Păducelul este o tufă cu flori din familia Rosaceae, care crește pe dealuri, în zone însorite din preajma pădurilor, peste tot în lume. Face flori roz, albe sau roșii, grupate în mici „ciorchini”, în luna mai, urmate de mici fructe roșii sau negre. Există mai multe soiuri de păducel, printre care Crataegus oxyacantha și Crataegus monogyna, care cresc și la noi în țară.
Efectele terapeutice ale păducelului sunt cunoscute de sute de ani în Europa, unde a fost utilizat ca tonic al sistemului cardiovascular, ca anti-hipertensiv și ca agent de reglare a lipidelor din sânge. Unii susțin că era cunoscut încă din secolul I d.H. Păducelul este un exemplu clasic al "metodei semnăturilor", prin care oamenii identificau plantele cu potențial medicinal în funcție de forma frunzelor acestora. Frunzele păducelului au formă de inimă, astfel că oamenii au intuit de la început că această plantă are efecte binefăcătoare asupra inimii. Cercetările moderne nu fac altceva decât să confirme aceste efecte, demonstrând că păducelul reabilitează funcția cardiacă, îmbunătățește funcția cardiovasculară în cazul unei inimi slăbite de boală și reglează nivelul colesterolului la cei bolnavi de hiperlipidemie sau dislipidemie.
De-a lungul secolelor, păducelul a fost folosit pentru îmbunătățirea funcțiilor inimii slăbite sau bolnave, inclusiv în cazul unor cardiomiopatii, al insuficienței cardiace congestive, al anginei pectorale și al unor dereglări funcționale ale sistemului cardiovascular.
Dar păducelul este un puternic agent de diminuare a hiperlipidemiei și de normalizare a unui profil lipidic nefavorabil. De asemenea, el "corectează" cauzele care duc la steatoza hepatică („ficat gras”), ajută în tratarea hipertensiunii, normalizând tensiunea, și redă elasticitatea vaselor sanguine. Principiile active care îi conferă păducelului aceste extraordinare efecte vindecătoare și de protecție asupra inimii, țesutului cardiac și sistemului cardiovascular sunt în primul rând flavonoidele. Acești compuși, și mai ales proantocianidinele oligomerice, sunt antioxidanți foarte puternici, conținând componente active biologic care induc stabilitatea vasculară. Culorile intense ale fructelor de păducel se datorează tocmai concentrației foarte mari a acestor compuși. De altfel, beneficii medicale au atât fructele, cât și florile și frunzele păducelului.
Reducând stresul oxidativ, păducelul scade lipidemia, crește stabilitatea vaselor de sânge de la nivelul inimii și din întregul corp și ajută la repararea vaselor sanguine afectate de oxidare, inclusiv de leziuni aterosclerotice. În plus, flavonoidele cresc stabilitatea acelor componente ale vaselor sanguine care conțin colagen.
De asemenea, păducelul previne acumularea lipidelor în ficat prin îmbunătățirea descompunerii colesterolului de către acizii biliari, prin îmbunătățirea fluxului biliar și prevenirea excesului de colesterol. Toate aceste acțiuni au și un alt beneficiu: scăderea cantității de lipide care circulă prin sânge, ceea ce scade riscul inflamării acestora și al leziunilor aterosclerotice în vasele sanguine vulnerabile.
Păstrând principiile de bază ale florilor din care este obținut, polenul crud de păducel are o acțiune la fel de benefică asupra aparatului cardiovascular. Scade colesterolul, reduce și reglează tensiunea arterială și ajută mult în curele de slăbire. În plus, calmează și tonifică sistemul nervos și previne insomniile, anxietatea, stările de iritabilitate și depresiile.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!