Sari la conținut
50 de lei REDUCERE la comenzi de minimum 350 lei cu codul SCHOOL50
50 de lei reducere la comenzi de 350 lei cu codul SCHOOL50
Un metabolism mai bun, cu polen crud de mar

Un metabolism mai bun, cu polen crud de mar

Deliciosul mar este unul dintre cele mai sanatoase fructe, numarandu-se, de asemenea, printre cele mai consumate. "Un mar pe zi tine doctorul departe" – spune o veche zicere. Si nu o spune intamplator, pentru ca exista deja cateva studii care arata ca un consum zilnic de mere este mai eficient in lupta anticancer si mai benefic in general decat un consum de mere neregulat, din cand in cand.

Marul, pe numele sau botanic Malus domestica, apartine familiei Rosaceae. Este cultivat de om de mii de ani, fiind originar din regiunea Asiei Centrale, unde stramosul sau, Malus sieversii, creste si astazi in salbaticie. Astazi exista peste 7.500 de soiuri de mar, de diferite marimi si culori. Marul se inrudeste cu prunul, caisul, ciresul, piersicul, parul, zmeurul si migdalul. Toate aceste plante sunt deosebit de bogate in nutrienti importanti pentru organism, insa marul se distinge dintre ele. Iar polenul crud din mar pastreaza integral proprietatile acestuia, principiile vii si beneficiile acestuia.

Polenul crud de mar este supranumit "ingerul pazitor al metabolismului", pentru ca stimuleaza metabolismul general. Cercetatorii au aratat recent ca beneficiile merelor se datoreaza in primul rand impactului asupra bacteriilor din tractul digestiv. In studiile de laborator, substantele provenite din mar schimba in mod semnificativ activitatea din intestinul gros a doua bacterii, Clostridiales si Bacteriode. Ca rezultat al acestor schimbari, metabolismul local se schimba si el, ceea ce aduce mari beneficii sanatatii. De exemplu, datorita schimbarilor la nivel bacterian in intestinul gros, celulele primesc mai mult "combustibil", sub forma acidului butiric.

Insa beneficiile polenului crud de mar sunt mult mai multe. El este un energizant general, un excelent tonic si fortifiant al organismului. Ne ajuta sa ne aparam mai bine de infectiile microbiene. Datorita continutului sau bogat in vitamina C, contribuie si la protejarea organismului fata de stresul oxidativ si sustine sistemul imunitar in lupta sa cu agentii nocivi.

Mai mult, s-a demonstrat ca polifenolii din mar diminueaza absorbirea glucozei din tractul digestiv, ca stimuleaza celulele beta ale pancreasului sa secrete insulina si ca maresc absorbtia de glucoza din sange prin stimularea receptorilor insulinici. Toate aceste mecanisme declansate de polifenolii din mar fac ca organismul nostru sa-si regleze mai usor zaharul din sange. De asemenea, polenul de mar intareste si protejeaza miocardul.

Fitonutrientii continuti de mar ne ajuta sa regularizam nivelul de zahar din sange. Cercetarile recente arata ca polifenolii continuti de mere ne pot ajuta sa prevenim cresteri bruste ale acesuia prin intermediul mai multor mecanisme. Flavonoidele de tipul quercitinei din mere pot inhiba unele enzime precum alfa-amilaza si alfa-glucozidaza. Aceste enzime sunt implicate in descompunerea carbohidratilor complecsi in zaharuri simple, prin urmare, atunci cand ele sunt inhibate, sangele nostru are de-a face cu mai putin zaharuri simple. Chiar daca marul nu e o sursa importanta de fibre, fibrele sale se combina cu alti nutrienti, reusind sa furnizeze beneficii asociate de obicei cu cantitati mult mai mari de fibre. Este vorba despre prevenirea bolilor de inima prin reglarea nivelurilor de zahar din sange. Aceste efecte ale marului au fost puse pe seama continutului in fibre solubile si mai ales in pectine. Insa astazi stim ca merele contin foarte putine fibre, iar pectinele reprezinta sub 50% din ele. Prin urmare, doar interactiunea cu alti fitonutrienti din mar poate explica efectul binefacator al acestora.

Deoarece perioada de inflorire a marului este destul de scurta, polenul crud de mar se gaseste in cantitati reduse. Acest lucru ne face sa apreciem inca si mai mult acest polen delicios si valoros!

Articolul anterior Beneficiile produselor apicole pentru sanatate si frumusete
Articolul următor Paducelul ajuta inima

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii