Sari la conținut
⚠️ Livrările pot suferi întârzieri din cauza volumului mare de comenzi de Black Friday
⚠️ Livrările pot suferi întârzieri din cauza volumului mare de comenzi de Black Friday
Colesterolul mărit -  factori declanșatori și remedii pentru hipercolesterolemie

Colesterolul mărit - factori declanșatori și remedii pentru hipercolesterolemie

Anual, fiecare persoană trebuie să facă un set de analize pentru a ști care îi este starea de sănătate. Acest lucru este necesar deoarece stilul de viață al omului modern s-a schimbat destul de mult, iar factori precum nerespectarea unui program alimentar și de somn corecte vor duce adesea la dezechilibre în organism. Unul dintre cele mai frecvente este colesterolul mărit sau hipercolesterolemia.

Ce înseamnă un colesterol mărit și care sunt valorile sale normale? Există o serie de analize care trebuie efectuate regulat și în urma cărora se poate afla cu exactitate dacă ai sau nu hipercolesterolemie. În acest articol, poți descoperi care sunt factorii săi declanșatori și remediile în acest caz, precum și alte particularități ale colesterolului.

Cuprins:

1. Colesterol – definiție, ce rol are în organism, tipuri și diferite valori ale sale

2. Colesterolul mărit – care sunt factorii care îl declanșează

2.1. Colesterolul normal la bărbați - de ce apar valorile mari

2.2. Colesterolul normal și crescut la femei

2.3. Colesterolul mare la copii

3. Colesterol mărit - simptome

4. Remedii naturiste pentru colesterol mărit

 

1. Colesterol – definiție, ce rol are în organism, tipuri și diferite valori ale sale

Pentru a înțelege ce este colesterolul și care este rolul său în organism, el trebuie definit. Astfel, aceasta este o moleculă grasă sau lipofilă cu proprietăți insolubile. Ea se regăsește în fiecare celulă din corpul uman, rolul său fiind acela de a ajuta la funcționarea corectă a organismului. Mai precis, colesterolul ,,lucrează’’ alături de sfingolipide la reglarea structurii celulare și la mișcarea corectă a proteinelor în fiecare celulă.

Colesterolul circulă în sânge, fiind strâns legat de proteine pentru a ajuta celulele să funcționeze în mod normal. De aceea, valorile acestuia se obțin efectuând o analiză de sânge numită colesterol seric.

Aceasta moleculă are mai multe funcții în organism, astfel:

  • ea ajută la sintetizarea vitaminei D3, care este foarte importantă pentru sănătatea sistemului osos și a imunității;
  • ea ajută la reglarea hormonilor testosteron, progesteron, cortizol, aldosteron, de aceea colesterolul are valori normale diferite la bărbați și femei;
  • ajută la secreția bilei, al cărei rol este acela de a absorbi grăsimile care ajung în sânge;
  • ajută la transmiterea informațiilor între neuroni, regăsindu-se, așadar, și în creier.

Un alt aspect important legat de această moleculă este că se împarte în două tipuri. De aceea, atunci când auzi vorbindu-se despre valorile sale, medicii se pot referi la ea ca la colesterol ,,bun’’ și ,,rău’’, în termeni populari. Astfel:

  1. lipoproteina HDL (High Density Lipoprotein) este colesterolul bun care are rolul de a curăța vasele de sânge de grăsimile nesănătoase pe care omul le ,,aduce’’ în organism prin intermediul alimentelor și nu numai;
  2. lipoproteina LDL (Low Density Lipoprotein) este colesterolul rău care se depune pe vasele de sânge, pereții acestora îngroșându-se și cauzând diverse probleme de sănătate.

Cele două proteine lucrează împreună, colesterolul HDL fiind cel care îl duce, îl transportă pe cel rău, LDL, la ficat, unde acesta din urmă este metabolizat.  De aceea, atunci când se fac analizele de sânge, se calculează atât colesterolul seric total, cât și separat pentru cele două molecule.

Care sunt valorile normale ale colesterolului, care sunt cauzele creșterii sale și când se transformă acesta în hipercolesterolemie? Trebuie avuți în vedere mai mulți factori, precum și anumite particularități.

2. Colesterolul mărit – care sunt factorii care îl declanșează

Colesterolul mărit poate avea mai multe cauze, însă, adesea, el este asociat cu un stil de viață mai puțin sănătos. Ce înseamnă acest lucru? O alimentație incorectă, sedentarism, un program de somn dezorganizat. Cu toate acestea, hipercolesterolemia trebuie investigată, remediile pentru creșterea acestuia ținând, de cele mai multe ori, de reglarea acestor factori declanșatori.

colesterol cola chipsuri fast food

Poză de rawpixel.com pe Freepik.com

De asemenea, alți factori declanșatori ai colesterolului mărit sunt:

  • diverse afecțiuni de care poate suferi o persoană, printre care diabetul zaharat, bolile cronice de rinichi, hipotiroidismul, hipertensiunea arterială, obezitatea;
  • cei genetici, în special în cazul celor care au rude apropiate care au suferit de ateroscleroză, pot fi susceptibili de a avea colesterolul mărit;
  • fumatul și consumul de alcool;
  • vârsta este și ea un factor determinant al unui colesterol mărit.

Deși adesea ,,întâlnit’’ la bărbați, colesterolul crescut poate ieși și în analizele de sânge ale femeilor, dar și ale copiilor. De aceea, este bine de avut în vedere care sunt valorile sale normale, dar și scăzute pentru toate categoriile de vârstă și sexe.

Înainte de a trece la cauzele unui colesterol mărit, trebuie văzute valorile normale, dar și cele scăzute pentru a ști cum se face raportarea la ele. Astfel, în ceea ce privește colesterolul seric total:

  • un colesterol normal va înregistra valori între 100 și 150 mg/dl;
  • între 150 mg/dl și 200 mg/dl înseamnă un colesterol ușor crescut;
  • un colesterol mai mare de 200 mg/dl este o valoare îngrijorătoare, întrând în categoria hipercolesterolemiei.

Este bine de știut că aceste valori variază în funcție de sex și vârstă, așadar, ele vor fi ușor diferite pentru bărbați, femei și copii și, în funcție de vârstă, acestea se pot situa și sub limita de 100 mg/dl.

2.1. Colesterolul normal la bărbați - de ce apar valorile mari

Pentru a stabili dacă un bărbat suferă de hipercolesterolemie, trebuie văzute valorile normale ale colesterolului. Acestea sunt corelate cu vârsta acestuia.

Pentru bărbații sau băieții cu vârsta de până în 19 ani, următoarele valori sunt considerate normale în ceea ce privește colesterolul:

  • colesterol total trebuie să fie de maxim 70 mg/dl;
  • LDL colesterolul trebuie să aibă o valoare mai mică de 110 mg/dl;
  • HDL colesterol trebuie să fie sub 45 mg/dl.

Odată cu trecerea de vârsta de 20 de ani, valorile normale ale colesterolului la bărbați sunt:

  • cele ale colesterolului total  se vor situa între 125 mg/dl și 200 mg/dl;
  • cea a LDL colesterolului  trebuie să fie sub 100 mg/dl;
  • cea HDL colesterolului trebuie să fie mai mică de 40 mg/dl.

De asemenea, trebuie știut că odată cu înaintarea în vârstă, este normal ca ultimele valori să fie ușor crescute.

2.2. Colesterolul normal și crescut la femei

Colesterolul normal la femei se va încadra în aceleași valori precum la bărbații până în vârsta de 19 ani, însă odată trecute de 20 de ani, acestea vor fi puțin modificate.

Colesterolul normal la femei va avea următoarele valori:

  • colesterolul total ar trebui să se încadreze între 125 mg/dl și 200 mg/dl;
  • LDL colesterol ar trebui să fie sub 100 mg/dl;
  • HDL colesterolul  trebuie să fie mai mic de 50 mg/dl.

Cazuri speciale se pot întâlni la femeile gravide, astfel că, în sarcină, colesterolul poate fi ușor scăzut sau crescut sub valorile normale menționate mai sus. Tot în cazul acestora, anumite schimbări hormonale sau afecțiuni ale glandei tiroide poate duce la o hipercolesterolemie.

Colesterolul în sarcină trebuie să fie urmărit deoarece poate fi asociat cu hipertensiunea atunci când este peste limitele admise sau cu riscul de naștere prematură în cazul unor valori scăzute, astfel că monitorizarea este foarte importantă.

Întotdeauna, când vor fi măsurate valorile colesterolului seric total, se va ține cont și de anamneza sau istoricul medical al persoanei căreia i se efectuează această analiză.

O altă categorie specială cărora îi trebuie măsurat colesterolul sunt copiii, mai ales în contextul actual al unui stil de viață sedentar și al unei alimentații deficitare.

2.3. Colesterolul mare la copii

În cazul în care te întrebi dacă un copil poate avea colesterolul mărit, răspunsul este afirmativ. Atunci când sunt excluse anumite afecțiuni care pot duce la creșterea acestuia, trebuie avut în vedere stilul de viață, care poate da valori modificate nu doar ale acestei lipoproteine, ci și ale altora.

Care este valoarea normală a colesterolului la copii? Aceasta este ușor mai scăzută decât etalonul stabilit prin analize, astfel că poate fi cu 20 – 30 mg/dl față de valorile normale calculate pentru vârsta de sub 19 ani pentru fete și băieți. 

3. Colesterol mărit – simptome și riscuri

Colesterolul mărit nu doare, de aceea este foarte important să fie urmărite alte simptome ale sale. Printre acestea, cei care suferă de hipercolesterolemie trebuie să fie atenți la următoarele semne:

  • durerile abdominale și toracice;
  • amețelile, durerile de cap și/sau pierderile de memorie;
  • durerile de picioare;
  • stările de oboseală accentuată.

În cazul colesterolului crescut este foarte important de înțeles că simptomele acestuia vor apărea destul de târziu, când persoana afectată deja suferă de afecțiuni precum ateroscleroza sau alte boli cardiovasculare cauzate de depunerea grăsimilor pe vasele de sânge.  De aceea, analizele uzuale efectuate cel puțin o dată pe an contează foarte mult în stabilirea hipercolesterolemiei la adulți și la perioade mai mari, în funcție de anamneză, la copii.

Riscurile asociate cu colesterolul mărit sunt destul de serioase, printre ele numărându-se:

  • angina pectorală, care are ca semn principal durerea în piept cauzată de limitarea cantității de sânge care ajunge la inimă prin arterele căptușite de grăsime;
  • infarctul miocardic acut, care se produce ca urmare a rupturii plăcilor de aterom;
  • accidentul vascular cerebral sau AVC-ul, care presupune formarea unui cheag de sânge care blochează fluxul sangvin către o parte a creierului;
  • ischemia acută a membrelor, care poate duce la amputarea părții afectate.

Ce măsuri se pot lua pentru corectarea colesterolului mărit? Există o serie de remedii pe care cei care descoperă că au valori mari ale acestei lipoproteine le pot pune în practică.

4. Remedii naturiste pentru colesterol mărit

alimente legume remedii naturale

Poză de master1305 pe Freepik.com

Ce trebuie înțeles legat de colesterolul crescut este că poate avea consecințe foarte grave atunci când valorile acestuia nu sunt corectate. În urma analizelor de sânge, medicul, fie că este vorba despre un cardiolog, fie despre un generalist sau chiar de familie poate face anumite recomandări, mai ales având în vedere faptul că principala cale de a-l scădea consta în adoptarea unor schimbări ale stilului de viață.

Se poate apela la remedii naturiste în cazul colesterolului? Da, multe dintre ele țin de alimentație și de stilul de viață. Principalele măsuri recomandate sunt:

  • renunțarea la sedentarism prin mișcare regulată, care nu trebuie să fie de intensitate mare, mai ales că hipercolesterolemia este asociată cu afecțiuni precum obezitatea;
  • limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi trans sau saturate, cunoscute și ca grăsimi rele;
  • creșterea aportului de grăsimi nesaturate sau bune;
  • consumul ridicat de fibre.

Printre alimentele nerecomandate atât la persoanele care au colesterolul mărit sunt produsele procesate, printre care:

  • mezelurile;
  • alimentele care au în compoziție ulei de palmier;
  • alimentele prăjite;
  • dulciurile procesate, precum gogoșile, biscuiții, snack-urile, chips-urile și alte produse de patiserie;
  • produsele de panificație consumate în exces;
  • produsele semi-preparate și cele de tip fast-food.

De asemenea, renunțarea la fumat și la consumul de alcool sunt esențiale în adoptarea unei conduite corecte în corectarea hipercolesterolemiei.

Ce alimente se pot consuma pentru a aduce colesterolul la limite normale? Iată doar câteva dintre ele:

  • peștele, precum somonul, macroul, heringul, păstrăvul și tonul;
  • carnea slabă, precum cea de vită și de pui;
  • lactatele, precum iaurtul degresat, sana, chefir, ricotta și urda;
  • ouăle;
  • legumele,  precum vinetele, bamele, cartofii dulci, broccoli, conopida, varza, lintea și prazul;
  • fructele, precum merele, afinele și cireșele.

Alte produse bogate în grăsimi nesăturate sunt și avocado, migdalele, nucile, fisticul, alunele de pădure și caju. Pe lista deserturilor pot fi incluse produsele bogate în cacao, precum ciocolata neagră, dar și mierea de albine

Pentru că depunerile de grăsimi pe vasele de sânge pot afecta întregul organism, inclusiv sistemul imunitar, în scăderea colesterolului mare pot fi folosite ca remedii naturiste și lăptișorul de matcă, polenul crud și păstura, produsele apicole fiind cunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru sănătatea umană.

Este foarte important de înțeles că atunci când vine vorba despre colesterolul mare și remediile naturiste pentru acesta, toate măsurile care se vor adopta trebuie luate împreună și nu separat pentru a vedea rezultate. Deși există și medicamente care pot ajuta la scăderea valorilor foarte ridicate, atunci când nu este asociată cu alte afecțiuni, se va propune o abordare cât mai simplă hipercolesterolemiei.

 În concluzie, ce este colesterolul? Este una dintre cele mai importante molecule care alcătuiesc celulele corpului uman și care joacă roluri foarte importante în organism. Atunci când acesta creste, apare hipercolesterolemia care poate afecta sistemul osos, imunitar și chiar și creierul. Pentru că este de două tipuri, valorile sale pot fi calculate în urma unor analize de sânge ale colesterolului seric total, al LDL-ului și HDL-ului pentru a stabili dacă este în limite normale sau crescut. În ultima situație, există mai multe remedii care pot ajuta la scăderea sa în mod natural, atunci când nu acesta nu este asociat cu anumite boli care să pună în pericol viața persoanei afectate.

 

Referințe medicale:

https://www.nhlbi.nih.gov/health/blood-cholesterol

https://www.cdc.gov/cholesterol/index.htm

Articolul anterior Insomnia, cauze și soluții: cum să răspunzi eficient la această provocare a somnului și să-ți redobândești echilibrul și bunăstarea?
Articolul următor Lăptișorul de matcă și cancerul: poate ameliora acest aliment minune o afecțiune atât de gravă?

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii