Sari la conținut
🐝Toate comenzile plasate în această perioadă vor pleca din stup începând cu data de 8 ianuarie 2025.
🐝Toate comenzile plasate în această perioadă vor pleca din stup începând cu data de 8 ianuarie 2025.
Produsele apicole - indicate sau nu in cazul diabetului? Vezi recomandarile specialistilor!

Produsele apicole - indicate sau nu in cazul diabetului? Vezi recomandarile specialistilor!

Medicii apifitoterapeuţi şi studiile clinice arată că produsele apicole îşi pot face loc cu succes în dieta persoanelor cu diabet şi că, surprinzător sau nu, acestea contribuie la ameliorarea simptomelor acestei boli. Află care sunt beneficiile produselor apicole în cazul diabetului și ce recomandări au specialiştii în acest sens!

Diabetul, această boală cronică metabolică, manifestată printr-un nivel crescut al glicemiei, este o afecțiune tot mai răspândită în zilele noastre, iar alimentația și stilul de viață au un rol foarte important în prevenirea, respectiv în controlul ei.

Cum își găsesc produsele apicole locul în regimul alimentar al unui diabetic? Specialiștii spun că nu este deloc complicat, iar efectele sunt, bineînțeles, benefice. Un stil de viață sănătos este ușor de urmat, dacă ţii cont de câteva reguli simple.

CUPRINS

Cauzele diabetului și tipuri de diabet

Diabetul apare atunci când pancreasul nu mai secretă deloc insulină sau produce prea puțină pentru a putea transforma glucoza din sânge în energie. Din această cauză, glicemia nu mai scade la un nivel normal, ci rămâne foarte ridicată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaște trei forme principale de diabet zaharat : tipul 1, tipul 2 și gestațional (de sarcină). Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 și diabetul zaharat tip 2.

Diabetul tip 1 apare de multe ori în copilărie și se mai numește diabet insulino-dependent. Este o boală autoimună, care apare din cauza faptului că anticorpii din organism atacă pancreasul. Acesta nu mai poate produce insulină, un hormon esențial în procesul de transformare a glucozei în energie. Această formă a bolii poate să apară din cauza unei predispoziții genetice sau ca urmare a unor afecțiuni la nivelul celulelor beta din pancreas, care, în mod normal, produc insulină.

Diabetul tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet, fiind întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare, de obicei, la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent. În diabetul de tip 2, pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz, vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza. Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea.

Produsele apicole şi diabetul

Atunci când ne gândim la apicole, primul produs care ne vine în minte este mierea. Şi, pentru că, în general, mierea este contraindicată bolnavilor de diabet, datorită gustului dulce şi nivelului de glucoză pe care îl conţine, avem tendinţa să credem că toate produsele apicole sunt interzise în diabet. Complet fals, spun medicii apifitoterapeuţi şi studiile clinice, care ne arată că produsele apicole îşi pot face loc în dieta persoanelor cu diabet şi că, surprinzător sau nu, acestea contribuie la ameliorarea simptomelor acestei boli.

Citeşte în continuare articolul, pentru a afla recomandările dr. Ştefan Stângaciu despre produsele apicole.

Lăptişorul de matcă pur

Lăptișorul de matcă pur este hrana exclusivă a reginei stupului și motivul pentru care aceasta trăiește chiar și de 50 de ori mai mult decât albinele lucrătoare. Acest miracol al naturii are în compoziția sa majoritatea substanțelor nutritive necesare, contribuind astfel la menținerea sănătății și a vitalității și la regenerarea organismului.

Având efecte terapeutice remarcabile, evidențiate atât prin studii de laborator, cât şi prin studii clinice, lăptișorul de matcă pur este un remediu natural eficient și în cazul diabetului.

S-a observat că administrarea lăptişorului de matcă pur conduce la o ameliorare a glicemiei într-un timp relativ scurt şi la evitarea fluctuaţiilor extrem de periculoase ale acesteia. În plus, acţiunea lăptişorului de matcă pur persistă încă o bună perioadă de timp după terminarea curei. Dar cum se explică aceste efecte benefice ale lăptișorului de matcă? Printre cei 18 aminoacizi, nenumărate vitamine, minerale şi alte substanţe active, în compoziția lăptișorului de matcă pur există și anumite substanţe peptidice cu efecte similare insulinei, precum şi o serie de compuşi care stimulează secreţia de insulină de către pancreas şi activează receptorii celulari de insulină.

Astfel, putem spune că lăptişorul de matcă pur este capabil să regleze glicemia prin susţinerea transformării glucozei în grăsimi, care sunt apoi stocate ca rezervă de energie.


Studii sistematice au evidenţiat faptul că lăptişorul de matcă pur prezintă o activitate similară insulinei. Recent, un grup de doctori de la Spitalul Universitar din Justus-Liebig, Germania, au realizat un studiu pe 20 de voluntari diabetici. Specialiștii au efectuat un test standard al toleranţei la glucoză, care era administrată pe cale orală, înainte şi după ingestia a 20 grame de lăptişor de matcă pur. Cercetătorii au descoperit că, după 2 ore de la ingestia lăptişorului de matcă pur, nivelul zahărului din sânge la cei 20 de voluntari a fost mult diminuat.

Lăptişorul de matcă pur este benefic în cazul diabetului şi prin accelerarea metabolismului și creşterea capacităţii antioxidative. Mai mult, acesta menţine echilibrul psihic, de multe ori destul de precar în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet. De asemenea, susţine sistemul cardiovascular, sistemul nervos, precum şi funcțiile renale, contracarând astfel efectele atât de periculoase ale diabetului.

Citește mai multe despre Lăptișorul de matcă în cazul diabetului

Propolisul

Folosit ca medicament antimicrobian încă de pe vremea marilor civilizații antice, propolisul este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere ale pomilor. Calitățile deosebite ale propolisului sunt date, în principal, de conţinutul său bogat în flavonoide, având puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene.

Medicii apifitoterapeuți sunt de părere că propolisul are o acțiune foarte benefică și în cazul diabetului, prin scăderea glicemiei şi a lipemiei. Acţiunea propolisului se manifestă direct la nivelul celulelor βeta din insulele lui Langerhans din pancreasul endocrin, care sunt stimulate să producă insulină.

S-a demonstrat că, datorită flavoinoidelor din compoziția sa, propolisul are un efect antioxidant foarte puternic, adică de îndepărtare a radicalilor liberi. Astfel, administrarea propolisului este benefică și atunci când ne gândim la complicațiile ce apar în mod frecvent în cazul persoanelor cu diabet: retinopatie diabetică, leziuni și infecții ale cavităţii bucale etc. Propolisul are efect preventiv și chiar curativ într-o serie întreagă de afecțiuni asociate diabetului.

Descoperă 7 acțiuni uimitoare ale propolisului asupra sănătății

„Propolisul nu imi lipsește din casă și nici din borsetă, cand plec de acasă! Îmi place pentru că este cel mai puternic dezinfectant natural, având importante proprietăți antiseptice, antibiotice, antivirale și antiinflamatoare. Este un aliat natural perfect împotriva răcelii și gripei”. Gheorghe S., Craiova

„Mierea de albine este produsul meu preferat, îl folosesc constant pentru a îndulci ceaiul sau cafeaua, mă energizează și întărește sistemul imunitar!” Agelica P., Galați

Polenul crud şi păstura

Polenul crud este acea pulbere fină care se formează în staminele florilor, pe care albinele o amestecă cu salivă şi o aduc la stup, acolo unde este imediat recoltată și depozitată la congelator pentru a-și păstra intacte toate substanțele benefice.

Păstura este tot polen, dar care este fermentat de către albine în condițiile naturale ale stupului. La fel ca polenul crud, păstura este un adevărat superaliment care asigură organismului uman majoritatea nutrienţilor necesari.

“Apreciez calitatea polenului crud. Beneficiile aduse sunt legate de o stare de bine constantă.” Oana M., 35 ani, Bucureşti


"Folosesc de ani de zile polenul crud, aproape zilnic. Îl folosesc ca atare și îl pun în băuturile mele tonice. Polenul este un superaliment, nu un supliment alimentar așa cum cred mulți. Bucurați-vă de el!" Milena Elena P., Rm. Vâlcea

Citeşte Ce este polenul crud și la ce este bun?


Polenul crud și păstura sunt bogate în vitaminele din grupul B, care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților. Vitaminele B, mai ales B1, au efecte benefice în prevenirea și tratarea neuropatiilor diabetice. Prin conținutul lor în vitamine B și carotenoizi, polenul crud și păstura contribuie la combaterea complicațiilor neurologice și oculare.

În compoziția polenului crud și a păsturii se regăsesc și vitamina C, antioxidanți și potasiu, care ajută la scăderea glicemiei, având o acțiune asemănătoare cu cea a insulinei.

Mai mult, polenul crud și păstura ajută la detoxifierea organismului, susţin ficatul și normalizează nivelul de colesterol și de trigliceride, contracarând astfel efectele atât de nocive ale medicamentelor de sinteză administrate bolnavilor de diabet.


Află mai multe despre Păstura - terapie cu zeci de beneficii


Datorită proprietăților curative, medicii apifitoterapeuții sunt de părere că aceste produse apicole sunt chiar indicate în cazul persoanelor cu diabet.

“Persoanele cu diabet pot consuma polen crud fără probleme, având în vedere că dozele recomandate sunt foarte mici. Dacă ar fi un polen foarte dulce şi s-ar lua în cantităţi foarte mari, atunci ar putea să existe eventuale probleme. La cantităţile uzuale, 60-80-100 g/zi, nu pot fi probleme, mai ales că polenul crud are şi alte gusturi decât cel dulce.” dr. Ștefan Stângaciu, medic și expert internațional în apiterapie, apipunctură, apinutriție și api-fitoterapie, președintele Societății Romane de Apiterapie.

Mierea crudă

Preparată de albine din nectarul florilor, mierea crudă este un remediu universal, un îndulcitor delicios, dar şi o sursă unică de substanţe nutritive. Datorită conţinutului său bogat în carbohidraţi, vitamine, minerale, enzime şi antioxidanţi puternici, mierea crudă este considerată un aliment foarte valoros, fiind indicată cu precădere în alimentația bătrânilor, copiilor, femeilor gravide sau care alăptează, sportivilor.

Utilizarea mierii crude de către persoanele cu diabet face obiectul unei controverse între specialiști. Deși, cel mai adesea, mierea crudă este interzisă de către medici, aceasta poate fi totuşi introdusă în dieta pacienților cu diabet, sub supravegherea medicului curant sau a unui medic apifitoterapeut. Având un conținut mai mic de glucoză, cele mai indicate sortimente pentru diabetici sunt mierea crudă de salcâm și mierea crudă de castan. Este foarte important însă ca mierea respectivă să fie 100% naturală, de bună calitate și să fie crudă, adică neprocesată termic.


Află cum poți deosebi mierea crudă de cea contrafăcută!

“Precum polenul, mierea poate fi și ea consumată de către diabetici, dar este un mic truc aici, să zicem așa. Trebuie urmărit ca diabeticul să primească în fiecare zi un număr constant de carbohidrați, stabilit de diabetolog. Prin urmare soluția este ca pentru fiecare linguriţă de miere consumată, să se scoată din alimentaţia acelei persoane echivalentul în carbohidraţi al mierii. De exemplu, să mănânce cu o felie de pâine mai puţin. Dacă fac acest schimb, nu există nici un fel de problemă şi orice diabetic poate să ia produse apicole.” Dr. Ștefan Stângaciu


Mierea crudă poate fi benefică mai ales în cazul persoanelor cu diabet de tip I, care fac crize pronunțate de hipoglicemie imediat după administrarea de insulină. Datorită aportului imediat de zaharuri direct asimilabile (glucoză şi fructoză), mierea crudă, divizată în monodoze bine calculate, poate reechilibra nivelul glicemiei.

“ ...trebuie să demolăm un mit, și anume că diabeticii nu pot să mănânce miere! Este o mare greșeală! Sunt studii știintifice care arată că diabeticii care iau miere au mult mai puține complicații. Nu orbesc, nu au retinita, nu au probleme cu picioarele, nu au plăgi, nu au probleme neurologice, nu fac obezitate, nu fac boli cardiovasculare… De ce? Lumea se gândește doar la elementul de dulce - glucoza, fructoza -, dar mierea conține mult mai multe substanțe care sunt utile întregului corp. Și, atunci, dacă întreg corpul este mai bine susținut, posibilele complicații pot fi mai ușor ținute sub control.” Dr. Ștefan Stângaciu

Așadar, produsele apicole nu doar că sunt permise în dieta pacientului cu diabet, dar au efecte benefice atât în ameliorarea simptomelor bolii, cât și în prevenirea și tratarea complicațiilor asociate diabetului (oftalmologice, neurologice, cardiovasculare, dermatologice, venoase, renale, infecții etc.). Produsele stupului susțin funcțiile organismului și ajută la regenerarea acestuia.

*Administrarea produselor apicole în cazul diabetului nu vindecă boala, dar o ameliorează.

Informațiile sunt prezentate cu cele mai bune intenții, sunt publicate cu scop informativ și nu pot substitui sfaturile sau prescripțiile medicului sau ale oricărui personal medical calificat.

Surse:

Interviu realizat de ApiLand cu dr. Ștefan Stângaciu, medic și expert internațional în apiterapie, apipunctură, apinutriție și api-fitoterapie, președintele Societății Romane de Apiterapie.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237204/

https://www.apiland.ro/blog/sanatate/laptisorul-de-matca-si-diabetul

https://www.saptamanamedicala.ro//articole/Diabetul

https://www.curademiere.ro/rolul-produselor-apicole-in-diabetul-zaharat/

Articolul anterior Polenul crud Apiland

Lasă un comentariu

* Câmpuri obligatorii