Reţete cu produse apicole pentru o alimentaţie sănătoasă
Alimentaţia are un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării noastre de bine. Cu toţii ne dorim să ne îmbunătăţim obiceiurile alimentare şi încercăm să respectăm principiile de bază ale unei alimentaţii echilibrate. Însă, pentru ca efectele unei alimentaţii sănătoase să fie vizibile, aceasta nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie integrată într-un stil de viaţă care ne va asigura starea generală de sănătate şi longevitatea. Aşadar, mâncarea sănătoasă trebuie să reprezinte o preocupare zilnică şi permanentă în viaţa noastră.
Pentru ca organismul nostru să poată beneficia de toate elementele nutritive de care acesta are nevoie, alimentaţia noastră trebuie să fie variată, moderată şi echilibrată. Alături de fructe, legume, cereale, lactate şi alte alimente absolut necesare pentru o alimentaţie sănătoasă, produsele apicole ar trebui să fie nelipsite din meniul nostru zilnic. Acestea reprezintă o sursă naturală de vitamine, minerale şi alţi micronutrienţi esenţiali organismului nostru. În plus, produsele stupului au beneficii importante pentru sistemul nostru imunitar, dau energie, detoxifică organismul şi contribuie la eliminarea oboselii şi a stresului cotidian.
Pentru a te ajuta să integrezi produsele apicole în alimentaţia ta zilnică, am pregătit un set de reţete sănătoase, gustoase şi rapide cu miere crudă, polen crud şi păstură. Mierea crudă este o sursă extraordinară de antioxidanți, fitonutrienţi, vitamine şi minerale, în timp ce polenul crud conţine toţi micronutrienţii esenţiali, care lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Acestea cresc nivelul de energie al organismului şi ne întăresc imunitatea. Păstura, un produs apicol mai puţin cunoscut, dar cu efecte extraordinare pentru sănătatea noastră, este indicată în curele de detoxifiere sau dacă suferi de afecţiuni hepatice. Vitaminele, mineralele, lacto-fermenții, aminoacizii şi enzimele ce se găsesc în păstură fac din acest produs un biostimulator natural foarte valoros pentru sănătatea noastră.
Mic dejun gustos şi sănătos, care îţi va da energie pentru întreaga zi
Salată de fructe cu polen crud
Ingrediente necesare:
1 lingură de polen crud
1 banană
1 măr golden
1 măr roşu
1 linguriţă de sirop de agave
Mod de preparare:
Taie fructele în bucăţi şi amestecă-le cu polenul crud şi siropul de agave. Vei avea un mic dejun plin de vitamine, dulce şi aromat.
Terci de ovăz cu mere, miere şi polen crud
Ingrediente necesare:
2-3 linguri de miere crudă
1 linguriţă (maximum o lingură) de polen crud
600 ml de lapte sau apă
160 g fulgi de ovăz
1 măr
100 g mure (opţional)
1 vârf de sare
Mod de preparare:
Scoate cotorul mărului şi dă-l pe răzătoare. Fierbe fulgii de ovăz cu laptele sau apa și sarea. După ce se răceşte terciul, adaugă mărul ras, mierea crudă, polenul crud şi murele. Ornează cu mure sau cu granule de polen crud.
Dacă obişnuieşti să ai un mic dejun copios, această reţetă reprezintă o opţiune foarte bună deoarece fulgii de ovăz contribuie la păstrarea senzaţiei de saţietate o perioadă îndelungată.
Iaurt cu seminţe, miere şi polen crud
Ingrediente necesare:
1 linguriţă de miere crudă
1 linguriţă de polen crud
1 iaurt grecesc sau iaurt făcut în casă (aproximativ 150 g)
1 lingură de seminţe crude de floarea soarelui
seminţele de la o jumătate de rodie
Mod de preparare:
Combină toate ingredientele într-un bol şi gata! Vei avea un mic dejun sănătos, care îţi va da energie pentru întreaga zi.
Descoperă alte 6 Idei de mic dejun sănătos pentru copii
Smoothie-uri pline de vitamine - pentru o binemeritată pauză
Smoothie de banane cu scorțișoară, miere și polen crud
Ingrediente necesare:
1 lingură polen crud de salcie și măr
1 lingură miere crudă
1 banană
1/2 linguriță scorțișoară
1 lingură nuci
250 ml iaurt
Mod de preparare:
Mixează ingredientele folosind un blender. Vei obţine un smoothie gustos şi consistent.
Smoothie de legume cu polen crud de trandafir sălbatic
Ingrediente necesare:
1 lingură de polen crud de trandafir sălbatic
1 castravete mic
puțin ghimbir
1 tulpină de țelină
1/2 avocado
Mod de preparare:
Curăţă legumele de coajă, taie-le în bucăţi şi mixează toate ingredientele folosind un blender. Vei obţine un smoothie plin de antioxidanţi şi foarte aromat.
Smoothie cu ananas, miere crudă şi păstură
Ingrediente necesare:
30 g miere crudă
5 g păstură
150 g ananas
5 g acai (opţional)
30 g caju înmuiat în apă 8 ore
1 picătură ulei esenţial de mentă (opţional)
200 ml apă plată
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele în blender şi mixează 1-2 minute. Te vei putea bucura de un smoothie răcoritor şi cu efect detoxifiant.
Citește mai multe despre beneficiile păsturii în cura de detoxifiere!
Deserturi delicioase şi sănătoase
Mere coapte cu nucă şi miere crudă
Ingrediente necesare:
8 linguriţe de miere crudă
5-6 mere mari
nucă măcinată
2 linguriţe scorţişoară
Mod de preparare:
Scoate miezul merelor pentru a îndepărta cotorul şi sâmburii. Într-o tavă, întinde o hârtie de copt, peste care pune merele. Separat, amestecă mierea crudă cu scorţişoară şi nucă şi umple interiorul fiecărui măr. Deasupra presară puţină scorţişoară. Tava se introduce în cuptorul încălzit în prealabil şi se lasă 20-25 de minute, până ce merele se rumenesc uşor şi se înmoaie.
Acest desert îţi va aminti cu siguranţă de copilărie şi îţi va satisface pe deplin pofta de dulce.
Brioşe cu miere crudă şi fulgi de ovăz
Ingrediente necesare:
150 g de miere crudă
80 g de fulgi de ovăz mărunțiți
3 ouă
80 ml de lapte
2 plicuri de zahăr vanilat + 3 linguri de zahăr brun
1 cană de făină integrală
100 g de unt topit și răcit
migdale, nuci, vanilie, ciocolată neagră
1 lingură de praf de copt + ½ lingură de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Separă albuşurile de gălbenuşuri. Bate albuşurile cu zahărul până obţii o spumă tare şi lucioasă, apoi adaugă mierea crudă şi gălbenuşurile amestecând încet. Între timp, pune fulgii de ovăz la înmuiat cu laptele. Adaugă migdalele și nucile tăiate în făină, alături de praful de copt și bicarbonatul de sodiu. După ce s-au umflat, pune fulgii peste untul răcit și amestecă. Adaugă amestecul peste ouăle bătute, apoi adaugă făina cu ingredientele uscate și încorporează cu o lingură de lemn. Amestecă uşor de sus în jos.
Toarnă amestecul în forme de brioșe şi umple 2 părți din 3, apoi ornează cu ciocolată neagră.
Compoziția îți va ajunge pentru aproximativ 18 brioșe. Ține-le la cuptor la 190 de grade aproximativ 15-20 de minute, apoi scoate-le și lasă-le la răcit.
Dacă iubeşti brioşele, această reţetă te va ajuta să prepari simplu şi rapid brioşe sănătoase şi la fel de delicioase ca cele din cofetării.
Budincă cu semințe de chia, miere și fructe de pădure
Ingrediente necesare:
3-4 lingurițe de miere crudă
1 păstaie de vanilie
250 ml lapte de migdale
100 g semințe de chia
50 g fructe de pădure
Mod de preparare:
Într-un borcan, se pun pe rând toate ingredientele (mai puțin fructele de pădure), se amestecă foarte bine, apoi se pune borcanul la rece, în frigider, până a doua zi, sau până când semințele de chia încep să se închege. O să rezulte o budincă, peste care se pun fructele.
Este un desert foarte simplu de făcut și foarte practic de luat la serviciu, în cazul în care ți-e poftă de un dulce sănătos.
Dovleac copt cu miere şi scorţişoară
Ingrediente necesare:
dovleac
scorţişoară
coajă de lămâie
Mod de preparare:
Taie dovleacul în bucăţi mai mari, în forma dorită, iar apoi aşează-le într-o tavă unsă cu ulei. Introdu tava în cuptorul încins, la foc mic. Timpul de coacere va fi de cca 30 - 35 minute.
După ce s-au copt, lasă bucăţile de dovleac să se răcească şi apoi unge-le cu miere crudă şi presară scorţişoara şi coaja de lămâie.
Mirosul de dovleac copt şi aroma unică a mierii te vor purta înapoi în timp, în casa bunicilor.
Îngheţată de fructe cu miere crudă
Ingrediente necesare:
8-10 linguri de miere crudă
500 g de căpșune (pot fi şi congelate)
400 g de vișine (pot fi şi congelate)
2 albușuri de ou
250 g de mascarpone
1 fiolă de esență de vanilie
zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Curăţă şi spală bine fructele, având grijă să scoţi toţi sâmburii din vişine.
Bate albuşurile de ou cu zahărul şi zeama de lămâie până obţii o spumă tare.
Amestecă vişinele și căpșunele cu mierea crudă folosind un blender sau robot de bucătărie. Treptat, adaugă mascarpone, esența de vanilie și, la final, albușurile de ou bătute spumă. În funcție de cât de dulce îți dorești să fie înghețata, mai poți adăuga miere crudă.
Introdu compoziţia obţinută la congelator timp de 2-3 ore. La final vei avea o înghețată foarte fină și cremoasă, numai bună pentru a-ţi aminti de serile de vară.