Sari la conținut
REDUCERI de Până la 40% | 10-20 Octombrie | 22 de Ani ApiLand | Livrările vor suferi întârzieri | Îți mulțumim pentru răbdare!
REDUCERI de Până la 40% | 10-20 Octombrie | 22 de Ani ApiLand | Livrările vor suferi întârzieri | Îți mulțumim pentru răbdare!
Psoriazis – cauze, simptome și managementul eficient al acestei afecțiuni-min

Psoriazis – cauze, simptome și managementul eficient al acestei afecțiuni

Psoriazisul este considerat a fi una dintre cele mai răspândite boli cronice de piele. Această afecțiune nu este doar o problemă estetică, ci și una care poate provoca disconfort la nivel fizic și emoțional. Persoanele care suferă de această boală a psoriazisului ajung să se izoleze de ceilalți, leziunile vizibile ale pielii afectând stima de sine, mai ales când acestea sunt expuse la priviri critice și stigmatizare socială. Educarea populației cu privire la această boală de piele necontagioasă (contrar miturilor care circulă) ar putea face viața persoanelor care suferă de psoriazis mult mai ușoară. În continuare, vom discuta despre psoriazis – ce este această boală, de ce apare psoriazisul, de câte tipuri există, cum se manifestă și cum pot fi gestionate cât mai eficient simptomele acestei afecțiuni.

Cuprins:

  1. Psoriazis – o boală autoimună care afectează pielea

  2. Tipuri de psoriazis – cum le diferențiezi?
  3. Psoriazis – cauze ale apariției
  4. Simptome ale psoriazisului – cum se manifestă această boală?
  5. Psoriazis și modalități de ameliorare a simptomelor

 1. Psoriazis – o boală autoimună care afectează pielea 

Psoriazisul este o boală autoimună cronică ce afectează în principal pielea, dar poate influența și alte părți ale corpului, cum ar fi articulațiile. Psoriazisul își pune amprenta nu doar la nivel fizic, ci și la nivel emoțional și social. Pielea cu aspect solzos poate duce la stigmatizare și izolare socială, iar mâncărimea și durerea constantă pot afecta somnul și calitatea vieții. Stresul și anxietatea asociate cu această boală pot agrava simptomele, creând un cerc vicios.

Despre psoriazis s-a vorbit încă din Antichitate, atunci când Hipocrate și Galen au descris în textele medicale afecțiuni cutanate similare. Există dovezi că sumerienii și egiptenii antici foloseau anumite plante și unguente pentru a trata afecțiuni ale pielii care ar putea fi asociate cu psoriazisul. Cu toate acestea, termenul de ”psoriazis” a fost utilizat pentru prima dată abia în secolul al XIX-lea, atunci când medicul german Ferdinand von Hebra a explicat de ce psoriazisul este o boală separată de lepră, cu care fusese adesea confundată anterior. Această clasificare a fost realizată pe baza caracteristicilor distincte ale bolii și a fost esențială pentru înțelegerea și tratarea corectă a psoriazisului în medicina modernă. Din acel moment și până astăzi, mulți cercetători s-au întrebat ce este psoriazisul, au încercat să identifice cauzele apariției psoriazisului și să găsească un tratament adecvat pentru un management cât mai bun al simptomelor și disconfortului.

 2. Tipuri de psoriazis – cum le diferențiezi? 

Psoriazisul este o afecțiune complexă, ce se manifestă sub diferite forme, fiecare având caracteristici distinctive. Iată care sunt principalele tipuri de psoriazis:

Psoriazis în plăci

Psoriazisul în plăci, cunoscut și sub denumirea de psoriazis vulgaris, este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80-90% dintre persoanele cu această afecțiune. Se caracterizează prin apariția unor plăci roșii, bine delimitate, acoperite de scuame groase, alb-argintii. Aceste plăci pot apărea oriunde pe corp, dar sunt cel mai adesea localizate pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui. Plăcile pot fi dureroase și sunt însoțite de mâncărime, afectând semnificativ calitatea vieții persoanelor care suferă de această boală cronică autoimună.

Psoriazis gutat

Psoriazisul gutat este o formă de psoriazis la copii și tinerii adulți. Se manifestă prin apariția bruscă a numeroase leziuni mici, în formă de picătură, de culoare roz-roșiatică, acoperite de scuame fine. Aceste leziuni apar de obicei pe trunchi, brațe și picioare, dar pot afecta și alte zone ale corpului. Psoriazisul gutat este adesea declanșat de infecții streptococice ale gâtului, iar stresul sau alte infecții pot agrava simptomele.

