Sari la conținut
10% REDUCERE la întreaga gamă de păstura | 15-31 iulie
10% REDUCERE la întreaga gamă de păstura | 15-31 iulie
Polifenolii și rolul lor în menținerea sănătății

Polifenolii și rolul lor în menținerea sănătății

În acest articol vei afla mai multe despre:

Ce sunt polifenolii?

Rolul polifenolilor în menținerea sănătății

Legatura dintre propolis si polifenoli

Poți obține aportul optim de polifenoli din propolis?

Timp de citire: 5 minute

Ce sunt polifenolii?

Polifenolii sunt compuși chimici esențiali pentru menținerea sănătății. Sunt cunoscuți în special pentru proprietățile lor antioxidante, dar beneficiile lor sunt în realitate mult mai numeroase.

Din punct de vedere structural, polifenolii se împart în diferite clase, dintre care cele mai importante sunt: flavonoidele, acidul fenolic, stilbenii și taninurile.

Rolul polifenolilor în menținerea sănătății

Polifenolii, acești compuși rezultați din biosinteza plantelor, joacă un rol important în menținerea stării de bine deoarece:

  • Au efect puternic antioxidant: ajută la neutralizarea radicalilor liberi și reduc nivelul stresului oxidativ. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot cauza degradarea celulară și contribuie la apariția afecțiunilor cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și îmbătrânirea prematură. Polifenolii acționează ca niște scuturi protectoare împotriva acestor radicali liberi, contribuind astfel la menținerea sănătății celulare și la prevenirea bolilor asociate;

  • Au acțiune antiinflamatoare: polifenolii pot influența și regla cascada de reacții inflamatorii din organism. Aceștia pot inhiba eliberarea de citokine inflamatorii (proteine cu rol de mesageri chimici între celule) care sunt implicate în procesul inflamator. Prin reducerea inflamației cronice, polifenolii contribuie la protejarea și menținerea sănătății sistemului cardiovascular, a sistemului articular, a sistemului digestiv și la prevenirea diabetului și a bolilor neurodegenerative;

  • Au potențial anticancerigen: polifenolii pot împiedica creșterea celulelor canceroase și pot induce moartea celulară programată în celulele canceroase. În același timp, pot preveni formarea tumorilor și pot bloca formarea de noi vase de sânge în tumorile maligne, oprind astfel alimentarea acestora cu nutrienți și oxigen, elemente necesare dezvoltării lor;

  • Protejează sistemul cardiovascular: polifenolii reduc riscul de boli cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, îmbunătățirea fluxului sanguin, reducerea nivelului de colesterol ”rău” și prevenirea formării cheagurilor de sânge. În același timp, polifenolii mențin vasele de sânge flexibile și previn inflamația peretelui arterial;

  • Sprijină sistemul imunitar: polifenolii contribuie la întărirea sistemului natural de apărare al organismului prin stimularea producției de celule imune și de anticorpi, care acționează eficient împotriva agenților patogeni.

Legătura dintre propolis și polifenoli

Despre polifenoli auzim cel mai des că se găsesc în surse vegetale precum fructe, legume, semințe, cereale și ceaiuri, deoarece acești compuși sunt rezultatul biosintezei plantelor. Dar o resursă valoroasă de polifenoli este și propolisul.

Studiile au demonstrat că proprietățile antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatorii ale propolisului eco se datorează în special compușilor bioactivi din compoziția lui, printre care se regăsesc flavonoidele și acidul fenolic.

Datorită conținutului de polifenoli, propolisul contribuie la reglarea nivelului de glucoză din sânge, fiind astfel un real ajutor persoanelor care suferă de diabet sau de sindrom metabolic.

Efectul antioxidant al propolisului influențează în mod benefic sistemul osos deoarece reduce riscul de osteoporoză, afecțiune caracterizată de pierderea densității osoase.

Poți obține aportul optim de polifenoli din propolis?

Răspunsul este da, poți. Studiile arată că includerea chiar și a unei cantități mici de propolis eco în alimentație poate furniza o cantitate semnificativă de polifenoli și alți compuși bioactivi. Totuși, aportul optim de polifenoli variază în funcție de nevoile individuale și de starea de sănătate. Ca urmare, doza zilnică și modul de utilizare al propolisul sunt legate de aceste două criterii, nevoile individuale și stare de sănătate la momentul introducerii propolisului în alimentație.

Pe măsură ce cercetarea în domeniul propolisului și a polifenolilor avansează, se descoperă tot mai multe despre potențialul lor terapeutic. De la susținerea sănătății cardiovasculare, până la efectele anticancerigene și reducerea stresului oxidativ, polifenolii din propolis continuă să fascineze și să ofere perspective noi în ceea ce privește abordarea sănătății în mod natural.

Este important să alegi produse de calitate, care să fie obținute din surse fiabile și să respecte normele de siguranță și calitate.

Descoperă și alte articole interesante despre:

PROPOLISUL – AJUTOR ÎN TRATAREA DURERILOR ÎN G T

MIERE, PROPOLIS ȘI LĂPTIȘOR DE MATCĂ PUR PENTRU TRATAREA BOLILOR RESPIRATORII

7 ACȚIUNI UIMITOARE ALE PROPOLISULUI ASUPRA SĂNĂTĂȚII

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271064/

https://www.doc.ro/sanatate/polifenolii-rol-beneficii-si-surse

https://www.ghidnutritie.ro/articol/substante_utile/polifenoli?utm_content=cmp-true

https://www.catena.ro/propolis-10-beneficii-uimitoare

Articolul anterior Produsele apicole - Superalimente esentiale pentru sanatatea noastra

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii