Sari la conținut
Menopauza cum sa abordezi aceasta etapa fireasca in viata unei femei cover.jpg

Menopauza: cum trebuie abordată această etapă firească din viața unei femei

Femeile parcurg diverse etape esențiale de maturizare de-a lungul vieții, fiecare având o importanță deosebită. Începând cu pubertatea și prima menstruație, care semnalează debutul perioadei fertile, și până la menopauză, corpul feminin traversează o serie de transformări complexe și profunde. Cea din urmă etapă este reprezentată de intrarea la menopauză, respectiv sfârșitul perioadei fertile, fiind însoțită de o serie de alte schimbări semnificative în organism.

Ce este menopauza? În termeni medicali, aceasta înseamnă încheierea funcției ovariene și ovulației, precum și cea a secreției celor doi hormoni sexuali feminini: estrogenul și progesteronul. Ea se instalează la 12 luni după ultima menstruație. Este, de asemenea, un proces natural de îmbătrânire a organismului, însă există și situații excepționale când poate apărea mai devreme.

Menopauza este însoțită de simptome caracteristice, printre care amintim bufeurile, tulburările de somn și schimbările de dispoziție. Indiferent de vârstă, toate femeile se gândesc la menopauză și la ,,bagajul’’ acesteia. În acest articol, vei descoperi în detaliu ce înseamnă, care sunt simptomele menopauzei, cât durează menopauza la femei și cum poți trece prin această perioadă „mai lin”.

Cuprins:

1. Cum se manifestă menopauza - caracteristici și etape
Simptomele menopauzei
2.1. Dereglările de ciclu înainte de menopauză
2.2. Începutul de menopauză și simptomele sale
2.3. Simptomele menopauzei precoce  - la ce vârstă poți să intri la menopauză?
2.4. Situații și cazuri excepționale ale menopauzei
3. Sfaturi despre menopauză – cum ar trebui să arate dieta unei femei la menopauză și ce suplimente o pot ajuta în această perioadă 

    1. Cum se manifestă menopauza - caracteristici și etape

    1. Menopauza caracteristici si etape.jpg

    Poză de Nadezhda Moryak pe Pexels.com

    Ce înseamnă menopauza? Este una dintre cele mai firești întrebări legate de această etapă naturală din viața fiecărei femei. Fiind un subiect cercetat de multă vreme, s-au înregistrat progrese semnificative în dezvoltarea unor metode noi de recunoaștere și gestionare a menopauzei, menite să atenueze simptomele neplăcute asociate acestei tranziții. Aceste abordări pot facilita considerabil trecerea de la o etapă la alta, oferind un confort sporit femeilor.

    Iată care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le știi despre menopauză:

    • este un proces natural și face parte din procesul de îmbătrânire al femeii;
    • se consideră că o femeie a intrat la menopauză după 12 luni de la ultima menstruație;
    • în mod normal, se instalează între 50 și 55 de ani, însă primele semne pot apărea mult mai devreme;
    • are mai multe etape, astfel că semnele menopauzei pot apărea mai devreme de vârsta de 50 de ani;
    • există și cazuri excepționale în care menopauza se poate instala înainte de 50 de ani (menopauza precoce) sau mai târziu de 55 de ani.

    Din păcate, din cauza stilului de viață precar, cazurile în care menopauza se instalează mai devreme au crescut în ultimii ani. De multe ori, aceasta este indusă prin intervenții precum cea de histerectomie (îndepărtarea chirurgicala a ovarelor).

    Ce mai trebuie să știi despre menopauză, este că primele semne ale acesteia apar cu mult timp înainte de „instalarea ei în corp”. De ce este atât de important acest aspect? Deoarece această trecere de la o etapă la alta este însoțită și de schimbări emoționale.

    Iată care sunt fazele prin care vrei trece:

    1. perimenopauza sau etapa în care organismul se pregătește de menopauză;
    2. menopauza;
    3. postmenopauza sau o scurtă etapă după menopauză în care corpul se acomodează cu starea curentă.

    Pe lângă acestea, există și menopauza precoce sau prematură, care se instalează înainte de 40 de ani. Aceste cazuri de menopauză prematură sunt foarte rare însă.

    Primele semne vor apărea în perioada de perimenopauză. În această fază:

    • menstruația devine neregulată, putând să întârzie și câteva luni;
    • fluxul menstrual poate fi mai slab sau mai abundent.

    Perimenopauza poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Există, totuși, și situații în care menopauza se declanșează brusc, cum este cazul intervențiilor chirurgicale care o induc artificial.

    Care sunt simptomele la care te poți aștepta când intri la menopauză? Sunt destul de multe, însă cel mai important aspect de reținut este că fiecare femeie le simte în mod diferit. Printre ele, dereglările hormonale de la menopauză sunt niște simptome recognoscibile în rândul mai multor femei. Astfel, este recomandat să nu te raportezi la experiențele subiective ale altor femei. De asemenea, unele simptome pot fi calmate cu ajutorul unor suplimente pentru menopauză, cum sunt produsele apicole, printre care lăptișorul de matcă - care are un efect calmant pentru stările de anxietate, unul dintre principalele semne din această perioadă. Lăptișorul de matcă este cunoscut și pentru faptul că stimulează secreția de colangen, esențială pentru păstrarea elasticității pielii post-menopauză. 

     2. Simptomele menopauzei

    2. Simptomele menopauzei.jpg

    Poză de Marcus Aurelius pe Pexels.com

    Asemeni oricăror etape din viața unei femei, și menopauza are simptome - uscăciunea pielii, căderea părului, dureri de ovare, dureri articulare etc. Dintre toate acestea, menopauza și durerile de picioare au o pondere majoră în viața femeilor active în industria ospitalieră sau din turism. Dacă te întrebi care sunt simptomele menopauzei și când încep să apară, este important să știi că, în medie, acestea se manifestă cu aproximativ 4-5 ani înainte, odată cu instalarea premenopauzei. Desigur, există și excepții de la această regulă, fiecare femeie experimentând această tranziție într-un mod unic.

    Iată care sunt principalele simptome ale menopauzei:

    • uscăciunea excesivă a pielii, fragilitatea părului și a unghiilor;
    • uscăciunea vaginală, cauzată de dereglările hormonale care au loc în timpul trecerii de la perimenopauză la menopauză;
    • acumularea de țesut adipos, în special în zona abdominală;
    • apariția sau accentuarea cearcănelor sau pungilor de sub ochi, în special dimineața;
    • durerile de picioare în menopauză sunt și ele normale, din cauza scăderii densității osoase;
    • durerile de spate și de sâni, asemănătoare celor din timpul menstruației, acestea fiind resimțite mai mult în timpul perimenopauzei. Durerile de sâni la menopauză (mastodinia) apar sub forma unor „înțepături” puternice într-unul dintre sâni din cauza fluctuațiilor hormonale, survenite ca urmare a intrării femeii la menopauză;
    • durerile de ovare la menopauză sunt normale din cauza schimbărilor hormonale prin care trece corpul. Mai mult decât atât, ovarele inflamate la menopauză sau chisturile ovariene la menopauză sunt comune în rândul femeilor de peste 40 de ani. Statistic, circa 18% dintre femei se pot confrunta cu chisturi ovariene (de 2-3 cm) benigne sau maligne;
    • bufeurile la menopauză se simt ca niște valuri de căldură și se pot manifesta de mai multe ori pe zi;
    • tulburările de dispoziție caracterizate de stări de anxietate, dar și de depresie, în unele cazuri;
    • o stare generală alertă caracterizată de oboseală, amețeli, dureri de cap, crampe musculare;
    • insomnie, un simptom caracteristic menopauzei.

    Pe lângă acestea, creșterea tensiunii arteriale este unul dintre simptomele comune ale menopauzei. De altfel, aceasta poate fi o complicație apărută în această perioadă alături de osteoporoză.

    Multe dintre aceste simptome apar înainte de menopauză, acesta fiind semnalul pe care corpul îl trimite pentru a atenționa femeia că se pregătește de intrarea într-o altă etapă a vieții ei. Cu toate acestea, intrarea la menopauză este un proces firesc, de care nu trebuie să te temi. Este important să înveți să o gestionezi corect, cu ajutorul unui control de specialitate și al sfaturilor medicale adecvate. Nu în ultimul rând, unul dintre semnele evidente ale menopauzei este cel al dereglărilor de ciclu menstrual.

    2.1. Dereglările de ciclu înainte de menopauză

    Unul dintre primele semne care îți vor indica apropierea de menopauză sunt dereglările de ciclu menstrual. Acestea pot începe cu câțiva ani înainte, adică în peri sau pre menopauză, scenariul revenirii ciclului menstrual la menopauză fiind extrem de scăzut. Aceste semne sunt cauzate de scăderea secreției hormonilor de estrogen și progesteron, și încep să apară în jurul vârstei de 40 de ani. Acesta este și momentul în care se remarcă bufeurile și schimbările de dispoziție.  De asemenea, în această perioadă, sângerările pot fi mai slabe sau mai abundente, însă acest lucru este normal.

    Pentru a ști dacă dereglările ciclului menstrual înainte de menopauză sunt normale, un consult ginecologic și endocrinologic este esențial. Aceste evaluări te vor ajuta să înțelegi dacă ai intrat în perioada de tranziție către menopauză. În acești ani, trebuie să mai fii atentă la un alt aspect: din cauza sângerărilor neregulate, deși fertilitatea scade, probabilitatea unei sarcini nu este imposibilă. Chiar dacă ești la menopauză, poți rămâne însărcinată foarte greu. Mai bine punctat, nu poți rămâne însărcinată la menopauză, ci la pre menopauză.

    2.2. Începutul de menopauză și simptomele sale

    Pentru multe femei, începutul de menopauză este resimțit prin prisma unor simptome subtile. Astfel că, poți simți cum pielea ta este mai uscată, unghiile sunt mai fragile, iar părul se rupe mai ușor. Aceste simptome nedorite sunt cauzate de încetarea secreției de hormoni sexuali și de diverse carențe. Printre acestea, lipsa de magneziu în menopauză, dar și de calciu și vitamina D, pot duce la instalarea osteoporozei, din cauza scăderii densității osoase. Acesta este motivul pentru care poți începe să resimți dureri de articulații. 

    Începutul de menopauză poate fi marcat și de dureri pelviene și ale sânilor, în special în perioada sângerărilor menstruale neregulate. Nu în ultimul rând, printre simptomele menopauzei, greața nu este unul comun, aceasta fiind mai mult o consecință a stilului de viață decât a schimbărilor din corp.

    2.3. Simptomele menopauzei precoce - la ce vârstă poți să intri la menopauză?

    Dacă te întrebi la ce vârstă începe menopauza, răspunsul este regăsit în media de vârstă de 51 – 55 de ani. Pe de altă parte, menopauza precoce se instalează înainte de 45 de ani. Cu toate acestea, există și excepții, astfel că poate începe și mai devreme, chiar și la 30 de ani.

    Menopauza la vârsta de 30 de ani poate apărea din mai multe motive, printre care cele mai des întâlnite sunt:

    • afecțiunile din sfera genitală care necesită histerectomie;
    • afecțiunile oncologice pentru care este nevoie de radioterapie în zona genitală;
    • boli ale glandei tiroide;
    • diverse boli autoimune;
    • moștenirea genetică.

    Fumatul este, de asemenea, corelat cu instalarea menopauzei precoce, inclusiv în jurul vârstei de 30 de ani, în special în cazul femeilor care au început acest obicei încă din adolescență. Astfel, indiferent la ce vârstă apare menopauza, acest obicei nociv poate face mai mult rău, decât bine.

    Care sunt simptomele menopauzei precoce? Cele mai pronunțate sunt durerile de sâni, astfel această menopauză poate afecta femei mai tinere. În tinerețe, aceasta se poate instala destul de brusc, printre semnele ei recognoscibile numărându-se durerile pelvine și de sâni pronunțate, sângerările abundente, slabe și neregulate și chiar scăderea apetitului sexual. Adeseori, durerile de sân și celelalte simptome ale menopauzei precoce sunt mult mai intense decât cele ale menopauzei clasice.

    2.4. Situații și cazuri excepționale ale menopauzei 

    Există și situații excepționale legate de menopauză. De fapt, multe dintre ele se întâmplă în premenopauză, atunci când menstruațiile se răresc. Printre acestea se regăsesc:

    • sarcina la menopauză, există posibilitatea să rămâi însărcinată;
    • creșterea libidoului la femei la menopauză, chiar dacă nivelul hormonilor sexuali scade;
    • lipsa anumitor simptome de menopauză, precum amețelile și bufeurile.

    O altă situație excepțională sunt sângerările la menopauză. Simptomele unei menopauze cu sângerări se pot recunoaște după instalarea ei. Mai precis, după ce nu ai mai avut menstruație timp de 12 luni, se poate să experimentezi sângerări postmenopauzale (SMP). Acestea pot fi destul de puternice și se pot prezenta sub forma unor pete (spotting). SMP trebuie totuși investigate, deoarece:

    • pot fi cauzate de uscăciunea vaginală;
    • pot fi asociate cu polipi;
    • pot fi asociate și cu afecțiuni destul de grave, precum cancerul ovarian.

