Mierea este un aliment înzestrat cu proprietăți curative și cosmetice absolut extraordinare, cunoscute încă din negura timpului. Astfel, Hipocrate folosea mierea pentru a trata boli respiratorii, intestinale sau renale și pentru a îngriji plăgile celor răniți în lupte. Dintre toate tipurile de miere, cea care a atras în mod deosebit atenția lumii medicale este mierea de Manuka.
De unde provine?
Albinele culeg nectarul din florile cu parfum proaspăt ale arbustului de Manuka (Leptospermum scoparium), originar din Noua Zeelandă. Iar din acest nectar prepară o miere de un portocaliu opac și cu gust ușor caramelizat, de eucalipt.
Cu ce diferă față de alte tipuri de miere?
Capacitatea mierii de Manuka de a distruge bacterii precum Staphylococcus aureus sau MRSA este mai mare decât a antibioticelor obișnuite.
Toate tipurile de miere conțin enzima glucoză oxidază, responsabilă cu producerea de peroxid de hidrogen, o moleculă care și-a dovedit eficiența în testele de laborator, dar care se distruge atunci când intră în contact cu fluidele și țesuturile corporale sau când mierea este expusă la lumină și căldură.
O altă enzimă care se regăsește în miere este metilglioxalul (MGO). Spre deosebire de glucoză oxidază, metilglioxalul nu produce peroxid de hidrogen, dar rezistă mai mult în timp, la căldură și la lumină, și are efect antibacterian imediat. În mierea obișnuită, metilglioxalul este prezent în cantități foarte mici: 20–50 mg/kg, pe când un kilogram de miere de Manuka conține până la 800 mg de metilglioxal.
Prof. dr. Molan și prof. Thomas Henle (Universitatea Tehnică din Dresden, Germania) susțin că măsurarea nivelului de metilglioxal reprezintă un standard esențial de identificare a mierii de Manuka cu activitate antibacteriană non-peroxidică puternică.
Faptul că mierea de Manuka posedă o activitate antibacteriană ce nu poate fi regăsită în niciun alt tip de miere este confirmat de cei 20 de ani de cercetări, printre care și cele realizate de prof. dr. Molan, biochimist la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă.
Cunoscută sub numele de UMF (Unique Manuka Factor), această calitate specială are caracter stabil, deci nu își pierde puterea când mierea este expusă la lumină și soare sau când este diluată în apă. Mierea de Manuka cu UMF 10+ este potrivită pentru uz medical sau farmaceutic, iar mierea cu UMF între 15 și 25+ este utilizată în spitale din Franța, Marea Britanie, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.
✅ Recomandări
Uz intern: febră, bronșită cronică, sinuzită cronică, arsuri la stomac, dureri de gât, rinită, gastroenterită, gingivită, afecțiuni parodontale, astm, tenie; distruge până și bacteria Helicobacter pylori, care provoacă majoritatea ulcerelor stomacale; are efect anti-carii și elimină placa dentară; potențează acțiunea radioterapiei în unele forme de cancer.
Uz extern: plăgi chirurgicale și infectate, arsuri de gradul I și II, leziuni, eczeme, psoriazis, mușcături de insecte, herpes.
Uz cosmetic: riduri, acnee, păr uscat.
🥄 Mod de administrare
Uz intern: 2–3 lingurițe pe zi, dimineața și seara, înainte de masă.
Uz extern: aplicați direct pe piele și protejați zona cu o compresă.
Uz cosmetic: ca ingredient în diverse măști cosmetice pentru față și păr.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!