Psoriazis pustulos

Psoriazisul pustulos este o formă rară și severă de psoriazis, caracterizată prin apariția de pustule albe (vezicule pline cu puroi) pe pielea roșie și inflamată. Această afecțiune poate fi localizată, afectând anumite zone precum palmele și tălpile, sau poate fi generalizată, acoperind suprafețe extinse ale corpului. Simptomele includ, pe lângă pustule, febră, frisoane și o stare generală de rău. Psoriazisul pustulos poate fi declanșat de factori precum infecții, întreruperea bruscă a tratamentului cu corticosteroizi sau cu alte medicamente și stres sever.

Psoriazis_-_psoriazis_in_genunchi_i_coate_femeie_haine_albe-min

Sursă foto: Shutterstock

Psoriazis inversat

Psoriazisul inversat este o formă de psoriazis care afectează în principal pliurile pielii, cum ar fi axilele, zona inghinală sau zona de sub sâni. Leziunile sunt caracterizate prin pete roșii, netede și lucioase, care nu prezintă scuamele tipice altor forme de psoriazis din cauza umezelii din aceste zone. Psoriazisul inversat poate fi deosebit de incomod și dureros din cauza frecării și transpirației, iar infecțiile fungice pot complica simptomele.

Psoriazis eritrodermic

Psoriazisul eritrodermic este o altă formă rară de psoriazis (afectează aproximativ 2% din populația mondială) ce poate fi recunoscută prin roșeață intensă și descuamare pe o mare parte a corpului. Acest tip de psoriazis poate afecta întreaga suprafață a pielii și poate provoca mâncărime severă, durere și senzație de arsură. Leziunile pot fi foarte inflamate, iar în cazurile extrem de grave, pielea se poate desprinde în fâșii de dimensiuni mari. Psoriazisul eritrodermic poate fi declanșat de factori precum infecții severe, reacții adverse la medicamente sau stres cronic.

Psoriazis unghial

Psoriazisul unghial, după cum sugerează și denumirea, afectează unghiile de la mâini și picioare. În această situație pot să apară diverse modificări ale unghiilor, de la îngroșare, la decolorare, striurile longitudinale, separarea unghiei de patul unghial (onicoliză) și formarea unor depresiuni sau gropițe în suprafața unghiei (pitting unghial). Uneori, unghiile pot deveni fragile și se pot rupe ușor. Psoriazisul unghial poate cauza disconfort și durere și poate afecta folosirea mâinilor și a picioarelor.

Psoriazis palmar

Psoriazisul palmo-plantar este o formă de psoriazis care afectează palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Se caracterizează prin apariția unor plăci groase, roșii, acoperite de scuame argintii, pe suprafața palmelor și a tălpilor. Simptomele pot include mâncărime, durere, senzație de arsură și crăpături ale pielii. Psoriazisul palmo-plantar poate cauza disconfort și poate afecta activitățile cotidiene precum mersul pe jos sau apucarea obiectelor.

Psoriazis seboreic

Psoriazisul seboreic, cunoscut și sub numele de dermatită seboreică, este o afecțiune a pielii care se manifestă în principal la nivelul scalpului, dar poate apărea și în alte zone cu glande sebacee, cum ar fi fața, pieptul și spatele. Poate fi ușor recunoscută prin prezența unor plăci roșii, însoțite de scuame grase sau cruste, care pot fi însoțite de mâncărime și senzație de arsură. Psoriazisul seboreic poate fi declanșat de factori precum dezechilibrele hormonale, stresul, condițiile de mediu și anumite infecții fungice.

3. Psoriazis – cauze ale apariției 

Deși a fost studiat intens de-a lungul timpului, cercetătorii n-au ajuns încă la o concluzie unanimă cu privire la cauzele psoriazisului. Cu toate acestea, se crede că acesta este rezultatul unei combinații complexe de factori genetici, imunologici și de mediu. 

Psoriazis_-_pacient_psoriazis_medic_lupa_manu_i_albastre_halat_alb-min
Sursă foto: Shutterstock

Predispoziția genetică joacă un rol semnificativ în apariția acestei afecțiuni. Mai multe studii și cercetări au arătat că riscul de a dezvolta psoriazis este mai mare în cazul persoanelor cu istoric familial de psoriazis. Mai multe gene asociate cu sistemul imunitar, inflamația și regenerarea celulelor pielii au fost identificate ca fiind implicate în predispoziția genetică pentru psoriazis. Mutațiile sau variațiile în aceste gene pot crește susceptibilitatea unei persoane la dezvoltarea psoriazisului în contextul anumitor factori de mediu. 

Deși predispoziția genetică poate crește riscul de a dezvolta psoriazis, acest lucru nu înseamnă că toate persoanele cu o istorie familială de psoriazis vor dezvolta această afecțiune. Există și factori de mediu care influențează apariția sau chiar agravarea acestei boli. Iată câteva exemple în acest sens:

  • Stresul: stresul emoțional și fizic poate declanșa apariția psoriazisului sau poate agrava simptomele existente.
  • Infecțiile: Anumite infecții, în special infecțiile streptococice ale gâtului, sunt cunoscute pentru potențialul de a declanșa apariția psoriazisului gutat. Alte infecții, cum ar fi cele virale sau fungice pot agrava psoriazisul.
  • Clima: Vremea rece și uscată poate agrava psoriazisul, în timp ce expunerea la soare și un climat cald și umed pot ameliora simptomele. Totuși, expunerea excesivă la soare și arsurile solare pot agrava psoriazisul.
  • Medicamente: Anumite medicamente pot declanșa sau agrava psoriazisul. Acestea includ beta-blocantele (utilizate pentru hipertensiune arterială), litiul (utilizat pentru tulburările bipolare), medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.
  • Consumul de alcool și fumatul: Consumul excesiv de alcool și fumatul sunt asociate cu un risc crescut de apariție și agravare a psoriazisului.
  • Schimbările hormonale: Schimbările hormonale, precum cele care apar în timpul pubertății, sarcinii sau menopauzei, pot influența evoluția psoriazisului. Anumite femei pot observa o ameliorare a simptomelor în timpul sarcinii, urmată de o agravare a lor după naștere.

O altă cauză a apariției psoriazisului este chiar sistemul imunitar deficitar. Să nu uităm că psoriazisul este o afecțiune cronică autoimună. În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva agenților patogeni, precum bacteriile și virușii. În cazul psoriazisului, sistemul imunitar determină atacul celulelor sănătoase ale pielii, ceea ce duce la inflamație și creșterea rapidă a celulelor cutanate.

 4. Simptome ale psoriazisului – cum se manifestă această boală? 

Fiind o boală cutanată, psoriazisul are simptome în special la nivelul pielii. Semnul distinctiv al acestei boli este reprezentat de plăcile psoriazice, acele leziuni cutanate roșii, inflamate, acoperite cu scuame albicioase sau argintii. Psoriazisul pe coate, genunchi, scalp sau partea inferioară a spatelui este cel mai des întâlnit. Leziunile pot varia în dimensiune, de la mici pete (cum este în cazul psoriazisului gutat) până la plăci mari și extinse. Psoriazisul pe piele este ușor de recunoscut, însă este important să menționăm faptul că acesta poate produce și disconfort. Mâncărimea este un simptom comun (unele persoane resimt mai ușor acest prurit, în timp ce altele se plâng de mâncărimi severe). Senzația de arsură sau durere este un alt simptom care poate să apară în cazul psoriazisului. Toate aceste simptome descrise sunt observate când boala este mai avansată. Psoriazisul la început este mai discret, motiv pentru care este și confundat foarte ușor cu alte afecțiuni dermatologice. Vorbim de mici pete roșii sau roz pe piele, scuame fine, ușor de îndepărtat, și piele ușor uscată. Începutul de psoriazis se remarcă prin leziuni izolate și localizate în zone precum coate, genunchi sau scalp. Identificarea precoce a psoriazisului este esențială pentru a începe tratamentul cât mai devreme și pentru a preveni agravarea simptomelor.

Psoriazis_-_barbat_psoriazis_mancarimi_placi_psoriazice_tricou_alb_fundal_gri-min
Sursă foto: Shutterstock

Persoanele cu psoriazis trec de cele mai multe ori prin stări de anxietate, chiar depresie, ce au la bază o izolare socială. Este o boală nu tocmai estetică, iar îngrijorarea celor din jur este legată de psoriazis și transmitere.  Psoriazisul este contagios? Psoriazisul se ia prin simpla atingere a unei persoane care se confruntă cu această boală? Această afecțiune este una autoimună, deci deloc contagioasă. Nu este cauzat de o infecție bacteriană, virală sau fungică, prin urmare psoriazisul nu se poate transmite de la o persoană la alta prin contact fizic, schimb de obiecte personale sau alte forme de interacțiune. Persoanele cu psoriazis pot participa la activități sociale, sportive și profesionale fără riscul de a infecta pe alții. Persoanele care suferă de psoriazis au nevoie de sprijin și înțelegere din partea celor din jur, nu de stigmatizare sau izolare. Așa că, dacă ai în jur vreo persoană care suferă de această boală, nu te mai întreba dacă psoriazisul se transmite, ci mai degrabă gândește-te la modalități prin care îți poți oferi ajutorul.