    Așadar, orice sângerare la menopauză, adică după 12 luni de la încetarea menstruației, trebuie investigată la medic. În cazul în care vei experimenta doar simptomele obișnuite, există diverse suplimente pentru menopauză, schimbări în dietă și stilul de viață pe care le poți face pentru a trece peste această perioadă mai ușor.

    3. Sfaturi despre menopauză – cum ar trebui să arate dieta unei femei la menopauză și ce suplimente o pot ajuta în această perioadă 

    Când se termină menopauza și cum treci prin această perioadă? Ea poate dura câțiva ani de la încheierea menstruației, iar simptomele sale pot fi destul de neplăcute, mai ales dacă ai în vedere și riscurile asociate. Din fericire, cercetările efectuate, până acum și prezente, vin cu o serie de soluții pentru a ușura depășirea simptomelor ei. Printre acestea se regăsesc:

    • o dietă echilibrată bazată pe legume, fructe și alte alimente bogate în nutrienți esențiali pentru organism;
    • mișcare moderată care să ajute la diminuarea riscului de boli cardiovasculare și de osteoporoză;
    • terapia hormonală poate fi și ea o soluție de ajutor atunci când nu există contraindicații;
    • utilizarea de suplimente care să ajute la ameliorarea simptomelor menopauzei.

    Dieta este un factor foarte important la menopauză. Nu trebuie să faci schimbări majore în obiceiurile alimentare, însă este bine să te axezi pe alimente bogate în minerale pentru femei la menopauză, precum:

    • pește bogat în grăsimi sănătoase precum omega-3;
    • fasole, linte, soia, care sunt surse de proteine mai sănătoase decât cele din carnea roșie;
    • nuci, migdale, caju, alune coapte și nesărate în cantități mici deoarece susțin sănătatea creierului;
    • cereale integrale, care sunt bogate în fibre;
    • lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

    Pe lângă acestea, unele dintre cele mai importante suplimente pe care te poți baza la menopauză sunt fitoestrogenii. Printre cele mai bune exemple sunt lăptișorul de matcă din categoria de suplimente pentru menopauză și soia.

    Ce vitamine se iau la menopauză? Calciul și vitamina D3 sunt extrem de importante, deoarece contribuie la prevenirea apariției osteoporozei. Pe lângă acestea, poți avea în vedere și antioxidanți, precum seleniu, zinc, vitaminele A, C, E și resveratrolul, care ajută la menținerea sănătății pielii.

    Dieta la menopauză trebuie să vizeze atât sănătatea interioară, cât și pe cea exterioară, de aceea alimentele pe care le consumi sunt importante și pentru starea ta de bine. Produsele naturale precum cele apicole, cum este lăptișorul de matcă, pot fi un bun început chiar din perimenopauză, deoarece ele te pot ajuta să îți creezi un stil de viață sănătos.

    În concluzie, menopauza este o etapă firească în viața unei femei. Ea are mai multe etape, prima fiind pre sau perimenopauza, în care vei începe să ai primele simptome. Acestea sunt sângerările neregulate slabe sau abundente, bufeurile și chiar stările de anxietate. Astfel, acum că ai aflat la ce vârstă se intră la menopauză pe baza unor studii științifice, poți să te aștepți la ea după 40 de ani, în intervalul 50 - 55 de ani. Există însă și o fază precoce a sa, astfel că femeile de 30 de ani pot începe această perioadă în urma unor tratamente oncologice sau din alte cauze, una dintre ele fiind fumatul. Cât durează menopauza? Câțiva ani, timp în care o parte din semnele de menopauză mai pot persista. Vestea bună este că acum te poți baza atât pe o dietă echilibrată, precum și pe mișcare și diverse suplimente alimentare (fitoestrogeni), care să te ajute să depășești cu bine această parte firească a vieții.

    Referințe:

    1. „Menopause”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
    2.  „Menopause”, https://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-basics#1
    3. „Premature Menopause”, https://www.webmd.com/menopause/premature-menopause-symptoms
    4. „Premature Menopause”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634232/
    5. „Premature and Early Menopause”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21138-premature-and-early-menopause#management-and-treatment
    Articolul anterior Ulcerul peptic și simptomele neplăcute pe care trebuie să le cunoști pentru a le putea ține sub control
    Articolul următor Varice - ce sunt, care sunt cauzele apariției lor şi cum pot fi ameliorate?

    Lasă un comentariu

    * Câmpuri obligatorii