Sari la conținut
Remedii apicole pentru astenia de primavara si rinita alergica

Remedii apicole pentru astenia de primavara si rinita alergica

Primăvara, organismul tău se poate confrunta cu două afecţiuni specifice acestui anotimp: astenia şi rinita alergică. Produsele apicole sunt remedii naturale eficiente şi la îndemâna oricui pentru rezolvarea acestor probleme. Lăptişorul de matcă pur este un tonic excelent împotriva asteniei de primăvară, în timp ce consumul regulat de polen crud reduce simptomele alergiei cu pâna la 40%.

Află cum poţi preveni şi trata astenia şi alergiile de primăvară cu ajutorul lăptişorului de matcă pur şi polenului crud!

CUPRINS

Astenia de primăvară. Cauze şi simptome

În perioada de trecere de la un anotimp la altul, la unele persoane, mai sensibile la condiţiile meteorologice schimbătoare, se instalează o stare denumită astenie. Cauza o reprezintă schimbările climatice, de lumină şi temperatură, care sunt bruşte la schimbarea de anotimp, de la o saptămână la alta şi chiar de la o zi la alta.

Simptomele asteniei de primăvară

Persoanele care suferă de astenie sunt lipsite de vitalitate, au imunitatea scăzută, iar sistemul nervos este afectat.

Cele mai frecvente simptome ale asteniei de primăvară sunt:

lipsă de energie, somnolenţă, oboseală cronică, insomnie sau nevoia exagerată de odihnă, scăderea capacităţii de concentrare şi memorare, senzaţie de nod în gât, comportament labil, dureri de cap, nervozitate, iritabilitate, stare de ingrijorare fără motive evidente, apatie, tristeţe, sentimentul de a fi copleşit de activităţi obişnuite, stare de frustare, plâns sau râs fără motiv, intoleranţă la zgomote, palpitaţii, uşoare ameţeli, scăderea poftei de mâncare, slăbiciune musculară.

Cum poţi preveni şi combate astenia de primăvară?

Adoptă o alimentaţie echilibrată

Pentru ca organismul tău să se adapteze mai uşor la schimbările climatice, apelează la o dietă uşoară, capabilă să accelereze eliminarea toxinelor acumulate în ficat, rinichi, intestine. Toxinele afectează buna funcţionare a organismului şi îngreunează capacitatea acestuia de adaptare şi apărare. De aceea, este recomandat să faci cel puţin două cure de detoxifiere pe an, în special primăvara şi toamna. Renunţă la grăsimile animale (unt, carne de porc, produse fast-food), grăsimi care predispun la depresii, boli cardiovasculare şi obezitate. Consumă grăsimi nesaturate (ulei de măsline, ulei de peşte), fructe şi legume proaspete (mere, pere, gutui, struguri, lobodă, sparanghel, ștevie, spanac, pătrunjel, mărar, ceapă verde, usturoi verde, praz, ţelină, morcovi, broccoli etc).

Pe lângă o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, păstura de albine este un ajutor foarte bun în procesul de detoxifiere naturală a organismului. Aceasta reprezintă polenul fermentat în condiţiile naturale din stup şi este o importantă sursă de energie, vitalitate şi bunăstare generală.

Citeşte mai multe despre Cura de detoxifiere naturală cu păstură de albine.

Încearcă o cură cu lăptişor de matcă pur

Lăptişorul de matcă pur este hrana exclusivă a reginei stupului şi motivul pentru care aceasta are o durată de viață de până la 50 de ori mai mare decât albinele lucrătoare.

Având în compoziţia sa cele mai importante substanţe nutritive necesare organismului nostru
, lăptişorul de matcă pur activează, reglează şi stimulează reacţiile biologice, fiind un aliat foarte important în prevenirea şi tratarea asteniei.


Iată care sunt principalele beneficii ale unei cure cu lăptişor de matcă pur:

  • Oferă energie şi combate oboseala cronică

  • Stimulează sistemul nervos

  • Elimină stresul şi insomnia

  • Ajută la eliminarea depresiei

  • Creşte capacitatea de concentrare şi memorare

  • Îmbunătăţeşte sistemul imunitar


Cum se administrează lăptişorului de matcă pur?

Pentru beneficii maxime, se recomandă consumul în cure de 6 săptămâni. Se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă. Doza recomandată este de 0,5 g/zi pentru copii şi 1-2 g/zi pentru adulţi.

Se poate consuma şi omogenizat în miere 2% (ex: 10g lăptișor de matcă pur combinat cu 500g miere crudă). În acest caz, doza recomandată este de 1-2 lingurițe/zi pentru copii şi 1-2 linguri/zi pentru adulţi.

Lăptişorul de matcă se păstrează la frigider, la temperaturi cuprinse între 2ºC și 6ºC.

Poţi opta de asemenea pentru tonicele apicole: Tonicul regal, Tonicul apicultorului și Tonicul junior. Acestea sunt mixuri de produse apicole cu rol revitalizant şi imunizant.

Citeşte şi despre Cele 8 sisteme vitale ale organismului pe care lăptişorul de matcă pur le susţine

Rinita alergică. Când apare şi cum se manifestă?

Primăvara, ne bucurăm de vremea frumoasă, de renaşterea naturii şi de zilele care devin tot mai lungi. Dar, odată cu venirea primăverii, multe persoane se plâng că strănută, au ochii roşii şi îşi simt gâtul inflamat. Aceste semne indică prezenţa unei alergii (care poartă numele de rinită alergică sau febra fânului), adică o reacţie inflamatorie anormală sau o sensibilitate acută a organismului faţă de anumite substanţe alergene.

Responsabil de producerea alergiilor de primăvară este polenul pomilor purtat de vânt. Acest tip de alergie se manifestă in perioada martie - iunie.

Simptomele rinitei alergice

La contactul cu polenul, sistemul nostru imunitar declanşează o reacţie inflamatorie care are ca efect dilatarea vaselor sangvine şi cresterea secreţiilor la nivelul mucoasei nazale.

Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, rinoree apoasă, obstrucţie nazală, ochi iritaţi, gât inflamat, mâncărime a pielii. Alergiile la copii se manifestă la fel ca la adulţi.

De multe ori, alergia la polen este confundată în primă fază cu o răceală, pentru că au simptome destul de asemănătoare. Rinita alergică este deseori asociată cu o conjunctivită, iar netratarea acesteia poate duce la: sinuzită, bronşită, astm bronşic. De aceea, dacă simptomele persistă, este indicat să consulţi sfatul unui medic pentru a evita eventualele complicaţii ce pot apărea.

Cum tratezi rinita alergică?

Un tratament natural foarte bun pentru rinita alergică este polenul crud. Acesta poate fi administrat preventiv sau în paralel cu alte antialergice.

Este important de menţionat că alergiile sunt provocate de polenurile purtate de vânt, numite anemofile. Acestea sunt diferite de polenurile recoltate de albine, numite şi entomofile. Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice. În schimb, polenul cules de albine este foarte nutritiv şi, conform cercetărilor, este eficient în combaterea alergiilor.

Polenul crud reduce nivelul de histamină. Histamina este o substanţă produsă de celulele organismului nostru, fiind responsabilă de reacţiile inflamatorii, şi reprezintă ţinta medicamentelor contra alergiei. Consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%, realizând o desensibilizare progresivă şi sistematică faţă de polenul anemofil. Dr. Leo Conway, doctor în medicină din Denver - Colorado, a raportat că 94% dintre pacienţii lui au scăpat complet de simptomele alergice după ce le-a fost administrat polen crud.

Un studiu anglo-american realizat recent arată că reacţia alergică măsurată în concentraţia de imunoglobulină E în sânge este invers proporţională cu nivelul de consum de vitamina E în alimentaţie. În consecinţă, cu cât consumăm mai multă vitamina E naturală, cu atât se diminuează mai mult reacţia alergică. Aşa se explică poate faptul că polenul crud, care este o sursă naturală de vitamina E, diminuează reacţiile alergice cu până la 40%, prin administrarea acestuia înainte şi în timpul perioadei în care apar alergiile la polen.

În plus, polenul crud este un aliment complet şi complex, având un rol echilibrant, dinamizator şi revitalizant asupra organismului uman.

Uite care sunt principalele beneficii ale polenului crud:

  • Tratează alergiile la polen

  • Protejează aparatul respirator

  • Oferă energie şi combate anemia

  • Întăreşte sistemul imunitar

  • Echilibrează digestia

  • Menţine frumuseţea tenului şi părului


Află mai multe despre beneficiile polenului crud în articolul
Ce este polenul crud și la ce este bun?

Cum trebuie să consumi polenul crud?

Polenul crud poate fi consumat atât în forma lui naturală, cât și amestecat cu iaurt, sucuri naturale sau salate de fructe, la prima masă a zilei.

Pentru persoanele alergice la polen, se recomandă cate o boabă de polen crud pe zi, crescând încet porția până se ajunge la o cantitate mai mare.

Doza uzuală recomandată în general este de 1 linguriță/zi (5 g) pentru copii sau 1 lingură/zi (15 g) pentru adulţi. Pentru eficiență maximă, îţi recomandăm să urmezi o cură de minim 7 săptămâni, de două ori pe an. Polenul crud poate fi consumat însă tot timpul anului, fără restricții.


Vezi aici:
7 rețete de mic dejun sănătos cu miere, polen și păstură.


Polenul crud se păstrează obligatoriu la congelator, la temperaturi cuprinse între -18ºC și -5ºC. Acesta rezistă până la 5 zile în afara congelatorului, în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să își piardă din proprietăți.

Descoperă cea mai variată gamă de polenuri crude!

Bucură-te de venirea primăverii fără astenie sau alergie la polen! Încearcă o cură cu lăptişor de matcă şi polen crud şi împărtăşeşte-ne experienţa ta în ameliorarea simptomelor asteniei şi alergiei la polen.

Surse:

https://en.biomanantial.com/tips-to-combat-spring-asthenia-a-3125-en.html

https://www.belmarrahealth.com/the-link-between-allergies-and-exhaustion/

https://www.webmd.boots.com/allergies/guide/spring-allergies

https://www.tratamentnaturist.ro/astenia.html

https://www.apiland.ro/blog/sanatate/tratament-naturist-alergie-la-ambrozie

Articolul anterior Polenul crud Apiland

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii