Ugrás a tartalomra
Savoarea si beneficiile polenului crud de castan dulce si mur

A nyers szelídgesztenye és szeder pollen íze és előnyei

Amikor pollenről beszélünk, általában poliflorális pollenre utalunk, de sokféle monoflorális virágpor létezik. Ízük, színük és tulajdonságaik meglehetősen eltérőek, attól függően, hogy milyen virágfajtából származtak. Egyesek édesebbek, mások savanyúbbak, mások pedig keserű árnyalatúak. Egyesek világosabbak, mások sötétebbek.

A pollen legédesebb fajtája természetesen a nyers szelídgesztenye és szeder pollen . Nem hiába a gyerekek egyik kedvence! A szelídgesztenye virágaiból nyerik, de mivel nincs olyan sok, a méhek nem tudnak eleget gyűjteni. Ezért ezt a virágport nem tiszta állapotban találjuk, hanem csak szeder virágporral kombinálva. Az eperfa gyakran szelídgesztenyeültetvények közelében nő, így a méhek mindkét virágtípust egyszerre látogatják.

A szelídgesztenye és a szeder két nagyon különböző növény, de mindkettő figyelemre méltó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nagyon jótékony hatással vannak az egészségünkre. A szelídgesztenye impozáns fa, melynek gyümölcsei és virágai alacsony kalóriatartalmúak és nagyon gazdag rostokban, jó minőségű fehérjében, folsavban, C-vitaminban, ásványi anyagokban - magnézium, mangán, kalcium, vas, foszfor és cink, valamint tiamin, piridoxin, niacin és riboflavin. Ezek az anyagok nagyon hasznosak a szívbetegségekben, megelőzik a megfázást, csökkentik a koleszterinszintet (eltávolítják a felesleget és megakadályozzák annak felszívódását a bélben), növelik a férfi termékenységet, erősítik a csontokat, megvédenek minket a szabad gyököktől és energiát adnak.

A szeder és a szeder virágai (de a levelek, gyökerek és hajtások is) az egészség fontos forrását jelentik.

Az antioxidáns tartalmú élelmiszerek közé tartoznak, polifenolokban és fitoösztrogénekben gazdagok, számos ráktípus és szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében játszanak fontos szerepet. A bennük található tanninok erősítik a szöveteket és gyógyítják a bélgyulladásokat, az antocianinok pedig azok az antioxidánsok, amelyek a szeder sajátos sötét színét adják, csökkentik a magas vérnyomás kockázatát és segítik a memóriát.

A szeder jelentős mennyiségű A-, C-, E- és K-vitamint, valamint mangánt is tartalmaz, amelyek fontos energiaszolgáltatók az emberi szervezet számára. A szeder tonizálja, erősíti az ereket, segít a szívbetegségek gyógyításában és javítja a látást.

A nyers szelídgesztenye és szeder pollen a virágok kivételes tulajdonságainak köszönhetően mindenekelőtt a vérkeringés igazi őrangyala. De nemcsak a vérkeringést serkentő szerepe van, hanem fontos jótékony hatással van a vénákra és a hajszálerekre is. Ezenkívül egy egész sor antioxidánst juttat el hozzánk, amelyek olyan fontosak az egészségünk szempontjából. Sőt, kiegyensúlyozza az idegrendszert, szorongásos vagy enyhe depressziós állapotok esetén ajánlott. Ugyanakkor a nyers szelídgesztenye és szeder pollen csodákat tesz a menopauzás nőknél, enyhíti a különféle tüneteket, például a hőhullámokat és a depressziót. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt fontos remineralizáló is. Ne feledkezzünk meg a hatóanyagok jelentős hozzájárulásáról, beleértve a polifenol előnyeit sem.

Nyers lévén élő táplálék, amely a száraz virágporral ellentétben a bélflóra regenerálódását segítő laktofermentumot, valamint fontos enzim- és hasznos baktériumkészletet is tartalmaz. Összehasonlításképpen jó tudni, hogy 15-20 gramm szelídgesztenye és szeder pollen 900 gramm zöldségnek vagy 6 csésze zöld teának felel meg.

Előző cikk Méhpempő, az egészségért és a szépségért
Következő cikk A méhészeti termékek előnyei az egészségre és a szépségre