Savoarea si beneficiile polenului crud de castan dulce si mur
Atunci cand vorbim de polen, ne referim de obicei la polenul poliflor, insa exista multe feluri de polen monoflor. Gustul, culoarea si proprietatile acestora variaza destul de mult, in functie de specia de floare din care au fost obtinute. Unele sunt mai dulci, altele sunt mai acrisoare, iar altele au o nuanta amaruie. Unele sunt mai deschise, altele mai inchise la culoare.
Cel mai dulce tip de polen este, desigur, polenul crud de castan dulce si mur. Nu degeaba este unul din preferatul copiilor! Este obtinut din florile de castan dulce, insa, deoarece acestea nu sunt atat de multe, albinele nu pot strange suficiente. De aceea, nu gasim acest polen in stare pura, ci doar in combinatie cu polenul de mur. Murul creste adeseori in apropierea plantatiilor de castan dulce, astfel ca albinele viziteaza in aceeasi perioada ambele tipuri de flori.
Castanul dulce si murul sunt doua plante foarte diferite intre ele, insa ambele au proprietati remarcabile, foarte benefice pentru sanatatea noastra. Castanul dulce este un copac impunator, ale carui fructe si flori sunt sarace in calorii si foarte bogate in fibre, proteine de buna calitate, folati, vitamina C, minerale - magneziu, mangan, calciu, fier, fosfor si zinc, precum si tiamina, piridoxina, niacina si riboflavina. Aceste substante sunt foarte utile in bolile de inima, previn racelile, scad colesterolul (indepartand excesul si prevenind absorbirea lui in intestine), cresc fertilitatea masculina, intaresc oasele, ne protejeaza de radicalii liberi si ne dau energie.
La randul lor, murele si florile de mur (dar si frunzele, radacinile si lastarii) reprezinta o importanta sursa de sanatate.
Sunt in topul alimentelor cu continut de antioxidanti, sunt bogate in polifenoli si fitoestrogenoni, jucand un rol important in prevenirea multor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare. Taninurile continute intaresc tesuturile si vindeca inflamatiile de la nivelul intestinelor, iar antacianii, acei antioxidanti care dau culoarea inchisa specifica murelor, scad riscul de hipertensiune si ajuta memoria.
Murele contin si importante cantitati de vitamine A, C, E si K, precum si mangan, fiind si un important furnizor de energie pentru organismul uman. Murele tonifica, intaresc vasele de sange, ajuta la vindecarea bolilor de inima si imbunatatesc vederea.
Datorita proprietatilor de exceptie ale florilor din care este obtinut, polenul crud de castan dulce si mur este, inainte de toate, un adevarat inger pazitor al circulatiei sanguine. Insa el nu are doar rolul de a stimula circulatia sanguina, ci are si o importanta actiune benefica asupra venelor si vaselor capilare. In plus, el ne aduce un intreg ansamblu de antioxidanti, atat de importanti pentru sanatatea noastra. Mai mult decat atat, echilibreaza sistemul nervos, fiind recomandat in stari de anxietate sau depresie usoara. In acelasi timp, polenul crud de castan dulce si de mur face adevarate minuni pentru femeile aflate la menopauza, ameliorand diferitele simptome, precum bufeurile si depresia. Datorita continutului ridicat de vitamine si minerale, el reprezinta, de asemenea, un important remineralizant. Sa nu uitam de aportul sau semnificativ de substante active, printre care si beneficii polifenoli.
Fiind crud, el reprezinta un aliment viu care, spre deosebire de polenul uscat, contine si lactofermenti, ce ajuta la regenerarea florei intestinale, si un important ansamblu de enzime si bacterii benefice. Ca o comparatie, este bine sa stim ca 15-20 de grame de polen de castan dulce si mur echivaleaza cu 900 de grame de legume sau 6 cani de ceai verde.
Lasă un comentariu