánulása, és amely orvosi vészhelyzetet jelent.

 

Megelőzés és kezelés

Az allergia kezelésének klasszikus módja az antihisztaminok beadása, amelyek blokkolják a hisztamin hatását és megállítják az allergiás reakciót. De ezek az antihisztaminok csak a tüneteket kezelik, nem az allergia okát.

Ha allergiás nátha jellegzetes tünetei vannak, célszerű allergológushoz fordulni. Többféle elemzés létezik, amelyek meghatározzák az allergiás reakció pontos kiváltóját. Az allergén és a tünetek súlyosságának megállapítása után szükség esetén gyógyszeres kezelésben részesülhet, vagy különféle ajánlásokat kaphat az allergiás nátha kezelésére.

 

Mivel a szél által szállított anemofil virágporral való érintkezés elkerülése szinte lehetetlen, a legjobb módszer ennek az allergiának a csökkentésére, vagy akár végleges megszabadulására a nyers pollen deszenzibilizáló terápia . Ez a méhek által gyűjtött virágpor , az úgynevezett entomofil pollen, és nem okoz allergiát.

 

A deszenzitizáló terápia révén a szervezet kis adagokban kapja az allergént, amelyet hosszabb időn keresztül fokozatosan növelnek. Így az allergén anyag ismerőssé válik, és az immunrendszer már nem, sőt sok esetben egyáltalán nem reagál rá olyan hevesen. Fontos tudni, hogy ez az allergén, a pollen allergiás reakciót válthat ki, mert az immunrendszer rosszul érzékeli, mivel ártalmatlan anyag. Ha az allergia már nem jelentkezik, a pollen nem okoz betegséget, nem jelent veszélyt a szervezetre.

 

A deszenzitizáló terápia akkor hatékony, ha több héttel az allergiát okozó pollen megjelenése előtt kezdődik. Évente legalább két nyers virágporos kezelés javasolt, általában egy tavasszal, a februári pollenfogyasztással kezdődően, egy pedig ősszel, vagy attól függően, hogy az allergia általában mikor kezdődik.

A terápia első napjaiban 2-3 pollenszem elegendő, reggel éhgyomorra, 20-30 perccel reggeli előtt elfogyasztva, és a virágpor mennyiségét fokozatosan növeljük napi egy evőkanálig felnőtteknél, kb. 15g, gyerekeknek pedig egy teáskanál, azaz napi 5 g nyers pollen.

 

A szervezet érzéketlenítésére legalkalmasabb nyers pollenfajták a polyflor , mivel a pollenszemek sokféle virágból, vagy a fűzből származnak, erős gyulladáscsökkentő hatása miatt, valamint az, hogy a szél által szállított fűzpollen sok helyen megtalálható. allergiás reakciók kiváltásáért felelős helyzetek. Ugyanakkor más típusú tavaszi virágporok, mint a cseresznye , alma , szilva , galagonya vagy vadrózsa, hatékonyak az allergia elleni küzdelemben.

Források:

https://www.superfoodevolution.com/bee-pollen-benefits.html

https://www.gralmedical.ro/blog/alergiile-sezoniere

https://consultmed.ro/alergiile-primavara-simptome-preventie-tratament/

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alergia-la-polen-o-patologie-continua-crestere

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára