Passer au contenu
Păstura - terapie cu zeci de beneficii. Vezi recomandările Dr. Ștefan Stângaciu.

Păstura - terapie cu zeci de beneficii. Vezi recomandările Dr. Ștefan Stângaciu.


Păstura este considerată a fi un bun aliat în detoxifierea organismului, însă efectele sale terapeutice sunt mult mai numeroase, acest rar produs apicol fiind de asemenea un hepatoprotector şi un antianemic foarte eficient. Află care sunt beneficiile unei cure cu păstură de la Dr. Ștefan Stângaciu, medic și expert internațional în apifitoterapie, precum și efectele tratamentelor cu păstură, așa cum rezultă dintr-o serie de studii științifice.

Deşi mai puţin cunoscută, păstura este un produs apicol cu proprietăţi terapeutice la fel de notabile ca cele ale polenului crud sau ale lăptişorului de matcă. Utilizată în special în curele de detoxifiere, este un remediu natural foarte eficient, care stimulează metabolismul şi ajută în eliminarea toxinelor, reglarea digestiei şi menţinerea sănătăţii organismului nostru. Datorită compoziţiei foarte complexe, păstura are foarte multe beneficii pentru sănătate, pe care le găsești discutate pe larg în acest articol.

Cuprins:

Ce este păstura de albine?


Păstura
, denumită popular “pâinea albinelor”, este polenul recoltat de albine şi fermentat în condițiile naturale ale stupului. Polenul adus în stup este amestecat cu miere şi enzime din saliva albinelor şi introdus în celula fagurelui. Aici, sub influența substanțelor adăugate de albine, a microorganismelor, a temperaturii și umidității ridicate din stup, trece printr-o serie de transformări biochimice și modificări structurale, transformându-se astfel, după 3 luni de fermentare, în păstură.

Apicultorii colectează extrem de puţină păstură din fagure. Se pot extrage doar cantităţi foarte mici, astfel încât să nu afecteze alimentaţia albinelor. Recoltarea este migăloasă şi se face doar atunci când fermentaţia este completă.

Păstura are o culoare maroniu-gălbuie sau ruginie, în funcţie de floarea din care s-a recoltat polenul, şi un gust dulce-acrişor.

Compoziţia chimică și nutrițională


Păstura
conţine numeroase substanţe nutritive esenţiale organismului uman, fiind un superaliment deosebit de complex şi benefic.

Deşi are o compoziţie asemănătoare polenului crud, păstura are proprietăți mai valoroase decât acesta, datorită conţinutului ridicat de zaharuri simple, vitamine, acid lactic, enzime şi minerale.

Compoziţia chimică a păsturii este următoarea: 35% carbohidraţi (glucide: glucoză, zaharoză, dextrine, celuloză), 1-6% lipide (lecitină, acizi graşi) şi caretonoizi (200-875 mg/kg provitamina A), 1,7g/kg vitamina E, 6-200 mg/100g vitamina C.

Acest remediu natural minunat mai conţine şi enzime, aminoacizi (histidină, triptofan, metionină, fenilalanină, valină, cistină, arginină, acid glutamic), substanţe cu rol antibiotic, hormoni naturali, minerale şi oligoelemente: sodiu, potasiu, nichel, titan, vanadiu, crom, fosfor, zirconiu, beriliu, bor, zinc, plumb, argint, arsenic, staniu, galiu, stronţiu, bariu, uraniu, siliciu, aluminiu, magneziu, mangan, molibden, cupru, calciu, fier.

Păstura este o adevărată uzină de substanţe benefice, greu de egalat de oricare alt produs natural.

Citeşte şi Produsele apicole - indicate sau nu în cazul diabetului?

Beneficiile păsturii


O cură completă cu păstură
ajută organismul să elimine toxinele, contribuind totodată la regenerarea ficatului, stimularea digestiei şi refacerea florei intestinale.

Păstura este recomandată şi persoanelor care suferă de anemie, imunitate scăzută sau probleme ale circulaţiei sanguine. Iată care sunt cele mai importante beneficii:

Adjuvant excelent în detoxifiere

Detoxifierea este procesul natural de eliminare şi neutralizare a toxinelor din organism, care contribuie la curățarea organelor implicate în procesul de digestie şi a colonului.

Un aliat eficient în cura de detoxifiere este păstura de albine. Datorită aportului important de seleniu, ea ajută la eliminarea toxinelor, reglarea digestiei şi regenerarea ficatului.

Păstura este recomandată mai ales persoanelor cu afecţiuni digestive: constipaţie, enterocolite, tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului.

Este utilizată cu succes şi în cadrul taberelor detox sau a programelor de detoxifiere realizate în centre specializate, deoarece asigură o detoxifiere profundă, dar blândă, în acelaşi timp.

De asemenea, cura cu păstură este foarte benefică şi înainte de a urma un regim de slăbit.

Proprietățile produselor apicole și implicit ale păsturii sunt confirmate și de către dr. Ștefan Stângaciu, medic și expert internațional în apiterapie, apipunctură, apinutriție și api-fitoterapie:

“Un efect foarte rapid al consumului de apicole este cel legat de detoxifiere, care apare în general după una-două săptămâni, dacă produsele sunt administrate cum trebuie, pentru că produsele apicole, prin diverse mecanisme, pot să blocheze toxinele sau să le elimine mai repede. De exemplu, sunt consumatori care, după administrarea unui anumit produs, spun că au avut scaune moi sau mai dese și consideră că nu tolerează produsul respectiv. De fapt, este o reacţie de eliminare de toxine. În general, în primele 3 zile apare o reacţie de detoxifiere.”


Citește sfaturile noastre pentru o
Cură de detoxifiere cu păstură

Efect hepatoprotector

Ficatul este cea mai complexă uzină a organismului nostru, având peste 500 de funcţii indispensabile vieţii. Acesta analizează fiecare aliment ingerat şi decide asupra părţilor care se pot folosi (vitamine şi microelemente esenţiale), eliminând totodată ceea ce nu este util, așa cum sunt toxinele.

Păstura are capacitatea de a susţine buna funcţionare a ficatului, contribuind în timp la regenerarea acestuia. Studiile efectuate au confirmat faptul că păstura previne și ajută în tratarea bolilor hepatice, înregistrându-se rezultate deosebite în steatoză (ficat gras), hepatită acută şi cronică, precum și în cazuri de ciroză.

Un studiu efectuat în 1976, pe 110 pacienți cu hepatită cronică, a arătat că un aport de 30g de păstură timp de 30 de zile sau polen crud timp de 90 zile a normalizat raportul albumină/globulină din sânge.

“Ficatul, care este un organ foarte mare, greu, dens, nu se poate regenera rapid, are nevoie de timp, iar pentru asta este recomandată administrarea de durată a unor excelente produse apicole precum: păstura, polenul și lăptişorul de matcă, întrucât acestea au substanţe excelente pentru structură, proteine, aminoacizi, grăsimi vegetale, carbo-hidrați, minerale, polifenoli etc.” Dr. Ștefan Stângaciu

infografic-beneficiile-pasturii

Foarte bun antianemic

Pentru persoanele care se confruntă cu anemii şi cu lipsa de energie, păstura este de un real ajutor, deoarece furnizează organismului toţi aminoacizii esenţiali, oligoproteine şi oligoelemente necesare producerii hemoglobinei. Normalizarea hemoglobinei duce la dispariţia anemiei.

Într-un studiu realizat pe 20 de pacienţi, adulţi şi copii, suferind de anemie, cărora li s-a administrat păstură ca unic medicament, de trei ori pe zi, timp de o lună, s-a constatat că starea de sănătate a acestora s-a ameliorat considerabil în timpul terapiei. Apetitul lor s-a îmbunătățit și au devenit mai vioi. Mai mult decât atât, durerile de cap, slăbiciunea, amețeala și oboseala s-au diminuat. Epiderma și membranele mucoase au devenit mai puțin palide, iar hemoglobina și numărul de eritrocite a crescut.

Concluzia studiului este că păstura reprezintă un tratament potrivit pentru anemie.

detoxifiere-ficat-pastura

Stimulează buna funcționare a întregului aparat digestiv

S-a constatat că păstura are efecte benefice în afecţiuni digestive, de la constipaţie cronică, enterocolite sau colite de fermentaţie până la tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului.

Păstura diminuează aciditatea gastrică, reglează tranzitul intestinal şi asigură o bună funcţionare a colonului.

Probioticele din compoziţia păsturii ajută la refacerea florei intestinale, care are un rol esenţial în procesul de digestie şi reprezintă o mare parte din sistemul nostru imunitar.

“Primele efecte care se simt după consumul de produse apicole sunt cele rapide, energetice, fiziologice, funcţionale, adică se ameliorează funcţionarea organelor interne. Reglarea tranzitului intestinal, de exemplu, este un efect care apare în general foarte rapid. Ulterior, la câteva săptămâni și luni după aceea, are loc regenerarea efectivă de structură. Dr. Ștefan Stângaciu

Efect antioxidant, imunizant şi energizant

Datorită antioxidanţilor din compoziţia sa, păstura contribuie la eliminarea radicalilor liberi din organism şi, astfel, la menţinerea sănătăţii şi creşterea longevităţii.

S. Kowalski și M. Markiewicz au realizat în 2017 un studiu cu subiectul “Proprietățile mierii cu adaos de propolis și păstură”, care atestă ca păstura are cele mai puternice proprietăți antioxidante, dintre cele 3 componente.

Complexul de vitamine şi minerale, împreună cu substanţele cu rol antibiotic, antimicrobian şi probioticele pe care le conţine, ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea afecţiunilor virale şi bacteriene.

