Propolisul
Ce este Propolisul?
Propolisul este substanța preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii. Proprietățile antiseptice, antifungice și cicatrizante ale propolisului erau cunoscute de marile civilizații ale antichității astfel ca papirusurile egiptene confirmă faptul că propolisul era utilizat drept medicament antimicrobian.
Cuvandacirc;ntulandnbsp;propolisandnbsp;vine din limba greacă și andicirc;nseamnă andbdquo;partea dinaintea cetățiiandrdquo;. andIcirc;nvățații greci l-au denumit așa observandacirc;nd cum andicirc;și construiesc albinele stupulandnbsp;și ajungandacirc;nd la concluzia că această substanță joacă rolul de pavăză andicirc;mpotriva agresorilor externi, propolisul făcandacirc;nd din stup o adevărată cetate.
Albinele produc propolis ca mijloc de apărare andicirc;mpotriva microbilor, a mucegaiurilor, pentru mumificarea andicirc;ntr-un andicirc;nveliș a intrușilor stupului, care sunt omorandacirc;ți de albine (cum ar fi alte insecte sau șoareci), proces ce nu permite putrezirea lor.
Propolisul mai este folosit (de către albine) pentru căptușirea pereților stupului cu un strat lucios, etanș, care nu permite formarea curenților de aer. Acțiunea sa este antimicotică, bactericidă și bacteriostatică, fapt ce previne andicirc;mbolnăvirea albinelor.
Comentarii
Lasă un comentariu