Ugrás a tartalomra
Pastura este sau nu este eficienta in curele de detoxifiere?

Pastura este sau nu este eficienta in curele de detoxifiere?

Pastura este un conglomerat de nutrienti care sprijina procesul de detoxifiere al organismului. O cura de detoxifiere contribuie la restabilirea echilibrului interior aducand un plus de energie și vitalitate în organism.

Curele de detoxifiere sunt din ce în ce mai populare și sunt promovate în special la început de an și la începutul verii. Dar sunt ele necesare? Sunt oare eficiente? Ce beneficii au curele de detoxifiere și cum se practica? Hai sa vedem.

Curele de detoxifiere sunt adesea confundate cu cele de slabire insa, asa cum numele indica, detoxifierea servește la eliminarea toxinelor din organism și nu la eliminarea grasimilor. Vorbim așadar despre doua cure total diferite. Acum ca am lamurit acest lucru, hai sa vedem ce este detoxifierea și care sunt principiile acesteia.

Surse de toxine. Principiile unei cure DETOX

Nu e niciun secret ca trăim într-o mare de toxine și ca le consumăm în fiecare zi fără sa ne dăm seama. Reziduurile generate natural prin metabolismul nutrientilor, aditivii alimentari, substantele chimice, medicamentele, tutunul, alcoolul și chiar praful sunt surse de toxine care pot avea efecte negative asupra sanatatii. Acestea favorizează instalarea disconfortului în organism și provoacă un dezechilibru la nivel general sporind apariția durerilor articulare, musculare, a starilor de oboseala si a tulburarilor de somn. Pe langa acestea, mai pot apărea dificultăți de concentrare, retentie de apa în țesuturi sau chiar migrene. 

Curele de detoxifiere au rolul de a neutraliza aceste toxine și de a completa acțiunea sistemului natural de detoxifiere al organismului.

Iată cateva principii ale unei cure DETOX:

Renuntarea la alimente procesate

Consumul alimentelor crude

Consumul suplimentelor alimentare pure 

Renuntarea la zahăr și înlocuirea acestuia cu miere de albine

Consumul plantelor care susțin procesul de curatare a sangelui cum e papadia, sfecla, marul, și legumele cu frunze verzi

Consumul produselor apicole: miere, pastura, polenuri crude (papadie, mar, trandafir salbatic)

Beneficiile unei cure DETOX

Curele de detoxifiere pot avea scopuri bine stabilite (de ordin medical)  sau chiar mai generale, obiectivul fiind găsirea unei stări de bine prin reechilibrarea organismului. 

În topul beneficiilor curelor de detoxifiere se afla recapatarea energiei, restabilirea echilibrului interior, ameliorarea stării de spirit și a proceselor cognitive, îmbunătățirea digestiei, reglarea tranzitului intestinal, a somnului și chiar a aspectului fizic general. 

In esenta, făcând o cura de detoxifiere contribuim la creșterea calității vieții prin îmbunătățirea sănătății.

Cum se face cura DETOX

La un simplu search pe google vei găsi numeroase cure drastice de detoxifiere de cateva zile care se bazează fie doar pe consumul unor lichide, fie doar pe consumul unui tip de cereale, fructe sau legume. Puțini sunt însă specialistii in nutritie care aprobă astfel de cure. 

In general, se recomanda cure complexe de detoxifiere de 6-8 saptamani bazate pe o dieta echilibrata formata din alimente crude, neprocesate, pe excluderea alimentelor care contin zahar adaugat, substante chimice, reducerea consumului de sare și cel mai important, evitarea cofeinei, a tutunului și alcoolului. 

Dacă nu ai făcut niciodată o cura de detoxifiere și vrei sa incepi acum, ia în considerare sfatul unui nutriționist avizat și include în dieta ta pastura de albine.

Detoxifiere cu PASTURA 

Înainte de a vorbi despre eficienta pasturii în curele de detoxifiere hai sa vedem ce este aceasta, cum este produsă și din ce este compusă.

Pe scurt, pastura este polen crud fermentat în celule sigilate ale fagurilor din stup. Sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate, polenul trece printr-o serie de modificări biochimice şi structurale, transformându-se după 3 luni de fermentare într-un conglomerat de nutrienti care sprijina procesul de detoxifiere al organismului. 