De asemenea, păstura creşte nivelul de energie al organismului, diminuând oboseala şi redând buna dispoziţie.

Reduce nivelul colesterolului din sânge

Nivelul crescut al colesterolului este responsabil pentru depunerile de sedimente pe pereţii interni ai vaselor de sânge, proces patologic numit ateroscleroză. În momentul în care aceste depozite se desprind sub efectul fluxului sanguin apar cheagurile de sânge, care pot conduce la producerea unui accident vascular cerebral.

Studiile efectuate au arătat că păstura are un rol benefic în reducerea colesterolului din sânge. În 2010, dr. Kassaynko a realizat un studiu clinic pe durata a 12 săptămâni, în care a folosit păstură pentru tratarea unor pacienți adulți cu dislipidemie. Rezultatul a constat într-o scădere a colesterolului cu 11.4%. Aceeași cantitate de păstură a scăzut nivelul trigliceridelor cu 12.5 %.


Descoperă şi alte
Superalimente esenţiale pentru sănătatea noastră.

Cum se consumă eficient păstura?

Pentru beneficii maxime, se recomandă minimum două cure cu păstură pe an, a câte 6 săptămâni. O cură extinsă pe tot parcursul anului aduce efecte benefice de lungă durată.


Doza zilnică recomandată:

COPII: 1 linguriță (3g)/zi,

ADULȚI: 1 lingură (5-10g)/zi

La începutul curei sunt indicate doze mai mici, iar treptat, se poate crește cantitatea până la 1-2 lingurițe.

Păstura se administrează la 30-45 minute înainte/după masă**, iar pentru o mai bună absorbție, se păstrează sub limbă cât mai mult timp, înainte de a fi înghițită.
**Absorbția este mai bună dacă produsele apicole se administrează pe stomacul gol, dar fiind foarte concentrate, pot cauza indigestii sau disconfort gastric.

“Este foarte important să fim bine hidratați, pentru că produsele apicole sunt foarte concentrate, iar ca să ajungă să se digere şi să se separe în componentele lor microscopice, au nevoie de suficientă apă. Prin urmare, este indicat să bem un pahar cu apă la temperatura corpului, cu 15 minute înainte sau împreună cu produsul administrat.”  Dr. Ștefan Stângaciu

Consumul de păstură este foarte indicat copiilor, pentru suplimentarea aportului de proteine şi vitamine. În unele situaţii, doza recomandată poate fi mărită în funcţie de indicaţiile medicului apifitoterapeut.

Pentru cei care preferă un gust mai dulce, există și varianta amestecării păsturii în miere crudă – în acest fel, acțiunea păsturii va fi potențată de proprietățile mierii. În catalogul nostru găsești Păstura în miere gata preparată, în care păstura este măcinată fin pentru o dizolvare mai ușoară.

Atât păstura, cât și celelalte produse apicole, sunt foarte ușor de integrat în alimentația noastră zilnică. Iată 7 idei de mic dejun cu produse apicole din care te poţi inspira.

Păstura are contraindicaţii?

“Marele avantaj al produselor apicole este faptul că sunt foarte bine tolerate de organism, neavând contraindicaţiile pe care le au medicamentele, cu excepţia alergiei sau a intoleranţei la un anumit produs apicol.

Recomandarea ar fi ca cei care au mai avut alergii sau au şi alte alergii la orice fel de alimente, medicamente sau substanţe, să fie atenţi când iau produsele apicole în primele zile. Se începe cu cea mai mică doză posibilă.

De exemplu, un grăunte se diluează într-un pahar cu apă, se amestecă bine şi din acel amestec se iau una-două linguriţe. Astfel se asigură o diluţie foarte mare a produsului, care poate să fie alergenic, şi se vede care este toleranţa. În fiecare zi se creşte doza cu câte un grăunte, până când se poate tolera foarte bine.”  Dr. Ștefan Stângaciu

Păstura este unul dintre cele mai complexe şi benefice remedii naturale, reuşind să adune la un loc majoritatea subtanţelor nutritive esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. De aceea, pentru a profita de proprietăţile nutriţionale şi terapeutice ale păsturii, este important să o incluzi în alimentaţia ta zilnică.

Descoperă întreaga gamă de păstură ApiLand!


Surse:

https://healthywithhoney.com/what-are-the-health-benefits-of-bee-bread/
https://www.beepods.com/bee-pollen-vs-bee-bread/
https://figshare.com/articles/Functional_properties_of_honey_supplemented_with_bee_bread_and_propolis/4738255
https://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/bitstream/123456789/996/5/2014-Dostetean%20%28Abalaru%29%20Cornelia%20Carmen_ro.pdf
https://antenasatelor.ro/fermier-in-romania/agrotehnica/15511-pastura-
https://www.apicultorul.com/articol-pastura-si-beneficiile-acesteia

Articles suivant Sinuzita – de ce apare și cum poate fi tratată această afecțiune în rândul adulților și copiilor