Sari la conținut
Titlu_Ulcerul peptic si simptomele neplacute pe care trebuie sa le cunosti pentru a le putea tine sub control eficient.jpg

Ulcerul peptic și simptomele neplăcute pe care trebuie să le cunoști pentru a le putea ține sub control

Problemele digestive sunt foarte frecvente, afectând un număr mare de oameni zilnic. Totuși, există un tip de patologie gastrică mai deosebită, care poartă numele de ulcer peptic. În acest caz, este vorba despre o rană care se formează atunci când sucurile digestive atacă mucoasa sistemului digestiv. Aceasta poate apărea în mucoasa stomacului, duodenului sau în partea inferioară a esofagului. Cauzele acestei probleme sunt multiple și destul de variate, astfel că oricine ar trebui să fie bine informat și să le cunoască, întocmai pentru a putea lua măsuri eficiente de prevenție și tratament.

Cuprins:

1. Care sunt elementele ce definesc simptomele de ulcer peptic?
1.1. Ce este ulcerul peptic și care sunt cauzele sale?
1.2. Cum se pune diagnosticul de ulcer peptic?
2. Ce mijloace de prevenție și tratament sunt eficiente în cazul ulcerului peptic?

    1. Simptomele ulcerului peptic, definiție și cauze

    1. Care sunt elementele ce definesc simptomele de ulcer peptic_femeie cu durere abdominala.jpg

    Sursa foto: Shutterstock.com 

    În ceea ce privește situația la nivel mondial, cercetătorii și specialiștii din domeniul sănătății estimează că aproximativ 8,09% din populația lumii a avut cel puțin un episod de ulcer peptic în 2019, ceea ce a marcat o creștere de 25% față de 1990. Același studiu a raportat că numărul cazurilor din Statele Unite a scăzut din prima jumătate a secolului al XX-lea. Valoarea a început să crească din nou între 1990 și 2019.

    Ulcerul peptic poate afecta diverse părți ale tractului digestiv. Astfel, această afecțiune este cunoscută și sub alte denumiri, precum ulcer gastric (localizat în stomac) sau ulcer duodenal (localizat în prima parte a intestinului subțire).

    Atunci când vine vorba despre cele mai comune simptome ale ulcerului peptic, trebuie să știi că acesta poate să nu provoace simptome vizibile sau, în unele cazuri, poate determina un disconfort ușor. Pe de altă parte, unii pacienți pot experimenta o durere surdă, arzătoare în stomac.

    Alte simptome des raportate de către pacienți sunt reprezentate de:

    • dificultate la înghițirea alimentelor;
    • greaţă;
    • vărsături;
    • senzație de balonare sau de prea plin;
    • scaun de culoare neagră, având o consistență modificată (în special în cazul în care intervine și sângerarea).

    În unele cazuri, ulcerele pot provoca semne și simptome severe și sângerare. Semnele unui ulcer activ și sângerând includ:

    • vărsături de sânge (hematemeză);
    • scaune negre sau cu sânge roșu închis (melenă de grade diferite);
    • greață și vărsături care sunt deosebit de persistente și severe.

    Acestea indică o urgență medicală, astfel că pacientul trebuie să consulte imediat un medic.

    Care sunt complicațiile ce pot apărea în caz de ulcer peptic?

    Ulcerele peptice pot duce uneori la complicații care necesită adesea un tratament suplimentar. Cele mai frecvente trei complicații sunt reprezentate de hemoragie internă, ocluzie intestinală și peritonită (care apare atunci când ulcerul face o gaură prin peretele stomacului sau al intestinului subțire). În toate cele trei situații, este necesară o intervenție chirurgicală pentru remedierea problemei.

    Este important să reținem că ulcerele peptice pot reapărea. Odată ce ai avut un ulcer, riscul de a dezvolta altul în viitor este crescut.

    1.1. Ce este ulcerul peptic și care sunt cauzele sale? 

    Ulcerele peptice apar din mai multe cauze, dar cele mai frecvente sunt reprezentate de:

    1. activarea bacteriei Helicobacter pylori, care este cunoscută pentru faptul că se află în mod normal în flora gastrică, însă, pe fondul unor dezechilibre din organism, poate induce diferite tulburări care necesită tratament;
    2. utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

    Cum provoacă H. pylori ulcere?

    Deși mulți oameni poartă în mod natural bacteriile H. pylori, nu este clar de ce acestea provoacă ulcere peptice sau alte tipuri de ulcere la anumite persoane.

    1. pylori se răspândește prin alimente și apă. Bacteria trăiește în mod normal în mucusul care căptușește mucoasa stomacului și duodenului și produce urează, o enzimă care neutralizează acidul din stomac, făcându-l mai puțin acid.

    Pentru a compensa acest lucru, stomacul produce mai mult acid, ceea ce duce în timp la iritarea mucoasei stomacului. Bacteriile sunt responsabile, în același timp, de slăbirea sistemului de apărare a stomacului și, treptat, provoacă durere și inflamație.

