Sari la conținut
50 de lei REDUCERE la comenzi de minimum 350 lei cu codul SCHOOL50
50 de lei reducere la comenzi de 350 lei cu codul SCHOOL50
Polenul crud de paducel, ingerul pazitor al inimii

Polenul crud de paducel, ingerul pazitor al inimii

Paducelul este o tufa cu flori din familia Rosaceae, care creste pe dealuri, in zone insorite din preajma padurilor, peste tot in lume. Face flori roz, albe sau rosii, grupate in mici „ciorchini”, in luna mai, urmate de mici fructe rosii sau negre. Exista mai multe soiuri de paducel, printre care Crataegus oxyacantha si Crataegus monogyna, care cresc si la noi in tara.

Efectele terapeutice ale paducelului sunt cunoscute de sute de ani in Europa, unde a fost utilizat ca tonic al sistemului cardiovascular, ca anti-hipertensiv si ca agent de reglare a lipidelor din sange. Unii sustin ca era cunoscut inca din secolul I d.H. Paducelul este un exemplu clasic al "metodei semnaturilor", prin care oamenii identificau plantele cu potential medicinal in functie de forma frunzelor acestora. Frunzele paducelului au forma de inima, astfel ca oamenii au intuit de la inceput ca aceasta planta are efecte binefacatoare asupra inimii. Cercetarile moderne nu fac altceva decat sa confirme aceste efecte, demonstrand ca paducelul reabiliteaza functia cardiaca, imbunatateste functia cardiovasculara in cazul unei inimi slabite de boala si regleaza nivelul colesterolului la cei bolnavi de hiperlipidemie sau dislipidemie.

De-a lungul secolelor, paducelul a fost folosit pentru imbunatatirea functiilor inimii slabite sau bolnave, inclusiv in cazul unor cadriomiopatii, al insuficientei cardiace congestive, al anginei pectorale si al unor dereglari functionale ale sistemului cardiovascular.

Dar paducelul este un puternic agent de diminuare a hiperlipidemiei si de normalizare a unui profil lipidic nefavorabil. De asemenea, el "corecteaza" cauzele care duc la steatoza hepatica („ficat gras”), ajuta in tratarea hipertensiunii, normalizand tensiunea, si reda elasticitatea vaselor sanguine. Principiile active care ii confera paducelului aceste extraordinare efecte vindecatoare si de protectie asupra inimii, tesutului cardiac si sistemului cardiovascular sunt in primul rand flavonoizii. Acesti compusi, si mai ales proantocianidinele oligomerice, sunt antioxidanti foarte puternici, continand componente active biologic care induc stabilitatea vasculara. Culorile intense ale fructelor de paducel se datoreaza tocmai concentratiei foarte mari a acestor compusi. De altfel, beneficii medicale au atat fructele, cat si florile si frunzele paducelului.

Reducand stresul oxidativ, paducelul scade lipidemia, creste stabilitatea vaselor de sange de la nivelul inimiii si din intregul corp si ajuta la repararea vaselor sanguine afectate de oxidare, inclusiv de leziuni aterosclerotice. In plus, flavonoizii cresc stabilitatea acelor componente ale vaselor sanguine care contin colagen.

De asemenea, paducelul previne acumularea lipidelor in ficat prin imbunatatirea descompunerii colesterolului de catre acizii biliari, prin imbunatatirea fluxului biliar si prevenirea excesului de colesterol. Toate aceste actiuni au si un alt beneficiu: scaderea cantitatii de lipide care circula prin sange, ceea ce scade riscul inflamarii acestora si al leziunilor aterosclerotice in vasele sanguine vulnerabile.

Pastrand principiile de baza ale florilor din care este obtinut, polenul crud de paducel are o actiune la fel de benefica asupra aparatului cardiovascular. Scade colesterolul, reduce si regleaza tensiunea arteriala si ajuta mult in curele de slabire. In plus, calmeaza si tonifica sistemul nervos si previne insomniile, anxietatea, starile de iritabilitate si depresiile.

Articolul anterior Pentru sanatatea rinichilor, polenul crud de iarba neagra
Articolul următor Produsele stupului, sursa naturala de energie

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii