Sari la conținut
Lăptișorul de matcă - o curiozitate biologică cu nenumărate proprietăți benefice pentru organismul nostru

Lăptișorul de matcă - o curiozitate biologică cu nenumărate proprietăți benefice pentru organismul nostru

Știai că într-un stup de albine se găsește un produs minune cu beneficii extraordinare pentru sănătatea ta? Dacă primul produs care îți vine în minte este mierea de albine, înseamnă că nu ai auzit încă de lăptișorul de matcă, un produs mai puțin cunoscut, dar cu beneficii extraordinare pentru sănătate.

Lăptişorul de matcă pur este apreciat pentru efectele sale regeneratoare şi pentru proprietăţile terapeutice extraordinare, precum: creşterea imunităţii şi a nivelului de energie, îmbunătăţirea memoriei, stimularea circulaţiei sanguine şi a fertilităţii. Poate mai puţin cunoscut este faptul că lăptişorul de matcă pur are efecte benefice asupra întregului nostru organism, contribuind la buna funcţionare a tuturor organelor din corpul nostru.

Cuprins:

1. Ce este lăptișorul de matcă?

2. Lăptișor de matcă - proprietăți

3. Beneficiile lăptișorului de matcă și a curelor pe baza lui

    3.1. Proprietăți anti-aging pentru ten, piele și păr

    3.2. Favorizează potența masculină

    3.3. Îmbunătățește fertilitatea

    3.4. Susține sistemul imunitar în răceală, gripă și viroze respiratorii

    3.5. Oferă sprijin în astenia de primăvară

    3.6. Oferă suport în depresie, anxietate și stres

    3.7. Îmbunătățește memoria

    3.8. Optim în diabet și reglarea glicemiei

    3.9. Ajutor de nădejde în artroză și artrită

    3.10. Reglează tensiunea arterială

    3.11. Reglează colesterolul

    3.12. Previne apariția bolii Alzheimer

4. Cura cu lăptișor de matcă și administrare

5. Lăptișor de matcă - contraindicații

6. Lăptișor de matcă pentru copii

7. Întrebări frecvente despre lăptișorul de matcă (trebuie construită secțiunea aceasta de către creatorul de conținut).

1. Ce este lăptișorul de matcă?

Lăptișorul de matcă pur este produs de glandele hipofaringiene ale albinelor lucrătoare. Albinele lucrătoare se hrănesc cu lăptişor de matcă pur în primele trei zile, în schimb, pentru regină, lăptișorul reprezintă hrana exclusivă. Ca urmare, regina creşte în volum dublu faţă de o albină lucrătoare şi are o durată de viață de 40-50 de ori mai mare decât a unei albine lucrătoare.

Dintre produsele stupului, lăptişorul de matcă pur este cel mai puţin cunoscut şi este deseori confundat cu propolisul. În timp ce propolisul este produs şi folosit pentru dezinfecţia şi întreţinerea stupului, lăptişorul de matcă pur are rolul de a hrăni regina stupului. 

Lăptișorul de matcă pur este o veritabilă curiozitate biologică, fiind considerat un protector al sănătății, un excelent supliment nutritiv, un stimulent activ cu efect energizant în perioadele solicitante.

Principalele componente ale lăptişorului de matcă pur sunt apa, proteinele, zaharurile, lipidele şi sărurile minerale. Deşi acestea prezintă variaţii notabile, compoziţia lăptişorului de matcă pur rămâne relativ constantă, corelată cu diferitele colonii, rase de albine şi perioade ale anului în care se face recoltarea.

 

 

boorcan-sticla_laptisor-de-matca_cremos_galben_mana_unghii_lac_planta_verde

 

Sursa foto: Apiland.ro

2. Lăptișor de matcă - proprietăți și compoziție

Lăptişorul de matcă pur conţine toţi aminoacizii esenţiali pentru om, fiind identificaţi în compoziţia sa 29 de aminoacizi şi de compuşi cu aminoacizi (alanină, arginină, acid aspartic, acid glutamic, cisteină, glicocol, histidină, izoleucină, lizină, metionină, fenilalanină, prolina, serină, taurină, treonină, tirosină, valină), cei mai importanţi fiind acidul aspartic şi acidul glutamic. Aminoacizii liberi sunt prolina şi lizina. O serie de enzime sunt, de asemenea, prezente, inclusiv glucozoxidaza, fosfataza şi colinesteraza. 


Conţinutul de lipide al lăptişorului de matcă pur este unic şi, din multe puncte de vedere, reprezintă o caracteristică foarte interesantă. Fracţiunea lipidică este formată, în proporţie de 80-90% din greutatea uscată, din acizi graşi liberi cu structuri neobişnuite şi mai puţin frecvente.
În majoritatea lor, aceştia sunt acizi graşi hidroxilaţi sau acizi dicarboxilici cu catenă scurtă, de 8 până la 10 atomi de carbon, spre deosebire de acizii graşi cu un număr de 14-20 atomi de carbon, frecvent întâlniţi la animale şi plante. Aceşti acizi graşi cu catenă scurtă sunt responsabili de majoritatea proprietăţilor biologice ale lăptişorului de matcă pur.

Cele mai importante săruri minerale sunt: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, potasiul fiind prevalent. Lăptişorul de matcă pur este un adevărat concentrat de macronutrienţi (proteine, glucide şi lipide).

O sumară analiză a compoziţiei lăptişorului de matcă pur ne poate da indicii semnificative în ce priveşte beneficiile sale multiple pentru sănătate. În primul rând, vitamina B1, tiamina, este esenţială pentru creştere, pentru transformarea carbohidraţilor în energie, pentru menţinerea stării de sănătate a nervilor şi a muşchilor. Lipsa acesteia conduce la energie scăzută, digestie proastă, depresie, pierderea apetitului, constipaţie, cefalee, afecţiuni ale tenului.

O a doua componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B2, riboflavina, care este esenţială pentru sănătatea pielii, a gurii, a ochilor şi pentru bunăstarea generală a organismului. În caz de deficit, părul este uscat, pielea este crăpată şi aspră, apar ulceraţii bucale, ochii devin inflamaţi şi dureroşi, iar rezistenţa la factorii de stres scade.

Cea de-a treia vitamină importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B3, niacina – esenţială pentru procesarea grăsimilor din corp. În caz de deficit, apar tulburări digestive, tulburări neurologice, afecţiuni cutanate, cefalee, insomnie şi tulburări intestinale.

O altă componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este vitamina B5, acidul pantotenic, denumită şi „vitamina antistres” sau „elixirul tinereţii”. Aceasta reduce depresia şi anxietatea şi menţine sănătatea sistemului nervos, previne îmbătrânirea prematură, reduce pigmentarea tenului şi apariţia ridurilor, reduce oboseala şi slăbiciunea organismului.

Lăptişorul de matcă pur mai conţine şi vitamina B6, piridoxina, vitamină esenţială pentru asimilarea proteinelor, pentru sănătatea pielii, a nervilor şi a muşchilor. În caz de deficit al acestei vitamine, survin incapacitatea de a digera proteinele necesare pentru repararea şi creşterea ţesuturilor, iritabilitatea şi depresia, erupţiile cutanate, insomnia, crampele musculare.

În compoziţia lăptişorului de matcă pur intră şi vitamina B7, inozitolul. Fiind un ingredient esenţial pentru funcţionarea optimă a ficatului, aceasta previne acumularea grăsimilor în trup.

O altă componentă importantă a lăptişorului de matcă pur este şi vitamina B8, biotina, considerată de specialişti esenţială pentru sănătatea pielii, a nervilor şi a muşchilor.

Lăptişorul de matcă pur conţine şi vitamina B9, acidul folic, care este esenţial pentru creştere, pentru sănătatea sângelui şi pentru fertilitate.

Lăptişorul de matcă pur conţine acizi graşi alimentari, cum este acidul 10-hidroxi-2-decanoic, prescurtat 10HDA, numit inițial factor R (care se găseşte doar în acest veritabil elixir natural). Studii științifice au arătat că această substanţă naturală poate contribui la creșterea imunităţii şi a longevității și favorizează regenerarea celulară. 


Lăptişorul de matcă pur este singura sursă naturală de acetilcolină, un neurotransmiţător foarte important, esenţial în transmiterea influxului nervos şi buna funcţionare a creierului.

 

Dar în lăptișorul de matcă sunt prezente și nenumărate elemente diverse de o maximă importanță pentru sănătatea noastră, precum o substanță gelatinoasă în care se formează colagenul, granule difuze de polen, diferiți hormoni, precum hormonul gonadotrop, apoi diferiți acizi nucleici, acid dezoxiribonucleic (ADN) și ribonucleic (ARN).

 

3. Beneficiile lăptișorului de matcă și a curelor pe baza lui

latisor-de-matca_borcan_sticla_crema_galben_planta-verde_fundal-blur_mana_femeie_unghii

Sursa foto: Apiland.ro

Lăptișorul de matcă poate fi găsit sub formă crudă, dar și în capsule sau fiole. Curele cu acest produs sunt recomandate oricărei persoane, deoarece ajută la prevenirea și tratarea diferitelor afecțiuni, lăptișorul de matcă pur fiind un stimulent biologic cu acţiune energetică şi regeneratoare asupra organismului.

