Sari la conținut
Laptisorul de matca pur

Laptisorul de matca pur

Lăptişorul de matcă pur oferă organismului cele mai importante substanţe nutritive de care acesta are nevoie sau de care duce lipsă, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru imunitate scăzută. Află din acest articol care este modul corect de administrare, păstrare și totodată beneficiile acestui produs miraculos.

Ce este lăptișorul de matcă pur?

Lăptișorul de matcă pur este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare. Albinele lucrătoare se hrănesc cu lăptişor de matcă pur în primele trei zile, în schimb, pentru regină, lăptișorul reprezintă hrana exclusivă. Ca urmare, regina creşte în volum dublu faţă de o albină lucrătoare şi are o durată de viață de 40-50 de ori mai mare decât a unei albine lucrătoare.

Dintre produsele stupului, lăptişorul de matcă pur este cel mai puţin cunoscut şi este deseori confundat cu propolisul. În timp ce propolisul este produs şi folosit pentru dezinfecţia şi întreţinerea stupului, lăptişorul de matcă pur are rolul de a hrăni regina stupului.

Lăptișorul de matcă pur este o veritabilă curiozitate biologică, fiind considerat un protector al sănătății, un excelent supliment nutritiv, un stimulent activ cu efect energizant în perioadele solicitante.

Componentele lăptișorului de matcă pur

Principalele componente ale lăptişorului de matcă pur sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele şi sărurile minerale. Deşi acestea prezintă variaţii notabile, compoziţia lăptişorului de matcă pur rămâne relativ constantă, corelată cu diferitele colonii, rase de albine şi perioade ale anului în care se face recoltarea.

Beneficiile curei cu lăptișor de matcă pur

Curele cu acest produs sunt recomandate oricărei persoane, deoarece ajută la prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni, lăptișorul de matcă pur fiind un stimulent biologic cu acţiune energetică şi regeneratoare asupra organismului.

Se recomandă urmarea unei astfel de cure de doua ori pe an, primăvara și toamna.

Administrarea concomitenta a lăptişorului de matcă pur cu mierea de albine îi potențează acțiunea, datorită proprietăților benefice ale acesteia.

Cura cu lăptișor de matcă nu poate fi urmată de persoanele care prezintă alergie la acest ingredient.

Iată câteva dintre beneficiile lăptişorului de matcă pur:

  • Crește imunitatea și rezistența la efort fizic și intelectual

  • Acționează benefic asupra sistemului nervos

  • Îmbunătățește nivelul energetic general

  • Ajută la reducerea colesterolului din sânge

  • Ajută la prevenția cazurilor de răceală și gripă

  • Întârzie procesul de îmbătrânire

Află mai multe despre beneficiile lăptișorului de matcă

Mod de administrare

Administrare internă

Cu o compoziţie foarte bogată, lăptişorul de matcă pur este valoros în nutriţia tuturor - femei, bărbați și copii deopotrivă. În general, poate fi folosit ca supliment alimentar, pentru a compensa o alimentație deficitară.

Cura cu lăptișor de matcă pur este indicată în convalescență, denutriție, infecții gripale, insuficiențe ale glandelor endocrine, afecțiuni ale stomacului sau ale intestinului, afecțiuni hepatobiliare, afecțiuni renale, ateroscleroză, anemii, anxietate, reumatism, artroze și artrite.

Administrarea lăptişorului de matcă pur este recomandată copiilor după vârsta de doi ani (în unele cazuri, se poate administra și după vârsta de un an).

Este foarte indicat în cazul copiilor, pentru a preveni îmbolnăvirile dese sau pentru a grăbi însănătoşirea.

Majoritatea specialiştilor apifitoterapeuti nu recomandă consumul lăptişorului de matcă pur nici în cazul mămicilor care alăptează, deşi nu există studii care să prezinte reacţii adverse în acest sens.

Pentru mămicile însărcinate însă, lăptişorul de matcă pur este foarte indicat pentru a le feri de răceli şi infecţii, care pot cauza probleme fătului.

Pentru rezultate optime, recomandăm să faceţi două cure pe an (primăvara şi toamna) a câte 6 săptămâni/fiecare.

Se poate administra sub doua forme:

Pur:

Pentru adulți, porția uzuală este de 1-2 g/zi, iar pentru copii 0.5 g/zi.

Se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă.

Prin însuși faptul că nu este înghițit, va fi absorbit prin membranele salivare, ajungând astfel toate elementele importante în organism.

Omogenizat în miere 2%:

(Ex: 10g lăptișor de matcă pur în 500g miere crudă)

Pentru adulți, 1-2 linguri/zi, iar pentru copii 1-2 lingurițe/zi.

Administrarea acestuia omogenizat în miere îi potențează acțiunea, datorită proprietăților benefice ale mierii crude.

Concluzie administrare internă

În ceea ce priveşte administrarea internă, cele mai frecvente efecte sunt cele legate de reglarea apetitului, de îmbunătăţirea aspectului pielii, de creşterea libidoului şi a performanţelor sexuale, de creşterea rezistenţei la infecţiile virale, de scăderea tensiunii arteriale în caz de hipertensiune, de creşterea tensiunii arteriale în caz de hipotensiune, de scăderea nivelului colesterolului sanguin, de ameliorarea simptomatologiei în caz de anemie şi arterioscleroză şi în general de o considerabilă ameliorare a stării de sănătate în cazul bolilor cronice şi incurabile.

Administrare externă

Lăptișorul de matcă pur este cunoscut mai mult pentru beneficiile aduse sănătății interioare a corpului, dar revitalizează la fel de bine și aspectul fizic.

În tratamentele cosmetice, este foarte eficient în refacerea tenurilor ridate și îmbătrânite.

Se aplică lăptișor de matcă pur pe pielea curată în strat foarte subțire și se lasă să acționeze timp de 15 minute. Se curăță apoi tenul cu apă călduță. În câteva ore, pielea va deveni în mod evident mai fină și mai strălucitoare. După mai multe astfel de aplicații, făcute la interval de 1-2 zile, apar și alte rezultate plăcute: dispariția unor riduri, a unor pete, pigmentații anormale etc.

Beneficiile acestuia sunt asociate cu o piele și un păr mai sănătos, dar și cu întinerirea, de aceea, lăptișorul de matcă pur poate fi adăugat și în loțiunile cosmetice, măşti pentru faţă, păr sau mâini.

Concluzie administrare externă

În ceea ce priveşte administrarea externă, cele mai frecvente rezultate benefice constau în stimularea reepitelizării, vindecarea unor boli de piele, normalizarea secreţiei sebacee (secreţia grasă a glandelor din piele) şi un pregnant efect antirid.

Reguli de păstrare

Lăptişorul de matcă pur trebuie păstrat la frigider, la temperaturi cuprinse între 2ºC și 6ºC. Recomandăm folosirea recipientelor și a lingurilor din plastic sau lemn, deoarece, în contact cu metalul, își poate schimba caracteristicile.

Chiar dacă ritmul vietii este foarte alert, e important să găsești un timp și pentru sănătatea ta, iar o cură regulată cu lăptișor de matcă te v-a ajuta să-ți menții sănătatea, să fii mai energic, să elimini stresul și oboseala, pentru a face față cu succes sarcinilor cotidiene de la muncă sau de acasă.

Descoperă mai multe despre lăptișorul de matcă pur din următoarele articole:

11 Simptome și afecțiuni pe care nu știai că lăptișorul de matcă le ameliorează

Lăptișorul de matcă și diabetul

Lăptișorul de matcă - cel mai eficient supliment natural pentru memorie și concentrare maximă la examene

Totul despre imunitate şi produse apicole

Imunitate scăzută la copii? Iată cum te pot ajuta produsele apicole

Surse:

https://www.csid.ro/family/crestere-copii/administrarea-suplimentelor-pentru-imunitate-la-copii-16187780/

https://zenyth.ro/ce-este-imunitatea-organismului/

https://www.apiland.ro/laptisor-de-matca/laptisor-de-matca-pur-eco.html?search_query=laptisor+andresults=7

https://www.apiland.ro/blog/noutati/11-simptome-si-afectiuni-pe-care-nu-stiai-ca-laptisorul-de-matca-le-amelioreaza

Articolul anterior Perla polenurilor: Polenul crud de salcie

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii