Produsele apicole - amelioreaza sau nu problemele de sanatate ale varstnicilor
Cu toții ne-am întrebat măcar o dată când va începe procesul de îmbătrânire al propriului corp și puțini dintre noi suntem împăcați cu ideea că în fiecare zi înaintăm în vârstă și că treptat ne îndreptăm spre o perioadă din evoluția noastră, care se caracterizează prin slăbirea funcțiilor fiziologice, fragilitate și involuție. Te-ai întrebat vreodată cum te pot ajuta produsele apicole în amânarea procesului de îmbătrânire sau în ameliorarea afecțiunilor specifice vârstei? Află care sunt beneficiile produselor apicole și motivele pentru care trebuie să le incluzi în alimentația ta zilnică.
Îmbătrânirea este un proces fiziologic progresiv și ireversibil. Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru suferă o serie de modificări fiziologice care pot afecta funcționalitatea întregului sistem de organe, capacitatea de gândire sau reflexie dar și memoria. Ritmul de reînnoire a celulelor încetinește, derma își pierde din elasticitate, activitatea glandelor sebacee se diminuează și scade capacitatea oxidativă. Toate acestea au un impact direct asupra stării de sănătate și contribuie la reducerea calității vieții vârstnicilor.
La nivel global, numărul persoanelor vârstnice este în continuă creștere iar ca și convenție unitară, vârsta de 55 de ani a fost desemnată ca începutul vârstei a treia. În această perioadă se înregistrează declinul funcțional al organelor, care este sporit în mare parte de stilul de viață și de regimul alimentar.
Iată ce se întâmplă
Începutul îmbătrânirii este o situație de criză pentru cei mai mulți dintre noi. Suntem surprinși de modificările care apar la nivelul corpului nostru și ne dăm seama că mecanismele de apărare își pierd capacitatea de a face față problemelor de sănătate care apar odată cu vârsta: stresul, oboseala, insomniile, anxietatea, bolile respiratorii, afecțiunile cardiovasculare, diabetul, osteoartrita, pierderea memoriei, etc.Toate aceste afecțiuni pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul produselor apicole.
Care sunt cele mai comune probleme de sănătate ale vârstnicilor?
Bolile cardiovasculare
După o anumită vârstă este destul de dificil să menții sănătatea inimii. Îmbătrânind, aceasta suferă anumite modificări structurale a căror consecințe se răsfrâng asupra întregului sistem cardiovascular. Cea mai comună schimbare în corpul bătrânilor este faptul ca vasele sanguine și arterele devin rigide, obligând inima să lucreze mai mult pentru a putea pompa sângele. Din aceasta cauză starea de oboseală devine constantă. Totodată, grăsimile se depun mult mai ușor pe pereții arterelor, ceea ce îngreunează și mai mult activitatea cardiovasculară.
Polenul crud de păducel, are în compoziția sa elemente care ajută la scăderea nivelului de colesterol, reduce tensiunea arterială și calmează sistemul nervos. Consumând zilnic 15g de polen crud de păducel vă ajutați inima să se mențină în formă.
Diabetul
Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină, sau atunci când organismul nu mai utilizează insulina corespunzător.
De ce este importantă insulina? Pentru că, acest hormon are rolul de a asigura trecerea glucozei din alimente, în circulația sanguină iar mai apoi în celulele corpului, pentru a produce energie.
În Europa, 1 din 11 adulți are diabet zaharat și 1 din 6 nașteri este afectată de hiperglicemie. Această boală este cauza majoră de orbire, insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral și amputație de membru inferior.
Diabetul poate fi tratat, iar efectele acestuia pot fi înlăturate prin adoptarea unui stil de viață sănătos, a unei alimentații corecte, activitate fizică și medicație.
Lăptișorul de matca poate regla nivelul glicemiei în sânge, iar studiile clinice au dovedit că acesta poate produce o activitate asemănătoare insulinei.
Citește mai mult despre cum poate ajuta Lăptișorul de matca în cazul diabetului
Fracturile
Oasele slăbesc odată cu înaintarea în vârstă. Acestea devin mai puțin dense, se demineralizează, iar riscul unei fracturi crește. Mușchii își pierd forța și flexibilitatea ceea ce afectează echilibrul și stabilitatea organismului. Din cauza acestor schimbări, căderile sunt un adesea întâlnite în rândul vârstnicilor . O cădere din doisprezece provoacă o fractură, care de obicei are consecințe grave, cea mai critică fiind riscul de a deveni dependent de ajutorul cuiva, de a ne afla în imposibilitate fizică de a acționa independent.
Cea mai bună metodă de tratare în acest caz este prevenția. Consumul de alimente, super alimente sau suplimente alimentare bogate în antioxidanți, te vor ajuta să previi demineralizarea oaselor întărindu-ți întregul sistem imunitar. În polenul crud de castan dulce și mur de la ApiLand, vei găsi compuși cu mare putere antioxidantă pe care corpul nostru nu îi poate sintetiza, ceea ce ne face responsabili de a-i introduce în organism prin intermediul alimentației.