Se recomandă urmarea unei astfel de cure de doua ori pe an, primăvara și toamna.

Administrarea concomitentă a lăptişorului de matcă pur cu mierea crudă de albine îi potențează acțiunea, datorită proprietăților benefice ale acesteia.

Iată câteva dintre beneficiile lăptişorului de matcă pur:

  • Crește imunitatea și rezistența la efort fizic și intelectual
  • Acționează benefic asupra sistemului nervos
  • Îmbunătățește nivelul energetic general
  • Ajută la reducerea colesterolului din sânge
  • Ajută la prevenția cazurilor de răceală și gripă
  • Întârzie procesul de îmbătrânire

 

Mai multe despre acestea poți citi în continuarea articolului! 

3.1.Proprietăți anti-aging pentru ten, piele și păr

femeie_ten_tanara_halat_alb_dus_piele_fata

Sursa foto: Apiland.ro

 

Pielea reprezintă cel mai mare și poate și cel mai important organ, distrugerea a peste 50% din suprafața pielii putând fi mortală. Prin piele se absorb anual peste cinci kilograme de substanțe, benefice sau toxice pentru organismul nostru. Și asta depinde de noi, căci buna parte din aceste substanțe provin din cosmeticele folosite. Și la fel, tot de noi depinde cum ne îngrijim pielea. Iar această îngrijire vine atât din interior, cât și din exterior. Din alimentație, precum și din produsele cosmetice. Iar starea noastră de sănătate, tonusul nostru general, precum și încrederea în noi înșine depind, în mod esențial, de sănătatea și de aspectul pielii. Este o problemă des discutată, la care trebuie să ne gândim: alegerea fiecărui produs cosmetic.

 

Fiecare ne dorim să fim o regină a frumuseții, dar ignorăm produsul reginei, lăptișorul de matcă, cel care dă vigoarea și formidabila longevitate a reginei stupului. Dar care reprezenta și secretul frumuseții reginei Cleopatra, cea care a sedus cei mai importanți bărbați ai timpului. În vechea Eladă, grecii numeau lăptișorul de matcă sursa tinereții veșnice sau simbol al vieții, Hipocrate considerând că el poate prelungi viața, iar Aristotel recomandându-l împotriva bolilor de piele. La rândul lor, romanii îl numeau "sucul dulce al vieții", iar chinezii și persanii îi recunoșteau proprietățile hrănitoare și de antiîmbătrânire de neegalat. Astfel, de-a lungul istoriei, lăptișorul de matcă a fost privit drept fântâna mistică a tinereții, câștigând reputația de "elixir al tinereții".

 

Lăptișorul de matcă, numit și "cosmetic intern", face minuni atât ca aliment, cât și în calitate de produs cosmetic. Îl putem aplica direct ca atare sau înglobat în diferite măști cosmetice. Să ne ferim însă de produsele care îl conțin doar într-o concentrație simbolică! Și trebuie să știm că adevăratele efecte le vom obține doar folosind lăptișorul pur și crud.

 

Efectele interne sunt multiple, incluzând atât efectele directe asupra pielii, cât și pe cele indirecte. Starea pielii depinde de buna funcționare a întregului organism. Slăbirea rinichilor conduce la degradarea pielii și la retenția de apă. Dar lăptișorul de matcă tonifică rinichii, rezolvând aceste probleme. La fel, dezechilibrele hormonale, precum cele din timpul menopauzei conduc la afectarea pielii, dar lăptișorul de matcă are capacitatea de a regla dezechilibrele hormonale din organism. Și din acest punct de vedere ne referim atât la riduri, cât și la fragilitatea crescută a pielii sau la pierderea elasticității ca urmare a încetinirii producerii de colagen sau la modificările de pigmentare. Probleme care, de asemenea, vor fi rezolvate prin administrarea lăptișorului de matcă. Iar acestea sunt doar câteva exemple, căci efectele tonice și de reechilibrare sunt obținute la nivelul întregului organism. Oboseala și stresul afectează și ele, în mod sever, starea pielii, pe care o lasă obosită și lipsită de strălucire, dar lăptișorul de matcă reprezintă un important antidot împotriva acestui adevărat flagel al zilelor noastre.

 

Este de reținut că lăptișorul de matcă în forma lui pură și crudă, reprezintă un important tonic hormonal capabil să rezolve și implicațiile dezechilibrelor hormonale asupra aspectului și sănătății pielii, și aceasta inclusiv în cazul unei probleme deosebit de importante, cea a acneei care afectează, sub o formă mai mult sau mai puțin severă, peste 50% dintre oameni cu acea atât de neplăcută fragilitate și iritabilitate a pielii. Pentru a înțelege mai bine mecanismele acneei este util să ne uităm la tineri, care se confruntă cu o explozie hormonală, cu alte cuvinte cu un grav dezechilibru hormonal, care poate conduce la manifestări de tipul acneei. Lăptișorul de matcă, conducând la reechilibrarea hormonală, tratează acneea din interior, dar el o poate trata și din exterior.

 

Îmbătrânirea pielii, chiar dacă la început aproape insesizabil de încet, începe deja de la 20 de ani, prin încetinirea regenerării celulare. Pielea începe să nu mai fie corect hidratată, scade producția de colagen, iar pielea devine mai subțire și își pierde flexibilitatea. Încep să apară ridurile, dispare strălucirea. Dar lăptișorul de matcă regenerează țesutul epitelial, revitalizând și conferind strălucire tenului. Prin stimularea producerii de colagen împiedică formarea ridurilor și le atenuează pe cele existente. El prezintă și o importantă acțiune de hidratare și hrănire a pielii în profunzime, conducând astfel la un adevărat efect de lifting. Susținând și stimulând regenerarea celulară conduce la reducerea efectelor îmbătrânirii, la recuperarea elasticității și a strălucirii pielii.

 

Lăptișorul de matcă este recomandat pentru toate tipurile de ten, atât pentru cele uscate, mature și devitalizate, cât și pentru cele mixte sau grase.

 

Este demonstrat, de asemenea, efectul de protecție față de acțiunea razelor ultraviolete, dar și capacitatea de contracarare a efectelor acestora asupra pielii. Prezentând o puternică acțiune antibacteriană naturală, dar și un efect antiinflamator și antioxidant, este eficient în tratarea și atenuarea unei mari diversități de erupții și afecțiuni, eczeme, dermatite și eriteme, dar și în procesul de vindecare a arsurilor, tăieturilor, zgârieturilor și infecțiilor.

 

Pentru a ne convinge de eficacitatea lăptișorului de matcă poate că cel mai rapid experiment îl reprezintă prepararea celei mai simple măști, o linguriță de miere amestecată cu un gram de lăptișor de matcă. După ce ai curățat fața cu un demachiant, pe pielea uscată aplică această mască simplă, dar extrem de eficientă. Poți masa sau tapota ușor fața timp de câteva minute, lăsând apoi mască să mai acționeze în jur de 10 minute. Acțiunea este rapidă și va apărea o ușoară roșeață și ușoare furnicături. Pe lângă hidratare și hrănire se realizează și curățarea sacilor pilosebacei de surplusul de sebum, celule moarte și alte impurități. Revigorarea țesutului, un plus de strălucire și senzația de lifting sunt imediate, urmate apoi de procesele de regenerare ale țesutului. Repetarea regulată a tratamentului, măcar pe durata unei luni de zile, timpul de reînnoire a țesutului epitelial, va conduce la efecte majore de întinerire, ce ne vor face demne de invidiat.

 

Nutrienții esențiali din lăptișorul de matcă, cum ar fi vitaminele, mineralele și aminoacizii, sprijină procesul natural de regenerare celulară. Această caracteristică este esențială pentru înlocuirea celulelor moarte cu altele noi, favorizând astfel o piele mai sănătoasă și mai tânără. Regenerarea celulară poate contribui și la vindecarea leziunilor minore și la menținerea unei texturi uniforme ale pielii. De asemenea, antioxidanții din lăptișorul de matcă sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii.

 

Neutralizând acești radicali liberi, lăptișorul de matcă poate contribui la reducerea formării ridurilor și la menținerea elasticității pielii, oferind un aspect mai tânăr și mai sănătos.

 

Capacitatea de a stimula circulația sângelui și de a furniza nutrienți esențiali face ca lăptișorul de matcă să fie un aliat eficient în revitalizarea pielii obosite. Prin îmbunătățirea circulației, acest lichid cremos aduce o sursă crescută de oxigen și substanțe nutritive la nivelul pielii, conferindu-i un aspect proaspăt și radiant.

 

În plus, există și produse speciale, cum ar fi balsamurile de buze și cremele pentru ochi, care integrează lăptișorul de matcă pentru a oferi o îngrijire specifică acestor zone sensibile. Această diversitate de produse reflectă versatilitatea lăptișorului de matcă în îngrijirea tenului, fiind însă important ca înainte de a-l alege și de a-l folosi să ții cont de câteva sfaturi și recomandări importante.

