Ugrás a tartalomra
De ce cristalizează mierea?

Miért kristályosodik ki a méz?

Olvasási idő: 5 perc

Ebben a cikkben a következőkről olvashat:

 1. A méz összetétele

 2. A méz kristályosítása

 3. Egyéb tényezők, amelyek meghatározzák a méz kristályosodását

 4. A melegített méz mérgező. Mítosz vagy igazság?

Volt már azon a küszöbön, hogy kivett egy kanál kristályos mézet az üvegből, és megállt néhány másodpercre, hogy megkérdezze magában: jó ez a méz még? Felejtsd el a gondjaidat. A méz kristályosítása vagy közkeletű szóhasználattal cukrosítása a méz teljesen normális folyamata , és ennél is több garancia arra, hogy az üvegedben lévő méz természetes.

A folyamat jobb megértése érdekében nézzük meg, miből készül a méz.

A méz összetétele

A méz összetételét elsősorban azok a virágok határozzák meg, amelyekből a méhek a nektárt gyűjtötték. Általában a tartalom valahogy így néz ki:

 • Szénhidrátok: A méz főként cukrokból áll, koncentrációja körülbelül 80%. A glükóz és a fruktóz a méz leggyakoribb cukortípusai;

 • Víz: a méz 15-20% vizet tartalmaz, amely szükséges a méz feldolgozásához és megfelelő állagának fenntartásához;

 • Fehérjék: kis mennyiségben, például enzimek és aminosavak;

 • Vitaminok és ásványi anyagok: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rézt, jódot találunk;

 • Természetes ízek: azokból a növényekből származik, amelyekből előállították;

 • Természetes pigmentek: például karotinoidok, amelyek sárga vagy barna színt adnak a méznek;

 • Antioxidánsok: védik a szervezetet a szabad gyökök ellen.

A méz kristályosítása

A méz a betakarítás után hónapokon vagy akár éveken belül kikristályosodhat. Ez a folyamat a glükóz és a fruktóz arányától függ. Idővel a glükóz elválik a víztől, és kristályokat képez. Tehát, ha magasabb a glükóz százalékos aránya, akkor a méz gyorsabban kristályosodik, mint a hárs-, repce- vagy poliflóráméznél. Ezzel szemben, ha a méz több fruktózt tartalmaz, a kristályosodás nehezebb. A legjobb példa ebben az esetben az akácméz, amelyet legtöbbször folyékony formában találunk meg.

A kristályosodási folyamat természetes, a méz minőségét nem befolyásolja, tulajdonságai változatlanok maradnak.

Egyéb tényezők, amelyek meghatározzák a méz kristályosodását

A fent részletezett fruktóz/glükóz arányon kívül más tényezők is befolyásolhatják a méz kristályosodását. Az egyik a mézben lévő pollen mennyisége. A magyarázat egyszerű, mivel a mézben található természetes részecskéken glükózkristályok keletkeznek. Tehát minél több pollen, annál több kristály képződik.

Egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a kristályosodási folyamatot, a hőmérséklet , mind az extrakció időpontjában, mind a tárolási hőmérsékleten. A méhek a kaptár hőmérsékletét állandóan 35°C körül tartják. Amikor a mézet kivonják és alacsonyabb hőmérsékleten tárolják, a kristályosodási folyamat felgyorsul.

A melegített méz mérgező. Mítosz vagy igazság?

Ha vissza akarja állítani a mézet folyékony állapotba, ez lehetséges. És nem, a méz nem válik mérgezővé, ezért ezt az állítást a mítosz kategóriába soroljuk. A méz melegítésének helyes módja, ha az edényt meleg vízbe tesszük, maximum 40°C-ra.

40°C fölé melegítve a méz elveszíti tulajdonságainak nagy részét, és csak édes aromáját tartja meg. A cukor egyszerű helyettesítője lesz. Ha szeretné élvezni minden jótékony hatását, amelyet a testére hoz, adjon hozzá teához vagy kávéhoz, miután kissé lehűlt.

Tehát a kristályosodás egy természetes folyamat, amely igazolja a méz valódiságát. A szakemberek még a kristályos méz vásárlását is javasolják ősztől tavaszig, ez a természetes állapot. A terápiás tulajdonságok változatlanok maradnak, és néhányan ebben a formában részesítik előnyben, mert könnyebben kezelhető, és az íze kifejezettebb.

9 MÓDSZERről is olvashatsz, MIVEL MEGKÜLÖNBÍTHETŐD A NYERS MÉZET A HAMISÍTÁSTÓL

Források:

https://dieta-net.webnode.ro/sanatate/apiterapia/compozitia-mierii/

https://www.powerblanket.com/blog/why-does-honey-crystallize/

https://www.organichoney.ro/despre-miere/

https://apilife.ro/ro/compozitia-mierii/#:~:text=Mierea%20are%20%C3%AEn%20compozi%C5%A3ia%20sa,%E2%80%9D%2C%20venit%C4 %83%20%20-tól%20-ig növények .

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára