De ce sunt mai bune apicolele crude?

De ce sunt mai bune apicolele crude?

27-10-2015ApiLand

Astăzi suntem mult mai atenți la alimentație decât în trecut – este un fapt evident. Dorim să știm cât mai multe despre produsele alimentare pe care le achiziționăm din magazine, respectiv să știm dacă ele conțin substanțe nesănătoase și chiar dăunătoare și, dacă da, în ce procent. Mai ales produsele din supermarketuri, care trebuie să reziste mult timp în depozit și pe raft (altfel nu sunt acceptate de magazin), pe lângă faptul că, de cele mai multe ori, sunt procesate, conțin și o serie de conservanți și de amelioratori alimentari.

Din păcate, acest lucru se întâmplă și în cazul unor produse care, prin definiție, ar trebui să fie doar în formă naturală. Mierea, de pildă. Mierea din supermarketuri nu este cea mai sănătoasă. Pentru a se obține o culoare cât mai atrăgătoare, pentru a se obține acea fluiditate și pentru a se întârzia zaharisirea, ea conține, de cele mai multe ori, substanțe străine. În plus, ea este încălzită de către producători la o temperatură de peste 40 de grade Celsius, ceea ce îi scade mult din proprietățile inițiale. La fel, mierea pe care o găsim la marginea drumului, vara, stă, de cele mai multe ori, în soare, astfel că își pierde din proprietăți.

Ideal ar fi ca noi să consumăm cât mai multe alimente în stare naturală și, pe cât se poate, crude. Fructele, legumele și produsele apicole sunt cu atât mai sănătoase cu cât sunt mai proaspete – e un lucru știut de toată lumea. De aceea, compania noastră, ApiLand, furnizează numai asemenea produse ale stupului, crude și pure, iar de multe ori în varianta bio.

Mierea crudă este cunoscută pe meleagurile noastre din timpuri străvechi. Dacii erau recunoscuți în regiune pentru calitatea mierii lor, inclusiv de către greci și de către romani. Romanii nu au pornit războiul de cucerire a dacilor doar pentru aurul de aici, ci și pentru grâne și pentru produsele stupului. Iar mierea a făcut parte mereu din meniul poporului nostru. Românii care trăiau în urmă cu un secol se delectau cu turtite îndulcite cu miere crudă – un obicei sănătos păstrat încă de pe vremea dacilor. De altfel, se știe că românii au fost mari consumatori de miere până târziu în secolul XX, când zahărul industrializat, fiind mai ieftin, a devenit îndulcitorul numărul unu pe tot globul. Străbunicii noștri preparau, desigur, și alte deserturi: cozonaci, checuri, turtă dulce și alte tipuri de aluaturi dulci obținute din făină albă și miere crudă. De altfel, această făină era rezervată prăjiturilor, plăcintelor și cozonacilor, iar pâinea se făcea foarte rar din făină albă, fiind consumată mai ales pâine neagră. Turta dulce, în diferite forme și culori, a rezistat în piețele și târgurile țărănești chiar și în vremea comunismului și o găsim chiar și astăzi la asemenea evenimente.

Astăzi, chiar dacă mierea este mai scumpă decât zahărul, ar fi bine să o alegem mai des, căci beneficiile sale sunt incomparabil mai mari și, în plus, nu are efecte secundare. Trebuie să știm că mierea crudă este cea mai sănătoasă. În funcție de conținutul de zaharuri, care depinde de florile din care a fost obținută de către albine, ea se zaharisește mai repede sau mai puțin repede. Dar acest proces este unul natural! O miere care se zaharisește este o miere bună, în timp ce o miere care nu se zaharisește ar trebui să ne pună pe gânduri. De altfel, mierea zaharisită nu ar trebui să constituie un impediment în a o consuma – dacă o încălzim puțin, ea va redeveni lichidă și cristalină. Atenție, însă: niciodată la peste 40 de grade Celsius! Dacă dorim să ne îndulcim ceaiul sau laptele cu miere, vom aștepta până când lichidul se va fi răcit suficient și abia atunci vom pune mierea.

Un alt produs al stupului care are beneficii mult mai mari atunci când este consumat în stare crudă este polenul. Noi, românii, cunoaștem polenul mai ales sub formă uscată, căci înainte de 1989 îl găseam doar în această prezentare. Însă polenul crud, fiind un aliment viu, păstrează toate principiile plantei sau plantelor din care a fost obținut. Vitaminele, mineralele, enzimele, factorii antibiotici și celelalte substanțe benefice se păstrează integral. De aceea, este mult mai hrănitor și mai eficient decât polenul uscat. Pentru a păstra cât mai mult aceste proprietăți, este necesar ca polenul crud să fie păstrat în congelator. Datorită faptului că el conține foarte puțină apă (sub 10%), nu îngheață. Îl vom consuma direct de acolo, din congelator, luând doar porția zilnică necesară (o linguriță – două, pentru adulți; o linguriță, pentru copii). Aici trebuie să semnalăm un fapt important: nu e indicat să cumpărăm polen crud din magazine care nu dețin congelator. Practic, acest polen trebuie să stea la rece pe tot parcursul lanțului de distribuție, de la producător până la comerciant și până la consumatorul final.

La fel, lăptișorul de matcă pur și crud are nevoie de o temperatură scăzută, neputând fi păstrat la temperatura camerei. Acest aliment excepțional, încărcat cu atâtea substanțe benefice din punct de vedere nutrițional și medical, se păstrează la frigider, la 3–6 grade Celsius. Desigur, cei care nu sunt încântați de gustul lăptișorului de matcă, un gust specific, oarecum acrișor, îl pot consuma amestecat cu miere, într-o proporție de aproximativ 1 la 10. În acest fel, el poate fi păstrat la temperatura camerei fără probleme, căci mierea îl protejează.

Păstura, supranumită și pâinea albinelor, este un alt aliment cu însușiri extraordinare pe care ni-l furnizează albinele. Ajută digestia și imunitatea și are un gust plăcut. Ea este, de fapt, un polen fermentat în stup, în condiții naturale – aceasta este și explicația faptului că este digerată mult mai ușor decât polenul. Se prezintă sub formă unor bobițe. Aceste bobițe sunt luate din interiorul celulelor din fagure, acolo unde este pus la păstrare polenul de către albine. Păstura poate fi păstrată fără probleme la temperatura camerei.

Orice aliment viu, proaspăt, crud este mult mai benefic, atât din punct de vedere nutrițional, cât și medicinal, decât un aliment uscat, procesat etc. Acest lucru este valabil și în cazul produselor apicole, astfel că recomandarea companiei noastre, ApiLand, este să fiți atenți la calitatea acestor produse, la reputația producătorului și la modul de păstrare al magazinului respectiv.

Despre beneficiile apicolelor crude și pure a vorbit și Cecilia Caragea, consultant comunicare și branding, în emisiunea "Fresh Refresh" de la Realitatea TV.

Mai multe articole

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu