Sari la conținut
Sanatate cu produse apicole romanesti

Sanatate cu produse apicole romanesti

Tara noastra este recunoscuta in Europa si in lume pentru calitatea produselor apicole. Din fericire, Romania inca are destule regiuni nepoluate, cu aer curat, in care cresc flori, arbusti si pomi sanatosi, astfel ca multe dintre aceste produse apicole primesc calificativul "bio". Cu toate acestea, la noi consumul de zahar este foarte mare, iar consumul apicolelor de calitate este inca scazut.

Compania noastra, ApiLand, a reusit sa se impuna pe piata romaneasca, precum si pe cea europeana, prin produsele apicole de calitate pe care le oferim. Aceasta calitate se datoreaza faptului ca apicultorii cu care colaboram isi duc albinele in locurile cele mai bune din Transilvania, iar metodele lor de recoltare sunt dintre cele mai corecte. Astfel, brandul ApiLand este din ce in ce mai cunoscut si mai apreciat, fiind asociat cu concepte precum sanatate, natura, calitate.

Desigur, cel mai cunoscut produs al stupului este mierea, insa albinele produc multe alte alimente benefice omului. Despre miere trebuie sa stim ca niciodata nu trebuie incalzita la peste 40 de grade Celsius. Mierea cruda cristalizeaza mai repede decat mierea procesata, pe care o gasim in supermarket, insa acest lucru ne arata ca este naturala si nu contine substante adaugate.

Polenul crud, de pilda, are proprietati de exceptie, caci pastreaza toate principiile vii ale plantei, ale florii din care a fost cules de catre albine. Pentru a nu pierde din aceste proprietati, polenul crud trebuie sa fie insa pastrat la congelator. El nu ingheata, deoarece contine foarte putina apa. Polenul crud poate fi poliflor sau monoflor (de salcie, trandafir salbatic, iarba neagra, prun, paducel etc.), avand gusturi, arome si proprietati diferite, in functie de specia de plante din care provine.

Laptisorul de matca pur este un aliment cu adevarat miraculos pe care ni-l furnizeaza albinele. Este incarcat de substante benefice si de nutrienti. De altfel, el reprezinta hrana reginei stupului, dandu-i acesteia sanatate, puterea de a depune peste o mie de oua pe zi si o viata de 50 de ori mai lunga decat a unei albine obisnuite. Laptisorul de matca creste imunitatea, mentine tineretea, ne imbunatateste memoria si ne ajuta sa scapam de multe afectiuni. De asemenea, este bun si in uz extern, putand fi folosit ca masca cosmetica, caci reda prospetimea si frumusetea tenului. Pentru a nu-si pierde caracteristicile, laptisorul de matca trebuie pastrat la frigider.

Pastura, numita si painea albinelor, este un polen fermentat in conditiile naturale din interiorul stupului. Deoarece contine mai multe zaharuri decat polenul, se digera mai usor si are insusiri mai valoroase decat acesta.

Propolisul este un alt produs extraordinar. Albinele isi tapeteaza stupul pe interior cu propolis pentru a se apara de bacterii si virusi. Exista sub forma solida si sub forma de tinctura (cu alcool din cereale). Are efecte antimicrobiene, antibiotice, antivirale, antiinflamatoare, antioxidante, anestezice, imunostimulatoare si cicatrizante (in uz extern).

Compania noastra, ApiLand, a lansat si doua produse inovatoare: Tonicul apicultorului, care este un cocktail sanatos obtinut din laptisor de matca pur, polen, propolis si miere, si Tonicul regal, o combinatie de laptisor de matca pur, miere si ginseng.

Despre beneficiile produselor apicole de calitate pentru sanatatea noastra a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in cadrul emisiunii "Fresh Refresh" de la Realitatea TV.

Articolul anterior Intampinati iarna sanatosi, cu ajutorul laptisorului de matca pur
Articolul următor Seri de filme documentare, cu Apiland