 

Atunci când alegi un produs care conține lăptișor de matcă, asigură-te atât că este de înaltă calitate, cât și că este provenit de la surse de încredere. Verifică eticheta pentru a fi sigur că produsul nu conține aditivi nocivi sau ingrediente artificiale care pot afecta pielea sensibilă. Începe prin a introduce lăptișorul de matcă în rutina ta de îngrijire treptat, pentru a observa cum reacționează pielea. 

 

Astfel, lăptișorul de matcă este un ingredient versatil în îngrijirea pielii, oferind multiple beneficii, cum ar fi hidratare, regenerare, combaterea îmbătrânirii, echilibrarea tenului și protecție antioxidantă. Cu toate acestea, este important să ții cont de posibilele reacții alergice și să efectuezi un test preliminar înainte de a include lăptișorul de matcă în rutina de îngrijire a pielii.

 

Nu uita să acorzi atenție și stilului tău de viață, deoarece o alimentație sănătoasă, o hidratare corespunzătoare și evitarea expunerii excesive la soare pot contribui semnificativ la menținerea unui ten sănătos și strălucitor.

 

3.2.Favorizează potența masculină

Lăptișorul de matcă crește libidoul sexual și îmbunătățește sănătatea spermatozoizilor. Crește cu până la peste 30% numărul de spermatozoizi și mobilitatea acestora. Sunt inhibați factorii de degradare a spermatozoizilor. În plus, contribuie la o mai bună fertilitate prin stimularea sistemului imunitar, prin reducerea inflamațiilor la nivelul aparatului reproductiv și prin combaterea factorilor care conduc la îmbătrânirea organismului.

Este demonstrat, astăzi, că lăptișorul de matcă reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente în combaterea infertilității, atât la bărbați, cât și la femei. Majoritatea cuplurilor pot depăși problemele legate de infertilitate, fiecare partener consumând câte 1-2 grame de lăptișor de matcă zilnic, pe parcursul mai multor săptămâni. Lăptișorul de matcă stimulează și performanțele sexuale masculine, crește potența la bărbați, conducând astfel la o viață sexuală de cuplu echilibrată și fericită.

3.3. Îmbunătățește fertilitatea

 

Venirea pe lume a unui copil este o adevărată binecuvântare, însă, din păcate, incidența infertilității a crescut semnificativ în ultimii ani, iar această problemă devine cu atât mai serioasă cu cât vârsta partenerilor este mai înaintată.

Lăptișorul de matcă pur a înregistrat rezultate remarcabile în cadrul studiilor clinice efectuate, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente în combaterea infertilității şi a problemelor aparatului reproducător.

Lăptişorul de matcă pur este un bun reglator al hormonilor ovarieni, hipofizari şi hipotalamici la femei, iar pentru bărbaţi este recomandat datorită capacităţii de normalizare a funcţiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea de androgeni şi a efectelor pozitive asupra testiculelor care produc testosteron.

Un studiu realizat în Japonia şi publicat în anul 2007 arată că lăptişorul de matcă pur are tendinţa de a imita estrogenul uman, si, astfel, poate fi de ajutor persoanelor care suferă de un nivel scăzut de estrogen. Estrogenul este esenţial pentru formarea oaselor şi a genelor, dar şi pentru o menstruaţie sănătoasă. Acelaşi studiu a demonstrat că un consum regulat de lăptişor de matcă pur a dus la o creştere a celulelor uterului.

Lăptișorul de matcă reglează ciclul menstrual al femeii și asigură restabilirea sănătații peretelui și mucoasei uterine. În plus, lăptișorul de matcă poate contribui la scăderea riscului de polipi uterini, crește libidoul și protejează ovulele. Lăptişorul de matcă pur nu conţine hormoni artificiali. Acesta ajută la depăşirea problemelor de fertilitate prin stimularea funcţionării corecte a organismului şi a secreţiei hormonilor esenţiali proprii, implicaţi în procesul de reproducere. De asemenea, acesta ameliorează tulburările cauzate de menstruaţie şi afecţiunile asociate sindromului post-menopauză.

 

Astfel, acesta nu are efecte secundare şi reprezintă unul dintre cele mai complete suplimente naturale cu efecte benefice pentru întregul organism

 

 

 

3.4.  Susține sistemul imunitar în răceală, gripă și viroze respiratorii

 

Răceala și gripa pot surveni în orice moment al anului și au în general manifestări comune. Greu de diferențiat, răceala fiind produsă de rinovirusi, iar gripa, de virusuri gripale, în general mai agresive, ambele sunt viroze ce ne afectează în primul rând căile respiratorii. Dacă răcelile durează în general în jur de o săptămână, gripa poate dura și peste o lună. Împotriva acestor viroze respiratorii nu există medicamente eficiente.

Antibioticele nu afectează deloc virușii și în general pot fi mai degrabă dăunătoare. Vaccinarea s-a dovedit și ea puțin eficientă din cauza mutațiilor rapide ale virușilor, apărând mereu viruși noi, față de care vaccinurile sunt total ineficiente. Virozele respiratorii se transmit extrem de ușor, prin aer, prin inhalarea aerosolilor proveniți de la cei bolnavi, neavând astfel cum să ne protejăm. În aceste condiții, mai ales în marile aglomerări urbane, riscul de a contracta o viroză respiratorie este extrem de mare. Este bine de știut că acești viruși pot fi transmiși și de pe diferite obiecte sau de pe mâinile nespălate pe care ei pot supraviețui chiar și 18 ore. La nivel mondial, se observă la adulți, în medie, două până la cinci viroze pe an, iar la copii chiar și până la 13. În Statele Unite ale Americii, virozele respiratorii reprezintă cauza a aproximativ o sută de milioane de vizite la medic și a unor achiziții de medicamente în valoare de peste 400 de milioane de dolari anual.

Răceala și gripa se manifestă în primul rând printr-o stare accentuată de oboseală și lipsă de concentrare, de somnolență și lipsă de putere, printr-o senzație de frig, de frisoane, strănut, dureri de cap și dureri musculare, secreții nazale și tuse, iar la copii și febră.

Uneori, frisoanele sunt însoțite și de dureri abdominale și ale oaselor și de usturime la nivelul ochilor. La gripă pot apărea și stările de greață și vomă care pot fi însoțite și de alte complicații gastrointestinale. Pot apărea însă și complicații, precum sinuzita, infecții la nivelul urechilor, faringită și laringită, dar și complicații pulmonare, caz în care antibioticele devin necesare. Însă, în afara de cazul acestor complicații ce necesită administrarea antibioticelor și, uneori, chiar și internare, în cazul răcelii și gripei nu avem nicio medicație specifică, ci doar una paliativă, constând în diferite preparate antiinflamatorii și inhibitori care să reducă tusea și să ușureze respirația.

Faptul că unele persoane nu răcesc aproape niciodată, iar altele sunt mai tot timpul răcite sau gripate se explică prin rezistența diferită a organismului, prin modul în care funcționează sistemul imunitar al fiecărei persoane. Astfel, pentru a scăpa de răceală și gripă, de care nu ne putem feri decât prin spălarea cât mai frecventă a mâinilor, este important să ne întărim organismul și în primul rând sistemul imunitar. Iar asta nu se face cu ajutorul vaccinurilor, care ne protejează doar de o parte a virușilor, dar ne lasă și mai expuși față de ceilalți, astfel că de multe ori putem avea surpriza că după ce ne-am vaccinat să facem și mai multe viroze respiratorii. 

 

În schimb, avem un remediu natural, care poate face adevărate minuni pentru noi. Este vorba despre lăptișorul de matcă, acest elixir al stupului. Trebuie știut însă că acesta nu are întotdeauna aceeași calitate. Dacă vrem să beneficiem cu adevărat de binefacerile lui, trebuie să apelăm numai la lăptișorul de matcă crud și nu la cel liofilizat. Apoi, și calitatea acestuia diferă mult, mai ales că imediat după recoltare, el trebuie păstrat numai la rece.

 

Lăptișorul de matcă are o acțiune antivirală directă și, în plus, întărește sistemul imunitar atât prin stimularea producției de noi celule cu acțiune imunitară, cât și prin activarea celor existente. Astfel, el intervine atât preventiv, ajutându-ne să rezistăm asaltului virușilor pe care îi întâlnim la tot pasul, cât și ca un tratament eficient în cazul în care am ajuns să ne îmbolnăvim. Iar această acțiune de întărire a sistemului imunitar, de creștere a rezistenței organismului în fața virușilor, se desfășoară prin acțiunea sinergică a mai multor factori activi.

 

În afară de un ansamblu de proteine și de flavonoide, lăptișorul de matcă conține gamaglobulina, un stimulator esențial al sistemului imunitar, royalisin, o substanță care ajută și ea la întărirea sistemului imunitar și ucide bacteriile, vindecă rănile și combate alergiile, dar și atât de importantul acid 10-HDA, principalul modulator al sistemului imunitar, o importantă substanță activă care combate bacteriile, ciupercile și virusurile. Astfel, lăptișorul de matcă crud ne ajută să prevenim răceala și gripa, iar atunci când deja am contractat o viroză, ne ajută să scăpăm mai repede de ea, să-i scădem virulența și să prevenim orice fel de complicații, faringo-laringeale sau pulmonare. 

 

Prin conținutul extrem de bogat în substanțe cu o mare capacitate antioxidantă, lăptișorul de matcă ne ajută să depășim mai ușor și agresiunea pe care organismul o are de suportat, în cazul unei viroze, din asaltul radicalilor liberi.

 
Sprijinul pe care ni-l oferă este însă mult mai amplu, pentru că lăptișorul de matcă tonifică organismul, ne dă vigoare și forță, datorită conținutului bogat de enzime, vitamine, minerale, oligoelemente și aminoacizi, dar și a unei serii întregi de agenți bioenergetici care măresc rezervele de energie ale organismului. Aspect esențial, pentru că virozele sunt însoțite de instalarea unei stări de oboseală și de stres. Iar acestea sunt combătute și de acidul pantotenic și de piridoxina care combat stresul și oboseala și contribuie la revigorarea organismului. 

 
Somnul, care este și el perturbat în cazul virozelor, este reechilibrat de prezența triptofanului și a triptaminei, un acid aminoacid necesar sintezei serotoninei care joacă un rol esențial în funcționarea creierului și a stării noastre psihice. Ne asigurăm astfel un somn odihnitor, o refacere atât fizică, cât și psihică mult mai rapidă, și, deloc de neglijat, o stare de optimism esențială unei refaceri rapide. 

 
Activitatea creierului, dar și cea musculară sunt reechilibrate și susținute și de prezența acetilcolinei, un important neurotransmițător. Scăpăm astfel și de atât de neplăcutele dureri de cap și stări de depresie și dezinteres ce se suprapun peste stările de oboseală și anemie ce însoțesc orice viroză. Putem funcționa la parametri optimi atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic, pentru a face față tuturor solicitărilor profesionale sau de familie. 

 

Ne recăpătăm concentrarea și memoria, capacitatea de a lua deciziile corecte, rapid, în timp util. Redobândind încrederea, eficiența și cheful de viață nu ne mai lăsăm afectați de prezența virozei care va trece mai repede, fără risc de complicații și fără a ne mai afecta calitatea vieții. 

 

Iar de binefacerile lăptișorului de matcă beneficiază întregul organism, ansamblul organelor și funcțiilor vitale. Sunt reduse astfel riscurile de apariție a complicațiilor pulmonare, gastrointestinale sau de altă natură, deoarece lăptișorul de matcă acționează simultan, în mod direct, pentru susținerea atât a sistemului respirator și digestiv, cât și a rinichilor și ficatului. De asemenea, este importantă acțiunea antialergică a lăptișorului de matcă, datorită căreia multe dintre simptomele neplăcute ale răcelilor și gripei și în primul rând cele respiratorii sunt mult reduse. 

 
În plus, prin reactivarea celulelor stem și ameliorarea calității multiplicării celulare, organismul este în situația de a se putea reface rapid, în condiții optime. Iar lăptișorul de matcă acționează în egală măsură asupra țesuturilor cutanate, făcând să dispară acea paloare și acel aspect general caracteristic omului bolnav.

 
Lăptișorul de matcă este principalul nostru aliat, pentru a putea traversa iarna sănătoși, capabili să ne bucurăm din plin de frumusețile ei și putând să ignorăm cu totul supărările pe care ea e gata să le provoace oricărui organism slăbit. Lăptișorul de matcă poate oferi acel plus de energie necesar pentru a te putea bucura din plin de frumusețea și de prospețimea zăpezii și a zilelor însorite sau geroase ale acestui minunat anotimp cântat de poeți și care a reprezentat și va reprezenta, fără îndoială, mereu bucuria fiecărui copil, dar și a tuturor adulților ce au știut să-și păstreze energia, sănătatea și prospețimea tinereții. 

 

 

 

3.5. Oferă sprijin în astenia de primăvară

Astenia de primăvară este una dintre problemele cu care ne confruntăm din ce în ce mai des și care duce la lipsa de vitalitate a organismului nostru. Este o slăbire generală a organismului, aceasta traducându-se printr-o stare de oboseală, care poate antrena insuficiențe funcționale multiple.

Astenia de primăvară poate avea diverse cauze și se poate prezenta sub diferite aspecte, afectând în mod preponderent sfera psihică, fizică, intelectuală sau sexuală. Dar rare sunt cazurile în care toate aceste forme nu interacționează între ele. Astfel, scăderea potențialului fizic duce la scăderea potențialului sexual sau o depresie psihică provoacă o scădere a capacităților intelectuale și sexuale.

 

Primele semne care ne duc cu gândul la astenie sunt stările de irascibilitate acută, oboseala fizică și surmenajul psihic, la acestea adăugându-se dereglări de somn, amețeli, dureri de cap, senzație de slăbiciune fizică și stări de neliniște permanentă.

 

Când ne confruntăm cu aceste simptome, e momentul să tragem un semnal de alarmă și să luăm măsurile ce se impun. În primul rând, trebuie să știm că stările prin care trecem pot fi cauzate de lipsa de vitamine și de minerale pe care organismul nostru o resimte. Vitaminele reprezintă pentru corpul uman resortul fără de care metabolismul nostru intern nu ar mai funcționa corespunzător, de aceea e necesar să ne asigurăm un supliment de vitamine și minerale, care ne ajută să depășim astenia mai ușor.

 

Există foarte multe suplimente nutritive care ne promit că vom doborî astenia de primăvară, dar cu toate acestea nu reușesc pe deplin. Vestea cea bună este că există un aliment viu pur, care ne ajută în lupta împotriva asteniei și ne întărește sistemul imunitar, redându-ne astfel vitalitatea, sănătatea, entuziasmul și bucuria de a trăi. Acesta este lăptișorul de matcă pur și crud.

 

De asemenea, mișcarea în aer liber, timp de câteva zeci de minute în fiecare zi, dar și o alimentație bogată în fructe și legume sunt rețeta ideală pentru a scăpa de astenie. Sunt recomandate în special fructele cu un conținut bogat în vitamina C, cum sunt merele și citricele. O altă recomandare este să consumăm cât mai multe lichide, deoarece acestea detoxifică organismul. Odihna este foarte importantă, deoarece în timpul somnului organismul nostru se reface și acumulează energie pentru ziua următoare, de aceea trebuie să ne respectăm orele de somn. Astfel, vom face față mai bine efectelor negative ale asteniei de primăvară!

 

3.6. Oferă suport în depresie, anxietate și stres

Diferitele forme de depresie, unele aproape similare asteniilor, altele extrem de severe și de grave, aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai frecvente, afectându-ne viața sub cele mai diferite forme. De la modificări ale stării clinice de sănătate, până la performanța profesională și la viața de familie, totul are de suferit. Simptomele sunt diverse, comportând atât modificări la nivel emoțional, fizic, comportamental, cât și cognitiv.


Depresia aduce cu sine pierderea interesului față de tot ce te înconjoară, incapacitatea de a te mai bucura, dar și tulburări de somn, agitație sau lentoare în tot ceea ce faci, modificări de greutate și multă oboseală fizică și intelectuală, lipsa de energie, labilitate emoțională și iritabilitate, intoleranța la zgomote și lumină, dureri diverse fără existența unor afecțiuni care să le justifice. Pot apărea și dureri de cap, amețeli, insomnii, probleme digestive, epuizare și slăbiciune, dureri în piept și dureri de spate, dureri musculare, dureri articulare, diferite probleme fizice persistente, anxietate, fobii, dificultăți în relațiile intime, libidou scăzut și tendința de a abuza de alcool, cafea și alte substanțe ce au darul de a agrava și mai mult starea de depresie.

 

Trebuie să știm că întreaga activitate a creierului, capacitatea lui de a transfera și gestiona orice informație, deci inclusiv capacitatea lui de a gestiona corect stările noastre emoționale, depinde de o serie de substanțe numite neurotransmițători. Tot această parte a creierului care gestionează stările emoționale și care este implicată în mecanismul depresiei reglează funcționarea glandei pituitare, care răspunde de buna funcționare a sistemului hormonal.


Astfel, depresia trebuie înțeleasă la nivel bio-psiho-social, având în vedere atât perturbările biochimice la nivelul creierului, cât și cauzele psihologice caracteristice unor personalități fragile, precum și cauzele sociale legate de stresul zilnic.


Lăptișorul de matcă nu este un simplu adjuvant alimentar. El reprezintă un important tonic pentru întregul organism, prin aportul de vitamine, minerale, oligoelemente, enzime și coenzime, acizi grași esențiali și multe alte substanțe active. Inclusiv datorită conținutului de 10-HDA, lăptișorul de matcă are și o acțiune directă asupra sistemului hormonal și asupra celui nervos. Cercetările au evidențiat prezența în lăptișorul de matcă a unui întreg ansamblu de substanțe biogene, pro-hormoni sau precursori ai hormonilor umani, capabili să normalizeze activitățile hormonale, ajutând în special la sintetizarea acelor hormoni pe care organismul nu îi secreta în cantități suficiente. Ori, așa cum am văzut, dezechilibrele hormonale reprezintă una dintre problemele majore ce stau la baza depresiei.


