Sari la conținut
🐝Toate comenzile plasate în această perioadă vor pleca din stup începând cu data de 8 ianuarie 2025.
🐝Toate comenzile plasate în această perioadă vor pleca din stup începând cu data de 8 ianuarie 2025.
Anorexie o patologie cu implicatii fizice si emotionale pentru adulti si copii cover.jpg

Anorexie – o afecțiune complexă cu implicații fizice și emoționale pentru adulți și copii

De-a lungul timpului, organismul uman s-a adaptat schimbărilor apărute pe mai multe planuri, cel social contând cel mai mult. Astăzi, din dorința de a ține pasul cu moda sau cu ceea ce dictează social media, multe persoane caută să obțină validare prin diverse metode, cum sunt dietele de slăbit. Acest comportament are consecințe atât pe plan mintal, dar și fizic, cea mai cunoscută tulburare psihică fiind infama anorexie.

Ce este anorexia? Este o boală caracterizată de tulburări de alimentație prin reducerea voluntară a consumului de mâncare. Este una dintre afecțiunile moderne întâlnite adesea la fete și femei, care din dorința de a fi cât mai slabe și de a se încadra în anumite tipare sociale ajung să se înfometeze. Cu toate că anorexia în sine constituie o tulburare îngrijorătoare, aceasta se împarte în mai multe tipuri, astfel că abordările disponibile pentru tratarea sa trebuie ajustate în funcție de fiecare variantă și individ în parte.

Mai jos, vei afla ce înseamnă anorexia atât din punct de vedere fizic, dar și psihologic, precum și ce presupune vindecarea și recuperarea după o astfel de tulburare de alimentație.

Cuprins:

1. Anorexie – definiție, simptome și factori declanșatori

1.1. Simptomele anorexiei

1.2. Anorexia și cauzele apariției sale

2. Tipuri de anorexie

2.1. Anorexia nervoasă sau psihogenă

2.2. Anorexia mintală

3.Anorexia pe categorii de vârstă

3.1. Anorexia la copii

3.2. Femeile slabe și anorexia

4. Vindecarea și recuperarea după anorexie

1. Anorexie – definiție, simptome și factori declanșatori

1. Anorexie definitie simptome si factori declansatori.jpg

Poză de Annie Spratt pe Unsplash.com

Ce înseamnă anorexia? Conform definiției sale medicale, este o afecțiune alimentară caracterizată prin diminuarea voluntară a porțiilor de mâncare, iar în cazuri mai grave chiar eliminarea alimentației din obiceiurile zilnice. 

De ce apare și cum poate fi reperată? Persoanele care suferă de această tulburare pot fi recunoscute după:

  • o greutate corporală foarte scăzută, sub limita normalului, generată de frica de îngrășare;
  • o percepție eronată asupra propriei imagini și greutăți;
  • prioritizarea aspectului fizic prin înfometare și chiar practicarea excesivă a unor sporturi.

Atunci când cauți informații despre boala anorexie, de cele mai multe ori vei găsi poze cu femei sau adolescente foarte slabe, acestea fiind cele mai afectate de această tulburare psihologică. Acest lucru nu înseamnă că nu există și bărbați care suferă de anorexie. Din contră, anorexia este o afecțiune marcată de o evoluție fulminantă, deoarece multe persoane își doresc să atingă un ideal de frumusețe cât mai rapid pentru a arăta asemeni idolilor lor de frumusețe.

Care sunt simptomele anorexiei? Greutatea scăzută este cel mai recognoscibil aspect al acestei boli, deoarece este vizibil, însă dincolo de aparențele fizice, cei care suferă de această tulburare duc adevărate lupte cu sinele pentru a avea o imagine fizică cât mai perfectă.

Ce se poate face în privința anorexiei? Deși este bine să se acționeze la primele semne ale bolii, acest lucru nu se întâmplă aproape niciodată, deoarece cel sau cea în cauză nu dorește să se schimbe, iar cei apropiați observă tardiv schimbările. Cu toate acestea, pentru a ajuta o persoană aflată în suferință, există suplimente pentru anorexie, precum lăptișorul de matcă și polenul crud care pot ajuta la susținerea celor mai importante funcții vitale, printre care cele ale sistemului imunitar. Produsele apicole pot fi consumate de toate persoanele afectate de tulburări de greutate și anorexie, precum oboseală, constipație, uscarea pielii, ruperea unghiilor și căderea excesivă a părului. De altfel, aceste produse pot fi percepute ca fiind sigure de cei care au această tulburare, putând fi utilizate atât în procesul de vindecare, cât și în recuperarea după boală.

1.1. Simptomele anorexiei 

Unul dintre cele mai importante lucruri de știut despre anorexie este că simptomele sale țin în mare parte de tipul tulburării, deoarece patologia se instalează din mai multe cauze. La modul general, o persoană bolnavă va prezenta:

  1. simptome fizice;
  2. simptome comportamentale.

Printre simptomele fizice ale anorexiei se regăsesc următoarele:

  • pierderea în greutate, care este cea mai evidentă;
  • oboseala;
  • amețelile;
  • stările de leșin;
  • insomnia;
  • durerile de cap;
  • probleme cu părul care devine foarte fragil și poate cădea în exces;
  • absența menstruației la fete și femei;
  • durerile abdominale severe;
  • constipația;
  • deshidratarea;
  • umflarea brațelor sau a picioarelor;
  • problemele cu dantura.

Pe lângă acestea, din cauza slăbiciunii, persoanele care suferă de anorexie pot dezvolta probleme cardiace, precum scăderea tensiunii arteriale și aritmia.

Pentru că anorexia este o boală complexă, ea vine însoțită și de simptome comportamentale și emoționale precum:

  • adoptarea unui regim alimentar foarte strict, precum dieta, postul intermitent sau chiar înfometarea;
  • practicarea unui sport până la epuizare;
  • vărsăturile autoinduse (bulimia);
  • consumul de laxative;
  • provocarea clismelor;
  • aruncarea alimentelor după ce sunt mestecate;
  • cântărirea în mod repetat a greutății corporale;
  • izolarea socială;
  • stările de iritabilitate constantă;
  • apatia;
  • scăderea libidoului.

Pe lângă acestea, o persoană care suferă de anorexie poate dezvolta o preocupare exagerată pentru gătit în special pentru alte persoane. Negarea sentimentului de foame și refuzul de a se alimenta sunt alte două comportamente asociate cu această afecțiune.  În primele faze ale anorexiei, cel sau cea afectată se poate axa pe alimente sărace în calorii și grăsimi.

1.1. Simptomele anorexiei.jpg
Sursa foto: Shutterstock.com

 

Din cauza percepției distorsionate asupra aspectului fizic, cei care suferă de anorexie tind să se uite frecvent în oglindă pentru a descoperi alte defecte, precum și să poarte mai multe rânduri de haine pentru a-și ascunde corpul.

Având în vedere toate aceste simptome, probabil că te vei întreba care sunt cauzele apariției sale. Sunt câțiva factori care duc la instalarea bolii. În cele mai multe cazuri, un cumul de factori determină femeile, în special, să apeleze la diete care le ajută să slăbească urmate de adoptarea unui stil alimentar din ce în ce mai auster. Astfel, boala se poate instala uneori pe nesimțite.

1.2. Anorexia și cauzele apariției sale

De multe ori, văzând femei slabe te poți gândi că suferă de anorexie. O greutate mai mică nu înseamnă neapărat că o persoană are această boală, deoarece cauzele apariției sale sunt foarte diverse și complexe. De asemenea, în cele mai multe cazuri, mai mulți factori cauzează apariția anorexiei.

În urma mai multor cercetări, anorexia apare în urma unei combinații de cauze biologice și psihologice, astfel:

  • persoanele care au în familia apropiată rude care au suferit de tulburări alimentare sunt mai predispuse la anorexie;
  • anumite modificări la nivelul creierului pot fi de vină pentru apariția bolii, dezechilibrele hormonilor dopamină și serotonină putând afecta pofta de mâncare;
  • anumite afecțiuni, precum tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi un factor al declanșării anorexiei;
  • cultura și educația în ceea ce privește greutatea și forma ideală a corpului feminin pot cauza apariția acestei tulburări alimentare;
  • presiunea socială este unul dintre factorii moderni care, din păcate, provoacă victime ale anorexiei în rândul copiilor, în special al adolescentelor;
  • trauma emoțională poate declanșa, de asemenea, boala.