Valoarea nutritiva a pasturii este remarcabila, fiecare bobita fiind bogată natural în fitohormoni, polifenoli cu efect antioxidant, elemente minerale şi substanţe active. 

Complexul de vitamine, minerale, lacto-fermenți, aminoacizi şi enzime ce se găsesc în păstură fac din acest produs o importantă sursă de energie, vitalitate şi bunăstare generală, iar conţinutul bogat de seleniu asigură o detoxifiere rapidă organismului.

Sistemul natural de detoxifiere al organismului

Da, exista și așa ceva. Suntem echipați cu acest sistem propriu de detoxifiere format din ficat, rinichi și intestine.  Ele sunt principalele filtre ale organismului a căror acțiune se bazează în esență pe descompunere, curatare și eliminare a reziduurilor, însă eficiența cu care lucrează fiecare dintre aceste organe variază de la o persoana la alta. Tocmai de aceea unii oameni trebuie sa apeleze la cure de detoxifiere cel puțin de doua ori pe an. 

Faptul ca ficatul are și rolul de a curata sangele este un motiv în plus pentru care trebuie să-i acordăm mai multă atenție. Oamenii care consuma hepatoprotectoare naturale in curele de detoxifiere susțin ca simt o stare de bine atat pe parcursul cat și în urma dietei detox.

Fiind un hepatoprotector natural cu funcții antianemice, pastura este adesea aleasă ca adjuvant în detoxifiere. Consumul regulat de păstură sau o cură cu păstură ajută considerabil la menţinerea sănătăţii şi prevenirea numeroaselor boli hepatice. 

Gustul dulce-acrisor al pasturii este foarte ușor de acceptat dar pentru cei care preferă un gust mai dulce, există și varianta dizolvării păsturii în miere crudă – în acest fel, acțiunea păsturii va fi potențată de proprietățile mierii. De aceea, la ApiLand gasesti și pastura in miere.

Creste-ti nivelul de energie și vitalitate, începe cura de detoxifiere iar dacă încă nu ti-ai ales un motto pentru noul an, imprumuta-l pe al nostru: Sanatate înainte de toate!


Surse:

·          Diet and Detoxification, link: https://www.todaysdietitian.com/newarchives/030314p34.shtml 

·         How to Clean Your Blood, link: https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-blood 

·         10 ways to detoxify your body, link: https://www.gaiam.com/blogs/discover/10-ways-to-detoxify-your-body 

·         A Gentle Detox Diet, link: https://www.aarp.org/food/diet-nutrition/info-01-2011/gentle-detox-diet.html 

·         Are You Planning a Cleanse or Detox? Read This First, link: https://health.clevelandclinic.org/are-you-planning-a-cleanse-or-detox-read-this-first/ 

·         Healthline, „Full Body Detox: 9 Ways to Rejuvenate Your Body”: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-detox-your-body

·         WebMD, „Detox Diets: Cleansing the Body (Spring Cleaning)”: https://www.webmd.com/diet/features/detox-diets-cleansing-body#1

·         ScienceDirect, „Detoxification”: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/detoxification

·         National Center for Complementary and Integrative Health, „Detoxes and cleanses: What you need to know”: https://www.nccih.nih.gov/health/detoxes-and-cleanses-what-you-need-to-know

·         Hippocrates, „Detox the mind”: https://hippocratesinst.org/learning-centre/blog/mental-health/detox-the-mind/?gclid=EAIaIQobChMI783cgY-17wIVjt4YCh0FoQ2uEAAYAyAAEgKVh_D_BwE 

·         Mayo Clinic, „Nutrition and healthy eating”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/detox-diets/faq-20058040 

·         MaxLiving, „10 natural detox strategies to cleanse your body & lose weight with your diet”: https://maxliving.com/healthy-articles/natural-body-cleanse/

·         Total Health Systems, „Detoxification Programs”: https://www.totalhealthsystems.com/metabolic-detoxification-programs/

Előző cikk DESPRE MEMORIE ȘI CONCENTRARE ÎN SESIUNE
Következő cikk Cele 8 sisteme vitale ale organismului pe care laptisorul de matca pur le sustine