Atunci când vorbim de polen, ne referim de obicei la polenul poliflor, însă există multe feluri de polen monoflor. Gustul, culoarea și proprietățile acestora variază destul de mult, în funcție de specia de floare din care au fost obținute. Unele sunt mai dulci, altele sunt mai acrișoare, iar altele au o nuanță amăruie. Unele sunt mai deschise, altele mai închise la culoare.
Cel mai dulce tip de polen este, desigur, polenul crud de castan dulce și mur. Nu degeaba este unul din preferatele copiilor! Este obținut din florile de castan dulce, însă, deoarece acestea nu sunt atât de multe, albinele nu pot strânge suficiente. De aceea, nu găsim acest polen în stare pură, ci doar în combinație cu polenul de mur. Murul crește adeseori în apropierea plantațiilor de castan dulce, astfel că albinele vizitează în aceeași perioadă ambele tipuri de flori.
Castanul dulce și murul sunt două plante foarte diferite între ele, însă ambele au proprietăți remarcabile, foarte benefice pentru sănătatea noastră. Castanul dulce este un copac impunător, ale cărui fructe și flori sunt sărace în calorii și foarte bogate în fibre, proteine de bună calitate, folat, vitamina C, minerale – magneziu, mangan, calciu, fier, fosfor și zinc, precum și tiamină, piridoxină, niacină și riboflavină. Aceste substanțe sunt foarte utile în bolile de inimă, previn răcelile, scad colesterolul (îndepărtând excesul și prevenind absorbirea lui în intestine), cresc fertilitatea masculină, întăresc oasele, ne protejează de radicalii liberi și ne dau energie.
La rândul lor, murele și florile de mur (dar și frunzele, rădăcinile și lăstarii) reprezintă o importantă sursă de sănătate.
Sunt în topul alimentelor cu conținut de antioxidanți, sunt bogate în polifenoli și fitoestrogeni, jucând un rol important în prevenirea multor tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare. Taninurile conținute întăresc țesuturile și vindecă inflamațiile de la nivelul intestinelor, iar antocianii, acei antioxidanți care dau culoarea închisă specifică murelor, scad riscul de hipertensiune și ajută memoria.
Murele conțin și importante cantități de vitamine A, C, E și K, precum și mangan, fiind și un important furnizor de energie pentru organismul uman. Murele tonifică, întăresc vasele de sânge, ajută la vindecarea bolilor de inimă și îmbunătățesc vederea.
Datorită proprietăților de excepție ale florilor din care este obținut, polenul crud de castan dulce și mur este, înainte de toate, un adevărat înger păzitor al circulației sanguine. Însă el nu are doar rolul de a stimula circulația sanguină, ci are și o importantă acțiune benefică asupra venelor și vaselor capilare. În plus, el ne aduce un întreg ansamblu de antioxidanți, atât de importanți pentru sănătatea noastră. Mai mult decât atât, echilibrează sistemul nervos, fiind recomandat în stări de anxietate sau depresie ușoară. În același timp, polenul crud de castan dulce și de mur face adevărate minuni pentru femeile aflate la menopauză, ameliorând diferitele simptome, precum bufeurile și depresia. Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, el reprezintă, de asemenea, un important remineralizant. Să nu uităm de aportul său semnificativ de substanțe active, printre care și beneficiile polifenolilor.
Fiind crud, el reprezintă un aliment viu care, spre deosebire de polenul uscat, conține și lactofermenți, ce ajută la regenerarea florei intestinale, și un important ansamblu de enzime și bacterii benefice. Ca o comparație, este bine să știm că 15-20 de grame de polen de castan dulce și mur echivalează cu 900 de grame de legume sau 6 căni de ceai verde.
Comentarii (0)
Nu există comentarii la acest articol. Fii primul care lasă un mesaj!