Imunitate cu apicole de calitate!
In zilele noastre, imunitatea a devenit o chestiune foarte importanta. Pe langa factorii climatici, scaderile si schimbarile bruste de temperatura, viata agitata pe care o ducem ne afecteaza si la acest capitol. Stresul, grijile, surmenajul intelectual si fizic, somnul si odihna insuficiente, toate acestea ne scad imunitatea. In cazul copiilor nostri, toamna, atunci cand incepe scoala si ei reintra in comunitate, au loc cele mai frecvente imbolnaviri virale, caci contactul cu ceilalti inseamna si contactul cu agenti patogeni straini.
Unii contesta binefacerile vaccinurilor, spunand ca acestea nu au efectul scontat si ca, in plus, au sau pot avea efecte secundare. Altii se vaccineaza, toamna, pentru a evita gripele, insa constata ca, daca apar noi tuplini de virusuri, imunizarea nu prea are efect.
In sfarsit, tot mai multi oameni se indreapta catre metodele naturale de imunizare fata de infectiile cailor respiratorii, care sunt eficiente si sanatoase. Fie ca e vorba de tincturi si extracte din plante, fie ca e vorba de produse apicole, aceste „medicamente” naturale, daca sunt consumate constant, in cure regulate, ne apara de infectii, pentru ca contin tot ce trebuie pentru a lupta cu agentii virali.
Intotdeauna este mai usor, mai bine si chiar mai... ieftin sa previi decat sa vindeci. Dandu-i organismului nostru substantele de care are nevoie, vom avea un sistem imunitar intarit, iar la schimbarile de sezon, toamna si primavara, nu vom avea nicio problema de sanatate.
Printre produsele stupului care intaresc imunitatea se numara, desigur, polenul crud. Acesta este un superaliment. Este hrana care li se da, in stup, puilor de albina si contine aproape toti nutrientii necesari organismului uman. Contine proteine in proportie de aproximativ 40% si e considerat a fi unul dintre alimentele naturale cele mai complete din punct de vedere nutritional. Jumatate din proteinele din polenul crud sunt sub forma de aminoacizi liberi care pot fi asimilati direct de catre organismul nostru.
Polenul crud este eficient pentru mentinerea sanatatii generale si a imunitatii generale si e mult mai eficient decat polenul uscat, acel polen pe care il stim din vremurile copilariei noastre. Polenul crud, mai ales atunci cand e de cea mai buna calitate, cum este cel furnizat de compania noastra, ApiLand, pastreaza toate proprietatile plantelor din care este recoltat de catre albine, caci este un aliment viu. Ce inseamna polen crud de calitate? In primul rand, polenul trebuie sa fie obtinut din flori care cresc in regiuni nepoluate, asa cum e cazul in Romania, unde avem inca multe zone curate, dar la fel de important este ca el sa fie depozitat in conditii ideale, inca de la recoltare si pe tot lantul de distributie, pana la consumatorul final. Polenul crud se pastreaza la congelator (continand foarte putina apa, el nu ingheata), iar pentru consumul zilnic putem lua direct de acolo portia necesara. La temperatura camerei, el rezista doar vreme de cateva zile.
Un alt aliment pe care ni-l daruiesc albinele este pastura, care mai este numita si painea albinelor. Aceasta este, de fapt, un polen fermentat in conditii naturale, in stup. E foarte buna pentru imunitate si se digera mai usor decat polenul crud.
Laptisorul de matca, de asemenea, are proprietati extraordinare si in ceea ce priveste imunizarea organismului si reglarea imunitatii. De asemenea, un grup de cercetatori de la Universitatea Ryukyus din Japonia au aratat ca el diminueaza dezvoltarea autoimunitatii, acea afectiune in care sistemul nostru imunitar se ataca singur. Puii de albina primesc acest laptisor doar in primele 3-4 zile dupa ce ies din ou, pentru a porni in viata bine dotati din punct de vedere nutritional. Insa laptisorul de matca, dupa cum ii spune si numele, este hrana reginei stupului pe durata intregii sale vieti, este alimentul care ii da acesteia sanatate si imunitate, puterea de a depune mii si mii de oua, zilnic, si o viata de 50 de ori mai lunga decat a unei albine obisnuite. Si noua, oamenilor, laptisorul de matca ne aduce o serie de beneficii importante, caci, pe langa efectele imunizatoare, el are proprietati antioxidante si antiinflamatorii, imbunatateste functionarea creierului si memoria, protejeaza ficatul, regleaza nivelul zaharurilor din sange si colesterolul, are efecte in osteoporoza si in unele tipuri de cancer.
Prin urmare, o cura de produse apicole 7 saptamani, toamna, ne va scapa de neplacerile cauzate de gripele de sezon si, in plus, ne va da o stare de bine, ne va tonifica si ne va regla metabolismul.
Despre beneficiile produselor apicole pentru sanatate a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in emisiunea "Fresh Refresh" de la Realitatea TV.