Pe cine afectează cel mai des această patologie? Judecând după o mulțime de poze apărute pe internet, fetele și femeile sunt cele mai afectate. În ultimii ani, însă și numărul bărbaților care dezvoltă tulburări alimentare a crescut ca urmare a presiunii sociale.

Există mai multe tipuri de anorexie, de aceea, diagnosticarea bolii se face plecând de la toți factorii prezentați mai sus, nu doar de la unul singur.

2. Tipuri de anorexie 

2. Tipuri de anorexie.jpg

Poză de Engin Akyurt pe Pexels.com

Deoarece poate avea la baza diverși factori declanșatori, anorexia poate fi împărțită în două categorii:

  1. anorexia nervoasă sau „psihogenă”;
  2. anorexia mintală.

Deși nu pare că ar exista diferențe între cele două tipuri de anorexie, ele există totuși, iar importanța lor constă în felul în care se va trata afecțiunea.

2.1. Anorexia nervoasă sau psihogenă

Anorexia nervoasă este una dintre cele mai frecvente forme ale acestei afecțiuni psihiatrice, simptomele sale fiind:

  • tulburările obsesiv-compulsive legate de alimentație;
  • impunerea unui regim alimentar foarte strict și chiar înfometarea;
  • exercițiile fizice practicate în exces;
  • administrarea de laxative, diuretice și chiar vomitive.

Toate acestea duc de foarte multe ori și la efecte secundare, precum uscăciunea la nivelul pielii, sensibilitatea la frig și căldură, constipația și chiar durerile abdominale severe.

Anorexia nervoasă este, la rândul său, de două tipuri:

  1. anorexia restrictivă, cea în care se limitează aportul alimentar;
  2. anorexia cu alimentație compulsivă urmată de eliminarea mâncării.

Anorexia psihogenă este mai ușor de diagnosticat, însă nu este la fel de ușor de tratat, astfel că pentru vindecarea sa este nevoie de destul de mult timp.

Pe lângă acest tip de anorexie nervoasă, simptomele ei pot conduce la apariția anorexiei mintale, care are la bază alți factori declanșatori.

2.1. Anorexia nervoasă sau psihogenă.jpg
Sursa foto: Shutterstock.com

2.2. Anorexia mintală

Ce înseamnă anorexia mintală? Deși în esență este vorba despre aceeași tulburare, cauzele apariției sale sunt ușor diferite de ale celei nervoase. Ea este declanșată de cele mai multe ori de factori externi precum:

  • o imagine și o stimă de sine scăzute, care fac persoana în cauză să își caute defecte pe care să le îndrepte;
  • presiunea socială de a fi ca alți semeni și nevoia de a se încadra în anumite norme sociale;
  • dorința de a deveni o persoană mai bună și mai frumoasă.

De cele mai multe ori, anorexia mintală duce la o distorsionare a imaginii de sine, astfel că oricât de slab sau slabă ar fi un bărbat, respectiv femeie, persoana în cauză va fi foarte greu de mulțumit. Din păcate, însă, această boală nu afectează doar adulții, ci și din ce în ce mai mulți copii.

3. Anorexia pe categorii de vârstă

3. Anorexia pe categorii de varsta.jpg

Poză de Pixabay pe Pexels.com

Numărul persoanelor diagnosticate cu tulburări alimentare este mai mare în prezent decât în trecut. Acum, ea afectează atât copiii, cât și adulții. Primii, însă, pot dezvolta comportamente periculoase pentru propria sănătate pe termen lung, atunci când boala nu este detectată la timp.

3.1. Anorexia la copii

Adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani sunt cei mai vulnerabili când vine vorba despre anorexie la copii, cea nervoasă fiind cea mai răspândită printre ei. Ceea ce este caracteristic în cazul lor, este că afecțiunea nu se manifestă doar la copiii slabi, ci și la cei normoponderali.

3.1. Anorexia la copii.jpg

Sursa foto: Shutterstock.com

Anorexia la copii este foarte periculoasă, deoarece le poate pune viața în pericol. Printre simptomele pe care aceștia le pot dobândi se regăsesc:

  • stima de sine scăzută;
  • izolarea de familie și prieteni;
  • stările de oboseală excesivă;
  • stările de somnolență sau insomnie;
  • tulburările de menstruație, în cazul adolescentelor.