Lăptișorul de matcă rezolvă nu numai aceste dezechilibre hormonale, ci acționează și direct asupra sistemului nervos. Acetilcolina joacă un rol esențial în transmiterea influxului nervos, atât în sistemul nervos central, cât și în cel periferic, fiind unul dintre elementele principale ale mecanismului ce stă la baza depresiei. De el depinde atât starea noastră de spirit, cât și memoria, capacitatea noastră de concentrare, de reacție și viteza cu care suntem în stare să luăm o decizie. Cercetările au demonstrat în același timp capacitatea lăptișorului de matcă de a stimula producerea, din celulele stem nervoase, de noi neuroni și a conexiunilor acestora, intervenind astfel într-un mod direct și esențial în mecanismul de plasticitate al creierului, mecanism care, așa cum am văzut, reprezintă calea de depășire a depresiei.


Lăptișorul de matcă pur are efecte antidepresive, mai intense decât chiar sunătoarea, și este, la fel ca și aceasta, lipsit de efecte majore adverse. Pacienții depresivi sau depresiv-anxioși care iau lăptișor de matcă pur își recapătă treptat tonusul psihic și mental, apetitul alimentar și somnul revin la normal, dispar starile astenice.

 

Cu siguranță, și problemele legate de stilul de viață trebuie eliminate. Imprudențele în dietă sunt și ele o cauză majoră a depresiei. Există desigur și alte cauze medicale, totuși, în cele mai multe cazuri, influența nutriției sau dietei este foarte importantă. În mod frecvent, individul este dependent de dulciuri, ciocolată, produse de patiserie, prăjituri, gustări (chifle, chipsuri etc.). Ar trebui eliminate din dietă alimentele rafinate, zahărul, făina, porumbul și alcoolul. Făina conține o proteină care la unele persoane afectează în mod negativ buna funcționare a creierului cauzând atât oboseala, cât și stări de depresie. Consumul de alcool este o altă cauză majoră. La fel ca zahărul, alcoolul distruge o gamă largă de nutrienți atât de necesari creierului și are efect toxic direct asupra celulelor din creier. Chiar și în cantități mici, băuturile spirtoase distrug milioane de celule ale creierului.


Trebuie să vorbim și despre stresul și oboseala profesională, numite și bolile secolului. Stresul reprezintă o dimensiune constantă a vieții noastre cotidiene. În prezent, societatea de tranziție aduce pe scena vieții noi tipuri de situații stresante cum ar fi: incertitudinea, schimbările rapide și adesea imprevizibile, concurența, șomajul, necesitatea reorientării și recalificării rapide și, nu în ultimul rând, scăderea nivelului de trai.

 

Oamenii, ca indivizi izolați, au rareori posibilitatea de a influența evenimentele stresante externe. Tot ce pot face este să-și însușească niște strategii adaptative care să-i facă mai rezistenți la agresiunile psihice și mai eficienți în activitatea profesională.


Reacția la stres se instalează treptat, atunci când individul este supus un timp îndelungat unor condiții de tensiune psihică, mai ales atunci când este atinsă imaginea sa, situația familială, profesională sau materială. De obicei, individul își revine când situația stresantă a fost înlăturată, deși uneori pot rămâne unele sechele sau o vulnerabilitate crescută față de anumiți factori de stres.


Factorii de mediu reprezintă, de asemenea, factori de stres pentru organismul uman, producând perturbări la nivelul diferitelor sisteme fiziologice. Acești factori, precum: temperatura (prea ridicată sau prea scăzută), umiditatea, zgomotul, agenții poluanți etc., pot produce traume fizice, dar și psihice.

 

Există și factori stresanți de natură psihosocială cum ar fi: situațiile conflictuale, presiunea socială prea mare, factori care pun în pericol situația materială sau statutul social al individului, care sunt percepuți ca o amenințare pentru individ. Stresul nu este influențat numai de situațiile externe, ci și de vulnerabilitatea, de toleranța la stres a individului sau de unele trăsături ale personalității acestuia.

 

Oboseala reprezintă o reacție a organismului de readaptare, de refacere a funcțiilor sale. Ea reprezintă un fenomen fiziologic normal care apare în urma solicitărilor prezente în activitatea umană. Formele de manifestare ale oboselii sunt multiple: scăderea atenției, încetinirea și inhibarea percepției, scăderea capacității de gândire, scăderea randamentului activității fizice și intelectuale.

 

Pentru a diminua efectele stresului și ale oboselii este bine să includem și în dieta obișnuită alimente bogate în fibre, în special alimente bogate în fibre solubile, precum merele, fulgii de ovăz și legumele, să limităm consumul de alimente conținând carbohidrați rafinați, să limităm consumul de cofeină și pe cel de alcool, să verificăm dacă mâncăm suficiente alimente bogate în crom (ficat, brânză, cereale integrale).


De asemenea, suplimentele alimentare naturale bogate în vitamine și minerale sunt foarte importante pentru a ameliora simptomele stresului și oboselii. Unul dintre aceste suplimente alimentare este lăptișorul de matcă pur. Răspunsul organismului la tratamentul cu lăptișor de matcă pur ar trebui să fie unul rapid. Se țin cure de 30 de zile, timp în care se iau zilnic 2-4 grame de lăptișor de matcă crud, după care se face o pauză de până la 1-2 săptămâni, apoi tratamentul se poate relua.

 

 

3.7. Îmbunătățește memoria

 

 

 

Puterea de concentrare, memoria și randamentul intelectual sunt puternic afectate de alimentația defectuoasă, poluare, surmenaj și stres. Acestea au devenit astăzi probleme majore nu numai pentru vârstnici, ci și pentru tineri. 

 

Memoria este procesul prin care reproducem informații pe care le-am învățat sau trăit anterior. Este un proces foarte complex, al cărui mecanism nu a fost pe deplin elucidat. Oamenii de știință clasifică memoria în memorie de scurtă durată, de exemplu memorarea unui număr de telefon până la formarea lui, și memorie de lungă durată, care conține amintiri, experiențe etc. Lipsa puterii de concentrare este considerată de medicina occidentală ca un simptom de senilitate, fiind atribuită reducerii de substanțe neurochimice vitale, iar medicina chineză numește această stare creier golit de esență. Odată cu vârsta, crește și probabilitatea apariției tulburărilor de memorie. Forma cea mai ușoară, alterarea memoriei, asociată vârstei, se caracterizează printr-o autopercepție a pierderii de memorie.

 

Memoria este un proces psihic, dar asemenea oricărui lucru care se petrece în creierul nostru, are o componentă organică, adică este bazată pe conexiunile dintre celulele nervoase (neuroni), care realizează adevărate rețele neuronale ce comunică între ele cu ajutorul unor substanțe numite neurotransmițători. De aceea, este important să-i asigurăm creierului substanțele de care acesta are nevoie în procesul memoriei, să-l hrănim, cu alte cuvinte.


O alimentație echilibrată trebuie să fie fără exces de grăsimi și bogată în vitamine. Regimurile alimentare sărace în grăsimi, utilizate de adulții tineri și de cei cu vârste medii, ajută la păstrarea memoriei. Organismul nostru are nevoie și de suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea, ce ar putea duce la confuzie și la tulburări ale memoriei. Pe cât se poate, este ideală limitarea consumului de băuturi alcoolice și, de asemenea, a fumatului, la care necesar ar fi să se renunțe. În cazul persoanelor cu tulburări ușoare ale memoriei, administrarea vitaminelor E și C poate proteja sănătatea creierului.

 

Este foarte important ca aceste vitamine să provină din suplimente alimentare naturale, deoarece vitaminele se absorb mult mai ușor în organism. Un astfel de supliment natural sau aliment viu, cum îl numesc medicii apifitoterapeuți, este lăptișorul de matcă pur care conține numeroase substanțe care contribuie la sănătatea creierului. 

 

De exemplu, acetilcolina este un compus cu rol în transmiterea influxului nervos, atât în sistemul nervos central, cât și în cel periferic, cu efecte notabile asupra acestuia. Se recomandă o cură cu lăptișor de matcă pur de 5-7 săptămâni, câte 1 g pe zi, iar după o pauză de o săptămână, se poate relua cura.

 

 

 

 

 

3.8. Optim în diabet și reglarea glicemiei

În ultimii ani, diabetul a început să se răspândească cu repeziciune în întreaga lumea. Situația în România este gravă deoarece numărul bolnavilor de diabet, conform statisticilor, s-a dublat față de numărul de acum zece ani. Practic putem spune că aproximativ unu din zece români suferă de această boală, încercând să o țină sub control. În plus, în ultimul timp, apariția diabetului la copii a devenit tot mai frecventă.

Diabetul este o afecțiune care demarează la început ascuns prin simptome precum oboseală exagerată și carență de vitamine și minerale.

 

Una din soluțiile pe care natura le oferă omenirii pentru această afecțiune este faimosul lăptișor de matcă pur. Acesta are în compoziție 18 aminoacizi, vitamine, săruri minerale, oligoelemente, glucide și acizi grași, dar și alte substanțe care au rol de revigorare a organismului și de suport al stării psihice. Cu o asemenea compoziție, lăptișorul de matcă pur este un adevărat miracol, mai ales în prevenire. Foarte multe persoane care au în familie cazuri de diabet sunt predispuse și ele spre contractarea acestei afecțiuni, însă, dacă adoptă un stil de viață sănătos și includ curele cu lăptișor de matcă pur și crud, atunci șansele să devină diabetici se diminuează foarte mult. Ca în toate afecțiunile, și în diabet, atât în prevenire, cât și în tratare, este important să se păstreze echilibrul psihic, să nu se cadă în depresie, iar pentru acesta lăptișorul de matcă pur și crud este de mare ajutor. 


Două componente ale lăptişorului de matcă pur au un rol important în ameliorarea acestor perturbări – acidul pantotenic, a cărui lipsă poate induce hipoglicemie, şi cromul, un oligoelement ce lipseşte de cele mai multe ori în cazul persoanelor care suferă de diabet.


În urma mai multor studii specifice, s-a concluzionat că acest produs al stupului normalizează glicemia în cazul formelor ușoare de diabet zaharat.


S-a constatat experimental că în cazul bolilor metabolice cronice, administrarea unui amestec de lăptişor de matcă pur, miere şi ginseng a generat progrese în echilibrarea masei trupeşti şi a stării psihice, facilitând revenirea la valorile normale ale sângelui în cazul persoanelor care au probleme cu glicemia.

 

Lăptişorul de matcă pur a acţionat şi în sensul dinamizării metabolismului, generând efecte stimulente comparative cu ale proteinelor, determinate de activitatea enzimatică.


Interferenţele metabolice ale lăptişorului de matcă pur au fost remarcate de cercetători în cazuri de hiperlipemie şi de diabet, folosind o doză de câte 1 gram pe zi înaintea meselor, timp de 1,5 până la 5 luni, confirmarea rezultatelor fiind asigurată şi de probele de laborator.

 

Studii sistematice au evidenţiat că lăptişorul de matcă pur prezintă o activitate similară insulinei. Recent, un grup de doctori germani de la Spitalul Universitar din Justus-Liebig, Germania, au realizat un studiu pe 20 de voluntari diabetici. Ei au realizat un test standard al toleranţei la glucoză, ce era administrată pe cale orală înainte şi după ingestia a 20 grame de lăptişor de matcă pur. Pentru evaluarea cantităţii de zahăr din organism a fost analizată în laborator cantitatea de zahăr din sângele ori, altfel spus, zahărul din serul sau din plasma sanguină. Valorile normale ale glucozei din sânge sunt cuprinse între 65 şi 110 mg la 100 ml sânge. Cercetătorii au descoperit că după 2 ore de la ingestia lăptişorului de matcă, nivelul zahărului din ser la cei 20 de voluntari a fost mult diminuat.


Aşadar, pentru orice tip de probleme legate de nivelul în exces al zahărului, doctorii au recomandat să se consume lăptişor de matcă pur, iar în cazul celor aflaţi sub tratament cu insulină, este necesar să poată fi monitorizat cu atenţie acest nivel, deoarece lăptişorul de matcă pur îl va face să se diminueze.


Lăptișorul de matcă pur și crud are calitatea de a fi excelent în prevenire și, combinat cu un stil de viață sănătos, are efecte incredibile. În cazul persoanelor care au aflat deja că au diabet, consumul de lăptișor de matcă pur are un dublu rol. Prima acțiune este aceea de a ajuta la reglarea nivelului de glicemie, iar a doua este de a menține echilibrul psihic al persoanei diagnosticate cu diabet.

 

 

3.9. Ajutor de nădejde în artroză și artrită

 

Bază a arhitecturii corpului uman, sistemul osteo-articular reprezintă un complex de structuri vii şi solide, interconectate prin articulaţii şi tesuturi specifice, care asigură un cadru organismului nostru, protecţie, mobilitate şi anumite resurse. Acesta este format din oase (craniu, coloană vertebrală, coaste, stern, oasele umărului, ale braţului etc), cartilaje, articulaţii şi ligamente.

Atroza este o boală destul de des întâlnită care distruge flexibilitatea normală a articulației. Cercetările au ajuns la concluzia că, în cazul suferinţelor generate de artroză ar fi bine să fie urmată o dietă vegetariană şi, în plus, să fie consumat zilnic lăptişor de matcă. Lăptişorul de matcă ajută la dispariția durerilor frecvente, combate infecţiile şi inflamaţiile, şi, în general, elimină oboseala.

 

Mai mult, doctorii au descoperit că lăptişorul de matcă poate preveni osteoporoza prin facilitarea absorbţiei intestinale a calciului. Lăptișorul de matcă amplifică în mod natural capacitatea corpului de a absorbi calciul, de a-l depozita în oase şi de a rezolva pe cale naturală problema uzurii acestora.

 

Recunoscutul studiu britanic, desfășurat în anul 1960 de doctorul în biochimie Barton-Wright şi W.A. Elliott, medic şef al Clinicii de reumatologie din cadrul Spitalului St. Alfege din Londra, a analizat evoluţia unui grup de pacienţi cu artrită trataţi cu lăptişor de matcă pur şi a ajuns la rezultate impresionante. Oamenii de ştiinţă au descoperit că bolnavii de artrită aveau dificultăţi cu reţinerea în organism a acidului pantotenic, aşa că au căutat o soluţie şi au decis să le facă injecţii cu lăptişor de matcă pur, deoarece, aşa cum am amintit, această substanţă naturală este cea mai bogată sursă naturală de acid pantotenic. Pentru că injecţiile zilnice erau destul de incomode pentru pacienţi, s-a mers mai apoi pe tratamentul oral, care s-a dovedit la fel de eficient. Concluzia generală a acestui studiu a fost că printr-un regim alimentar vegetarian şi prin tratamentul zilnic cu lăptişor de matcă pur, simptomele artritei pot fi ameliorate aproape în totalitate.

Există relatări ale unor pacienţi pentru care problemele articulare însemnaseră un mare disconfort, iar pe unii dintre ei ajunseseră chiar să-i imobilizeze la pat, dar, după mai mulţi ani de administrare a lăptişorului de matcă pur, au constatat, la un moment dat, că nu mai aveau dureri şi că şi-au recăpătat mobilitatea articulară.

În cadrul unui studiu publicat în 2010 în revista Journal of Ethnopharmacology, câţiva cercetători au descoperit că acidul 10-hidroxi-2-decanoic (10HDA), un important compus prezent în lăptişorul de matcă pur, blochează calea de semnalizare pro-inflamatorie. Rezultatul studiului ne arată că unul dintre beneficiile majore ale lăptişorului de matcă pur este acela că ajută la stoparea semnalului pe care organismul uman îl emite în mod eronat în cazul bolilor autoimune, şi care îi transmite trupului să genereze o inflamaţie. Acesta este un răspuns natural şi necesar pentru vindecare atunci când trupul este lezat. În boli precum artrita reumatoidă şi în alte boli autoimune nu există, însă, o leziune de reparat, astfel că nu este necesară o inflamaţie excesivă. Prin acest proces, organismul îşi atacă în mod eronat propriile ţesuturi şi, în timp, îşi distruge articulaţiile. Prevenirea acestui răspuns al sistemului imunitar este vitală, iar lăptişorul de matcă îndeplineşte un rol important în menţinerea unei imunităţi optime.

3.10. Reglează tensiunea arterială

 

Bolile cardiovasculare sunt foarte răspândite în societatea contemporană. Nivelul ridicat al trigliceridelor şi al grăsimilor este caracteristic acestui tip de afecţiuni. La sfârşitul anilor 1980, la Spitalul Sf. Maria din New York s-au desfăşurat o serie de teste clinice pentru a stabili care este influenţa lăptişorului de matcă pur asupra nivelului lipidelor din organism. În urma studiilor, s-a înregistrat la toţi pacienţii o reducere semnificativă a valorii grăsimilor din sânge. Tocmai de aceea, lăptişorul de matcă pur a ajuns să fie recomandat în terapia bolilor cardiovasculare. 

 

Consumul constant al acestui produs apicol a fost util în reducerea crizelor de stenocardie, a duratei lor şi a intensităţii lor. S-a constatat că acesta stabilizează şi chiar diminuează hipertensiunea arterială, care este o cauză comună a bolilor cardiace; în caz de ateroscleroză şi angiospasme, diminuează afectarea vasculară.

În anul 1964, cercetătorul rus Beslekoev a demonstrat că lăptişorul de matcă pur reduce hipertensiunea arterială, favorizează creşterea numărului de eritrocite (celule sanguine roşii, fără nucleu), precum şi cantitatea de hemoglobină, menţinând în acelaşi timp numărul de leucocite (globule albe). De asemenea, s-a constatat că administrarea sa scade nivelul colesterolului şi are un efect favorabil asupra bolnavilor cu insuficienţă coronariană cronică.

