Ugrás a tartalomra
Romania, tara produselor apicole de exceptie

Románia, a kivételes méhészeti termékek országa

Ha élelmiszerekről, összetevőkről és étrend-kiegészítőkről van szó, mindannyian tudjuk, hogy nagy különbség van a friss, nyers, natúr és tartósított között, ilyen vagy olyan formában, vagy feldolgozva (az idő múlásával ellenálló képességük növelése érdekében is). A konzervek sokat veszítenek tápértékükből, mert szárításuk, forralásuk vagy feldolgozásuk tönkreteszi a bennük lévő hasznos tápanyagok egy részét.

Ugyanez történik a méhészeti termékek esetében is. Nagy különbségek vannak a nyers méz és a kereskedelemben általában hozzáadott cukorral vagy melegítéssel feldolgozott méz között. A pollen esetében még nagyobbak a különbségek: a nyers, friss pollen megőrzi a méhek által a virágokból átvett élőlények minden tulajdonságát, míg a száraz virágpor granulátum formájában számos eredeti tulajdonságát elveszíti.

A kaptár termékeit tiszta és nyers formában úgy hozzák be hozzánk, ahogy a kaptárból kiszedték, megfelelő körülmények között tárolva. A nyers méz az a méz, amelyet soha nem hevítettek 40 Celsius-fok fölé, ez a hőmérséklet befolyásolja a szerkezetét és elpusztítja egyes hasznos anyagokat. Ennek tudatában soha nem teszünk mézet tejbe vagy teába, amikor az italok forróak, hanem csak akkor, ha a hőmérsékletük leesik. Ugyanígy soha nem fogunk nyáron vásárolni mézet azoktól, akik az út szélén árulják, mert egy napig vagy tovább a napon marad, túlzottan felmelegszik és elveszíti a tulajdonságait. Sőt, a 40 fok fölé melegített méz még mérgező is lehet. Egyes gyártók azért melegítik, mert így vonzóbb kereskedelmi megjelenést kap, folyékonyabbá válik, élénkebb színt kap, de így nem kerül minőségi termék elé a vásárló.

Választhatunk nyers poliflóra , hárs vagy akácméz közül . Ez a méz egyenletesebb és nagyon gyorsan kristályosodik. Tudnunk kell azonban, hogy ez a kristályosodás természetes folyamat, amely az adott méz összetételében a glükóz és a fruktóz arányától függ. Ezért minden mézfajta más-más idő alatt kristályosodik ki. Az akácméz például folyékonyabb, finomabb, mint a hársméz. Ennek persze más az íze, édesebb, és egyéb tulajdonságai is.

A nyers méznek fontos energetizáló hatása van. Éppen ezért, ha fáradtnak, túlterheltnek érezzük magunkat, jó bevenni egy-két teáskanál mézet. Hasonlóképpen reggel, tevékenységünk megkezdése előtt egy-két teáskanál méz megadja a szükséges energiát a nap első részéhez. A sportolók jól ismerik a méznek, különösen az akácméznek ezt a jótékony hatását, nem feledkeztek meg az edzőtáborokban való elfogyasztásáról sem. A nyers méz azonban segít azoknak a diákoknak is, akik intenzív szellemi és fizikai erőfeszítéssel küzdenek.

Fogyaszthatunk nyers mézet méhpempővel kombinálva is. Ez a különleges méhkas termék pontosan az intenzív erőfeszítések időszakában segít nekünk. A tiszta és nyers méhpempő acetilkolint tartalmaz, amely központi és perifériás szinten nagyon fontos neurotranszmitter, az egyetlen természetes acetilkolin forrás. Alapvetően ez az anyag megkönnyíti az idegimpulzusok átjutását egyik neuronból a másikba. A méhpempő 10HDA-savat is tartalmaz, amely jótékony hatással van az immunrendszerre, de különösen az idegrendszerünkre, az agyműködésre. Így az acetil-kolint és a 10HDA-savat természetesen, a méhpempőből nyerhetjük, anélkül, hogy szintetikus termékekhez vagy gyógyszerekhez kellene folyamodnunk. Tudjuk, hogy szervezetünk sokkal jobban megemészti és integrálja a természetes anyagokat, mint a mesterségeseket.

A nagyközönség által kevésbé ismert kaptártermékek egyike a pastura , amelyet méhkenyérnek is neveznek. Ez a kaptár természetes terméke, és különböző színű és állagú szemek formájában érkezik. Még egyetlen szemcse is sok árnyalatban színeződik. Ez annak köszönhető, hogy a legelőt a méhek több pollenrétegből és többféle virágporszállításból nyerik, különböző virágokról. A legelő valójában egy erjesztett virágpor a kaptárban, a kaptár természetes körülményei között. A méhek a méhsejt sejtjeiben tárolják a virágport, majd propoliszsal borítják be. A legelő kellemes, édes-savanyú ízű, gyomrunk nagyon könnyen megemészti. Sokkal erősebb antibiotikus hatása van, mint a közönséges pollennek, és növeli az élettartamot. Legfontosabb hatása azonban a méregtelenítés, különösen a máj méregtelenítése. Rendkívül szennyezett világban élünk, ezért számos méreganyaggal és számos pusztító tényezővel kerülünk kapcsolatba, nemcsak a levegőből, hanem élelmiszerekből, kozmetikumokból stb. Ezért ezekkel a méreganyagokkal meg kell küzdenünk, a legelő pedig sokat segít, ha egy természetes méregtelenítő kúrába iktatjuk. Az egyik módja annak, hogy a legelőt még kényelmesebben fogyaszthatjuk, ha porrá készítjük, majd nyers mézbe ágyazzuk. A megfelelő arány körülbelül 30% legelő, 70% méz. Ebből a keverékből minden nap elfogyaszthatunk egy teáskanálnyit.

A méhkas termékek azonban kozmetikai szempontból is hasznosak. A fahéjjal kevert nyers mézből készült arcmaszk megszabadulhat a pattanásoktól. Az arc megtisztul, az arcszín ragyogóvá válik, a pattanások eltűnnek. A fáradt lábakat, a striákat és a narancsbőrt is lehet kaptártermékekkel kezelni. A nyers mézből egy kevés olívaolajjal és egy kis kávézaccsal kombinálva krémet kapunk, amivel bekenhetjük az érintett területeket. Azonnal látni fogjuk az eredményt – a bőr simább lesz, a lábak pedig kipihentebbek, ellazultabbak. Természetesen a méz tejjel, tojással, olívaolajjal és egyéb összetevőkkel is kombinálható, a kívánt hatástól függően.

Tegyük fel azt is, hogy a méhészeti termékekkel végzett kúrának legalább hét hétig kell tartania a látható hatások érdekében. Lehetőségünk van egy csodálatos országban élni, ahol még mindig vannak erdők, rétek és virágos mezők, ami még nem szennyezett. A méheink által előállított termékek nemzetközileg is elismertek kivételes minőségük miatt. Ezért kár lenne nem élni ezzel a lehetőséggel egészségünk és megjelenésünk javítására méhkas termékeken keresztül!

Cecilia Caragea kommunikációs tanácsadó, a „Tehetség és erőfeszítés” című műsorban (Trinitas TV) meghívott a román méhészeti termékek előnyeiről beszélt.

Előző cikk Természetes méregtelenítés az ünnepek után
Következő cikk Románia, a méhek mennyországa