Ugrás a tartalomra
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
Ce este fastingul?

Mi a böjt?

Mostanában sokat halljuk a böjt szót. Az angol nyelvről lefordítva böjtöt jelent, de nem pontosan az általunk megszokott vallási böjtre utal. A cél viszont ugyanaz: a szervezet megtisztítása, vagy ha a vallásos konnotációkat eltávolítjuk, akkor a szervezet méregtelenítéséről beszélünk.

A böjtöt számos vallás ismeri és gyakorolja. Ez magában foglalja az ételtől és italtól való tartózkodást bizonyos ideig. A mai böjtben azonban megengedett a víz, a cukrozatlan tea vagy a sima feketekávé.

Mi az időszakos böjt?

Beszéljünk egy kicsit az időszakos böjtről, vagyis az étkezési és böjti időszakok váltakozásáról.

A legnépszerűbb időszakos böjt módszerek a következők:

  • A 16/8-as módszer: Leangains-protokollnak is nevezik, és csak a nap 8 órájában feltételezi az étkezést, a többi 16 órában pedig koplal; ezt az intervallumot az ütemezése szerint választhatja ki.
  • Eat-Stop-Eat: Ez a módszer egy teljes, 24 órás böjtöt foglal magában hetente egyszer vagy kétszer. Például 13:00-kor fejezi be az ebédet, és a következő étkezés továbbra is az ebéd lesz, de másnap 13:00-kor.
  • Az 5:2 diéta: a hét két nem egymást követő napján maximum 500-600 kalóriát jelent, a másik 5 napon pedig normálisan étkezhetsz.

A böjt előnyei

Az egyik legfontosabb, és mellesleg a leggyakoribb ok, amiért az emberek a böjt gyakorlását választják, a fogyás .

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fogyás akkor is bekövetkezett, ha a kalóriák száma változatlan volt, és ez az autofágiának köszönhető. Az autofágia folyamata akkor következik be, amikor nem látja el táplálékkal a szervezetet, és az elfogyasztja azt, amivel már rendelkezik, és a zsírraktárakból indul ki. Alapvetően minden rosszat felhasznál a szervezetben, zsírt, régi és beteg sejteket, sérült fehérjéket, vírusokat és baktériumokat energiatermelésre. Ez a folyamat támogatja a szervezet természetes méregtelenítését .

Az időszakos böjt előnyei közé soroljuk még a vérnyomás kiegyensúlyozását , a 2-es típusú cukorbetegség , sőt egyes ráktípusok megelőzését is . Emellett az energiaszint növekszik , az immunrendszer megerősödik , a sejtregeneráció pedig késlelteti az öregedési folyamatokat . Nem szabad megfeledkeznünk a böjt gyulladáscsökkentő hatásáról az egész szervezetre.

Természetes méregtelenítés

A szervezet természetes méregtelenítéséért felelős szervek, amelyeknek megfelelő működésükhöz nagyobb figyelmet kell fordítanunk:

  • Máj - a fő méregtelenítő szerv. Több mint 500 anyagcsere-folyamatról gondoskodik;
  • Vesék - kiszűrik az anyagcsere-hulladékot a vérből és szabályozzák a test pH-értékét;
  • Nyirokrendszer - szállítja a tápanyagokat és eltávolítja a méreganyagokat. Fizikai aktivitásra van szüksége, hogy hatékonyan láthassa el funkcióját;
  • Tüdő - távolítsa el a toxinokat a légzési folyamaton keresztül;
  • Vastagbél - felszívja a tápanyagokat, és lehetővé teszi a szervezet számára a hulladék eltávolítását;
  • A bőr - a legnagyobb szerv, amelyen keresztül a méreganyagok kiürülnek, és ez a verejtéken keresztül történik.

Miért együnk virágport szakaszos böjt közben?

Annak érdekében, hogy ne fossza meg szervezetét a szükséges tápanyagoktól, az étkezési időintervallumban a legegészségesebb táplálékot és étrend-kiegészítőt kell választania. Ugyanakkor az étkezésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie. Elég nehéz ezt megtenni, ha csak néhány órája van az étel elfogyasztására. Azt azonban biztosíthatja, hogy jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyen be a szervezetbe, ha a nap első étkezése előtt méhészeti termékeket fogyaszt. A legelő és a nyers virágpor segít a méregtelenítő programban, mert elősegíti az anyagcsere felgyorsítását.

A Pasture fitohormonokban, antioxidáns hatású polifenolokban, ásványi anyagokban és hatóanyagokban gazdag természetes bio-stimulátor, amely tökéletes méhészeti termékké teszi. Kiváló adjuváns a szervezet méregtelenítésében és segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

A legelőről és a szervezet méregtelenítésében betöltött szerepéről itt olvashat bővebben : A LEGELŐ VAGY NEM HATÉKONY A MÉREGTELENÍTÉSBEN?

A nyers cseresznye pollen segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, és jótékonyan hat a vesék és a hólyag tisztítására. A nyers fűz és alma virágpor erősíti az immunrendszert, szabályozza a bélflórát és az anyagcserét, emellett jó méregtelenítő. Erős antioxidáns és szabad gyökök elleni küzdelemmel rendelkezik.

Úgy tűnik, csak előnyökkel jár, de a böjt mégsem való mindenkinek, és tanácsos orvoshoz fordulni, mielőtt elkezdené az időszakos böjtöt. Hippokratész azonban azt mondta, hogy a böjt segíti a szervezet öngyógyítását, és később számos orvosi tanulmány megerősítette ezt a hipotézist.Források:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322293#tips-for-maintaining-intermittent-fasting

https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#what-it-is

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/intermittent-fasting-what-is-it-and-how-does-it-work

https://doctormihail.ro/2019/10/29/intermittent-fasting-dovedit-stiintific-sau-una-dintre-cele-mai-bune-metode-de-a-ramane-sanatos/

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180830084826.htm

https://organicfood.ro/autofagia-cum-sa-incepi-reinnoirea-corpului/

https://www.revistamedicinas.ro/articol/detoxifierea-organismului-in-mod-natural-care-sunt-cei-mai-buni-antioxidanti-315

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára