Sari la conținut
Mierea de Manuka - cel mai puternic aliat al unei imunităţi de fier

Mierea de Manuka - cel mai puternic aliat al unei imunităţi de fier

Odată cu schimbarea de sezon, sistemul nostru imunitar devine vulnerabil. Modificările de temperatură sunt mai rapide decât capacitatea de adaptare a organismului nostru şi, de aceea, ne confruntăm adesea în această perioadă cu episoade de răceală, dureri în gât, sinuzite etc.

Ce facem în aceste situaţii, mai ales atunci când nu ne permitem să stăm câteva zile acasă? Apelăm cel mai probabil la remedii de moment, care înlătură simptomele, dar nu tratează cauza, astfel că, după o scurtă perioadă de timp, ne îmbolnăvim din nou.

Cea mai bună soluţie de a ţine afecţiunile specifice shimbării de sezon departe de noi este să ne fortificăm sistemul imunitar, iar mierea de Manuka, cunoscută drept cel mai puternic antibiotic natural, este un remediu foarte eficient pentru stimularea imunităţii, pe care îl poate consuma întreaga familie.

Este important să ne menţinem organismul sănătos la schimbarea de sezon, de aceea este bine să înţelegem cum funcţionează sistemul imunitar şi cum ne poate ajuta mierea de Manuka să ne întărim imunitatea.

CUPRINS

    1. Mierea de Manuka stimulează producţia de celule cu rol de apărare a organismului
    2. Mierea de Manuka ne fereşte de răceli, gripă şi infecţii respiratorii
    3. Mierea de Manuka are un puternic efect antioxidant

Ce este şi cum funcţionează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar reprezintă un ansamblu de interacţiuni complexe care implică globulele albe, măduva spinării, vasele limfatice, organele, celulele specializate din anumite ţesuturi ale organismului şi substanţe specializate prezente în sânge. Toate aceste componente conlucrează pentru a proteja organismul împotriva microorganismelor care produc boli şi care îngreunează procesul de vindecare. Începând de la micile zgârieturi şi ajungând la virusurile mutante, sistemul imunitar este bariera noastră de apărare împotriva oricărei probleme cu care se confruntă organismul nostru. Chiar şi procesul de îmbătrânire are o legătură directă cu modul în care funcționează sistemului imunitar.

Rolul acestuia este să identifice elementele care aparţin în mod natural organismului nostru şi pe cele străine, pentru ca apoi să neutralizeze sau să distrugă tot ceea ce este dăunător.

Imunitatea se dezvoltă o dată cu maturizarea organismului nostru. Sistemul imunitar ține minte toate datele bătăliilor, în cele mai fine detalii şi, astfel, învaţă să se apere singur împotriva invadatorilor străini numiţi agenţi patogeni.

Ce înseamnă să ai imunitatea scăzută?

Cu toţii ştim că un organism sănătos înseamnă un sistem imunitar puternic, capabil să înfrunte agenţii patogeni. Însă, atunci când organismul nostru nu este îngrijit cum trebuie, imunitatea noastră are de suferit. Există foarte multe elemente ale mediului în care trăim astăzi care distrug capacitatea sistemului imunitar de a lupta: poluarea, stresul, sedentarismul, alimentaţia lipsită de vitamine şi minerale esenţiale, aditivii din mâncare, pesticidele, folosirea excesivă a antibioticelor şi a altor medicamente, sunt doar câțiva dintre acești factori.

Slăbirea sistemului imunitar are drept rezultat o sensibilitate crescută la orice tip de boală. Printre simptomele comune ale funcţionării precare a sistemului imunitar se află: oboseala, apatia, infecţiile repetate (răceli frecvente, infecţii urinare, herpes etc.), inflamaţiile, reacţiile alergice sau vindecarea lentă a rănilor.

Pentru întărirea sistemului imunitar, alături de o alimentaţie sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, dar și de odihnă şi mişcare, putem apela cu încredere la produse apicole. Un produs apicol recunoscut şi apreciat în întreaga lume, datorită proprietăţilor sale cu totul deosebite, este mierea de Manuka.

Vezi ce produse apicole sunt recomandate dacă ai imunitate scăzută!

Mierea de Manuka – cel mai puternic antibiotic natural

Mierea de Manuka este mierea obţinută de albine din nectarul florilor arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), din Noua Zeelandă. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antimicrobiene şi antivirale, confirmate de numeroasele studii efectuate de Prof. Dr. Molan din Noua Zeelandă şi de multe alte universităţi din întreaga lume, mierea de Manuka este considerată a fi cel mai puternic antibiotic natural, în multe cazuri, mai eficientă decât antibioticele obişnuite. Aceste proprietăţi ale mierii de Manuka se datorează în primul rând conţinutului bogat în Metilglioxal (MGO™ - factorul unic al mierii de Manuka, care are rolul de a indica puterea antibacteriană a acestui produs apicol). Proprietățile antibacteriene sunt cu atât mai mari cu cât nivelul MGO™ este mai mare.

Haide să vedem cum ne pot ajuta aceste proprietăţi ale mierii de Manuka în sprijinirea sistemului nostru imunitar.

Citește Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre mirea de Manuka.

Cum ne protejează Mierea de Manuka sistemul imunitar?

Există multe moduri prin care mierea de Manuka are grijă de sănătatea noastră. În acest articol vom evidenţia cum anume mierea de Manuka ne protejează sistemul imunitar pentru ca noi să avem un organism sănătos şi rezistent împotriva îmbolnăvirilor.

1. Mierea de Manuka stimulează producţia de celule cu rol de apărare a organismului

Mierea de Manuka are în compoziţia sa numeroase vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului nostru imunitar, însă această miere are şi unele proprietăţi cu totul deosebite, nemaiîntâlnite la niciun alt tip de miere.

Într-un studiu realizat de Universitatea Cardiff şi publicat în "Journal of Leukocyte Biology" în 2007, cercetătorii britanici au arătat că mierea de Manuka stimulează producţia de citokine. Citokinele sunt molecule de natură proteică care au rolul de a transmite informații între celulele sistemului imunitar - leucocitele. Citokinele intervin și în cazul inflamației și în lupta împotriva agenților infecțioși, în apărarea antitumorală şi în șocul septic. Concluziile acestui studiu pot explica de ce mierea de Manuka este utilă în vindecarea unor infecţii acute şi cronice.

Un alt studiu similar a arătat că mierea de Manuka, consumată cu regularitate, are ca efect creșterea numărului de limfocite și neutrofile. Acestea sunt tipuri specifice de celule albe din sânge cu rol de protecţie împotiva agenților patogeni. Astfel, mierea de Manuka ajută la creşterea imunităţii organismului nostru.

Află mai multe despre mierea de Manuka din Noua Zeelandă!



2. Mierea de Manuka ne fereşte de răceli, gripă şi infecţii respiratorii

Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antiseptice şi antiinflamatorii, mierea de Manuka este extrem de eficientă în susținerea sistemului imunitar. Aceasta reprezintă un aliat important în prevenirea şi ameliorarea unei mari varietăți de probleme care apar odată cu răcirea vremii: dureri de gât, febră, răceală şi gripă, bronșită, astm, sinuzită etc.

Cercetările efectuate de Laboratorul de Biologie Moleculară a Agenților Infecțioși al Universităţii din Nagasaki - Japonia au arătat că mierea Manuka este eficientă în inhibarea virusului gripal. Virusul gripal reprezintă o ameninţare serioasă asupra sănătăţii noastre şi produce anual mii de decese în întrega lume. De aceea, este foarte important să ne protejăm organismul împotriva gripei, apelând la tratamente naturiste eficiente cum este mierea de Manuka.

Mierea de Manuka este eficientă şi în tratarea infecţiilor tractului respirator: sinuzită, laringită, amigdalită, bronşită etc. Aceste infecţii sunt rezultatul creșterii bacteriilor în tract, ceea ce duce la dificultăți de respirație, dureri de gât, tuse, febră. Bacteriile care provoacă cele mai grave infecţii, cum sunt spre exemplu Pseudomonas aeruginosa şi Stafilococul auriu, sunt cel mai adesea rezistente la acţiunea antibioticelor şi, prin urmare, greu de distrus. Un alt studiu efectuat de Universitatea Cardiff UK în anul 2015 a relevat faptul că mierea de Manuka inhibă dezvoltarea bacteriilor şi scade rezistenţa acestora, putând avea un rol important în tratarea infecţiilor respiratorii cronice.

Află cum acţionează mierea de Manuka în combaterea stafilococului auriu!

