Metilglioxal - informații utile pentru a beneficia de proprietățile mierii de Manuka
Mierea de Manuka este foarte cunoscută pentru proprietățile terapeutice, fiind folosită într-o mulțime de situații. Astfel, mulți oameni sunt curioși cu privire la beneficiile pe care mierea le-ar putea aduce în viața lor și vor să afle diferite informații utile despre părțile sale componente, acelea care o fac atât de specială.
Studiile au arătat faptul că mierea de Manuka are în alcătuire o varietate largă de substanțe care îi conferă proprietățile deosebite, dintre care se remarcă metilglioxalul, un compus antibacterian, antiinflamator, antioxidant, care apare în mod natural în acest produs. Practic, cu cât această substanță este într-o cantitate mai mare, cu atât proprietățile sale terapeutice vor fi mai puternice.
În articolul de mai jos vei descoperi ce este metilglioxalul, care sunt proprietățile și beneficiile sale și cum poate fi utilizat, ce înseamnă MGO Manuka și care este importanța nivelurilor de metilglioxal, precum și ce contraindicații există în folosirea acestui tip de miere. În plus, vei afla câteva recomandări utile pentru a ști cum să alegi mierea de Manuka potrivită pentru necesitățile personale.
Cuprins:
1. Metilglioxalul - ce este, care sunt proprietățile și cum se utilizează?
1.1. Care sunt proprietățile și beneficiile metilglioxalului?
1.2. Cum poate fi utilizat metilglioxalul?
2.1. Importanța nivelurilor de metilglioxal în mierea de Manuka
2.2. Contraindicații ale conținutului MGO în mierea de Manuka
3. Recomandări utile pentru alegerea mierii de Manuka cu un conținut benefic de metilglioxal
1. Metilglioxalul - ce este, care sunt proprietățile și cum se utilizează?
Metilglioxalul este denumit și piruvaldehida și este un compus organic cu formulă chimică CH3C(O)CHO. Acest compus poate fi obținut în trei moduri: prin transformare naturală în anumite alimente, prin glucoză în urma unor reacții chimice și după ce au fermentat uleiurile brute. O sursă foarte cunoscută de metilglioxal este mierea de Manuka, ce provine din nectarul florilor speciilor de arbori Leptospermum, originari din Nouă Zeelandă și Australia.
Mierea este produsă în timpul unei perioade scurte, exact atunci când arborii sunt înfloriți. În trecut, acești arbori erau foarte cunoscuți în rândul aborigenilor care foloseau scoarța și frunzele lor în scopuri medicinale, iar lemnul pentru a realiza diferite construcții. Din compoziția mierii de Manuka fac parte mai multe elemente precum glucoza și fructoza, peroxid de hidrogen, metilglioxal, dihidroxiacetona, acizi organici, flavonoide, polifenoli. Dintre toate aceste componente, metilglioxalul este cel care oferă mierii proprietățile antibacteriene.
1.1. Care sunt proprietățile și beneficiile metilglioxalului?
Metilglioxalul este o substanță sigură pentru om, având și unele proprietăți care îl recomandă pentru consum: este foarte bun pentru a combate diferite ciuperci sau bacterii, are efect liniștitor, decongestionant, energizant, tonic, respirator, expectorant. Printre punctele forte ale substanței se numără și cele prezentate mai jos, după cum urmează:
- Metilglioxalul este util pentru tratarea rănilor și a infecțiilor dacă este aplicat în cantitatea corectă.
- Această substanță protejează celulele organismului uman împotriva stresului oxidativ.
- Ea influențează foarte mult procesele inflamatorii și nu provoacă dependență.
- Un alt punct forte al metilglioxalului este acela că stimulează somnul. De exemplu, seara se poate adăuga într-o ceașcă de lapte o linguriță de miere de Manuka, în acest fel organismul eliminând melatonina în creier, substanță esențială pentru a obține un somn odihnitor, de calitate.
- Foarte important este și faptul că metilglioxalul susține sistemul respirator, ameliorând tusea cauzată de diferite infecții.
- Nu poate fi uitată nici proprietatea de a calma membranele mucoase, de a trata și a calma acneea.
- Studiile au demonstrat faptul că această substanță are un rol mare în lupta împotriva bacteriilor din gură, a celor asociate cu apariția cariilor dentare sau a inflamațiilor gingiilor.
Deși s-au făcut numeroase studii cu privire la beneficiile metilglioxalului din mierea de Manuka și s-a demonstrat că este de un real ajutor pentru a menține sănătatea oamenilor în parametrii optimi, totuși, este important ca pe viitor să se continue cercetarea în acest domeniu, deoarece se mai pot descoperi o mulțime de informații noi, care ar putea schimba viața multor oameni.
1.2. Cum poate fi utilizat metilglioxalul?
Această substanță poate fi utilizată în mai multe moduri, deși, în general, este asociată cu mierea de Manuka. Astfel, în primul rând, trebuie amintită mierea care este folosită pentru consumul alimentar, fiind considerată un produs sănătos și natural, dar și pentru aplicarea pe piele datorită proprietăților sale antibacteriene. Specialiștii recomandă în acest sens realizarea unui test pentru a nu exista posibile reacții alergice.
În al doilea rând, metilglioxalul este introdus în diferite suplimente alimentare, fie sub formă de extract, fie în stare pură, dar acest lucru este mai rar întâlnit. În al treilea rând, poate face parte din alcătuirea diferitelor cosmetice (creme, loțiuni etc.), pentru că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Nu în ultimul rând, poate fi amintit faptul că metilglioxalul este utilizat în diferite studii de cercetare, pentru a înțelege mai bine beneficiile pe care le aduce asupra sănătății oamenilor.
Urme de MGO pot fi observate și în alte alimente, chiar și în băuturi, însă eficient pentru organismul uman nu este decât metilglioxalul din mierea de Manuka, ce nu mai poate fi considerată un simplu îndulcitor, ci un adevărat miracol pentru sănătate.
2. Ce înseamnă MGO Manuka?
MGO Manuka se referă la indicatorul de metilglioxal din mierea de Manuka. Acest indicator este folosit pentru a arăta calitatea mierii și este măsurat în miligrame pe kilogram, fiind observabil pe etichetele produselor.
Care sunt nivelurile de metilglioxal din mierea de Manuka și de ce sunt importante acestea, vei afla în cele ce urmează.
2.1. Importanța nivelurilor de metilglioxal în mierea de Manuka
Nivelul de metilglioxal arată cât de eficientă este mierea de Manuka. Practic, cu cât acesta este mai mare, cu atât își va face efectul mai puternic. În general, nivelul de MGO poate să varieze în funcție de lotul de miere, el încadrându-se între 30 și 1000 mg/kg. Totuși, pentru a putea beneficia optim de eficacitatea mierii de Manuka, ar fi indicat să se opteze pentru un produs cu un indice de cel puțin 100 mg/kg.
Nivelurile de MGO existente în mierea de Manuka, care au un rol important în diferite terapii sunt:
- Indicii MGO+100 și MGO+83 pe eticheta mierii de Manuka sunt cei mai cunoscuți și mai accesibili de pe piață. Specialiștii recomandă folosirea acestei mieri pentru a oferi beneficii generale asupra sănătății, fără însă să aibă un efect foarte puternic, necesar în terapii mai complexe. De regulă, mierea poate fi utilizată ca îndulcitor în diferite preparate culinare, ca produs cosmetic (aplicată pe față sau pe păr) sau ca medicament pentru tratarea iritațiilor sau rănilor (se ung cu mierea de Manuka în strat subțire, aceasta accelerând vindecarea sau împiedicând apariția infecțiilor).
- Indicii MGO+250 și MGO+263 arată ca mierea de Manuka achiziționată are efecte mult mai puternice pentru sănătatea oamenilor. Practic, ea ar putea face față cu succes apariției sau tratării unor afecțiuni, putând fi utilizată intern sau extern. Rezultate excelente s-au putut observa în tratarea unor răceli sau a gripei, în îmbunătățirea digestiei sau în eliminarea unor toxine din corp.
- Indicele MGO+400 este ideal pentru ulcere, astm, bronșite, boala Crohn, psoriazis, aciditate la stomac, arsuri la stomac, colon iritabil, reflux gastric, infecții respiratorii etc.
- Indicii MGO+550 și MGO+514 au o puternică acțiune bacteriană și sunt potriviți pentru Helicobacter Pylori, E-coli, stafilococ sau alte bacterii de această natură.
- Indicii MGO+829 și MGO+850 arată că mierea de Manuka este foarte puternică și sunt recomandați pentru combaterea afecțiunilor severe și a infecțiilor bacteriene rezistente la tratamentele clasice cu antibiotice.
