Sari la conținut
50 de lei REDUCERE la comenzi de minimum 350 lei cu codul SCHOOL50
50 de lei reducere la comenzi de 350 lei cu codul SCHOOL50
De ce sunt mai bune apicolele crude

De ce sunt mai bune apicolele crude

Astazi suntem mult mai atenti la alimentatie decat in trecut – este un fapt evident. Dorim sa stim cat mai multe despre produsele alimentare pe care le achizitionam din magazine, respectiv sa stim daca ele contin substante nesanatoase si chiar daunatoare si, daca da, in ce procent. Mai ales produsele din supermarket-uri, care trebuie sa reziste mult timp in depozit si pe raft (altfel nu sunt acceptate de magazin), pe langa faptul ca, de cele mai multe ori, sunt procesate, contin si o serie de conservanti si de amelioratori alimentari.

Din pacate, acest lucru se intampla si in cazul unor produse care, prin definitie, ar trebui sa fie doar in forma naturala. Mierea, de pilda. Mierea din supermarketuri nu este cea mai sanatoasa. Pentru a se obtine o culoare cat mai atragatoare, pentru a se obtine acea fluiditate si pentru a se intarzia zaharisirea, ea contine, de cele mai multe ori, substante straine. In plus, ea este incalzita de catre producatori la o temperatura de peste 40 de grade Celsius, ceea ce ii scade mult din proprietatile initiale. La fel, mierea pe care o gasim la marginea drumului, vara, sta, de cele mai multe ori, in soare, astfel ca isi pierde din proprietati.

Ideal ar fi ca noi sa consumam cat mai multe alimente in stare naturala si, pe cat se poate, crude. Fructele, legumele si produsele apicole sunt cu atat mai sanatoase cu cat sunt mai proaspete – e un lucru stiut de toata lumea. De aceea, compania noastra, ApiLand, furnizeaza numai asemenea produse ale stupului, crude si pure, iar de multe ori in varianta bio.

Mierea cruda este cunoscuta pe meleagurile noastre din timpuri stravechi. Dacii erau recunoscuti in regiune pentru calitatea mierii lor, inclusiv de catre greci si de catre romani. Romanii nu au pornit razboiul de cucerire a dacilor doar pentru aurul de aici, ci si pentru grane si pentru produsele stupului. Iar mierea a facut parte mereu din meniul poporului nostru. Romanii care traiau in urma cu un secol se delectau cu turtite indulcite cu miere cruda - un obicei sanatos pastrat inca de pe vremea dacilor. De altfel, se stie ca romanii au fost mari consumatori de miere pana tarziu in secolul XX, cand zaharul industrializat, fiind mai ieftin, a devenit indulcitorul numarul unu pe tot globul. Strabunicii nostri preparau, desigur, si alte deserturi: cozonaci, checuri, turta dulce si alte tipuri de aluaturi dulci obtinute din faina alba si miere cruda. De altfel, aceasta faina era rezervata prajiturilor, placintelor si cozonacilor, iar painea se facea foarte rar din faina alba, fiind consumata mai ales paine neagra. Turta dulce, in diferite forme si culori, a rezistat in pietele si targurile taranesti chiar si in vremea comunismului si o gasim chiar si astazi la asemenea evenimente.

Astazi, chiar daca mierea este mai scumpa decat zaharul, ar fi bine sa o alegem mai des, caci beneficiile sale sunt incomparabil mai mari si, in plus, nu are efecte secundare. Trebuie sa stim ca mierea cruda este cea mai sanatoasa. In functie de continutul de zaharuri, care depinde de florile din care a fost obtinuta de catre albine, ea se zahariseste mai repede sau mai putin repede. Dar acest proces este unul natural! O miere care se zahariseste este o miere buna, in timp ce o miere care nu se zahariseste ar trebui sa ne puna pe ganduri. De altfel, mierea zaharisita nu ar trebui sa constituie un impediment in a o consuma – daca o incalzim putin, ea va redeveni lichida si cristalina. Atentie, insa: niciodata la peste 40 de grade Celsius! Daca dorim sa ne indulcim ceaiul sau laptele cu miere, vom astepta pana cand lichidul se va fi racit suficient si abia atunci vom pune mierea.

Un alt produs al stupului care are beneficii mult mai mari atunci cand este consumat in stare cruda este polenul. Noi, romanii, cunoastem polenul mai ales sub forma uscata, caci inainte de 1989 il gaseam doar in aceasta prezentare. Insa polenul crud, fiind un aliment viu, pastreaza toate principiile plantei sau plantelor din care a fost obtinut. Vitaminele, mineralele, enzimele, factorii antibiotici si celelalte substante benefice se pastreaza integral. De aceea, este mult mai hranitor si mai eficient decat polenul uscat. Pentru a pastra cat mai mult aceste proprietati, este necesar ca polenul crud sa fie pastrat in congelator. Datorita faptului ca el contine foarte putina apa (sub 10%), nu ingheata. Il vom consuma direct de acolo, din congelator, luand doar portia zilnica necesara (o lingurita – doua, pentru adulti; o lingurita, pentru copii). Aici trebuie sa semnalam un fapt important: nu e indicat sa cumparam polen crud din magazine care nu detin congelator. Practic, acest polen trebuie sa stea la rece pe tot parcursul lantului de distributie, de la producator pana la comerciant si pana la consumatorul final.

La fel, laptisorul de matca pur si crud are nevoie de o temperatura scazuta, neputand fi pastrat la temperatura camerei. Acest aliment exceptional, incarcat cu atatea substante benefice din punct de vedere nutritional si medical, se pastreaza la frigider, la 3-6 grade Celsius. Desigur, cei care nu sunt incantati de gustul laptisorului de matca, un gust specific, oarecum acrisor, il pot consuma amestecat cu miere, intr-o proportie de aproximativ 1 la 10. In acest fel, el poate fi pastrat la temperatura camerei fara probleme, caci mierea il protejeaza.

Pastura, supranumita si painea albinelor, este un alt aliment cu insusiri extraordinare pe care ni-l furnizeaza albinele. Ajuta digestia si imunitatea si are un gust placut. Ea este, de fapt, un polen fermentat in stup, in conditii naturale – aceasta este si explicatia faptului ca este digerata mult mai usor decat polenul. Se prezinta sub forma unor bobite. Aceste bobite sunt luate din interiorul celulelor din fagure, acolo unde este pus la pastrare polenul de catre albine. Pastura poate fi pastrata fara probleme la temperatura camerei.

Orice aliment viu, proaspat, crud este mult mai benefic atat din punct de vedere nutritional, cat si medicinal decat un aliment uscat, procesat etc. Acest lucru este valabil si in cazul produselor apicole, astfel ca recomandarea companiei noastre, ApiLand, este sa fiti atenti la calitatea acestor produse, la reputatia producatorului si la modul de pastrare al magazinului respectiv.

Despre beneficiile apicolelor crude si pure a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare si branding, in emisiunea "Fresh Refresh" de la Realitatea TV.

Articolul anterior 2018 - Un an plin de reușite alături de iubitorii produselor apicole