Care este diferenta dintre Organic, BIO sau ECO?
Vedem pe rafturile supermarketurilor sau ale magazinelor naturiste produse pe a căror etichetă este trecut termenul eco (ecologic), bio sau organic. Te-ai întrebat vreodată care este diferenţa dintre acești termeni?
Răspunsul este unul foarte simplu: niciuna.
Singura mențiune este că aceşti termeni se folosesc diferit în funcţie de ţara sau de regiunea geografică în care se desfăşoară procesul de fabricaţie. În România, termenul folosit este ECO.
Produsele eco (bio, organice) sunt certificate de organismele abilitate ale statutului ca fiind obţinute din cultură ecologică. Producătorii de astfel de produse trebuie să urmeze o procedură foarte strictă, respectând legislaţia în vigoare. În urma controalelor care se fac de către organisme de inspecţie şi certificare, dacă aceştia respectă regulie de producţie, primesc certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele ca fiind eco. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Ce este certificarea Organică/BIO/ECO?
Din punct de vedere legal, certificarea organică se referă la produsele agricole sau a unor tipuri de produse care au legătură cu domeniul agricol: seminţe, carne, mâncare procesată, lactate, etc. Condiţiile de certificare diferă de la o ţară la alta, dar există şi câteva reguli generale: este interzisă folosirea organismelor modificate genetic sau a iradierilor; a unor substanţe chimice cum ar fi pesticide, aditivi alimentari, fertilizatori, hormoni de creştere, a antibioticelor etc. De asemenea, pământul pe care se cultivă trebuie să fie ferit de substanţe chimice cu mai mulţi ani înainte de a se începe producţia.
Legislaţia română echivalează termenii bio şi organic cu eco.
Ce înseamnă produse apicole eco?
Produsele apicole eco (bio, organice) sunt certificate ca fiind obţinute din apicultură ecologică. Pot practica apicultura ecologică doar apicultorii din zonele unde există floră spontană sau culturi ecologice, culturi extensive netratate, nu există culturi cu plante modificate genetic sau surse de poluare cu noxe industriale sau trafic auto intens. În plus, apicultorii trebuie să menţină în stupină condiţii drastice de igienă şi să îşi aleagă cu mare atenţie zonele pentru pastorală. De asemenea, aceştia trebuie să îndeplinească normele obligatorii pentru apicultura convenţională.
Scopul apiculturii ecologice este acela de a obţine produse curate, nepoluate, în paralel cu luarea de măsuri privind protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă.
Ce sunt produsele apicole convenţionale?
Produsele apicole convenţionale sunt produse naturale, a căror calitate este verificată în permanenţă şi cu rigurozitate de către ApiLand, dar care nu au certificat de produs ecologic sau care sunt în curs de certificare. Datorită faptului că procesul de certificare a produselor ecologice este unul riguros şi de durată, nu toţi apicultorii solicită aceste certificate. De aceea, există posibilitatea ca multe dintre produsele convenţionale să fie produse ecologice care nu sunt însă certificate.
Produsele apicole ApiLand sunt atestate de către BIO-România şi certificate de Ecocert, având statutul de produse ecologice şi produse naturale.