Mai ales vara, atunci când căldurile sunt dogoritoare, vremea este instabilă, iar schimbările de temperatură sunt bruște, organismul nostru este forțat să se adapteze rapid.
În această perioadă, produsele apicole ne pot fi de mare ajutor. Sunt naturale, conțin o multitudine de nutrienți, vitamine și minerale și, nu în ultimul rând, sunt foarte gustoase. Totuși, atunci când le alegem, ar fi bine să fim foarte atenți, deoarece nu tot ceea ce găsim pe piață este de calitate.
Mierea, de pildă, este mai bună atunci când este crudă, nepasteurizată. Nu culoarea ei ar trebui să ne intereseze în primul rând, ci să aflăm dacă, atunci când a fost ambalată, a fost sau nu încălzită la peste 40 de grade Celsius.
Dacă a fost încălzită, este clar că și-a pierdut multe din proprietăți, că nu mai conține aceeași cantitate de vitamine, enzime etc. Mierea crudă își păstrează toate principiile active, fiind astfel mult mai eficientă pentru sănătatea noastră.
La fel se întâmplă și în cazul polenului, cea mai cunoscută sursă de proteine vegetale și un adevărat energizant natural. Polenul crud este mult mai benefic pentru organismul nostru decât polenul uscat. Prin uscare, polenul își pierde din proprietăți și caracteristici. În schimb, polenul crud păstrează toate substanțele inițiale. Desigur, condiția este ca el să fie păstrat la rece, și anume la congelator. Faptul că el nu conține apă decât într-o măsură foarte mică face ca el să nu înghețe. De acolo, din frigider, ne putem lua doza zilnică de polen crud (aproximativ o lingură, în cazul adulților, și o linguriță, în cazul copiilor). Polenul crud mai are un avantaj: gustul. Mai ales polenul monoflor, obținut dintr-o singură specie de plante cu flori, este foarte gustos. Desigur, în funcție de florile din care este obținut, gustul diferă. Polenul este ideal ca supliment alimentar în perioada postului.
Despre polen, să mai spunem că, în această formă, de polen crud consumat ca aliment, nu poate produce alergii. Dimpotrivă, consumându-l, putem scădea sensibilitatea organismului la polenul care călătorește prin aer și care declanșează astfel de reacții la unele persoane.
Lăptișorul de matcă, pe drept cuvânt considerat un elixir al sănătății și al tinereții, este un alt produs miraculos al stupului. Regina este hrănită numai și numai cu acest lăptișor de matcă, astfel că trăiește de 50 de ori mai mult decât o albină obișnuită și reușește să facă față unor eforturi uriașe, depunând mii de ouă zilnic.
Lăptișorul de matcă pur are o serie de substanțe benefice. Este singura sursă naturală de acetilcolină, un neurotransmițător important în transmiterea influxului nervos, care ne ajută în tot ceea ce este legat de memorie, surmenaj intelectual și psihic, concentrare și atenție, reacții rapide etc.
ApiLand pune la dispoziție, de asemenea, "cocktailuri" speciale preparate din toate aceste produse apicole.
Este vorba de Tonicul apicultorului și de Tonicul regal. O singură fiolă din aceste tonice te pune pe picioare, energizându-te pentru o nouă zi de activitate.
Produsele apicole sunt utile și în uz extern, pentru sănătatea și frumusețea pielii și a tenului. Polenul crud, de pildă, este un excelent ingredient cosmetic, înfrumusețându-ne pielea, tenul, părul și unghiile (în special polenul crud de flori de munte). Pentru față, se fac măști din polen crud. Tot măști de față se fac și din lăptișorul de matcă – după 15-20 de minute, fața se clătește cu apă călduță. Efectul se observă imediat, căci produsele apicole hidratează și hrănesc pielea, echilibrând-o și redându-i prospețimea și frumusețea naturală.
Despre beneficiile produselor apicole ApiLand a vorbit și Cecilia Caragea, consultant comunicare, în emisiunea "Fresh Refresh" de pe Realitatea TV.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!