Sari la conținut
Produsele stupului, sursa naturala de energie

Produsele stupului, sursa naturala de energie

Albinele lucratoare indeplinesc o serie de sarcini in cadrul stupului, in functie de necesitati. Ele aduna polen si nectar, produc ceara, din care construiesc camarutele hexagonale in care cresc "puii" de albina, insa sunt si doici, hranind larvele stupului. Referitor la aceasta hrana, sa spunem ca ea este reprezentata de miere, insa in primele trei zile toate larvele primesc laptisor de matca. Aceasta pentru ca este un aliment cu totul exceptional. De altfel, regina, isi datoreaza energia, sanatatea, imunitatea si logevitatea tocmai acestui aliment. Caci ea este singura din stup care primeste ca hrana doar laptisor de matca, pe toata durata vietii. Evident, ea are nevoie de cea mai multa energie, caci depune aproximativ o mie de oua pe zi, toata viata!

Laptisorul de matca, hrana reginei stupului, este intr-adevar un aliment extraordinar. Studiile stiintifice efectuate in zilele noastre nu fac altceva decat sa confirme ceea ce crescatorii de albine intuiau de mii de ani, si anume ca acesta confera tonus, energie si sanatate, fiind un adevarat elixir. Desigur, explicatia sta mai ales in compozita sa speciala, caci laptisorul de matca e foarte bogat in vitamine, minerale, proteine si aminoacizi, enzime si componente antibiotice. In plus, contine acidul 10-HDA (10-hidroxi-2-decenoic), un acid gras cu un rol foarte important in cresterea imunitatii, care este produs de anumite glande plasate in faringele si in mandibula albinelor. De asemenea, contine vitamina B5, supranumita "vitamina fericirii", care are un efect benefic asupra psihicului nostru.

De ce este mai bine sa ne luam aceste substante din alimente naturale 100%? Pentru ca aceste substante sunt digerate si integrate de organismul nostru intr-un mod mult mai facil, mai natural, mai sanatos si mai eficient decat atunci cand le preluam din comprimate procesate. Efectele sunt cu atat mai profunde atunci cand vorbim despre alimente naturale organice si bio, asa cum este cazul laptisorului de matca produs de compania noastra si al produselor stupului marca Apiland.

Unul dintre aceste produse extraordinare este, desigur, polenul crud. Nu toata lumea stie care sunt diferentele dintre acesta si polenul uscat, insa ele sunt foarte multe. Practic, polenul crud pastreaza integral proprietatile florilor si plantei din care a fost obtinut, spre diferenta de cel uscat, care pierde multe dintre acestea. Polenul crud este un aliment viu, prin urmare el conserva toate principiile vii ale plantei respective. Exista polen crud poliflor si polen crud monoflor. In functie de plantele din care a fost obtinut de catre albine, el are anumite proprietati si efecte specifice. De asemenea, gustul si culoarea diferitelor polenuri difera, tot in functie de plantele respective.

Ceea ce e important de stiut in cazul polenului crud este ca, spre diferenta de alte produse ale stupului care pot fi pastrate la temperatura camerei si spre diferenta de laptisorul de matca, care se tine in frigider, el trebuie pastrat in congelator, la temperaturi negative. De acolo il putem consuma linistiti, luandu-ne doar portia zilnica necesara. Deoarece contine extrem de putina apa, polenul nu ingheata in congelator.

Prin urmare, atunci cand cumparam laptisor de matca si polen crud, ar fi bine sa ne asiguram ca magazinul respectiv este dotat cu aparate frigorifice, care pastreaza intacte toate proprietatile acestor produse speciale.

Despre beneficiile produselor stupului asupra sanatatii noastre a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in emisiunea "Sanatate curata" de la Romania TV.

Articolul anterior Polenul crud de paducel, ingerul pazitor al inimii
Articolul următor Degustare de produse apicole, de Sfantul Ilie

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii