Ugrás a tartalomra
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
Sanatate pura: Polenul crud de prun

Sanatate pura: Polenul crud de prun

Polenul crud obtinut de albine din florile de prun pastreaza toate principiile vii ale acestora. De aceea, acest polen special are o actiune binefacatoare asupra stomacului, precum si asupra bilei si ficatului, normalizand, de asemenea, apetitul alimentar. Nu este deloc intamplator faptul ca polenul crud de prun este supranumit "ingerul pazitor al echilibrului digestiv". Prin aportul suplimentar de nutrienti, acest polen incetineste procesele de imbatranire si mentine frumusetea tenului. Pe langa faptul ca ne imbunatateste forma fizica si ne creste rezistenta la efort, acest polen stimuleaza si memoria, crescandu-ne totodata capacitatea de concentrare si reducand starile negative. Albinele produc polen de prun doar in cantitati mici, din cauza ca perioada de inflorire maxima a prunilor este scurta si are loc devreme, atunci cand temperaturile nu le permit inca sa zboare la capacitate maxima. De aceea, acest polen se gaseste in amestec cu polen de salcie (intr-o proportie mult mai mica).

Prunele se numara printre cele mai sanatoase fructe de pe glob. Multi dintre noi nu stiu, insa, de ce sunt ele atat de sanatoase. In primul rand, aceste fructe reprezinta un antioxidant puternic, fiind bogate in acizi hidroxi-cinnamici (compusi fenolici) si antocianine. Cercetatorii de la Universitatea Tufts din Boston au plasat prunele uscate pe locul 1 printre antioxidantii alimentari, descoperind ca acesteau au o capacitate antioxidanta de doua ori mai mare decat afinele si stafidele. Antioxidantii protejeaza celulele de radicalii liberi, molecule instabile care rezulta din metabolismul celular, dar si din fumat, poluare si radiatii ultraviolete si care provoaca imbatranire prematura, riduri, boli cardiovasculare si unele tipuri de cancer.

Prunele sunt, de asemenea, o bogata sursa de fibre insolubile: 6,1 grame de fibre la 100 grame. Aceste fibre nu pot fi digerate de enzimele din organismul nostru, astfel ca nu sunt absorbite in sange. Prin urmare, ele raman in colon, unde absorb apa, fapt care ii ajuta mult pe cei ce sufera de constipatie. In plus, prunele si sucul de prune contin sorbitol, un stimulant la nivelul colonului, care reduce timpul tranzitului, prin urmare scade riscul de constipatie, cancer colorectal si hemoroizi.

S-a constatat ca prunele ajuta si la combaterea osteoporozei in cazul femeilor aflate la menopauza. Acest beneficiu ar putea fi legat de marea cantitate de bor pe care o contin, un element chimic ce are un rol important in prevenirea osteoporozei si osteopeniei. Potasiul din prune ajuta si el mult la sanatatea oaselor.

Desi prunele (mai ales cele uscate) sunt bogate in zaharuri simple, ele nu cresc nivelurile de zahar din sange, probabil datorita continutului bogat de fibre, fructoza si sorbitol. De aceea, prunele au un indice glicemic scazut. Prunele au 240 de calorii la 100 g. Sunt bogate in carbohidrati, contin foarte putine proteine si aproape zero grasimi. Sunt o buna sursa de vitamina A si vitamina K, precum si de potasiu, cupru, bor si magneziu. Contin multi compusi fenolici (184 mg la 100 g), precum acizi clorogenici si neoclorogenici.

Florile de prun dureaza putin si apar devreme, cand afara e inca racoare. Prin urmare, albinele aduna polenul lor cu dificultate. Tocmai de aceea, polenul crud de prun este atat de pretios! Cei care au livezi de pruni cunosc cateva lucruri esentiale legate de albine, caci productia de prune depinde de vizitele acestor insecte harnice. In primul rand, este de notat faptul ca florile de prun au pistiluri mai inalte decat anterele purtatoare de polen. Prin urmare, albinele ajung mai greu la polen. Mai mult: desi sunt autofertile, ele au nevoie de albine pentru a se poleniza, pentru a se fertiliza si a face fructe. Prunii nu pot fi polenizati de vant, deci depind de albine. Dr. Robin Thorpe, un entomolog emerit, a efectuat mai multe studii referitoare la polenizare, in anii 1970, si a demonstrat ca polenizarea prin intermediul albinelor este esentiala pentru pruni.

Mai trebuie sa stim ca albinele zboara doar atunci cand afara sunt cel putin 13 grade Celsius. Ele nu zboara atunci cand ploua si cand vantul bate cu o viteza de peste 25 de kilometri pe ora. De asemenea, activitatea lor se reduce cand este innorat, mai ales cand temperatura e apropiata de pragul-limita. Daca au in apropiere alte plante suficient de ofertante in polen si nectar, nu doar pruni, albinele se vor multumi cu ele. De aceea, numarul albinelor aflate la pe o raza de 2-3 kilometri de o livada de pruni influenteaza foarte mult polenizarea acestora. Albinele se indeparteaza pana la 5 kilometri de stup, insa au tendinta de a ramane in apropierea coloniei daca resursele de hrana sunt suficiente. Florile de prun ofera hrana din belsug, dar sunt vizitate de albinele din apropiere in functie de florile care mai exista in zona.

Tinand cont de toate aceste lucruri, polenul crud de prun devine cu atat mai pretios!

Előző cikk Méhészeti termékek – Alapvető szuperételek egészségünk számára

Szólj hozzá

* Szükséges Mezők