2.2. Contraindicații ale conținutului MGO în mierea de Manuka
Deși mierea de Manuka are o mulțime de beneficii pentru sănătatea oamenilor, totuși, este bine să se cunoască și unele contraindicații pe care le poate avea în cazul anumitor situații, inclusiv când vine vorba despre conținutul său de metilglioxal. Dintre acestea pot fi amintite:
- unele alergii la produsele apicole pe care le pot avea anumite persoane;
- nivelurile de glucoză din sânge pot varia și provoca probleme celor care suferă de diabet (o pot consuma, dar cu precauție și monitorizându-și permanent glicemia);
- în general, mierea de Manuka nu este recomandată copiilor sub 12 luni;
- reacții adverse pentru cei care suferă de intoleranță la zaharuri;
- pot apărea alergii pe piele în cazul celor care aplică mierea pentru a trata sau preveni diferite afecțiuni (este foarte simplu de evitat acest lucru, pur și simplu se va aplica o cantitate foarte mică de miere pe o porțiune redusă de piele și se va aștepta o perioadă pentru a vedea efectul pozitiv sau negativ);
Pentru a obține cele mai bune rezultate în urma tratamentului, este important de avut în vedere că mierea de Manuka trebuie consumată în dozele recomandate, împreună cu diverse alte alimente, activitate fizică zilnică și cu un stil de viață activ, lipsit de stres. Practic, ea va accelera vindecarea dacă va fi utilizată în același timp cu alte terapii, tratamente sau scheme medicale.
3. Recomandări utile pentru alegerea mierii de manuka cu un conținut benefic de metilglioxal
Pentru a alege mierea de Manuka cu un conținut benefic de metilglioxal trebuie să se țină cont de diferite aspecte. Doar în acest mod mierea consumată va putea oferi rezultatele scontate asupra sănătății sau stării de bine a oamenilor ce o introduc în alimentația zilnică:
- Se va alege o miere de Manuka potrivită nevoilor doar de la surse de încredere. Pe etichetă trebuie neapărat să scrie care este conținutul de MGO și factorul UMF (Factorul Unic Manuka). Acest din urmă indice va arăta puterea antibacteriană a mierii prin măsurarea nivelului de MGO și de dihidroxiacetonă, dar și faptul că mierea este originară din Nouă Zeelandă. Cu cât valoarea MGO este mai mare, cu atât mierea este mai eficientă.
- Recomandările medicului sunt importante în alegerea nivelului de MGO din miere sau pentru consumarea mierii de Manuka, mai ales atunci când persoanele în cauză suferă de anumite afecțiuni medicale. Dacă medicul este de acord, atunci se poate opta pentru nivelul de MGO dorit pentru a putea consuma mierea de Manuka.
- Uleiurile esențiale din miere trebuie să fie puternice. Astfel, se va opta pentru un produs cu o aromă intensă și un gust bogat. În general, mierea are o aromă puternic minerală, de iarbă, puțin amară uneori.
- Consumul mierii de Manuka este un alt criteriu important. Aceasta poate fi utilizată pentru uz intern sau extern. Pentru uz intern se recomandă 2-3 lingurițe înainte de masă, iar pentru uz extern se aplică direct pe piele și se protejează zona cu o compresă.
- Producătorul trebuie să fie unul de încredere, care oferă toate informațiile necesare despre produsul pe care îl vinde și care respectă toate standardele de calitate și de siguranță. Cantitatea de miere produsă anual în Noua Zeelandă și Australia este una impresionantă, așa că uneori există îndoieli cu privire la calitatea diferitelor produse. Recenziile altor clienți mulțumiți de produsele achiziționate și sfaturile specialiștilor pot fi de real ajutor în alegerea brandului potrivit.
UMF este realizat special pentru a garanta calitatea mierii de Manuka, dar și autenticitatea sau puritatea ei. Această etichetă arată că produsul a trecut toate testele impuse de UMFHA (Asociația Unique Manuka Factor Honey) și că depășește standardele obișnuite ale apicultorilor.
În concluzie, mierea de Manuka și metilglioxalul sunt de maximă importanță în gestionarea diferitelor probleme de sănătate și în obținerea unei stări de bine generale în organismul uman. Alegerea produsului potrivit rămâne esențială pentru că acest lucru garantează rezultate optime.
Surse foto: unsplash.com, pexels.com
Lasă un comentariu