 

Un alt studiu realizat de omul de ştiinţă sovietic, Mişcenko, a arătat că lăptişorul de matcă creşte tensiunea arterială la hipotensivi şi o scade la hipertensivi. Acesta are, aşadar, chiar un efect reglator asupra sistemului cardiovascular şi este foarte util în prevenirea şi tratamentul bolilor cardiovasculare. Mai mult, lăptişorul de matcă amplifică starea generală de bine în cazul pacienţilor cu probleme ale sistemului cardiovascular, tocmai datorită acţiunii sale vasodilatatoare şi hipotensive.

 

3.11. Reglează colesterolul

 

Deoarece normalizează tensiunea arterială, lăptişorul de matcă n-ar trebui să le lipsească din alimentație celor care prezintă colesterolul crescut.

 

Faptul că lăptişorul de matcă controlează nivelul colesterolului din sânge a fost demonstrat în mai multe experimente. Studiile au arătat că administrarea a 0,5-1g de lăptişor de matcă zilnic este asociată cu o scădere de 10-20% a colesterolului total în 3-5 săptămâni de consum.

3.12. Previne apariția bolii Alzheimer

 

Lăptişorul de matcă conţine acetilcolină naturală, și tocmai degradarea acesteia este corelată cu pierderea memoriei şi cu manifestarea unor probleme cognitive cum este apariția bolii Alzheimer.

 

Medicina occidentală a urmărit să trateze această boală prin creşterea nivelului de acetilcolină în creierul pacientului, iar lăptișorul de matcă poate ridica nivelul acestui neurotransmiţător fără a genera efecte secundare nedorite, asociate de regulă cu medicamentele de sinteză (greață și toxicitate hepatică).

 

4. Cum se administrează laptișorul de matcă

 

Cu o compoziţie foarte bogată, lăptişorul de matcă pur este valoros în nutriţia tuturor - femei, bărbați și copii deopotrivă. În general, poate fi folosit ca supliment alimentar, pentru a compensa o alimentație deficitară. Nu trebuie să se dea crezare informațiilor conform cărora lăptișorul de matcă ar fi interzis pentru femei, acest lucru este total fals și nu este susținut de cercetări. 

Administrare internă


Cura cu lăptișor de matcă pur este indicată în convalescență, denutriție, infecții gripale, insuficiențe ale glandelor endocrine, afecțiuni ale stomacului sau ale intestinului, afecțiuni hepatobiliare, afecțiuni renale, ateroscleroză, anemii, anxietate, reumatism, artroze și artrite.

 

Administrarea lăptişorului de matcă pur este recomandată copiilor după vârsta de doi ani (în unele cazuri, se poate administra și după vârsta de un an). Este foarte indicat în cazul copiilor, pentru a preveni îmbolnăvirile dese sau pentru a grăbi însănătoşirea. Pentru mămicile însărcinate însă, lăptişorul de matcă pur este foarte indicat pentru a le feri de răceli şi infecţii, care pot cauza probleme fătului.

 

Pentru rezultate optime, recomandăm două cure pe an (primăvara şi toamna) a câte 6 săptămâni/fiecare. Se poate administra sub doua forme:

  • Pur

Pentru adulți, porția uzuală este de 1-2 g/zi, iar pentru copii 0.5 g/zi. Se administrează sublingual până la dizolvare totală, dimineața, cu 20-30 minute înainte de masă. Prin însuși faptul că nu este înghițit, va fi absorbit prin membranele salivare, ajungând astfel toate elementele importante în organism.

  • Omogenizat în miere 2%

Ex: 10g lăptișor de matcă pur în 500g miere crudă. Pentru adulți, 1-2 linguri/zi, iar pentru copii 1-2 lingurițe/zi. Administrarea acestuia omogenizat în miere îi potențează acțiunea, datorită proprietăților benefice ale mierii crude.

 

În ceea ce priveşte administrarea internă, cele mai frecvente efecte sunt cele legate de reglarea apetitului, de îmbunătăţirea aspectului pielii, de creşterea libidoului şi a performanţelor sexuale, de creşterea rezistenţei la infecţiile virale, de scăderea tensiunii arteriale în caz de hipertensiune, de creşterea tensiunii arteriale în caz de hipotensiune, de scăderea nivelului colesterolului sanguin, de ameliorarea simptomatologiei în caz de anemie şi ateroscleroză şi în general de o considerabilă ameliorare a stării de sănătate în cazul bolilor cronice şi incurabile.

 

Administrare externă

Lăptișorul de matcă pur este cunoscut mai mult pentru beneficiile aduse sănătății interioare a corpului, dar revitalizează la fel de bine și aspectul fizic. În tratamentele cosmetice, este foarte eficient în refacerea tenurilor ridate și îmbătrânite. 

 

Se aplică lăptișor de matcă pur pe pielea curată în strat foarte subțire și se lasă să acționeze timp de 15 minute. Se curăță apoi tenul cu apă călduță. În câteva ore, pielea va deveni în mod evident mai fină și mai strălucitoare. După mai multe astfel de aplicații, făcute la interval de 1-2 zile, apar și alte rezultate plăcute: dispariția unor riduri, a unor pete, pigmentații anormale etc.

 

Beneficiile sunt asociate cu o piele și un păr mai sănătos, dar și cu întinerirea, de aceea, lăptișorul de matcă pur poate fi adăugat și în loțiunile cosmetice, măşti pentru faţă, păr sau mâini.


În ceea ce priveşte administrarea externă, cele mai frecvente rezultate benefice constau în stimularea reepitelizării, vindecarea unor boli de piele, normalizarea secreţiei sebacee (secreţia grasă a glandelor din piele) şi un pregnant efect antirid.

 

Reguli de păstrare


Lăptişorul de matcă pur trebuie păstrat la frigider, la temperaturi cuprinse între 2ºC și 6ºC. Recomandăm folosirea recipientelor și a lingurilor din plastic sau lemn, deoarece, în contact cu metalul, își poate schimba caracteristicile.

 

5. Lăptișor de matcă - contraindicații

Cura cu lăptișor de matcă nu poate fi urmată de persoanele care prezintă alergie la acest ingredient. Așadar, persoanele care sunt alergice la produsele apicole, cum ar fi mierea sau polenul, ar trebui să fie precaute în privința consumului de lăptișor de matcă. Pot apărea reacții alergice severe, inclusiv dificultăți de respirație, umflături sau erupții cutanate.


De asemenea, majoritatea specialiştilor apifitoterapeuti nu recomandă consumul lăptişorului de matcă pur în cazul mămicilor care alăptează, deşi nu există studii care să prezinte reacţii adverse în acest sens.


Când vine vorba de contraindicațiile lăptișorului de matcă pentru pacienții care suferă de cancer, aceștia trebuie să se consulte cu medicul lor pentru a beneficia de sfaturile acestuia, în funcție de caracteristicile și manifestările bolii.


În plus, este important să fie respectate dozele recomandate de producător. Consumul excesiv de lăptișor de matcă poate duce la un aport prea mare de vitamine și minerale, ceea ce poate fi dăunător pentru sănătate.

 

6. Lăptișor de matcă pentru copii

Venirea pe lume a unui copil este o adevărată minune și o nemaipomenită bucurie pentru familie. Însă dezvoltarea acestuia, atât pe parcursul sarcinii cât și după aceea, reprezintă un proces complicat, cu foarte multe riscuri. Riscuri ce țin atât de aspectele genetice și de metabolismul mamei, cât și de alimentația corectă și de starea de sănătate a mamei și apoi a copilului.


Aceasta este cu atât mai importantă cu cât administrarea în această perioadă a diferitelor medicamente, precum a antibioticelor, poate avea urmări extrem de neplăcute.

 

În același timp, trebuie să fim conștienți de faptul că stresul, poluarea, alimentația nesănătoasă au făcut ca în ultimul timp incidența multor afecțiuni prezente la copii să fie într-o creștere alarmantă. Un exemplu elocvent îl reprezintă autismul, descris pentru prima dată de psihiatrul american Leo Kanner în 1943, pentru că în cadrul unui studiu din 1970 să fie identificate cu tulburări de spectru autist 20 de persoane din 10.000. Lucrurile au evoluat însă extrem de rapid, astfel că în 2007 erau identificate cu astfel de tulburări unul din 57 de băieți și una din 204 fete, pentru că, în cinci ani, să se ajungă la unul din 31 de băieți și una din 143 de fete.


Iar pericolele sunt multiple. Copiii înregistrează în medie 6-12 viroze respiratorii pe an și prezintă într-o proporție de 30-50% o colonizare nazofaringeană cu pneumococ, care poate conduce la pneumonii, otite, sinuzite sau chiar meningite și abcese cerebrale. Totul depinde de capacitatea organismului de a se apăra. Alergiile, adică reacția anormală, exagerată, a sistemului imunitar la contactul cu anumite substanțe prezente în alimente, medicamente sau aer, sunt și ele extrem de frecvente.

 

De exemplu, în cazul conjunctivitei alergice avem o incidență de 20%, dar cele mai frecvente alergii se produc la nivelul pielii, mucoaselor, tubului digestiv și căilor respiratorii. Iar cei cu rinite alergice prezintă un risc de 25% să dezvolte astm bronșic. Frecvent, apar și probleme de vedere ce afectează 30% dintre copiii de 5 la 17 ani, fiind important de știut că văzul este deplin dezvoltat la vârsta de 8 ani. Dezvoltarea sistemului osteomuscular nu este nici ea lipsită de riscuri.

 

Astfel, platfusul afectează 96% dintre copiii mai mici de 4 ani, însă, din fericire, el poate fi remis până la vârsta de 12 ani. Probleme serioase ridică rahitismul, cauzat în primul rând de un deficit de vitamina D, calciu și fosfor, potențial prezent la 70-80% dintre copiii de până la 3 ani și care comportă atât probleme legate de formarea sistemului osos, cât și a celui muscular.

 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 20% dintre copii au probleme sau tulburări de sănătate mintală, precum anxietate, depresie, ADHD adică un deficit de atenție însoțit uneori de hiperactivitate. Unele studii estimează la peste 50% incidența dificultăților de învățare, de concentrare și de memorare, de comunicare orală și în scris. Problemele digestive sunt prezente pe tot parcursul copilăriei și, din păcate, sunt în creștere și diferitele probleme renale, hepatice sau cele endocrine sau privind corecta funcționare a inimii. 


În aceste condiții, este esențial să intervenim. Putem apela la diferite produse de sinteză sau putem căuta soluția în rândul produselor naturale. Lăptișorul de matcă îl putem privi ca atare, ca pe un simplu aliment. Un aliment care, conform studiilor de laborator, nu prezintă niciun fel de efecte toxice.

 

 

 

WeYHSXQBvcuMpYrGHU0vp3HdnMRs5zLq4SjGjHJ-3KGkue44glwb9tWPfVSE-CwX1u9oYTMtv3K29FD9WjovHbVqp3vQGTKMs704h-Z04pkLw_7Sf1Q25mqqlCj-AcZN7gTlB-bfiqgdzQH8PKW4Zfs

 

Sursa foto: Apiland.ro

 


De altfel, în unele țări din Europa, precum Franța și Belgia, lăptișorul de matcă este considerat aliment. El conține peste 12% proteine extrem de valoroase și ușor de asimilat, între 12 și 15% glucide și peste 5% lipide benefice pentru organismul nostru. Dar este un aliment cu totul special, mai important decât multe medicamente. Astfel, concentrația cu totul de excepție în vitamine, minerale, oligoelemente, aminoacizi esențiali, indispensabili organismului, acizi nucleici, ARN și ADN, neurotransmițători, enzime și coenzime, precursori ai hormonilor umani și agenți bioenergetici care măresc rezervele de energie ale organismului fac ca lăptișorul de matcă să reprezinte unul dintre cele mai puternice energizante, vitaminizante și mineralizante naturale cunoscute, un adevărat stimulent biologic cu acțiune energetică și regeneratoare a întregului organism. 


În plus, lăptișorul de matcă acționează direct asupra celulelor stem, stimulând corecta dezvoltare a celulelor noi, adică o dezvoltare corectă a întregului organism și potențialul acestuia de reparare a problemelor ce apar în timpul creșterii. El este benefic chiar și în cazul unor afecțiuni genetice moștenite și a fost utilizat în tratarea unor copii prematuri, distrofici și hipoponderali.


Să nu uităm însă că acest lucru este adevărat doar pentru lăptișorul de matcă crud, recoltat în condiții corecte și pus imediat la rece, căci în cazul celui uscat este compromisă o bună parte a acestor beneficii.

 

La copii, virozele și infecțiile reprezintă un real pericol și din cauza faptului că împotriva virusilor nu avem o medicație specifică, iar în cazul infecțiilor, antibioticele nu sunt deloc recomandate pentru copii. Acesta este un motiv în plus să încercăm, în primul rând, să prevenim apariția acestor evenimente. Este important, însă, de înțeles că prin ansamblul substanțelor active pe care le conține, lăptișorul de matcă nu acționează prin supraactivarea sistemului imunitar, ci prin corecta calibrare a acțiunii acestuia la condițiile de moment. Astfel, în fața virușilor sau a microbilor, sistemul imunitar va fi stimulat în mod specific pentru neutralizarea acestora. Dar fără a-i permite să se supraactiveze. Acest aspect este esențial, el explicând de ce lăptișorul de matcă combate în același timp atât de periculoasele boli imune, precum și alergiile care reprezintă tot un răspuns impropriu al sistemului nostru imunitar. 


Poate că rolul cel mai important al lăptișorului de matcă în procesul de dezvoltare a copilului privește dezvoltarea neuropsihică a acestuia. Lăptișorul de matcă intervine direct în formarea noilor celule nervoase, a neuronilor și a sinapselor, precum și în procesul de transmitere a influxurilor nervoase, atât în sistemul nervos central, cât și în cel periferic. Se asigură astfel o dezvoltare optimă a sistemului neuromotor și în același timp a celui cerebral, stimulând dezvoltarea memoriei și a puterii de concentrare, dezvoltând în același timp capacitatea de comunicare. 

 

În plus, se obține o echilibrare emoțională, fără stări de agitație, de depresie, de teamă și nesiguranță, conducând la un somn sănătos și odihnitor, la încredere în propriile forțe, la optimism și bucurie. 

 

Administrarea lăptișorului de matcă este recomandată după vârsta de un an, de binefacerile lui putând beneficia atât mama, cât și fătul, inclusiv pe perioada sarcinii, de altfel deosebit de importantă pentru sănătatea și dezvoltarea viitorului copil. 

 

Nu este mai puțin adevărat că tot lăptișorul de matcă ne poate ajuta și atunci când ne dorim un copil, dar barza întârzie să vină. Și aceasta datorită creșterii libidoului și fecundității viitoarei mame și a viitorului tată. Astfel, din momentul în care ne dorim un copil până ajungem să îl concepem și apoi pe toată durata sarcinii, iar în final pe toată perioada de creștere a copilului și de refacere a mămicii, lăptișorul de matcă este principalul nostru aliat. 

 

 

7. Întrebări frecvente despre lăptișorul de matcă

Care sunt beneficiile lăptișorului de matcă pentru sănătate?


Lăptișorul de matcă aduce multiple beneficii sănătății, printre care întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea stării pielii și a părului, stimularea energiei și vitalității, precum și susținerea echilibrului hormonal.

 

Care sunt principalele contraindicații ale consumului de lăptișor de matcă?


Persoanele care sunt alergice la produsele apicole ar trebui să fie precaute în consumul de lăptișor de matcă. De asemenea, este recomandat să fie folosit cu precauție în cazul femeilor care alăptează.


Cum poate fi folosit lăptișorul de matcă pentru a beneficia de proprietățile sale?


Lăptișorul de matcă poate fi consumat sub formă de supliment alimentar sau poate fi utilizat extern în diverse produse cosmetice pentru îngrijirea pielii și a părului. De asemenea, poate fi combinat cu miere pentru a forma măști naturale de înfrumusețare.

 

Care sunt efectele adverse ale consumului excesiv de lăptișor de matcă?


Consumul excesiv de lăptișor de matcă poate duce la supradozaj de vitamine și minerale, provocând reacții adverse precum greață, vărsături sau diaree. Este important să se respecte doza recomandată și să se consulte un specialist înainte de utilizare.

 

Cum poate lăptișorul de matcă să contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate?


Lăptișorul de matcă este o sursă bogată de nutrienți esențiali, precum vitaminele, mineralele și aminoacizii, care pot susține buna funcționare a organismului. Consumul regulat al acestuia poate aduce beneficii în ceea ce privește nivelul de energie, starea psihică și capacitatea de concentrare.

 

Care sunt efectele lăptișorului de matcă asupra nivelului de energie și vitalității?


Lăptișprul de matcă poate fi considerat un tonic natural, ajutând la creșterea nivelului de energie și vitalitate. Acesta poate fi util în perioadele de oboseală sau stres, contribuind la îmbunătățirea rezistenței organismului și la menținerea unei stări de bine generală.


Așadar, lăptişorul de matcă pur este considerat un veritabil remediu universal, deosebit de valoros. Acest miraculos produs natural pe care ni-l oferă albinele are efecte curative impresionante, utile în tratarea a numeroase tulburări de sănătate precum: astmul bronşic, bolile hepatice, bolile dermatologice, afecţiunile osoase sau articulare. Lăptişorul de matcă pur stimulează sistemul imunitar şi are un rol deosebit în metabolismul celular, în activitatea cerebrală, îmbunătăţind memoria şi capacitatea de concentrare, reduce colesterolul mărit din sânge, este util în digestie, în combaterea depresiei, a anemiei şi a infertilităţii, dar și în multe altele.

Articolul anterior Amigdalita - cauze, simptome şi recomandări de remedii eficiente cu produse apicole
Articolul următor Insomnia, cauze și soluții: cum să răspunzi eficient la această provocare a somnului și să-ți redobândești echilibrul și bunăstarea?

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii