Ugrás a tartalomra
5 curiozități despre viața albinelor

5 érdekesség a méhek életéről

A méhek mindig lenyűgöznek bennünket azzal a munkával és odaadással, amelyet a kaptárnak mutatnak.Korábbi anyagunkban beszélgettünk Önnel arról, hogy hány méh él egy kaptárban, milyen sebességgel mozognak és milyen mennyiségű mézet tudnak gyűjteni.

Addig is összegyűjtöttünk további érdekességeket a méhek életéről, és úgy döntöttünk, hogy az alábbiakban bemutatjuk azokat.

Tudtad, hogy…?

  • A méhek az egyetlen rovarok a világon, amelyek élelmiszert termelnek az emberek számára.

  • Az egyetlen méhek, amelyek megtámadják az embereket, a munkásméhek. Csak akkor ugranak védekezésre, ha fenyegetve érzik magukat. Ugyanakkor támadásuk után elveszítik a tűt és meghalnak.

  • Amikor a királynő meghal, a munkásméhek fiasítást választanak, amelyet méhpempővel táplálnak, amely a királynő kizárólagos tápláléka a kaptárban. Ez a rendkívül tápláló méhpempő segít a fiatal királynőnek, hogy termékeny királynővé váljon.

  • Minden méh körülbelül 170 szaglóreceptorral rendelkezik. A szaglás nagyon fontos a méhek számára, segít nekik visszavezetni magukat a kaptárhoz, könnyen felismerni azt, amelyikhez tartoznak, és ugyanolyan könnyen azonosítani, milyen virágokat szeretnének beporozni.

  • Télen a méhek a nyáron gyűjtött mézzel táplálkoznak. Ezenkívül jobban szigeteli a kaptárt, hogy a királynőt melegen és biztonságban tartsa.

A méhek továbbra is inspirálnak bennünket a kaptárban végzett munkájukkal és adakozásukkal, valamint mindazokkal a méhekkel, amelyeket velük élvezünk: mézzel, virágporral, legelővel, propoliszszal és méhpempővel.

BÓNUSZ! Infografika 6 kevéssé ismert ténnyel a méhekről:
Infografika csütörtök junioroknak

Előző cikk 7 dolog, amit nem tudtál a méhek életéről