Sari la conținut
CADOU în valoare de 139 lei oferit la cumpărături de minimum 190 lei | 12-14 iulie | Adăugat direct în colet
CADOU în valoare de 139 lei oferit la cumpărături de minimum 190 lei | 12-14 iulie | Adăugat direct în colet
Ce este polenul crud si la ce este bun?

Ce este polenul crud si la ce este bun?

Ce este polenul crud?

Polenul crud este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor, necesară pentru fecundare, pe care albinele o amestecă cu salivă şi o transportă în coşuleţele cu polen de pe picioruşele lor posterioare.

Există două tipuri de polenuri: anemofile, cele purtate de vânt, și entomofile, cele purtate de insecte. Albinele nu recoltează polenuri purtate de vânt, deoarece acestea conțin anumite substanțe toxice, fiind responsabile și de alergiile pe care unii oameni le au la polen. În schimb, polenul cules de albine este foarte nutritiv. Pentru albine, polenul crud reprezintă sursa lor de hrană, iar de calitatea polenului recoltat depind energia şi puterea de apărare a familiei de albine.

Polenul crud este moale şi are un miros floral pregnant, fiind unul dintre cele mai pure şi mai complete alimente, un adevărat miracol al naturii, utilizat încă din Antichitate de către egipteni şi chinezi ca medicament natural şi factor de întreţinere al organismului. Acesta şi-a demonstrat pe deplin virtuţile terapeutice în cadrul numeroaselor studii clinice şi de laborator.

Care este diferenţa dintre polenul crud şi polenul uscat?

Există o mare diferenţă între polenul uscat, pe care îl găsim de obicei în comerţ şi polenul crud. Uscarea polenului presupune încălzirea acestuia la temperaturi de aproximativ 38-40°C. Astfel, sunt distruse majoritatea substanţelor active din compoziţia polenului, care nu rezistă la temperaturi ridicate.

Polenul crud este congelat imediat după recoltare şi păstrat ca atare. Acesta este un aliment viu care are, în plus față de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din
organism. Acest produs al stupului este păstrat în forma sa naturală, crudă, pură și neprelucrată, pentru a garanta eficiență terapeutică maximă.


La ce este bun polenul crud?

Polenul crud conţine toţi micronutrienţii necesari pentru sănătatea noastră, care de multe ori lipsesc din alimentele moderne rafinate şi supraprocesate. Acesta are în compoziţia sa toate mineralele prezente în organismul nostru, dar şi majoritatea vitaminelor şi principalele enzime şi proenzime, alături de multe alte elemente active, vitale pentru sănătatea noastră.

Polenul crud reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi, care se absorb direct în tubul digestiv, fără a necesita un efort din partea organismului. Astfel, el reprezintă o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau pentru cei ce ţin post. Compoziţia complexă a polenului crud face din acesta un aliment natural complet, foarte benefic pentru organismul nostru.

Citeşte mai multe despre Produsele apicole - Superalimente esenţiale pentru sănătatea noastrăBeneficiile polenului crud

1. Oferă energie şi combate anemia

Gama nutrienţilor care se găsesc în polenul crud fac din acesta un excelent energizant natural, care te poate ajuta să rămâi în formă toată ziua prin sporirea rezistenţei la efort şi lupta împotriva oboselii. Polenul crud combate stările de slăbiciune şi anemiile, fiind un puternic remineralizant şi vitaminizant. Acesta reprezintă un excelent întăritor pentru copii, precum şi pentru vârstnici sau persoanele afectate de stres sau aflate în convalescenţă.

facebook-post-promo-testimonial

2. Întăreşte sistemul imunitar şi previne răceala şi gripa

Polenul crud are proprietăţi antiseptice şi antibiotice care protejează corpul împotriva bolilor virale. Acesta întăreşte sistemul imunitar, detoxifică întregul organism şi echilibrează metabolismul celular, fiind un real ajutor în combaterea bronşitelor, tusei şi gripei.

3. Echilibrează digestia

Polenul crud este un probiotic vegetal, ceea ce îl face un reglator perfect al funcţiilor digestive. Recentele cercetări microbiologice de laborator au arătat că polenul crud are un important conţinut de lactobacili şi bifidobacterii care provin din stomacul albinelor. Acestea sunt folositoare tubului nostru digestiv deoarece refac flora habituală. În plus, polenul crud conţine câteva tipuri de drojdii, care la nivelul intestinelor ne protejează împotriva instalării unor micoze. Prin compoziția sa, polenul crud reface flora intestinală, previne inflamațiile colonului, susţine ficatul și normalizează nivelul de colesterol și de trigliceride.

4. Tratează alergiile

Spre deosebire de polenul purtat de vânt, cel recoltat de albine nu produce alergii. Dimpotrivă, consumul regulat de polen crud poate reduce alergiile cu până la 20-40%. Dr. Leo Conway, doctor în medicină din Denver - Colorado, a raportat că 94% dintre pacienţii lui au scăpat complet de alergia la polen, urmând o cură cu polen crud.

5. Îmbunătăţeşte performanţele fizice

Polenul crud reprezintă şi un eficient trofic muscular, care creşte capacitatea de efort şi îmbunătăţeşte performanţele fizice. Polenul este utilizat cu succes de către sportivi, pentru a-şi creşte rezistenţa, viteza şi energia.

6. Protejează aparatul respirator

Polenul crud reprezintă şi una dintre cele mai bogate surse de seleniu, un excelent antioxidant, detoxifiant, cu un important efect antitumoral. Polenul crud are un puternic efect antiinflamator asupra ţesuturilor pulmonare, protejând astfel aparatul respirator, fiind recomandat ca adjuvant în tratarea bronşitelor sau în crizele de astm.

7. Ajută sistemul cardiovascular

Un alt element important prezent în polenul crud este rutina sau vitamina P, un bioflavonoid antioxidant esenţial pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Acesta ajută la întărirea capilarelor, a vaselor de sânge, în cazul problemelor circulatorii, şi corectează nivelul colesterolului. Puterile deosebite ale acestuia pot ajuta la prevenirea infarcturilor şi atacurilor cerebrale.

8. Previne îmbătrânirea şi menţine frumuseţea tenului şi părului

Polenul crud este un important aliat împotriva tuturor simptomelor de îmbătrânire prematură. Substanțele antioxidante, prezente din belșug în polenul crud, precum şi flavonoidele conținute de acesta luptă împotriva îmbătrânirii şi uzurii premature a organismului.

Polen crud este, de asemenea, un ingredient foarte valoros în măştile cosmetice. Acesta protejează pielea de radiațiile nocive ale soarelui, crește fluxul de sânge la nivelul pielii, stimulând astfel creșterea celulară, previne deshidratarea și ajută la netezirea ridurilor. Graţie rutinului pe care îl conţine, un principiu activ ce redă rezistenţa capilară, polenul crud revitalizează părul obosit şi îi redă aspectul frumos şi sănătos.

9. Combate prostata

Bărbaţii care suferă de hiperplazie benignă de prostată pot găsi alinare în folosirea polenului crud. Prin conținutul ridicat de vitamine B, E, C, acizi grași polinesaturați, antioxidanți, polifenoli, minerale și oligoelemente, polenul crud ajută la suportarea tratamentelor şi la reducerea inflamaţiei pentru a opri impulsurile frecvente de a urina.

10. Stimulează fertilitatea

Fiind foarte bogat în acid folic (vitamina B9), polenul crud are efect de creștere a fertilității și de protejare a embrionului pe durata sarcinii. De asemenea, acesta ajută la susţinerea potenţei şi la creşterea libidoului.


Ce tipuri de polen crud există şi care sunt beneficiile acestora?

Gama de polenuri crude ApiLand

Polen crud poliflor - Îngerul păzitor al imunității

Polenul crud poliflor are un conținut bogat în gama de vitamine de tip B, proteine și minerale, suplinind astfel cu succes carențele alimentare. Acesta aduce un surplus de energie în organism, este un excelent antianemic și vitaminizant, ajutând la diminuarea stărilor de oboseală cronică şi întărirea sistemului imunitar.


Pe langă polenul poliflor, există şi polenul monoflor, polen cules dintr-un singur tip de floare predominată: de exemplu, polen de măr, de prun, de salcie etc. Pe lângă proprietățile generale, polenurile crude monoflore au câteva calități și proprietăți diferite, în funcție de florile din care au fost obținute. Fiecare tip de polen este indicat în anumite afecțiuni și are anumite efecte benefice asupra organismului. De asemenea, gustul, mirosul și culoarea lor diferă.


Polen crud de castan dulce și mur - Îngerul păzitor al circulației sanguine

Polenul crud de castan dulce și mur are efecte remarcabile asupra organismului nostru. Acesta este foarte bogat în polifenoli, substanțe cu proprietăți antioxidante, conținând cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre toate tipurile de polen. 15-20 g din acest tip de polen reprezintă echivalentul a 900 g de broccoli sau 6 căni de ceai verde.

Polenul crud de castan dulce și mur stimulează circulația sanguină, având o acțiune benefică asupra venelor și vaselor capilare. Datorită puternicului său efect antioxidant, acest polen previne demineralizarea și asigură echilibrul sistemului nervos, fiind recomandat în stări de anxietate sau depresie ușoară, pentru combaterea stresului sau a oboselii.


Pol
en crud de flori de munte - Îngerul păzitor al pielii, părului și unghiilor

Polenul crud de flori de munte este bogat în proteine, conţine vitaminele B2 și B8, C și E, zinc,

seleniu și antioxidanți, adică tot ceea ce au nevoie corpul, pielea, părul şi unghiile noastre pentru a-şi păstra sănătatea şi frumuseţea. Acest tip de polen conferă vitalitate, strălucire și volum părului, creşte rezistenţa unghiilor şi ajută la menţinerea aspectului frumos şi sănătos al pielii noastre.


Pol
en crud de iarbă neagră - Îngerul păzitor al rinichilor

Polenul crud de iarbă neagră stimulează buna funcționare a rinichilor, ajutând la detoxifierea organismului. Acesta are un conținut extrem de bogat de fibre, potasiu și flavonoide. Dintre flavonoidele prezente în acest tip de polen, rutina se găsește în cantități impresionante: 15g de polen crud de iarbă neagră reprezintă echivalentul mai multor kilograme de hrișcă sau ceapă.

Pe lângă efectul benefic asupra rinichilor, polenul crud de iarbă neagră îmbunătățește capacitatea de memorare și funcțiile tiroidei, previne pierderile osoase și ajută la tratarea hemoroizilor sau varicelor.


Pol
en crud de măr - Îngerul păzitor al metabolismului

Polenul crud de măr reprezintă o adevărată sursă de energie pentru organism și un aliat important al metabolismului general. Conținutul său bogat în nutrimente stimulează și susține acest proces, atât de important pentru sănătatea organismului. Consumul polenului crud de măr ajută sistemul imunitar să apere organismul de infecțiile microbiene. Conținutul bogat în polifenoli, îi oferă o mare putere antioxidantă. Pe lângă toate acestea, polenul crud de măr contribuie la întărirea și protecția miocardului.


Polen crud de păducel - Îngerul păzitor al inimii

Planta numită „păducel” este folosită încă din vechime pentru a trata hipertensiunea și angina pectorală, sau pentru a reda elasticitatea vaselor sanguine. Întrucât păstrează principiile de bază ale plantei din care provine, polenul crud de păducel prezintă o acțiune benefică asupra aparatului cardiovascular. Prin conținutul său, polenul crud de păducel ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a depunerilor de grăsime de pe pereții arterelor sau din alte țesuturi, ajutând astfel la scăderea nivelului de colesterol.


Polen crud de păpădie și salcie - Îngerul păzitor al ficatului

Polenul crud de păpădie și salcie are un conținut bogat de vitamine A, C, D, B, minerale, potasiu, fosfor şi zinc, element esențial pentru organismul uman. Consumat cu regularitate, acest tip de polen asigură o bună funcționare a ficatului și ameliorează afecțiunile hepatice. Acesta este un bun aliat în curele de detoxifiere pentru ficat și rinichi, intensificând arderea grăsimilor.


Polen crud de prun - Îngerul păzitor al echilibrului digestiv

Polenul crud de prun conține nutrimente cu acțiuni benefice asupra stomacului, bilei și ficatului. Acesta reprezintă un ajutor de nădejde în cazul în care te confrunţi cu probleme ale sistemului digestiv. În plus, polenul crud de prun îmbunătățește forma fizică și mărește rezistența la efort. Este de asemenea un stimulent al memoriei, ajutând la creșterea capacității de concentrare.


Polen crud de salcie - Îngerul păzitor al vederii

Polenul crud de salcie are un conținut foarte ridicat de xantofile (luteină și zeaxantină), care au rolul de a proteja conjunctiva și corneea, prevenind astfel cataracta sau degenerescența maculară legată de vârstă. De asemenea, acest tip de polen întărește imunitatea și încetinește procesul de îmbătrânire. Este foarte benefic și persoanelor care doresc să rămână însărcinate deoarece îmbunătățește fertilitatea și protejează embrionul în timpul sarcinii.

Polen crud de salcie și măr - Îngerul păzitor al vitalității

Prin aportul bogat de vitamine, minerale și nutrienți pe care îl conține, polenul crud de salcie şi măr reprezintă o sursă importantă de energie pentru organismul uman. Acesta creşte rezistenţa corpului la efort, aduce vitalitate şi o stare de bine, contribuind totodată la reglarea florei intestinale și a metabolismului. În plus, polenul crud de salcie și măr întărește sistemul imunitar şi are o puternică acțiune antioxidantă și de combatere a radicalilor liberi.

Polen crud de trandafir sălbatic - Îngerul păzitor al colonului și florei intestinale

Polenul crud de trandafir sălbatic conține carotenoide și lactofermenți aflați într-o sinergie puternică. Dinamizând atât mucoasa, cât și refacerea florei intestinale, acesta ajută la reglarea tranzitului intestinal și la prevenirea inflamațiilor colonului. O cură de polen crud de trandafir sălbatic te poate scăpa de constipație și de multe alte probleme ale colonului. În plus, datorită substanțelor de tip flavonoid, polenul crud de trandafir sălbatic facilitează absorbția de calciu în organism. De asemenea, aduce un flux de energie în organism.

Polenul crud de trandafir sălbatic și măr - Îngerul păzitor al juniorilor

Polenul crud de trandafir sălbatic și măr are un conținut bogat de vitamine C, A, fosfor, minerale, oligoelemente, antioxidanți, potasiu, fier și flavonoide ce facilitează absorbția de calciu. Acesta susține și întărește sistemul imunitar, ținând departe de organism infecțiile microbiene. Acest tip de polen crud este și un foarte bun antianemic, reglează tranzitul intestinal și combate constipația, menținând o stare de echilibru în organism.


Polenul crud de cireş - Îngerul păzitor al frumuseţii şi vitalităţii

Polenul crud de cireș este o sursă bogată de vitamina C și bioflavonoide (vitamina P), astfel ajută la protejarea sistemului imunitar și luptă împotriva procesului de îmbătrânire. Datorită compoziției sale, acest tip de polen conferă vitalitate, strălucire și volum părului, creşte rezistenţa unghiilor şi ajută la menţinerea aspectului frumos şi sănătos al pielii.

În plus, acesta este o sursă naturală de energie și vitalitate pentru organism, fiind benefic în combaterea oboselii zilnice, a stresului sau a asteniei. De asemenea, polenul crud de cireș ajută și la buna funcționare a rinichilor şi vezicii urinare.

Citește mai multe despre - Remedii apicole pentru astenia de primăvară și rinita alergică.


Polen crud de scai vânăt - Îngerul păzitor al căilor respiratorii

Polenul crud de scai vânăt este un foarte bun antitusiv, având efect expectorant, atfel ajută la fluidizarea şi eliminarea secrețiilor, care reprezintă principala cauză a tusei. Cantitatea mare de antioxidanţi din compoziţia sa îi conferă un puternic efect antiinflamator asupra ţesuturilor pulmonare, fiind un remediu natural în tratarea virozelor, bronşitelor sau în crizele de astm.

Prin acțiunea sa antiinflamatoare, polenul crud de scai vânăt este eficient şi în prevenirea şi tratarea artritei și reumatismului.


Cum se consumă polenul crud?

Polenul crud poate fi consumat atât în forma lui naturală, cât și in amestec cu sucuri naturale sau salate de fructe, la prima masă a zilei.

Doza uzuală recomandată este de:

Adulţi: 1 lingură/zi (15 g)

Copii: 1 linguriță/zi (5 g)

Pentru eficiență maximă, îţi recomandăm să urmezi o cură de minim 7 săptămâni, de două ori pe an, primăvara și toamna. Polenul crud poate fi consumat însă tot timpul anului, fără restricții.


Iată câteva sugestii de mic dejun cu polen crud -
7 rețete de mic dejun sănătos cu miere, polen și păstură.

Polen-crud-ApiLand

Cum se păstrează polenul crud?

Polenul crud se păstrează obligatoriu la congelator, la temperaturi cuprinse între -5ºC și -18ºC.

Polenul crud rezistă până la 5 zile în afara congelatorului, în ambalajul original, și până la 10 zile în frigider, după desigilare, fără să își piardă din proprietăți.

Deși se păstrează la congelator, polenul crud nu îngheață, datorită conținutului său scăzut de apă (aproximativ 8-10%). Acest lucru permite consumul acestuia imediat după ce a fost scos din congelator.


De unde se poate achiziționa polenul crud?

Poţi comanda polen crud online, pe www.apiland.ro, unde găseşti cea mai variată gamă de polenuri crude din România - 14 sortimente.

Descoperă gama de polenuri crude ApiLand!


Aşadar, polenul crud, acest miracol al naturii, este un aliment atât de complet şi complex, încât reuşeşte să furnizeze toţi micronutrienţii de care organismul nostru are nevoie, să completeze eventualele carenţe alimentare şi să ne ajute în prevenirea şi tratarea numeroaselor probleme de sănătate. Într-o lume stresantă și agitată, în care alimentația este de cele mai multe ori inadecvată sau supraprocesată, polenul crud poate fi o alternativă naturală pentru o viață sănătoasă, pentru un organism echilibrat şi energic.


Te invitam să asculţi intervenţia Ceciliei Caragea, consultant comunicare, în cadrul emisiunii "Vrem să ştii" (Antena Satelor) pentru a afla şi alte lucruri interesante despre polenul crud.


Surse:
https://www.foodmatters.com/article/10-amazing-health-benefits-of-bee-pollen

Articolul anterior Degustare de produse apicole, de Sfantul Ilie
Articolul următor Polenul crud Apiland