Ugrás a tartalomra
Un metabolism mai bun, cu polen crud de mar

Jobb anyagcsere nyers alma virágporral

A finom alma az egyik legegészségesebb gyümölcs, egyben a legtöbbet fogyasztott gyümölcsök közé tartozik. „Naponta egy alma távol tartja az orvost” – tartja egy régi mondás. És nem véletlenül mondja, mert már több tanulmány is azt mutatja, hogy a napi almafogyasztás hatékonyabb a rák elleni küzdelemben, és általában előnyösebb is, mint a rendszertelen, időnkénti almafogyasztás.

Az alma, botanikai nevén Malus domestica , a rosaceae családba tartozik. Az ember évezredek óta termeszti, eredetileg Közép-Ázsia régiójából származik, ahol őse, a Malus sieversii még ma is vadon nő. Ma több mint 7500 almafajta létezik, különböző méretű és színű. Az alma rokonságban áll a szilvával, a kajszival, a cseresznyével, az őszibarackkal, a szilvával, a málnával és a mandulával. Mindezek a növények különösen gazdagok a szervezet számára fontos tápanyagokban, de az alma kiemelkedik közülük. A nyers alma virágpor pedig teljes mértékben megőrzi tulajdonságait, élőlényeit és előnyeit.

A nyers alma virágport az „anyagcsere őrangyalának” nevezik, mert serkenti az általános anyagcserét. A kutatók a közelmúltban kimutatták, hogy az alma előnyei elsősorban az emésztőrendszerben lévő baktériumokra gyakorolt ​​​​hatásnak köszönhetők. A laboratóriumi vizsgálatok során az almából származó anyagok jelentősen megváltoztatják két baktérium, a Clostridiales és a Bacteriodes aktivitását a vastagbélben. E változások hatására a helyi anyagcsere is megváltozik, ami nagy egészségügyi előnyökkel jár. Például a vastagbélben a baktériumok szintjén bekövetkező változások miatt a sejtek több „üzemanyagot” kapnak, vajsav formájában.

De a nyers alma pollen előnyei sokkal többek. Általános energizáló, kiváló tonik és testerősítő. Segít jobban védekezni a mikrobiális fertőzések ellen. C-vitaminban gazdag tartalmának köszönhetően hozzájárul a szervezet oxidatív stresszel szembeni védelméhez és támogatja az immunrendszert a káros anyagokkal szembeni küzdelemben.

Ezenkívül kimutatták, hogy az alma polifenoljai csökkentik a glükóz felszívódását az emésztőrendszerből, serkentik a hasnyálmirigy béta-sejtjeit inzulin kiválasztására, valamint az inzulinreceptorok stimulálásával fokozzák a glükóz felszívódását a vérből. Mindezek az alma polifenolok által beindított mechanizmusok megkönnyítik szervezetünk vércukorszintjének szabályozását. Ezenkívül az alma virágpor erősíti és védi a szívizomot.

Az almában található fitonutriensek segítenek a vércukorszint szabályozásában. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az almában található polifenolok számos mechanizmuson keresztül segíthetnek megelőzni a hirtelen növekedést. A flavonoidok, például az almából származó kvercitin gátolhatnak bizonyos enzimeket, például az alfa-amilázt és az alfa-glükozidázt. Ezek az enzimek az összetett szénhidrátok egyszerű cukrokká történő lebontásában vesznek részt, ezért gátlásuk esetén a vérünknek kevésbé egyszerű cukrokkal kell megküzdenie. Még ha az alma nem is fontos rostforrás, rostja más tápanyagokkal kombinálódik, így általában jóval nagyobb mennyiségű rosthoz kapcsolódó előnyökkel jár. A szívbetegségek megelőzéséről szól a vércukorszint szabályozásával. Az alma ezen hatásait az oldható rost- és különösen a pektintartalomnak tulajdonították. De ma már tudjuk, hogy az alma nagyon kevés rostot tartalmaz, és a pektinek kevesebb mint 50%-át teszik ki. Ezért csak az almában található egyéb fitonutriensekkel való kölcsönhatás magyarázhatja jótékony hatásukat.

Mivel az alma virágzási ideje meglehetősen rövid, a nyers alma virágpor kis mennyiségben található. Ettől még jobban megbecsüljük ezt a finom és értékes virágport!

Előző cikk A méhészeti termékek előnyei az egészségre és a szépségre
Következő cikk A galagonya segít a szívnek