Şi în cazul unei simple dureri în gât, mierea de Manuka este un remediu foarte bun. Datorită compoziţiei şi consistenţei sale, mierea de Manuka formează o barieră de protecţie, având rol dezinfectant şi antibacterian şi ajutând la calmarea durerii şi reducerea inflamației din gât.

Mierea de Manuka este un real ajutor şi în cazul tusei. Aceasta are efect expectorant, ajutând la fluidificarea şi eliminarea secreţiilor bronşice, care sunt cauza declanșării tusei.

Descoperă Siropul cu miere de Manuka pentru copii - ideal pentru tuse şi dureri în gât


Părerea consumatorilor despre Mierea de Manuka

“Referitor la Mierea de Manuka... nici eu nu am crezut până nu am încercat. Băiețelul meu făcea faringite și amigdalite frecvent, cam de două ori pe lună. Sunt două luni jumătate de când copiii mei o consumă. Imunitatea copiilor mei s-a îmbunătățit văzând cu ochii.” Simona D., Sighişoara

“Am avut o viroză respiratorie urâtă. Am fost sceptică la început. Am cumpărat totuşi Miere de Manuka. Recomand cu încredere. Sunt foarte mulţumită. O voi folosi în continuare.” Edith Z., Jimbolia

"Anul trecut m-am confruntat cu o sinuzită tare urâtă. După 10 zile de tratament cu antibiotic, niciun rezultat. După 2 zile de tratament cu miere de Manuka MGO 250+, nu am mai avut dureri de cap, iar după o săptămână simțeam că pot să respir cum trebuie. Recomand. Și fetiței mele de 7 ani îi dau câte o linguriță dimineața pe stomacul gol și răceala nu s-a mai atins de noi." Cristina D., Bucureşti

3. Mierea de Manuka are un puternic efect antioxidant

Trăim într-un mediu toxic şi oricât de atenţi am vrea să fim, nu putem evita substanțele toxice din mediul înconjurător. Factorii de mediu, cum sunt poluarea, radiațiile, fumatul și pesticidele, pot produce radicali liberi. Radicalii liberi sunt răspunzatori de creșterea riscului de apariție a cancerului, cataractelor, bolilor cardiovasculare, precum și de îmbătrânirea celulelor și a întregului organism.

Antioxidanții sunt substanțe ce reduc cantitatea de radicali liberi din organism și efectele acestora. Îi putem lua din alimentaţie, din fructe şi legume şi îi găsim de asemenea în mierea de Manuka.

Un studiu realizat de Universitatea Kebangsaan din Malaysia în 2013 a arătat că mierea de Manuka protejează organismul împotriva radicalilor liberi, datorită puternicului său efect antioxidant. Astfel, mierea de Manuka poate avea un rol foarte important în tratarea stresului oxidativ, în prevenirea îmbătrânirii premature şi a bolilor cauzate de radicalii liberi.

Vezi şi alte produse apicole recomandate pentru creşterea imunităţii!

Cum consumăm mierea de Manuka?

Mierea de Manuka poate fi consumată de întreaga familie şi poate fi combinată cu diverse alte alimente, la fel ca orice alt tip de miere. Are un gust foarte bun, fiind acceptat cu uşurinţă şi apreciat de către copii şi adulţi în egală măsură.

Doza zilnică recomandată este de 3 - 4 lingurițe pe zi, timp de cel puțin 30 de zile sau până la ameliorarea sau dispariția simptomelor. Cura trebuie însoţită de un regim alimentar echilibrat. Pentru eficiență maximă, mierea de Manuka se consumă cu 30 minute înainte de principalele mese ale zilei. Mierea de Manuka nu este recomandată copiilor mai mici de 12 luni.

Aşadar, dacă vrei să-ţi pregăteşti familia pentru schimbarea de sezon sau să ai la îndemână un remediu natural şi eficient în tratarea celor mai frecvente afecţiuni întâlnite în această perioadă, poţi conta oricând pe mierea de Manuka.

Descoperă 7 aspecte esenţiale de care să ţii cont când cumperi miere de Manuka!




Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17675558/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24880005
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

Articolul anterior Polenul crud - tratament naturist pentru alergie la ambrozie
Articolul următor Imunitate scăzută la copii? Iată cum te pot ajuta produsele apicole

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii