Pe măsură ce ne interesăm de domeniul apicol, descoperim produse noi ale stupului, despre care nu auzim prea multe în viața de zi cu zi. Asta nu înseamnă că nu sunt valoroase, ba dimpotrivă! Păstura, de pildă, numită și „pâinea albinelor”, este un amestec de polen, miere și fermenți lactici. Ea reprezintă alimentul de bază al albinelor. Fermenții lactici conținuți sunt produși de anumite enzime care trăiesc în mierea stomacală pe care albinele o regurgitează în vederea „fabricării” păsturii.
Albinele pregătesc această hrană în celulele de ceară ale stupului. Păstura are un gust dulce-acrișor, datorită acidității sporite, și un bogat conținut de proteine și glucide. Conține, de asemenea, aminoacizi, vitamine și fermenți. Are mai puține proteine decât polenul, într-adevăr, însă acestea sunt mult mai ușor asimilabile de către organism. Pe de altă parte, are mai multe zaharuri simple, vitamine (mai ales C, E, K, provitamina A), enzime și aminoacizi decât polenul. În plus, are un important conținut de seleniu, ceea ce o face să fie un bun detoxifiant. Faptul că este asimilată mai ușor de organism ne permite să ne bucurăm de toate principiile active pe care le conține.
Păstura este indicată tuturor celor care au afecțiuni digestive, de la constipație cronică, enterocolite sau colite de fermentație până la tranzit intestinal dereglat sau boli ale colonului. E foarte utilă și celor cu probleme la ficat, inclusiv bolnavilor de hepatită acută sau cronică, sau de ciroză. Ajută chiar și în cazul stresului, al reumatismelor și al anemiei. Nu în ultimul rând, păstura e folositoare și în domeniul esteticii și al frumuseții, căci hrănește pielea. O întâlnim ca ingredient al măștilor cosmetice, în combinație cu lăptișor de matcă, miere și extracte de flori.
Descoperă toate beneficiile păsturii și cum o poți consuma cât mai eficient!
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!