Ugrás a tartalomra
Produsele stupului, sursa naturala de energie

Méhészeti termékek, természetes energiaforrás

A munkásméhek az igényektől függően egy sor feladatot látnak el a kaptáron belül. Gyűjtik a virágport és a nektárt, viaszt állítanak elő, amiből felépítik a hatszögletű kamrákat, amelyekben a "bébi" méhek nőnek, de ápolók is, táplálják a kaptár lárváit. Tegyük fel, hogy ezt az ételt a méz képviseli, de az első három napban minden lárva méhpempőt kap. Ez azért van, mert ez egy teljesen kivételes étel. Valójában a királynő ennek az ételnek köszönheti energiáját, egészségét, immunitását és vitalitását. Mert ő az egyetlen a kaptárban, aki egész életében csak méhpempőt kap táplálékul. Nyilvánvalóan neki van szüksége a legtöbb energiára, mert egész életében naponta körülbelül ezer tojást tojik!

A méhpempő , a kaptárkirálynő tápláléka valóban rendkívüli étel. A napjainkban végzett tudományos tanulmányok nem tesznek mást, mint megerősítik azt, amit a méhészek évezredek óta megéreztek, nevezetesen, hogy tónust, energiát és egészséget kölcsönöz, mivel igazi elixír. A magyarázat természetesen elsősorban a különleges összetételében rejlik, ugyanis a méhpempő nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és aminosavakban, enzimekben és antibiotikum-komponensekben. Ezen kívül 10-HDA-t (10-hidroxi-2-decénsavat) is tartalmaz, az immunitás növelésében igen fontos szerepet játszó zsírsavat, amelyet a méhek garatában és állcsontjában elhelyezkedő bizonyos mirigyek termelnek. A "boldogság vitaminjának" becézett B5-vitamint is tartalmaz, amely jótékony hatással van pszichénkre.

Miért jobb ezeket az anyagokat 100%-ban természetes élelmiszerekből szedni? Mert ezeket az anyagokat a szervezetünk sokkal könnyebben, természetesebben, egészségesebben és hatékonyabban emészti fel és integrálja, mint amikor feldolgozott tablettából szedjük őket. A hatások annál mélyebbek, ha természetes bio- és bioélelmiszerekről beszélünk, mint például a cégünk által gyártott méhpempő és az Apiland márkájú méhkas termékek esetében.

Az egyik ilyen különleges termék természetesen a nyers pollen . Nem mindenki tudja, mi a különbség ez és a száraz pollen között, de nagyon sok van. Gyakorlatilag a nyers pollen teljesen megőrzi a virágok és a növény tulajdonságait, amelyből származott, ellentétben a száraz virágporral, amely ezek közül sokat elveszít. A nyers pollen élő táplálék, ezért megőrzi az adott növény minden élőlényét. Van nyers polivirág virágpor és nyers monoflorális pollen. Attól függően, hogy a méhek milyen növényekből nyerték, bizonyos sajátos tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkezik. Ezenkívül a különböző virágporok íze és színe eltérő, az adott növénytől függően is.

A nyers virágpor esetében fontos tudni, hogy a többi, szobahőmérsékleten tartható kaptárterméktől és a hűtőszekrényben tárolt méhpempőtől eltérően fagyasztóban, negatív hőmérsékleten kell tárolni. Innen már nyugodtan fogyaszthatjuk, csak a szükséges napi adagot szedve. Mivel nagyon kevés vizet tartalmaz, a virágpor nem fagy meg a fagyasztóban.

Ezért a méhpempő és a nyers virágpor vásárlásakor jó lenne ügyelni arra, hogy az adott üzletben olyan hűtőszekrények legyenek felszerelve, amelyek sértetlenül megőrzik e különleges termékek minden tulajdonságát.

Cecilia Caragea kommunikációs tanácsadó a méhészeti termékek egészségünkre gyakorolt ​​jótékony hatásairól is beszélt a Román TV "Tiszta egészség" című műsorában.

Előző cikk A nyers galagonya pollen, a szív őrangyala
Következő cikk Méhészeti termékek kóstolója, Sfantul Ilie