  5. Psoriazis și modalități de ameliorare a simptomelor 

Am văzut cum arată psoriazisul și cum apare acesta, iar următoarea întrebare pe care și-o pun multe persoane este legată de tratament și șansele de vindecare pentru psoriazis. Psoriazisul este o boală autoimună cronică care, în prezent, nu are un remediu definitiv. Cu toate acestea, există multe opțiuni de tratament care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la menținerea bolii sub control. Scopul tratamentului este de a reduce inflamația, de a încetini creșterea excesivă a celulelor pielii și de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care suferă de această boală.

Vorbim de tratamente topice, de creme și unguente care pot ajuta la reducerea inflamației și a scuamelor, de fototerapie  sau expunerea la lumina ultravioletă, medicamente sistemice utilizate în special pentru cazurile severe, dar și schimbări în stilul de viață. Este important ca persoanele cu psoriazis să discute cu un medic dermatolog pentru dezvoltarea unui plan de tratament personalizat. gestionarea eficientă a bolii printr-o combinație de tratamente medicale și schimbări ale stilului de viață poate ajuta pacienții să ducă o viață normală și confortabilă.

Psoriazis_-_mana_placi_psoriazice_crema-min
Sursă foto: Shutterstock

Pentru persoanele cu psoriazis, schimbările în stilul de viață pot juca un rol esențial în gestionarea simptomelor și în prevenirea agravării acestora. O dietă echilibrată și sănătoasă, bazată pe alimente antiinflamatorii, multe fructe și legume și produse apicole, cum ar fi miere crudă, tinctură de propolis și lăptișor de matcă pot reduce inflamația și pot ameliora disconfortul. Din categoria alimentelor interzise în psoriazis fac parte prăjiturile, dulciurile, pâinea albă, produsele lactate, alimentele procesate și cafeina, pentru că acestea pot declanșa reacții inflamatorii în corp, agravând simptomele psoriazisului.

Produsele apicole, datorită proprietăților lor antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante s-au dovedit a fi utile în gestionarea psoriazisului. Mierea poate fi aplicată direct pe leziunile psoriazice pentru a calma inflamația și a hidrata pielea. Proprietățile sale antibacteriene pot ajuta la prevenirea infecțiilor secundare. În același timp, consumul regulat de miere de Manuka poate susține sistemul imunitar. Propolisul, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, poate fi aplicat direct pe piele sub formă de tinctură sau unguent pentru a reduce inflamația și a accelera vindecarea. Lăptișorul de matcă este bogat în vitamine, minerale și aminoacizi esențiali, care pot susține sănătatea generală a pielii. La fel și consumul de polen crud, care aduce un aport suplimentar de nutrienți și antioxidanți.

În afară de aceste schimbări în alimentație, este important să eviți factorii care ar putea agrava simptomele psoriazisului, cum ar fi alcoolul și fumatul (aceste două obiceiuri sunt în topul listei de contraindicații pentru psoriazis). Gestionarea stresului este o altă recomandare pe care persoanele cu psoriazis o primesc de la medici. Practici precum yoga, meditația și respirația profundă pot ajuta la reducerea stresului, care este un declanșator comun al izbucnirilor de psoriazis. La fel de importantă este și activitatea fizică, ce eliberează endorfine și poate reduce stresul.

În concluzie, psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică care nu afectează doar aspectul fizic al unei persoane, ci poate avea și un impact semnificativ asupra sănătății emoționale și mintale. Persoanele afectate de psoriazis se confruntă adesea cu anxietate, depresie, scăderea stimei de sine și izolare socială din cauza stigmatizării și a complexelor legate de aspectul pielii. În plus, managementul constant al bolii și preocupările legate de tratament pot provoca stres cronic și pot afecta calitatea vieții. Dacă suferi de psoriazis, informațiile de mai sus cu siguranță ți-au fost de mare ajutor, iar dacă ai în jurul tău o persoană care se confruntă cu simptomele acestei boli, oferă-i sprijinul tău!


Surse de referință:

  1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics
  2. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-autoimmune
  3. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types
  4. https://www.healthline.com/health/psoriasis/manuka-honey-psoriasis
  5. https://www.healthline.com/health/psoriasis


Articolul anterior Gastrita – modalități de ameliorare a disconfortului digestiv și alimente recomandate pentru un stomac sănătos
Articolul următor 5 retete pentru frumusete, pe baza de miere