Propolisul, aparatorul stupului
Unul dintre minunatele andbdquo;medicamenteandrdquo; pe care ni le furnizeaza albinele este propolisul. Acesta are proprietati antiseptice, antibiotice, antivirale si antiinflamatoare, fiind cel mai puternic dezinfectant natural. In plus, calmeaza la nivel local (de pilda, la nivelul cavitatii bucale, dupa o interventie a stomatologului). E foarte bun si in tratarea gingivitelor si paradontozei.
In greaca veche, propolis inseamna a apara cetatea. I s-a dat acest nume pentru ca el reprezinta substanta cu ajutorul careia albinele se apara de factorii de mediu care le-ar putea dauna. Este formidabil cum aceste insecte harnice, care muncesc fara ragaz din primul si pana in ultimul moment al vietii lor, reusesc sa se apere de toate pericolele ce le pandesc din toate partile sub forma microbilor, a mucegaiurilor, a bacteriilor si a oricaror altor agresori. Si reusesc acest lucru multumita propolisului andndash; nu degeaba acesta a fost supranumit farmacia albinelor.
Insa de binefacerile propolisului se pot bucura nu numai albinele, ci in egala masura si oamenii. Aceasta adevarata farmacie a albinelor nu mai poate fi ignorata deja de mult timp. Astfel, este normal ca am apelat si noi la binefacerile propolisului pentru a asigura o protectie perfecta a cailor respiratorii si a reusi sa tinem racelile si gripele departe de noi.
Propolisul se obtine prin razuirea peretilor stupului, la o temperatura de peste 20 de grade Celsius, insa pentru consumul uman el trebuie sa fie purificat, sa nu contina resturi de polen sau alte substante la care unii oameni pot fi alergici.
Beneficiile propolisului sunt multiple: sporeste imunitatea, ucide bacteriile si unele virusuri, tratand racelile si gripele, dezinfecteaza zona bucala (dupa o interventie stomatologica, de exemplu).
Multa lume cunoaste tinctura de propolis, care este mai usor de utilizat. Avand actiune antiseptica, o putem folosi si in uz extern, in cazul unor rani superficiale, arsuri etc. Dupa aplicare, se formeaza o pelicula subtire, care permite tesutului cutanat sa se refaca mai usor. Unguentele pe baza de propolis se aplica pe rani usoare, iar tinctura e folosita pentru a dezinfecta pielea sau pentru a lupta impotriva infectiilor faringiene. Exista, de asemenea, tincturi sub forma de spray. Tinctura de propolis Apiland este obtinuta din propolis purificat, prin preparare la rece.
Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!
Pentru orice informatii si detalii legate de produsele apicole, puteti suna la numarul de telefon 0371.78.00.78.
Va invitam sa ascultati interventia Ceciliei Caragea, consultant comunicare, in cadrul emisiunii "Buna dimineata, gospodari" (Antena Satelor). Rubrica este sustinuta de Apiland.
Lasă un comentariu