Acestea sunt simptomele comportamentale care trebuie urmărite în cazul copiilor cu anorexie și care ar trebuie să trimită părinții la medic. Însă, nu doar aceștia se pot confrunta cu aceste stări emoționale, ci și adulții.

3.2. Femeile slabe și anorexia

3.2. Femeile slabe si anorexia.jpg

Sursa foto: Shutterstock.com

Cercetările au arătat că în comparație cu bărbații, numărul de femei care suferă de anorexie este mai mare la nivel global. Acestea se simt mult mai presate de normele sociale să fie slabe pentru a arăta bine, astfel încât pot adopta comportamente distructive pentru a se încadra în standardele dorite.

O particularitate în cazul femeilor care suferă de anorexie, este că pot ajunge să sufere de această boală în urma unor traume emoționale sau chiar a unor obiceiuri preluate din familie. Stresul și teama de viitor, pot fi și ele cauze ale bolii, pe care multe femei nu le conștientizează.

Ce este de făcut când suferi sau știi pe cineva care are anorexie? În primul rând, este nevoie de un diagnostic corect pentru a începe vindecarea și recuperarea.

4. Vindecarea și recuperarea după anorexie

Indiferent de vârstă, persoanele care suferă de anorexie, au nevoie atât de ajutor de specialitate, cât și de susținere morală din partea apropiaților pentru a se vindeca și recupera. Atât vindecarea anorexiei, cât și recuperarea sunt procese de lungă durată, însă ele trebuie să urmărească ambele laturi: pe cea fizică și emoțională.

Vindecarea anorexiei presupune munca unei echipe alcătuite din:

  • medicul specialist;
  • un psiholog sau psihoterapeut;
  • un nutriționist.

În timp ce primul va urmări recuperarea fizică a persoanei, psihologul va putea stabili factorii declanșatori și o va ghida spre recăpătarea stimei de sine și a importanței unei stări de sănătate bune. Nutriționistul va avea rolul de a educa din punct de vedere alimentar pacientul sau pacienta, întocmind în același timp o dietă și un plan de suplimente pentru anorexie prin care acesta poate atinge o greutate normală într-o perioadă mai lungă de timp, astfel încât să nu îi pună în pericol starea de sănătate fragilă.

Dacă recuperarea fizică se poate realiza și în câteva luni, vindecarea emoțională poate dura ani de zile, fiind nevoie de ajutor specializat, dar și de susținerea celor apropiați.

În concluzie, ce înseamnă anorexia? Definiția acestei boli este destul de complexă din cauza faptului că afectează atât pe plan fizic, cât și emoțional persoanele aflate în suferință. Victimele anorexiei pot fi atât copii, adolescenți, cât și adulți care prezintă o scădere în greutate îngrijorătoare și diverse probleme emoționale. Această tulburare este de două tipuri: nervoasă și mintală, factorii cauzatori ai săi fiind atât de natura biologică, dar și socială. Printre simptomele care însoțesc afecțiunea se regăsesc comportamentul alimentar deficitar și cel obsesiv-compulsiv, iar din punct de vedere fizic, oboseală, insomnie și dureri abdominale. Vindecarea și recuperarea după anorexie este complexă și de lungă durată, fiind nevoie de mai mulți specialiști care să ajute pacientul sau pacienta să revină atât la o greutate normală, cât și la o imagine de sine pozitivă.

Referințe:

  1. „Anorexia Nervosa”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9794-anorexia-nervosa;
  2. „Anorexia Nervosa”, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eating-disorders/anorexia-nervosa;
  3. „Anorexia nervosa”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/diagnosis-treatment/drc-20353597;
  4. „Anorexia Nervosa in Children”, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anorexia-nervosa-in-children-90-P02554.
Articolul anterior Oboseala cronică - definiţie, simptome, cauze, sfaturi şi recomandări pentru o gestionare optimă
Articolul următor Infecțiile urinare - definiție, cauze, simptome, tipuri + modalităţi de prevenire şi gestionare cu produse apicole

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii