ALERGIE LA POLEN - TERAPIE DE DESENSIBILIZARE
Alergiile ne pot afecta pe oricare dintre noi, indiferent de vârstă sau de starea de sănătate. Pot să apară în orice perioadă a vieții, chiar dacă nu ai un istoric alergic. Substanțele care provoacă aceste reacții alergice se numesc alergeni și printre cei mai cunoscuți se numără și polenul. Acest tip de alergie se numește rinită alergică.
În acest articol poți afla mai multe despre:
Prevenție și tratare
Timp de citire: 6 minute
Ce este alergia?
Alergia este o reacție a organismului sau o hipersensibilitate la unele substanțe pe care le consideră străine și periculoase, numite alergeni. Sistemul imunitar privește alergenii ca pe orice alt virus sau bacterie și declanșează producerea anticorpilor, în acest caz fiind vorba de imunoglobulina E (IgE). La rândul ei, IgE declanșează eliberarea histaminei. O cantitate prea mare de histamină determină apariția simptomelor alergice.
Responsabil pentru apărarea organismului este sistemul imunitar. Când un intrus precum un virus sau o bacterie pătrunde în organism, ”infanteria” (sistemul nostru de apărare ) comandă producerea de anticorpi, meniți să îndepărteze acești invadatori.
Cum și când apare alergia?
Un număr tot mai mare de oameni se confruntă cu alergiile sezoniere, de regulă la venirea primăverii, începând cu luna martie. Odată cu înflorirea copacilor, polenul florilor este purtat de vânt și ne poate declanșa reacții alergice.
40% dintre persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt alergice la diferite polenuri. Statisticile ne arată că 482.000 de români sunt alergici la polenul de ambrozie, raportat la cele 9.000.000 de persoane active. Ambrozia este defapt o buruiană, pe care o putem întâlni ușor la marginea drumurilor, pe câmpuri sau în zone care nu sunt amenajate.
Reacțiile alergice pot apărea în câteva minute de la contactul cu substanța alergenă, în câteva ore sau poate exista și o reacție întârziată care apare la câteva zile după acest contact, alergenul fiind încă prezent în organism. Mai predispuși la dezvoltarea alergiilor sunt pacienții cu astm bronșic sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Alergiile pot fi transmise și ereditar, dar nu este obligatoriu ca un sugar să dezvolte alergia pe care o au mama sau tatăl lui.
Simptomele alergiei la polen
Alergenii pot pătrunde în organismul nostru pe cale respiratorie, pe cale digestivă sau cutanată. În cazul polenului, acesta este inhalat și intră în contact direct cu mucoasa nazală sau cu plămânii și provoacă o inflamație.
Cele mai frecvente simptome ale alergiei la polen sunt:
- nas înfundat;
- secreții nazale clare și apoase;
- strănuturi repetate;
- mâncărime la nivelul nasului și a ochilor;
- înroșirea și lăcrimarea abundentă a ochilor;
- tuse;
- dureri de cap;
- erupții cutanate.
De multe ori, simptomele alergiei sunt confundate cu cele ale răcelii. Chiar dacă multe dintre ele sunt comune, în cazul alergiei nu apare febra și nici durerea în gât.
Simptomele alergice pot varia ca intensitate de la ușoară până inclusiv la șoc anafilactic, cea mai gravă manifestare a alergiei și care reprezintă o urgență medicală.
Prevenție și tratare
Metoda clasică de tratare a alergiei este administrarea de antihistaminice care blochează acțiunea histaminei și stopează reacția alergică. Dar aceste antihistaminice tratează doar simptomele, nu și cauza alergiei.
Dacă prezinți simptome specifice rinitei alergice este indicat să consulți un medic alergolog. Există mai multe tipuri de analize care determină exact factorul declanșator al reacției alergice. Odată stabilit alergenul și gravitatea simptomelor, poți primi un tratament medicamentos dacă este cazul, sau diverse recomandări pentru gestionarea rinitei alergice.
Pentru că evitarea intrării în contact cu polenul anemofil, purtat de vânt, este aproape imposibilă, cea mai bună metodă de a diminua sau chiar de a scăpa definitiv de această alergie este terapia de desensibilizare cu polen crud. Acesta este polenul cules de albine, se numește polen entomofil și nu provoacă alergii.
Prin terapia de desensibilizare, organismul primește doze mici din alergen, care sunt crescute treptat pe o perioadă mai lungă de timp. În acest fel, substanța alergenă devine familiară și sistemul imunitar nu mai reacționează atât de vehement împotriva ei sau chiar deloc în multe cazuri. E important să știm că acest alergen, polenul, poate cauza o reacție alergică deoarece sistemul imunitar îl percepe greșit, el fiind o substanță inofensivă. Dacă alergia nu mai apare, polenul nu cauzează nici o afecțiune, nu este un pericol pentru organism.
Terapia de desensibilizare este eficientă dacă începe cu câteva săptămâni înainte de apariția polenului care provoacă alergia. Sunt recomandate minimum două cure cu polen crud pe an, de obicei una primăvara, începând consumarea polenului din luna februarie, și o cură toamna, sau în funcție de perioada în care debutează normal alergia.
În primele zile ale acestei terapii sunt suficiente 2-3 granule de polen, consumate dimineața pe stomacul gol, cu 20-30 de minute înainte de micul dejun și se mărește treptat cantitatea de polen până la o lingură pe zi pentru adulți, aproximativ 15g, și o linguriță în cazul copiilor, adică 5 g de polen crud pe zi.
Cele mai potrivite sortimente de polen crud pentru desensibilizarea organismului sunt cel poliflor, deoarece granulele de polen sunt de la o mare varietate de flori, sau cel de salcie, datorită efectului puternic antiinflamator și a faptului că polenul de salcie purtat de vânt este în multe situații vinovat pentru producerea reacțiilor alergice. În același timp, și celelalte sortimente de polenuri de primăvară precum cel de cireș, măr, prun, păducel sau trandafir sălbatic sunt eficiente în lupta împotriva alergiilor.
Surse:
https://www.superfoodevolution.com/bee-pollen-benefits.html
https://www.gralmedical.ro/blog/alergiile-sezoniere
https://consultmed.ro/alergiile-primavara-simptome-preventie-tratament/
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/alergia-la-polen-o-patologie-continua-crestere
Lasă un comentariu