Ugrás a tartalomra
7 lucruri pe care nu le știai despre viața albinelor

7 dolog, amit nem tudtál a méhek életéről

A méhek, akárcsak a hangyák, összetett társadalmi élettel rendelkező rovarok, amelyek még a tudósokat is meglepik. Nélkülözhetetlenek a természet számára, mivel egy láthatatlan erő, amely beporozza az általunk termesztett növények több mint 75%-át. Ezen kívül olyan ízletes és egészségünk szempontjából fontos méhészeti termékekkel látnak el bennünket.

Ezt követően a méhekkel kapcsolatos érdekességeket szeretnénk bemutatni számokban.


Tudta, hogy egy kaptárban körülbelül 60 000 méh van?

Egyetlen raj, egyetlen méhcsalád él egy méhkasban. A raj háromféle méhből áll: királynőből (királynőből), munkásméhekből és drónokból. A királynő vagy a királynő a kaptárban lévő összes méh anyját képviseli. Egy kaptárban körülbelül 90%-a munkásméh, 10%-a drón.


Tudtad, hogy... a királynő 2000 tojást tojik egyetlen nap alatt?

A királynő az egyetlen ivarosan fejlett nőstény a kaptárban, és az ő feladata a tojáskészítés. Egy héttel a születés után a királynő naponta 1500-2000 tojást kezd lerakni. A méhkirálynő az egyetlen méh a kaptárban, amelyet kizárólag méhpempővel etetnek.

A tiszta méhpempőt dajkáló méhek állítják elő, és összetett összetételének köszönhetően rendkívüli tulajdonsággal rendelkezik, hogy meghosszabbítja a szisztematikusan táplálkozó lény élettartamát és serkenti a szaporodási funkciót. Talán, mivel csak tiszta méhpempővel táplálkozik, a királynő ötvenszer tovább él, mint egy munkásméh, és naponta ilyen sok tojást tud lerakni. Súlyát tekintve pedig a királynő kétszer-háromszor nagyobb, mint egy munkásméh.


Tudtad, hogy... a méhek egy kaptárban naponta 225 000 virágot látogatnak meg?

Egyetlen expedíció során egy méh 50-100 virágot látogat meg. A méhek a virágnektárt gyomorzsebükbe gyűjtik, a virágport pedig a hátsó lábukra. Egy gramm nektárhoz egy méhnek körülbelül 60 darabot kell kitöltenie és ki kell ürítenie ebből a zsebből, és körülbelül 1000 virágot kell meglátogatnia. És mindez, mindössze egy gramm nektárért... Bár egy méh munkájának eredménye elenyészőnek tűnik, együttes munkájuk a kaptárban, egyetlen nap alatt körülbelül 7 kg nektárt tud összegyűjteni.


Tudtad, hogy... a méhek egy kaptárban 8000 km-t tesznek meg 1 kg mézért?

Egy méh repülési sugara 2-3 kilométer a kaptár körül. Általában egy méh körülbelül 800 km-t tesz meg élete során. A munkásméhek halálának fő oka a kimerültség. A méhek izmai és szárnyai csak bizonyos repülési időt bírnak ki. Ha ezt a repülési tartományt eléri, a méh nem tud repülni. Talán ez az oka annak, hogy a méhek élettartama mindössze 30 nap.


Tudtad, hogy... a méhek átlagosan 24 km/h sebességgel mozognak?

A maximális sebesség, amellyel egy méh repülhet, 70 km/h, míg virágporral és nektárral megrakva csak 20 km/h.


Tudtad, hogy egy méh percenként 12 000-szer ver meg a szárnyait?

A méhek nagyon gyorsan, 200 ütés/másodperc sebességgel tudják verni a szárnyaikat, ami specifikus zümmögést okoz. A méhek nem csak repülésre használják szárnyaikat, hanem a kaptár levegőjének átszellőztetésére is a forró napokon, az optimális hőmérséklet kialakítására, valamint a kaptárban összegyűjtött és tárolt nektár kiszárítására is. A nyers mézet a virágokból gyűjtött nektárból állítják elő, a méhsejtben tárolják és szárítják. A méhek szárnyuk verésével távolítják el a vizet a nektárból, amíg a nedvességtartalom 17%-os marad.


Tudtad, hogy... egy méh 1/12 teáskanál mézt termel?

A munkásméhek összegyűjtik a virágok nektárját és a kaptárba viszik, ahol egy igen összetett folyamat során mézzé alakul. A nyáron gyűjtött mézet táplálék- és túlélési forrásként használják a hideg évszakban, amikor a méhek fürt formájában maradnak a kaptárban, hogy felmelegítsék a királynőt és magukat.


A nyers méz édes és illatos ízű, félfolyékony, viszkózus vagy kristályos megjelenésű, sajátos színű élelmiszer, magas cukor- és ásványianyag-, vitamin-, enzim-, szerves savakkal. A méz színét a begyűjtött nektárban található színes anyagok adják. A szín a színtelentől a feketéig változik. A nektármézben a sárga szín dominál. A kora tavasszal gyűjtött méz élénk sárga-narancssárga színű. Idővel a méz elveszti eredeti színét, általában elsötétül a színe, a kristályosodás során pedig kivilágosodik.

Végül kérdeznék valamit: Miért olvasta ilyen érdeklődéssel ezeket a méhekről szóló érdekességeket? Miért a méhek keltik fel leginkább érdeklődésünket és rokonszenvünket ezen a földön a rovarok közül? Talán azért, mert a méhek az egyetlen rovarok, amelyek olyan nagylelkűen adják nekünk azokat a termékeket, amelyeket annyi erőfeszítéssel készítenek?


Minden bizonnyal ez az oka annak, hogy az emberek szeretik és gondozzák a méheket. De tudtad, hogy a nyers méz mellett a méhek más termékekkel is ellátnak bennünket, mint például: tiszta méhpempő, nyers virágpor, legelő és propolisz? A méhészeti termékek általános elnevezése, és világszerte elismerik és használják rendkívüli egészségügyi előnyeik miatt.


Ha szeretne többet megtudni a méhészeti termékekről és azok egészségügyi előnyeiről, várjuk a
www.apiland.ro oldalon .


Források:
BeesMatter

https://www.zooland.ro/curiozitati-despre-albine-4025
https://ideideafaceri.manager.ro/articole/dosare-de-afaceri/afaceri-apicole-cele-7-meserii-ale-albinelor-lucratoare-15715.htm

Következő cikk 5 érdekesség a méhek életéről