Un metabolism mai bun, cu polen crud de măr

Un metabolism mai bun, cu polen crud de măr

26-08-2023APILAND

Deliciosul măr este unul dintre cele mai sănătoase fructe, numărându-se, de asemenea, printre cele mai consumate. „Un măr pe zi ține doctorul departe” – spune o veche zicere. Și nu o spune întâmplător, pentru că există deja câteva studii care arată că un consum zilnic de mere este mai eficient în lupta anticancer și mai benefic în general decât un consum de mere neregulat, din când în când.

Mărul, pe numele său botanic Malus domestica, aparține familiei Rosaceae. Este cultivat de om de mii de ani, fiind originar din regiunea Asiei Centrale, unde strămoșul său, Malus sieversii, crește și astăzi în sălbăticie. Astăzi există peste 7.500 de soiuri de măr, de diferite mărimi și culori. Mărul se înrudește cu prunul, caisul, cireșul, piersicul, părul, zmeurul și migdalul. Toate aceste plante sunt deosebit de bogate în nutrienți importanți pentru organism, însă mărul se distinge dintre ele. Iar polenul crud din măr păstrează integral proprietățile acestuia, principiile vii și beneficiile acestuia.

Polenul crud de măr este supranumit „îngerul păzitor al metabolismului”, pentru că stimulează metabolismul general. Cercetătorii au arătat recent că beneficiile merelor se datorează în primul rând impactului asupra bacteriilor din tractul digestiv. În studiile de laborator, substanțele provenite din măr schimbă în mod semnificativ activitatea din intestinul gros a două bacterii, Clostridiales și Bacteroide. Ca rezultat al acestor schimbări, metabolismul local se schimbă și el, ceea ce aduce mari beneficii sănătății. De exemplu, datorită schimbărilor la nivel bacterian în intestinul gros, celulele primesc mai mult „combustibil”, sub forma acidului butiric.

Însă beneficiile polenului crud de măr sunt mult mai multe. El este un energizant general, un excelent tonic și fortifiant al organismului. Ne ajută să ne apărăm mai bine de infecțiile microbiene. Datorită conținutului său bogat în vitamina C, contribuie și la protejarea organismului față de stresul oxidativ și susține sistemul imunitar în lupta sa cu agenții nocivi.

Mai mult, s-a demonstrat că polifenolii din măr diminuează absorbirea glucozei din tractul digestiv, că stimulează celulele beta ale pancreasului să secrete insulină și că măresc absorbția de glucoză din sânge prin stimularea receptorilor insulinici. Toate aceste mecanisme declanșate de polifenolii din măr fac ca organismul nostru să-și regleze mai ușor zahărul din sânge. De asemenea, polenul de măr întărește și protejează miocardul.

Fitonutrienții conținuți de măr ne ajută să regularizăm nivelul de zahăr din sânge. Cercetările recente arată că polifenolii conținuți de mere ne pot ajuta să prevenim creșteri bruște ale acestuia prin intermediul mai multor mecanisme. Flavonoidele de tipul quercetinei din mere pot inhiba unele enzime precum alfa-amilaza și alfa-glucozidaza. Aceste enzime sunt implicate în descompunerea carbohidraților complecși în zaharuri simple, prin urmare, atunci când ele sunt inhibate, sângele nostru are de-a face cu mai puține zaharuri simple. Chiar dacă mărul nu e o sursă importantă de fibre, fibrele sale se combină cu alți nutrienți, reușind să furnizeze beneficii asociate de obicei cu cantități mult mai mari de fibre. Este vorba despre prevenirea bolilor de inimă prin reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Aceste efecte ale mărului au fost puse pe seama conținutului în fibre solubile și mai ales în pectine. Însă astăzi știm că merele conțin foarte puține fibre, iar pectinele reprezintă sub 50% din ele. Prin urmare, doar interacțiunea cu alți fitonutrienți din măr poate explica efectul binefăcător al acestora.

Deoarece perioada de înflorire a mărului este destul de scurtă, polenul crud de măr se găsește în cantități reduse. Acest lucru ne face să apreciem încă și mai mult acest polen delicios și valoros!


Mai multe articole

Comentarii (0)

Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!

Lăsați un comentariu