Regina si laptisorul de matca
Daca toate albinele se bucura de binefacerile laptisorului de matca in primele trei zile pe care le petrec in stadiul de larva, reginele se bucura de acest extraordinar elixir pe toata durata vietii lor. Aceasta le si asigura fantastica lor fecunditate. Daca larvele reusesc sa creasca rapid de 2.000 de ori, datorita laptisorului de matca, reginele reusesc sa depuna zilnic 2.000 de oua. Sunt performante incredibile, dar adevarate. Cantitatile de laptisor de matca cu care sunt hranite larvele sunt insa infime. Din fericire pentru noi, albinele sunt insa mult mai generoase atunci cand este vorba de larvele harazite sa dea nastere viitoarelor regine. In fiecare stup, in momentul in care acesta ramane fara regina sau atunci cand regina incepe sa imbatraneasca, ceea ce in mod natural se intampla dupa aproximativ cinci ani, mai multe larve sunt hranite in exces cu laptisor de matca, dand astfel nastere unor noi regine. Iar prima dintre ele care reuseste sa eclozeze le omoara pe celelalte devenind noua regina a stupului. Apicultorii au invatat insa ca pot indeparta regina existenta, stupul fiind astfel capabil sa produca noi regine, deci mai mult laptisor de matca, chiar in exces, ceea ce le ofera apicultorilor ocazia sa recolteze mult-ravnitul elixir de sanatate si frumusete.
Viitoarea regina nu se diferentiaza de celelalte albine decat prin hrana, prin faptul ca larva respectiva este hranita incontinuu, in exces, cu laptisor de matca. Astfel, reusind sa produca regine la comanda, apicultorii au invatat cum pot recolta pretiosul elixir. Alimentand aceste larve in exces, albinele fac ca larvele viitoarelor regine sa pluteasca practic in laptisor de matca. Astfel, de pe fundul acestor celule, apicultorul poate extrage aproximativ 200 de miligrame din pretiosul produs. Este putin, este extrem de putin. Dar stupul pregateste simultan mai multe larve pentru a deveni regine, iar apicultorul forteaza albinele sa hraneasca serie dupa serie de noi si noi larve harazite sa devina regine. Astfel, el reuseste sa obtina de la un stup in jur de 250 de grame de laptisor de matca. Este o munca imensa. Aceasta face de altfel ca laptisorul de matca sa fie ceva mai scump. Dar calitatile cu adevarat fantastice ale acestui elixir regal justifica atat munca, cat si pretul.
In fond, ce e mai pretios decat sanatatea noastra?! Si, daca am invatat sa o pretuim la justa ei valoare, atunci nu ne vom lipsi de acest minunat elixir, nici pe noi si nici pe cei dragi din jurul nostru. Trebuie doar sa avem grija la calitate. De aceea va invitam sa alegeti laptisorul de matca pur si crud de la ApiLand, elixirul ce ofera in mod garantat exact aceeasi calitate de care se bucura si reginele. (Foto: freeimages.com)