    Pacienții cu ulcer peptic cauzat de H. pylori necesită tratament cu antibiotice pentru a elimina bacteria din stomac și a preveni reapariția ulcerului. În prezent, terapia este simplă și accesibilă, putând fi completată cu suplimente care protejează stomacul, cum ar fi lăptișorul de matcă, un produs natural benefic și bogat în nutrienți, care poate stimula regenerarea celulară.

    Cum provoacă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ulcere?

    AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene) sunt un tip de medicamente frecvent utilizate pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor menstruale, precum și a multor alte tipuri de dureri. De asemenea, sunt administrate și pentru că ajută la reducerea febrei și a inflamației. Printre cele mai reprezentative exemple de medicamente antiinflamatoare se numără aspirina și ibuprofenul. Este important de menționat faptul că multe AINS sunt disponibile fără rețetă medicală.

    Acestea scad capacitatea stomacului de a forma un strat protector de mucus. Acest lucru face ca mucoasa să fie mai sensibilă la acțiunea repetată a acidului. AINS pot afecta, de asemenea, fluxul de sânge către stomac, reducând capacitatea organismului de a repara celulele. De aceea, persoanele care iau în mod uzual astfel de produse medicamentoase pot preveni dezvoltarea unui ulcer prin administrarea mierii de Manuka, un produs apicol recunoscut pentru proprietățile sale protective, antiinflamatoare și vindecătoare.

    Alte cauze ale ulcerului peptic

    Pe lângă principalele două cazuri care au fost menționate mai sus, ulcerul peptic mai poate fi determinat și de alte elemente:

    • Genetica: Mulți pacienți ce suferă de ulcer peptic au rude apropiate cu aceeași problemă, ceea ce sugerează că factorii genetici pot fi un element definitoriu.
    • Fumatul: Persoanele care fumează în mod regulat sunt mai predispuse în a dezvolta ulcer peptic în comparație cu nefumătorii. Cu toate acestea, modul exact în care fumatul influențează ulcerul peptic nu este clar și necesită mai multă cercetare.
    • Consumul de alcool: Diferitele băuturi alcoolice pot determina iritația mucoasei stomacului și totodată, pot crește aciditatea.
    • Utilizarea corticosteroizilor: Persoanele care iau doze mari sau sunt supuse unor tratamente cronice de corticosteroizi sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare, potrivit cercetărilor.
    • Stresul: S-a constatat că stresul psihologic poate determina creșterea incidenței ulcerului peptic independent de alți factori precum utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) sau infecția cu Helicobacter pylori.

    1.2. Cum se pune diagnosticul de ulcer peptic?

    1.2. Cum se pune diagnosticul de ulcer peptic_medic examinand radiografii.jpg

    Fotografie de Anna Shvets pe Pexels.com 

    În cazul în care constați că ai simptome digestive, este important să programezi o vizită la medic. Descriind semnele pe care le-ai observat și respectând un protocol de investigații, vei putea primi atât un diagnostic corect, cât și o schemă de tratament eficientă.

    Testele care pot confirma un diagnostic sunt:

    • un test de sânge pentru detectarea prezenței H. pylori, deși un rezultat pozitiv nu înseamnă întotdeauna că există o infecție activă (în acest caz se efectuează dozarea anticorpilor de tip IgG anti Helicobacter pylori, care indică faptul că a existat la un moment dat o infecție activă);
    • alternativa la testul de sânge pentru depistarea H. pylori este coprocultura (testul este special creat pentru a depista antigenul, adică bacteria amintită anterior. În cazul în care proba este pozitivă, înseamnă că există o infecție activă);
    • un test respirator, care utilizează un atom de carbon radioactiv pentru a detecta H. pylori (este non-invaziv, iar rezultatul este obținut în aproximativ 15 minute, având o acuratețe de circa 97%);
    • o radiografie gastrointestinală superioară pentru a identifica ulcerele.

    Cel mai frecvent instrument folosit de medici pentru diagnostic este esofagogastroduodenoscopia sau endoscopia superioară. Procedura constă în introducerea unui tub prin gură ce ajunge până în structurile digestive, având ca scop descoperirea ulcerelor în stomac și intestinul superior.

    Dacă testul detectează un ulcer, medicul poate lua o probă pentru examenul de biopsie (o probă mică de țesut) pentru a fi examinată la microscop. Biopsia poate fi utilizată pentru a se stabili dacă este vorba despre o infecție cu H. pylori, un proces neoplazic ori alte tipuri de patologii. Poate fi necesar ca o persoană să repete o endoscopie câteva luni mai târziu pentru a verifica dacă ulcerul s-a vindecat.

    Care este diferența dintre ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian și gastrită?

    Ulcerele peptice sunt perforații sau leziuni care se formează din cauza unei hiperproducții de acid. BRGE, adică boala de reflux gastroesofagian, apare atunci când acidul din stomacul unei persoane se întoarce în mod repetat în esofag. Gastrita este un cumul de afecțiuni care provoacă inflamație în stomac. Deși toate aceste condiții afectează stomacul, ele sunt diferite și necesită investigații și tratamente specifice.

    Poate ulcerul peptic să fie complet eliminat?

    În cazul în care ulcerul peptic este dat de utilizarea AINS, întreruperea medicamentului ar trebui să ajute la eliminarea completă a acestuia. Totuși, dacă se pune problema de o infecție bacteriană, aceasta necesită tratament cu antibiotice. O persoană ar trebui să consulte medicul pentru un diagnostic adecvat, o schemă de tratament eficientă, dar și pentru a include diferite suplimente, precum propolisul, în scop profilactic și curativ. Propolisul poate proteja mucoasa stomacului și a intestinului, contribuind la o gestionare mai ușoară a simptomelor ulcerului peptic.

    2. Ce mijloace de prevenție și tratament sunt eficiente în cazul ulcerului peptic? 

    Tratamentul trebuie să se concentreze fie pe scăderea nivelului de acid din stomac pentru ca ulcerul să se poată vindeca, fie pe eliminarea infecției cu H. pylori. În acest sens, se poate interveni prin:

    Dietă sănătoasă

    Modificările în alimentatie pot ajuta și completa tratamentul pentru ulcerul peptic. O persoană care suferă de o astfel de afecțiune ar trebui să evite alimentele și aromele care stimulează producția de acid în stomac. Deși reacțiile pot varia de la o persoană la alta, cauzele comune includ praful de chili, usturoiul, piperul negru și cofeina. Alcoolul are același efect asupra stomacului, așa că și acesta ar trebui evitat pe cât posibil. Dieta unei persoane ar trebui să conțină, de asemenea, alimente care oferă porții mari de vitamina A și fibre, care se dizolvă ușor.

    Surse de fibre solubile:

    • ovăz;
    • mere;
    • portocale;
    • morcovi;
    • coajă de psyllium;
    • leguminoase;
    • semințe de in;
    • nuci;
    • orz.

    Surse de vitamina A:

    • ficat;
    • broccoli;
    • varză;
    • spanac;
    • cartofi dulci;
    • varză.

    Cu toate acestea, este important de reținut că dieta singură nu poate trata sau preveni ulcerul peptic, astfel că un tratament medical suplimentar poate fi necesar. Pe lângă antibiotice sau antiacide, multe persoane ajung să se simtă mult mai bine apelând la produsele apicole. De exemplu, mierea crudă poate ajuta pe de o parte la protecția mucoasei gastrice, iar pe de altă parte la întărirea sistemului imunitar. Mierea este cunoscută pentru efectul său antibacterian și poate ajuta la regenerarea mucoasei stomacului și a intestinului subțire afectate de ulcer.

    Un alt produs foarte apreciat în prezent este păstura obținută tot din producția apicolă. Având în compoziția sa un complex bogat de nutrienți și enzime, ajută la îmbunătățirea sănătății gastrice. Mai mult decât atât, păstura este recunoscută pentru proprietățile sale probiotice care sunt benefice pentru tractul digestiv.

    Desigur, printre produsele apicole care sunt benefice pentru diverse afecțiuni gastrice, inclusiv pentru ulcerul peptic, se numără polenul crud. Proprietățile sale antiinflamatorii și capacitatea de a ajuta la bunăstarea generală recomandă polenul crud și îl fac un produs potrivit pentru ameliorarea simptomelor din ulcer.

    Prevenirea

    Din păcate, nu toate formele de ulcer pot fi prevenite. Cu toate acestea, orice persoană poate limita utilizarea AINS pentru a preveni formarea de noi ulcere. Mai mult decât atât, pacienții ce acuză dureri cronice ar trebui să discute cu medicul lor despre alternativele la AINS care pot fi mai sigure pentru stomac.

    Un alt pas pentru a ajuta la prevenirea ulcerului este să te asiguri că respecți cu strictețe orice schemă de tratament cu antibiotice.

    În concluzie, prognosticul pentru persoanele care suferă de ulcer peptic este favorabil. Deși aceste afecțiuni pot fi dureroase și pot afecta starea generală de bine, tratamentele disponibile în prezent sunt foarte eficiente și ajută la vindecarea completă a ulcerului.

    Referințe:

    1. https://academic.oup.com/ije/article/51/5/1666/6540698
    2. https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/s12876-022-02130-2.pdf
    3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/helicobacter-pylori
    4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/h-pylori/symptoms-causes/syc-20356171
    5. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11086-non-steroidal-anti-inflammatory-medicines-nsaids
    6. https://www.health.com/nsaids-7814406
    7. https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12876-016-0554-9
    8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22314-stomach-ulcer
    Articolul anterior Dureri articulare - moduri de manifestare, cauze şi modalităţi de gestionare eficiente
    Articolul următor Menopauza: cum trebuie abordată această etapă firească din viața unei femei

    Lasă un comentariu

    * Câmpuri obligatorii