Sari la conținut
Mierea

Mierea

Mierea este un aliment înzestrat cu proprietăţi curative sau cosmetice absolut extraordinare, cunoscute încă din negura timpului. Astfel, Hipocrate folosea mierea pentru a trata boli respiratorii, intestinale sau renale, şi pentru a îngriji plăgile celor răniţi în lupte.

Mierea este o sursă de sănătate pentru organism, mai ales dacă nu e prelucrată industrial. Aceasta pentru că, dacă este încălzită până la temperaturi de fierbere, mierea își pierde o mare parte din proprietățile terapeutice. Un astfel de tip de miere se găsește întotdeauna în stare lichidă. În mod natural, mierea de calitate superioară cristalizează după un interval de timp mai lung sau mai scurt, în funcție de originea florală, altfel spus raportul fructoză/glucoză.

Însă indiferent de originea florală, orice tip de miere prezintă efecte energizante, antiinflamatorii și antimicrobiene. În plus, fiecare sortiment în parte are calitățile sale specifice.

Mierea de salcâm

Este o miere de culoare aurie deschisă, limpede, transparentă, cu gust fin, delicat, absolut delicios. Dintre toate tipurile de miere, este cea mai bogată în fructoză, motiv pentru care cristalizează greu. Mierea de salcâm crește pofta de mâncare și ameliorează problemele gastro-intestinale. Pentru că nu modifică gustul și aroma băuturilor, este un foarte bun îndulcitor.

Mierea de tei

Are culoare aurie cu reflexe verzui și o aromă puternică de flori de tei. Prezintă efecte calmante, sedative, fiind un remediu foarte indicat contra insomniilor. Este un foarte bun antiinflamator al căilor respiratorii, calmând bronșitele. În caz de răceală, mierea de tei facilitează evacuarea secrețiilor nazale. Pe lângă toate acestea, previne migrenele sau alte tipuri de durere.

Mierea polifloră

Mierea polifloră Apiland® e recoltată din regiunile deluroase ale Transilvaniei. Se recomandă mai ales în caz de surmenaj, convalescență, tulburări de creștere. În plus, acționează benefic asupra ficatului și a inimii. Aroma și gustul pot să difere în funcție de florile din care provine. Culoarea poate să varieze de la galben deschis până la oranj sau maro cu reflexe rubinii de chihlimbar

Descoperă 9 metode simple prin care poţi distinge mierea crudă de cea contrafăcută!


Mierea de Manuka

De unde provine ?

Albinele culeg nectarul din florile cu parfum proaspăt ale arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), originar din Noua Zeelandă. Iar din acest nectar prepară o miere de un portocaliu opac și cu gust ușor caramelizat, de eucalipt.

Cu ce diferă față de alte tipuri de miere ?

Capacitatea Mierii de Manuka de a distruge bacterii precum Staphylococcus aureus sau MRSA este de până la 50 de ori mai mare decât a antibioticelor obișnuite.

Toate tipurile de miere conțin enzima glucoză oxidază, responsabilă cu producerea de peroxid de hidrogen, o moleculă care și-a dovedit eficiența în testele de laborator, dar care se distruge atunci când intră în contact cu fluidele și țesuturile corporale, sau când mierea este expusă la lumină și căldură.

O altă enzimă care se regăsește în miere este metilglioxalul (MGO). Spre deosebire de enzima glucoză oxidază, metilglioxalul nu produce peroxid de hidrogen, dar rezistă mai mult în timp, la căldură și la lumină și are efect antibacterian imediat. În mierea obișnuită, metilglioxalul este prezent în cantități foarte mici: 20-50 mg/kg, pe când un kilogram de miere de Manuka conține 800 mg de metilglioxal.

Prof. dr. Molan și Prof. Thomas Henle (Universitatea Tehnică din Dresden, Germania) susțin că măsurarea nivelului de metilglioxal reprezintă un standard esențial de identificare a mierii de Manuka cu activitate antibacteriană non-peroxidică puternică.

Faptul că Mierea de Manuka posedă o activitate antibacteriană ce nu poate fi regăsită în niciun alt tip de miere este confirmat de cei 20 de ani de cercetări, printre care și cele făcute de Prof. dr. Molan, biochimist la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă.

Cunoscută sub numele de factor UMF (Unique Manuka Factor), această calitate specială are caracter stabil, deci nu își pierde puterea când mierea este expusă la lumină și soare, sau când este diluată în apă. Mierea de Manuka cu UMF 10+ este potrivită pentru uz medical sau farmaceutic. Mierea cu UMF între 15 și 25+ este utilizată în spitale din Franța, Marea Britanie, Japonia, Australia, Noua Zeelandă.

Recomandări

Uz intern: febră, bronșită cronică, sinuzită cronică, arsuri la stomac, dureri de gât, rinită, gastroenterită, gingivită, afecțiuni parodontale, astm, tenie; distruge până și bacteria Heliobacter pylori, care provoacă majoritatea ulcerelor stomacale; are efect anti-carii și elimină placa dentară; potențează acțiunea radioterapiei în unele forme de cancer, etc.

Uz extern: plăgi chirurgicale și infectate, arsuri de gradul I și II, leziuni, eczeme, psoriazis, mușcături de insecte, herpes

Uz cosmetic: riduri, acnee, păr uscat

Mod de administrare

Uz intern: 2 -3 lingurițe pe zi dimineața și seara, înainte de masă

Uz extern: aplicați direct pe piele și protejați zona cu o compresă

Uz cosmetic: ca ingredient în diverse măști cosmetice pentru față și păr

Articolul anterior 11 simptome si afectiuni pe care nu stiai ca laptisorul de matca le amelioreaza
Articolul următor Produsele apicole - alegerea perfecta pentru cadourile de sarbatori