Sari la conținut
Apiland, pentru o inima sanatoasa

Apiland, pentru o inima sanatoasa

Inima reprezinta un organ vital, fara de care viata noastra nu ar fi posibila. Miliardele de celule ale corpului nostru traiesc datorita hranei si oxigenului adus de sangele pompat de inima. Dar atat timp cat suntem sanatosi, nici nu stim de efortul imens pe care ea il face pentru noi... Ea se contracta de 100.000 de ori pe zi, pentru a pompa cei aproximativ 5 litri de sange ai corpului nostru prin aproape 100.000 de kilometri de vase de sange, adica mai mult decat dublul circumferintei Pamantului. Iar forta ei de contractie este atat de mare incat ar putea arunca sangele la o distanta de peste 9 metri. Pentru a putea functiona inima, este ea insasi un mare consumator de oxigen, glucoza si acizi grasi. In acelasi timp, buna ei functionare depinde de un numar impresionant de alte substante vitale, precum si de starea vaselor de sange, care, pe de o parte, trebuie sa ii aduca oxigenul si hrana necesara propriilor ei celule, iar, pe de alta parte, trebuie sa permita trecerea sangelui fara un efort excesiv. Astfel, la randul ei, inima este conditionata de starea de sanatate a celorlalte organe.

Astfel, nu este de mirare ca bolile de inima reprezinta principala cauza a mortalitatii, cu peste 17 milioane de decese pe an, adica mai multe decat cele cauzate de urmatoarele patru la un loc. Iar specialistii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, in viitorii ani, acest numar va depasi 25 de milioane. In Romania, bolile cardiovasculare reprezinta cauza a peste 60% din cele 250.000 de decese inregistrate anual.

Starea de sanatate a inimii este afectata de numerosi factori, precum stresul, varsta inaintata, surplusul de kilograme, abuzul de alcool, tutun, cafea sau alte substante excitante. Arteroscleroza, insuficienta respiratorie, precum si multe medicamente pot afecta, de asemenea, starea de sanatate a inimii. Deshidratarea excesiva, afectiunile hormonale si endocrine, precum si dezechilibre alimentare pot sta si ele la baza unor afectiuni cardiace.

Simptomele prin care se manifesta bolile cardiovasculare sunt extrem de diverse si multe dintre ele nespecifice, putand fi usor ignorate sau confundate, astfel incat sa nu ne dam seama de starea precara de sanatate cu care ne confruntam. Cel mai important simptom il reprezinta durerea toracica sau disconfortul toracic, acea durere in piept ce se manifesta la baza sternului, dar care poate si ea sa fie lesne confundata cu o afectiune digestiva. In plus, aceste dureri pot iradia catre brate, spate, gat sau abdomen, fiind si mai greu de interpretat corect. De asemenea, pot sa apara variatii de ritm cardiac sau de tensiune arteriala, dar pe care iarasi le putem trece cu vederea, daca nu ne luam pulsul si tensiunea. Ametelile, vertijul si starile de lesin pot si ele sa fie cauzate de afectiuni cardiovasculare, la fel precum oboseala, letargia si somnolenta diurna. Chiar si starea de greata, tusea persistenta si respiratia suieratoare, starile de slabiciune, transpiratia si unele inflamatii si chiar lipsa poftei de mancare sau anxietatea pot, in anumite cazuri, sa fie cauzate de afectiunile cardiovasculare. Si nu sunt rare cazurile in care nu se observa nici un simptom. Tocmai absenta unor simptome specifice face ca, de multe ori, infarctul miocardic sau chiar decesul cauzat de afectiunile cardiovasculare sa apara fara ca persoana respectiva sa fi banuit macar ca se confrunta cu astfel de probleme. Si nu sunt putine cazurile in care aceste afectiuni pot trece neobservate, chiar si in cazul unui control medical de rutina. Data fiind insa incidenta extrem de mare a acestor afectiuni si pericolul imens de deces pe care afectiunile cardiovasculare il atrag dupa sine, este cu atat mai important sa incercam sa actionam preventiv.

Pentru aceasta, trebuie, inainte de toate, sa incercam sa eliminam stresul, noxele, oboseala si sa incercam sa ne asiguram o alimentatie sanatoasa si cat mai multa miscare in aer liber si, mai ales, nepoluat. Din pacate, multe dintre aceste deziderate sunt aproape imposibil de atins in zilele noastre...

Avem insa, din fericire, un aliat extrem de important! Este vorba despre stupul de albine. E adevarat ca si aici trebuie sa avem grija, caci si produsele stupului pot fi falsificate sau pot fi de proasta calitate. Dar cu produsele Apiland, a caror calitate este recunoscuta atat in tara, cat si in intreaga Europa, putem merge la sigur, caci vom beneficia de produse de cea mai buna calitate, verificate prin analize de laborator si provenind doar din zone nepoluate, de la stupi ingrijiti corect.

