Sari la conținut
9 metode de a deosebi mierea cruda de cea contrafacuta

9 metode de a deosebi mierea cruda de cea contrafacuta

Pentru a-şi păstra proprietăţile nutritive şi calităţile curative, mierea trebuie consumată în forma ei crudă. Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre mierea naturală! Descoperă ce este mierea crudă şi cum o poţi distinge de cea contrafăcută!


Datorită proprietăților sale curative, mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi atât ca produs alimentar, cât și ca medicament. Însă, pentru a nu-și pierde calitățile sale excepționale, mierea trebuie să fie consumată în forma ei crudă, neprelucrată.

Din păcate, de multe ori, din dorinţa de a avea cele mai bune preţuri, magazinele mari preferă să îşi umple rafturile cu miere contrafăcută, care, din punct de vedere al nutrienţilor şi proprietăţilor terapeutice, nu se poate compara cu mierea naturală. Pentru a te ajuta să găseşti cele mai relevante informaţii şi să poţi face diferenţa dintre mierea naturală şi cea contrafăcută, am strâns toate întrebările despre mierea crudă primite de la consumatori de-a lungul timpului şi am răspuns concret la acestea.

DESPRE MIEREA CRUDĂ

 • Ce este mierea crudă?

Mierea crudă ApiLand este mierea de albine extrasă la rece și ambalată în starea ei naturală, fără a fi procesată termic, păstrându-și astfel toate proprietățile benefice.

 • Mierea crudă cristalizează?

Da, mierea crudă cristalizează, acesta fiind un proces natural specific mierii. În funcţie de originea florală, procesul de cristalizare este mai rapid sau mai lent, de exemplu mierea de salcâm cristalizează cel mai greu, în câteva luni de zile sau chiar un an. Viteza de cristalizare depinde de conţinutul de glucoză, dar şi de prezenţa altor catalizatori precum grăunţe de polen şi bucăţele de ceară, care servesc drept nucleu pentru cristalizare. Mierea crudă poate conţine bucăţele mici de ceară, polen şi propolis şi, de aceea, cristalizează mai repede.

 • Mierea cristalizată îşi pierde din proprietăţi?

Nu, mierea cristalizată este la fel de bună pentru consum ca şi mierea proaspăt recoltată. Ea îşi păstrează intacte toate substanţele nutritive şi proprietăţile terapeutice.

MIERE NATURALĂ VS. MIERE CONTRAFĂCUTĂ

 • Cum deosebeşti mierea crudă de mierea contrafăcută?

Există pe piaţă o mare diversitate de sortimente şi branduri de miere. Din păcate, nu orice miere prezentă pe rafturile magazinelor este 100% naturală. Putem găsi în comerţ miere artificială, obţinută din siropuri tari de zahăr, glucoză, dextrină, amidon, gelatină etc., sau miere procesată, încălzită şi filtrată, cu scopul de a se stopa cristalizarea, pentru a-şi păstra cât mai mult timp forma fluidă. Există, de asemenea, miere în care s-au adăugat diferite siropuri pentru a se obţine cantităţi mai mari. Aceste tipuri de miere nu aduc nimic bun organismului nostru, pentru că nu conţin substanţele nutritive specifice mierii crude, naturale, ci din contră, ne pot face mai mult rău.

Cea mai sigură metodă de testare a mierii este analiza de laborator, care însă nu este chiar la îndemâna oricui. Există totuşi câteva metode simple de analiză cu ajutorul cărora putem face diferenţa dintre mierea crudă şi cea contrafăcută.

Pentru a te ajuta în alegerea mierii, am realizat un infographic cu cele mai importante diferenţe dintre mierea crudă şi cea contrafăcută.


miere cruda vs. miere contrafacuta ApiLand

Salvează infographicul în telefon pentru a-l avea mereu la îndemână
şi trimite-l şi prietenilor tăi!

 • Ce trebuie să faci înainte de a cumpăra miere?

Ca în cazul oricărui produs, înainte de a-l achiziţiona, citeşte cu atenţie eticheta, care neapărat trebuie să fie tradusă, dacă produsul nu este autohton. Urmăreşte aceste elemente:

 • singurul ingredient prezent pe etichetă trebuie să fie mierea crudă, 100% naturală

 • să fie menţionate valorile medii nutritive, termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare, ţara de provenienţă, firma care comercializează produsul şi datele de contact ale acesteia

 • verifică care sunt instituţiile sau organizaţiile care certifică/atestă calitatea produsului şi faptul că este 100% naturală

 • Este bine să cumperi miere de la producători locali?

Îţi recomandăm să achiziţionezi miere de la producători locali doar în cazul în care cunoşti persoana respectivă şi ai garanţia că vinde miere crudă, naturală, extrasă la rece, ambalată şi păstrată în condiţii corespunzătoare. Există şi apicultori care, pentru a obţine o producţie cât mai mare, recurg la diverse metode de falsificare a mierii (adaugă îndulcitori, polen, E-uri, amestec de amidon sau gelatină, conservanţi, sau falsifică indirect mierea prin hrănirea albinelor cu zahăr sau glucoză).

De asemenea, nu recomandăm să achiziţionaţi miere de pe marginea drumului sau din târguri tradiţionale, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. La temperaturi de peste 40 grade Celsius, mierea îşi pierde din substanţe nutritive.

 • De unde poţi cumpăra miere crudă pentru a fi sigur că e naturală?

Poţi achiziţiona miere crudă, 100% naturală, alături de alte produse apicole naturale, de pe www.apiland.ro sau telefonic la 0371 78 00 78. Produsele apicole ApiLand sunt atestate de Bio - România şi certificate de ECOINSPECT, având statutul de produse ecologice şi produse naturale.

 • Care sunt efectele consumului de miere contrafăcută?

Dacă mierea crudă are multiple beneficii pentru sănătatea noastră, mierea contrafăcută este nocivă organismului nostru. Prin aportul de zahăr şi alte substanţe chimice pe care le poate conţine (coloranţi, conservanţi, arome ect), mierea contrafăcută este foarte periculoasă, în special pentru copii şi persoanele diabetice. La copii, aceasta poate crea dependenţa de dulce şi poate produce alergii şi dezechilibe majore în organism. Mai există şi problema diabeticilor care, prin consumul de miere contrafăcută, pot intra oricând în criză diabetică din cauza zahărului în exces conţinut de aceste falsuri.

BENEFICIILE MIERII CRUDE

 • Este un excelent tonic pentru organism

Mierea crudă conţine foarte multe vitamine și minerale, printre care: vitaminele A, B, C, D, K, magneziu, calciu, potasiu sau fosfor. Datorită compoziţiei sale, aceasta reprezintă un energizant natural minunat cu care să îţi începi ziua şi un tonic eficient pentru copii, gravide şi convalescenți.

 • Echilibrează digestia

Mierea crudă este folosită din cele mai vechi timpuri ca remediu natural pentru afecţiuni digestive. Aceasta stimulează digestia, previne indigestia sau constipația, diminuează aciditatea gastrică şi ajută la tratarea ulcerului gastroduodenal.

 • Calmează tusea

Mierea crudă este un remediu natural foarte eficient în tratarea tusei, a durerilor în gât, a laringitei şi faringitei. Actiunea antitusivă, fluidifiantă şi expectorantă a mierii este legată de prezenţa unor substanţe volatile din compoziţia sa şi, de asemenea, de acţiunea sa antibacteriană.

 • Combate oboseala şi insomnia

Mierea crudă ajută organismul să elimine oboseala şi să se relaxeze. Aceasta eliberează în corp glicogen, substanță esențială pentru funcționarea optimă a organismului în timpul somnului. O linguriță de miere adăugată într-un pahar cu lapte înainte de culcare, te va ajuta să ai un somn profund, deoarece aceasta stimulează corpul să producă mai multă melatonină.

 • Ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi părului

Mierea crudă este un ingredient foarte des folosit în măstile cosmetice deoarece conţine multe substanţe nutritive şi antioxidanţi care contribuie la menţinerea unui aspect tânăr şi sănătos al tenului şi părului.


MOD DE ADMINISTRARE

 • Cum trebuie consumată mierea crudă?

Copiii între 1 şi 3 ani pot cosuma de la 2 linguriţe de miere crudă pe zi până la maxim 4 linguriţe.
Copiii peste 6 ani pot consuma cel mult 8 linguriţe de miere crudă pe zi.

Adolescenţii au voie să consume maxim 70 g de miere crudă pe zi, însemnând cam 15 linguriţe, iar adulţii pot consuma maxim 100 g de miere crudă zilnic, echivalentul a 20 de linguriţe.

Mierea crudă se poate consuma ca atare sau în combinaţie cu sucuri şi salate de fructe, ceai, lapte, iaurt.

 • Este recomandată mierea crudă copiilor?

Recomandăm consumul mierii crude şi a tuturor produselor apicole copiilor după vârsta de 1 an.

 • Persoanele cu diabet pot consuma miere crudă?

În general, recomandăm ca persoanele cu diabet să consulte sfatul medicului înainte de a consuma miere crudă.

 • Este adevărat ca mierea devine nocivă dacă e supusă încălzirii?

Mierea crudă conţine peste 80% zaharuri (în principal fructoză şi glucoză). Atunci când gătim mierea, aceasta se caramelizează la fel ca şi zahărul. În timpul acestei reacţii chimice, se eliberează o substanţă numită hidroximetilfurfurol sau HMF, care devine toxică doar atunci când este consumată în cantităţi mari. Această substanţă apare natural în toate produsele care conţin zaharuri şi sunt încălzite. Cantităţile de HMF din produsele alimentare, inclusiv din mierea încălzită sunt prea mici ca să fie toxice pentru om.

 • Este recomandată mierea crudă la gătit?

Mierea crudă poate fi folosită la gătit pentru gustul deosebit pe care îl oferă preparatelor culinare, însă, atunci când este încălzită la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius, aceasta îşi pierde din subtanţele nutritive şi calităţile terapeutice.

MOD DE PĂSTRARE ŞI VALABILITATE

 • Cum trebuie păstrată mierea crudă?

Mierea crudă se păstrează la loc uscat şi răcoros.

 • Mierea crudă are termen de valabilitate?

S-a dovedit ştiinţific faptul că mierea crudă nu se alterează odată cu trecerea timpului, însă, conform normelor europene în vigoare, pe etichetă trebuie menţionat termenul de valabilitate, care de regulă este de 2-3 ani. Aşadar, recomandarea noastră este ca mierea crudă să fie consumată, de preferinţă, până la data înscrisă pe etichetă.

Nu ai găsit răspunsul la întrebarea ta? Întreabă-ne aici


Află mai multe despre beneficiile şi utilizările mierii crude şi descoperă reţete de preparate gustoase şi sănătoase cu produse apicole din video-urile noastre!Surse:


Articolul anterior 7 aspecte esentiale de care sa tii cont cand cumperi miere de Manuka