Albinele lucrătoare îndeplinesc o serie de sarcini în cadrul stupului, în funcție de necesități. Ele adună polen și nectar, produc ceară, din care construiesc cămăruțele hexagonale în care cresc "puii" de albină, însă sunt și doici, hrănind larvele stupului. Referitor la această hrană, să spunem că ea este reprezentată de miere, însă în primele trei zile toate larvele primesc lăptișor de matcă. Aceasta pentru că este un aliment cu totul excepțional. De altfel, regina își datorează energia, sănătatea, imunitatea și longevitatea tocmai acestui aliment. Căci ea este singura din stup care primește ca hrană doar lăptișor de matcă, pe toată durata vieții. Evident, ea are nevoie de cea mai multă energie, căci depune aproximativ o mie de ouă pe zi, toată viața!
Lăptișorul de matcă, hrana reginei stupului, este într-adevăr un aliment extraordinar. Studiile științifice efectuate în zilele noastre nu fac altceva decât să confirme ceea ce crescătorii de albine intuiau de mii de ani, și anume că acesta conferă tonus, energie și sănătate, fiind un adevărat elixir. Desigur, explicația stă mai ales în compoziția sa specială, căci lăptișorul de matcă e foarte bogat în vitamine, minerale, proteine și aminoacizi, enzime și componente antibiotice. În plus, conține acidul 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic), un acid gras cu un rol foarte important în creșterea imunității, care este produs de anumite glande plasate în faringele și în mandibula albinelor. De asemenea, conține vitamina B5, supranumită "vitamina fericirii", care are un efect benefic asupra psihicului nostru.
De ce este mai bine să ne luăm aceste substanțe din alimente naturale 100%? Pentru că aceste substanțe sunt digerate și integrate de organismul nostru într-un mod mult mai facil, mai natural, mai sănătos și mai eficient decât atunci când le preluăm din comprimate procesate. Efectele sunt cu atât mai profunde atunci când vorbim despre alimente naturale organice și bio, așa cum este cazul lăptișorului de matcă produs de compania noastră și al produselor stupului marca Apiland.
Unul dintre aceste produse extraordinare este, desigur, polenul crud. Nu toată lumea știe care sunt diferențele dintre acesta și polenul uscat, însă ele sunt foarte multe. Practic, polenul crud păstrează integral proprietățile florilor și plantei din care a fost obținut, spre deosebire de cel uscat, care pierde multe dintre acestea. Polenul crud este un aliment viu, prin urmare el conservă toate principiile vii ale plantei respective. Există polen crud poliflor și polen crud monoflor. În funcție de plantele din care a fost obținut de către albine, el are anumite proprietăți și efecte specifice. De asemenea, gustul și culoarea diferitelor polenuri diferă, tot în funcție de plantele respective.
Ceea ce e important de știut în cazul polenului crud este că, spre deosebire de alte produse ale stupului care pot fi păstrate la temperatura camerei și spre deosebire de lăptișorul de matcă, care se ține în frigider, el trebuie păstrat în congelator, la temperaturi negative. De acolo îl putem consuma liniștiți, luându-ne doar porția zilnică necesară. Deoarece conține extrem de puțină apă, polenul nu îngheață în congelator.
Prin urmare, atunci când cumpărăm lăptișor de matcă și polen crud, ar fi bine să ne asigurăm că magazinul respectiv este dotat cu aparate frigorifice, care păstrează intacte toate proprietățile acestor produse speciale.
Despre beneficiile produselor stupului asupra sănătății noastre a vorbit și Cecilia Caragea, consultant comunicare, în emisiunea "Sănătate curată" de la România TV.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!