Cel mai cunoscut produs al stupului este, in mod evident, mierea. Mai putin cunoscut este insa faptul ca mierea ajuta muschiul cardiac slabit, diminuand oboseala si asigurand hrana de care acesta are nevoie. In special mierea de salcam este pentru inima exact ca o benzina buna pentru o masina. Mierea reprezinta cea mai buna sursa de energie pentru muschiul cardiac si ajuta la corecta circulatie a sangelui prin ansamblul vaselor de sange, protejand-o astfel de un efort suplimentar. Consumul regulat de miere de salcam reduce in consecinta drastic riscul bolilor de inima.

La randul lui, propolisul previne hipertensiunea arteriala, contribuie la mentinerea vascozitatii normale a sangelui conducand astfel si el la scaderea riscului de aparitie a infarctului si a accidentelor vasculare cerebrale.

Stupul ne ofera si un produs pe care, pe buna dreptate, putem sa-l denumim ingerul pazitor al inimii si circulatiei sanguine, polenul crud de paducel. Planta numita paducel este binecunoscuta deja din vechime pentru proprietatile sale terapeutice deosebite, in tratarea hipertensiunii si anginei pectorale, pentru redarea elasticitatii vaselor de sange si, in general, pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare. Trecut insa prin uzina stupului, paducelul ajunge sa ne ofere un produs cu mult mai valoros, acest polen crud de paducel, cu o actiune benefica asupra intregului aparat cardiovascular. In plus, el este un aliat in curele de slabire, are o actiune calmanta asupra sistemului nervos, inlatura insomniile, anxietatea si starile de iritabilitate sau depresie, actionand astfel si indirect in mod benefic si protector asupra inimii. Spre deosebire de polenul obisnuit, polenul crud, pastrat la congelator, imediat dupa recoltare, este mult mai bogat in substante active, mai usor de asimilat si, prin urmare, mult mai eficient.

Dar produsul de exceptie al stupului, un adevarat medicament natural de care nu ar trebui sa se lipseasca nici un bolnav de inima este laptisorul de matca. Datorita multiplelor lui binefaceri asupra intregului organism si capacitatii lui de a sustine in mod preventiv sistemul cardiovascular, ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia nici unuia dintre noi.

Laptisorul de matca este un nutrient functional, lipsit de toxicitate, cu proprietati exceptionale, evidentiate atat prin studii clinice, cat si de laborator, pe care multi cardiologi l-au denumit painea inimii. El nu numai ca are efecte benefice directe asupra tesutului miocardic, ingrijind astfel inima in mod direct, dar are multiple actiuni benefice asupra intregului sistem cardiovascular si a sangelui insusi. Dar laptisorul de matca actioneaza, in acelasi timp, in mod benefic asupra intregului organism, ori - asa cum am vazut - buna functionare a inimii este direct legata de ansamblul organismului. Importanti factori de risc din punct de vedere cardiovascular ii reprezinta diabetul, reumatismul, bolile renale, hepatice, endocrine sau neuronale, ori laptisorul de matca are o actiune protectoare si reparatorie importanta in toate aceste afectiuni. La fel, inima are de suferit in cazul infectiilor, a starilor de anemie sau depresie. Dar laptisorul de matca actioneaza si in aceasta directie, el reusind sa stimuleze si sa intareasca sistemul imunitar si sa actioneze direct impotriva virozelor, infectiilor si a micozelor, reusind totodata sa revigoreze intregul organism, sa-i dea energie si vigoare. In plus, laptisorul de matca are o importanta functie reparatorie, reusind sa activeze celulele stem si sa conduca la o refacere a tesuturilor, inclusiv la nivel neuronal. Bolile de nutritie, cele metabolice si chiar obezitatea, atat de periculoase pentru sitemul cardiovascular, sunt contracarate cu ajutorul laptisorului de matca. Si, in egala masura, laptisorul de matca este benefic in afectiunile pulmonare si respiratorii care, neingrijite corespunzator, pot avea grave consecinte pentru nivelul de oxigenare a organismului. Iar laptisorul de matca este benefic nu numai pentru adulti, ci aduce un important aport inclusiv in pediatrie. Reprezentand un tonic special, menit sa intareasca intregul organism, este folosit inclusiv in medicina sportiva, reusind sa protejeze organismul, inclusiv inima, chiar si in cazul eforturilor extreme, la fel cum in cazul infertilitatii sau impotentei poate actiona eficient fara nici un fel de efecte secundare pe care le prezinta multe medicamente, in special in privinta riscurilor asupra functionarii inimii.

Astfel, Apiland reprezinta, fara indoiala, principalul aliat pentru o actiune preventiva si terapeutica complementara, de intretinere a inimii si a intregului sistem cardiovascular, menit sa ne ajute sa reusim sa ne crestem calitatea vietii, prin sanatate si incredere in noi insine, pentru o viata plina de energie, cu un organism mereu tanar. Cu laptisorul de matca ne asiguram nu numai, conform preceptului antic, o minte sanatoasa intr-un corp sanatos, dar, in plus, inainte de toate, o inima sanatoasa.

Articolul anterior Polenul crud Apiland

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii