Sari la conținut
20% REDUCERE LA TONICE APICOLE --> în perioada 01-16 iunie
20% REDUCERE LA TONICE APICOLE --> în perioada 01-16 iunie
Propolisul – ajutor în tratarea durerilor în gât

Propolisul – ajutor în tratarea durerilor în gât

De cele mai multe ori, durerea în gât apare atunci când te aștepți mai puțin și o resimți ca un disconfort, arsură sau iritație la nivelul faringelui. Imediat începi să-ți derulezi în minte ziua precedentă în căutarea cauzei care a provocat această durere, ai mâncat înghețată sau poate ai băut un pahar de apă rece. În realitate, durerea în gât nu are de-a face cu aceste obiceiuri.

Cauză

În majoritatea cazurilor, durerea în gât este determinată de o infecție virală. Virușii specifici răcelii și gripei sezoniere sunt cei mai des întâlniți și se instalează pe mucoasa faringiană, provocând disconfort la nivelul gâtului. În unele cazuri apar infecții ale căilor respiratorii, iar durerea se poate accentua semnificativ la înghițire sau chiar și în cazul vorbirii.

Infecțiile virale se manifestă de cele mai multe ori cu un cumul de simptome pe lângă durere în gât, cum ar fi tuse, febră, congestie nazală, vărsături, pierderea apetitului și inflamarea ganglionilor limfatici.

Remediu

Partea bună este că poți apela la un remediu natural care acționează eficient asupra durerii și inflamației gâtului. Este vorba de propolis, iar proprietățile lui au fost descoperite acum mii de ani când grecii îl foloseau pentru tratarea abceselor și asirienii îl puneau pe răni ca să combată infecțiile și să grăbească vindecarea rănilor.

Propolisul este o substanță preparată de către albine din rășina ramurilor tinere a anumitor specii de copaci la care adaugă ceară și secreții proprii. Nici în ziua de azi cercetătorii nu au reușit să stabilească compoziția exactă a acestui produs apicol. Principalul motiv este variabilitatea propolisului în funcție de zona geografică, arborii și florile la care albinele au avut acces. Până în acest moment au fost identificați peste 300 de compuși, majoritatea fiind forme de polifenoli, în special flavonoide cunoscute pentru proprietățile antioxidante.

Cunoscut ca un antibiotic natural, propolisul este aliatul perfect în combaterea durerilor în gât. Se remarcă prin proprietățile antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare și crește rezistența organismului în fața infecțiilor.

Poți consuma propolisul în forma lui brută, cu puțină apă sau miere, sau poți alege tinctura de propolis pe care o poți pulveriza direct la nivelul gâtului pentru un efect mai rapid și ușor analgezic.

Și tinctura o poți combina cu miere, iar din acest amestec poți consuma mai multe lingurițe pe zi. Vei observa ameliorarea durerii într-un timp scurt.

Îți las aici un video scurt să vezi cum arată acest amestec:

Amestecă tinctură de propolis cu miere și uită de durerile în gât https://www.youtube.com/shorts/ytni6gJKsi4

Lista principalelor beneficii ale tincturii de propolis o găsești aici:

· Întărește sistemul imunitar

· Ucide unele bacterii și virusuri

· Tratează răcelile și gripele

· Protejează căile respiratorii

· Dezinfectează zona bucală

· Tratează afecțiunile gastro-intestinale

· Accelerează vindecarea arsurilor

· Reface și cicatrizează țesuturile afectate de răni.

Surse:

https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer

https://www.honeygreen.com/propolis-extract-health-benefits-pharma-food-supplement-products/

https://www.youareboundless.com/use-honey-or-propolis-to-fight-that-cough/

https://www.fontenaturis.ro/blog/cu-ce-trece-durerea-de-gat-remedii-naturiste

https://www.farmaciata.ro/remedii-naturale-pentru-tuse-si-dureri-in-gat/

Articolul anterior Produsele apicole - Superalimente esentiale pentru sanatatea noastra