Osteoporoza
Conform statisticilor, trei milioane de femei care au ajuns la menopauză suferă și de osteoporoză. Această boală nu apare însă doar la femei, ea apare și în rândul bărbaților. Declinul hormonal și demineralizarea osoasă sunt factorii care joacă un rol important în apariția osteoporozei. Absorbția mineralelor esențiale, precum calciul este anevoioasă, ceea ce afectează calitatea scheletului și implicit reduce mobilitatea și libertatea de mișcare.
Calciul este vitamina esențială pentru oase iar cele mai recomandate surse de calciu sunt produsele naturale, cele lactate și legumele cu frunze verzi la care adăugăm lăptișorul de matca pur de la ApiLand și polenul de castan dulce și mur.
Artroza
O boală a articulațiilor care afectează un bătrân din doi. Această boală este cauzată de pierderea flexibilității cartilajului, care devine rigid și nu mai funcționează în parametri normali. Cel mai frecvent afectate articulații sunt cele ale coloanei vertebrale cervicale, lombare, ale mâinilor și ale genunchilor.
Excesul de greutate este principalul factor de risc al artrozei. Însă vârsta, dezechilibrele hormonale sau factorii genetici sunt factori de risc la fel de importanți.
Pentru a preveni sau pentru a trata artroza, este important să consumăm alimente cu ridicată concentrație de vitamina A, E și C. Toate acestea se regăsesc în polenurile crude de la ApiLand, cu precădere în polenul crud de salcie, cireș, măr și flori de munte.
Artrita reumatoidă
Artrita este o boală reumatică. Aceasta se caracterizează prin inflamarea articulațiilor și provoacă dureri mai ales pe timp de noapte. De regulă, artrita apare la persoanele aflate la vârsta a treia, însă în ultimii ani, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu aceasta afecțiune autoimuna, care pe lângă faptul că îți compromite somnul te face mai predispus în fața altor boli. Guta, Lupusul, Osteoartrita, Fibromiaglia, Scleroderma sunt câteva exemple de boli asociate cu artrita.
Dacă te întrebi care este tratamentul pentru această boală, află că nu exista unul. Însă cu cât îți protejezi mai devreme articulațiile, cu atât mai bine. Formele de tratament pentru artrită se bazează pe ameliorarea simptomelor și pe îmbunătățirea funcțiilor articulațiilor.
Știai ca printre numeroasele lor beneficii, produsele apicole au proprietăți antiinflamatoare și analgezice? Datorită conținutului de acizi grași Omega 3, acestea reduc atât durerea cât și rigiditatea la nivelul articulațiilor.
15 grame pe zi de polen crud de salcie, trandafir sălbatic, castan, prun sau poliflor îți pot asigura doza zilnica de Omega 3 de care organismul tău are nevoie pentru a menține sănătatea articulațiilor.
Picioare grele
Această afecțiune supărătoare apare foarte des în rândul bătrânilor, cu precădere la femei. Senzația de picioare grele este cauzată de proasta circulație sanguină, care apare odată cu vârsta. Gravitația, împiedică venele picioarelor să readucă sângele la inimă, acesta rămâne blocat și provoacă o durere intensă.
Pentru ameliorarea simptomele poți alege tratamente medicamentoase sau leacuri băbești, dar este mult mai recomandat să încerci produsele apicole. În magazinul ApiLand, vei găsi polenul crud de castan dulce și mur care este considerat îngerul păzitor al circulației deoarece acționează benefic asupra venelor și vaselor capilare, facilitând circulația sângelui.
Probleme respiratorii
Pe măsură ce îmbătrânim, performanțele funcționale scad treptat iar sistemul respirator nu este o excepție de la regulă. Insuficiența respiratorie este o boală caracterizată prin blocarea căilor respiratorii, ceea ce privează organismul de cantitatea de oxigen necesară pentru a funcționa corect. Dioxidul de carbon este reținut în sânge, ducând la acumularea excesivă a acestuia în organism. Orice senzație de respirație dificilă poate cauza boli respiratorii, cardiace sau pulmonare.
Simptomele insuficienței respiratorii pot include dificultăți de respirație, tuse cu mucus, oboseală, anxietate sau dureri de cap zilnice.
Din nou, produsele apicole pot fi un remediu la îndemână în astfel de cazuri. Mierea în special este cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii, antiseptice, antifungice. Trebuie însă sa fiți atenți ce fel de miere folosiți. Pentru ca mierea să își păstreze toate proprietățile intacte, este necesar ca aceasta să fie nepasteurizată și extrasă la rece. Procedeul de pasteurizare al mierii presupune încălzirea acesteia la peste 40°C, ceea ce o face sa devina toxica.
Dacă vrei sa descoperi o miere cu totul specială, click AICI pentru a vedea răspunsurile celor mai frecvente întrebări despre mierea de Manuka.
Depresia
La persoanele vârstnice depresia se manifestă printr-o stare de epuizare generală, insomnii, probleme de concentrare, dureri intense și inexplicabile. Dacă ai insomnii care persistă mai mult de două săptămâni, este foarte probabil că depresia încearcă să se instaleze în corpul și mintea ta.
Prezenta celor dragi și consumul regulat de produse apicole va reduce riscul apariției depresiei. Polenul crud conține elemente care acționează benefic asupra creierului și asupra tuturor funcțiilor cognitive. Lăptișorul de matcă asigură buna funcționare a sistemului cognitiv și încetinește procesul de îmbătrânire, mierea ameliorează stările de anxietate și insomniile, propolisul acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi, iar păstura îți protejează ficatul, ajutându-l să filtreze și să elimine toate toxinele din corp. Având câte un scut pentru fiecare factor de risc fizic și psihic, este puțin probabil că depresia să reușească sa se instaleze.
Alzheimer
La nivel global mai mult de 40% de persoane care au peste 65 de ani, au pierderi de memorie și tindem să considerăm că este un efect normal al îmbătrânirii. Însă pentru a ne da seama dacă într-adevăr este vorba despre asta sau despre Alzheimer trebuie să fim atenți la ce și când uităm.
Iată ce trebuie să știi:
Dacă uiți evenimente din trecutul îndepărtat, numele unei cunoștințe, sau dacă ocazional uiți cuvinte dar familia nu se îngrijorează din aceasta cauză, atunci e aproape sigur că acestea sunt semne ale îmbătrânirii. Din contră, dacă uiți evenimente recente, numele persoanelor din familie, propriul nume, sau ceea ce tocmai ai citit, atunci nu mai este vorba despre efectele senectuții ci de o boala - Alzheimer.
Dintre produsele apicole, lăptișorul de matcă este cel mai indicat pentru a preveni această boală. Acesta este singurul produs care conține în mod natural acetilcolină - o substanță cu rol în transmiterea influxului nervos. Datorită prezenței unor oligoelemente esențiale precum fosforul și zincul, dar și al complexului de vitamine B și al aminoacizilor, lăptișorul de matcă ajută la îmbunătățirea memoriei și crește randamentul intelectual.
Mai bine previi decât să tratezi
Conform statisticilor, România este pe primul loc la mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, iar cea mai simplă cale de a reduce impactul complicațiilor arterosclerotice este prevenția. Dar ce presupune acesta?
Când vorbim despre sănătatea persoanelor vârstnice, prevenția însumează ansamblul acțiunilor făcute cu scopul de a reduce probabilitatea apariției următoarelor riscuri: accident, sindrom, boală, deficiență, pierderea independenței.
Se spune că problemele de sănătate care vin odată cu vârsta nu pot fi prevenite, dar dacă arunci o privire în stup, vei descoperi o întreagă gamă de produse naturale care pot influența în mod pozitiv calitatea vieții vârstnicilor.
Beneficiile polenului crud și ale lăptișorului de matcă sunt uimitoare și pot influența sănătatea noastră prin acțiunea lor benefică asupra întregului sistem imunitar. Acestea ne îmbunătățesc capacitatea de concentrare, memoria, ne fac mai puternici, mai echilibrați și mai longevivi. Prin consumul zilnic de polen și lăptișor de matcă, contribuim la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Pentru a confirma beneficiile produselor apicole, specialiștii au realizat numeroase studii. Un studiu realizat în 2007 arată că produsele stupului sunt chiar mai eficace decât placebo întrucât ele au efectul profilactic. Așadar, produsele apicole, bogate în toți nutrientii de care are nevoie organismul nostru, ne ajută să prevenim numeroase boli sau afecțiuni, unele dintre acestea fiind amintite mai sus.
Ce spun consumatorii?
Și tu te poți număra printre cei mulțumiți. Consuma produsele apicole ApiLand și spune-ne părerea ta. Noi o vom împărtăși cu iubitorii de produse apicole în următoarele articole.
Pentru a te informa și mai mult despre beneficiile produselor apicole, te așteptăm pe pagina noastră de blog, iar pentru a le comanda te așteptăm în magazinul nostru online. Înainte de a plasa comanda, îți sugerăm să arunci o privire în secțiunea Promoții, unde am pregătit pentru tine cele mai avantajoase oferte.
*Informațiile publicate pe site-ul www.apiland.ro au rol informativ și nu înlocuiesc sfaturile sau prescripțiile medicului. Beneficiile produselor apicole pot varia în funcție de vârsta, metabolismul, și modul de viata al fiecăruia.