Ugrás a tartalomra
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
MÉZESES AJÁNDÉK mézzel minden legalább 299 lej értékű rendelés esetén
Care este diferenta dintre Organic, BIO sau ECO?

Mi a különbség az Organic, a BIO vagy az ECO között?

A szupermarketek vagy egészséges élelmiszerboltok polcain olyan termékeket látunk, amelyek címkéjén az öko (ökológiai), bio vagy bio kifejezés szerepel. Gondolkozott már azon, hogy mi a különbség ezek között a kifejezések között?
A válasz nagyon egyszerű:
egyik sem .

Az egyetlen figyelmeztetés az, hogy ezeket a kifejezéseket a gyártási folyamat országától vagy földrajzi régiójától függően eltérően használják. Romániában az ECO kifejezést használják.

Az ökotermékeket (bio, bio) a törvény által felhatalmazott testületek tanúsítják, hogy ökológiai kultúrából származnak. Az ilyen termékek gyártóinak nagyon szigorú eljárást kell követniük, tiszteletben tartva a hatályos jogszabályokat. Az ellenőrző és tanúsító szervek által elvégzett ellenőrzések után, ha megfelelnek a gyártási szabályoknak, megkapják az ökológiai terméktanúsítványt, és termékeiket öko címkével látják el. Az ökológiai termék címkéjén kötelező feltüntetni: az ökológiai termelésre való hivatkozás, logók, az ellenőrzést végző és az ökológiai termék tanúsítványát kiállító ellenőrző és tanúsító szervezet neve és kódja.

Mi az Organic/BIO/ECO minősítés?

Jogi szempontból az ökológiai minősítés a mezőgazdasági termékekre vagy a mezőgazdasági területhez kapcsolódó egyes termékekre vonatkozik: vetőmag, hús, feldolgozott élelmiszer, tejtermék stb. A tanúsítási feltételek országonként eltérőek, de van néhány általános szabály is: tilos a géntechnológiával módosított szervezetek használata vagy a besugárzás; egyes vegyi anyagok, például peszticidek, élelmiszer-adalékanyagok, műtrágyák, növekedési hormonok, antibiotikumok stb. Ezenkívül a termőföldet több évig védeni kell a vegyi anyagoktól a termelés megkezdése előtt.

A román jogszabályok a bio és bio kifejezéseket az öko fogalmakkal azonosítják.

Mit jelentenek az öko méhészeti termékek?

Az öko méhészeti termékek (bio, bio) ökológiai méhészetből származnak. Csak méhészek végezhetnek ökológiai méhészetet olyan területen, ahol spontán növényvilág vagy ökológiai növénytermesztés, kezeletlen extenzív növénykultúra van, nincs géntechnológiával módosított növénykultúra, nincs ipari szennyezőanyaggal szennyező forrás vagy intenzív autóforgalom. Ezenkívül a méhészeknek szigorú higiéniai körülményeket kell fenntartaniuk a méhészetben, és nagyon körültekintően kell kiválasztaniuk a legeltetési területeiket. Ezenkívül meg kell felelniük a hagyományos méhészetre vonatkozó kötelező normáknak.

Az ökológiai méhészet célja a tiszta, szennyeződésmentes termékek beszerzése, párhuzamosan a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés érdekében tett intézkedésekkel.

Mik azok a hagyományos méhészeti termékek?

A hagyományos méhészeti termékek természetes termékek, amelyek minőségét az ApiLand folyamatosan és szigorúan ellenőrzi, de amelyek nem rendelkeznek biotermék-tanúsítvánnyal, vagy tanúsítás alatt állnak. Tekintettel arra, hogy a biotermékek tanúsítási folyamata szigorú és hosszan tartó, nem minden méhész kéri ezeket a tanúsítványokat. Emiatt fennáll annak a lehetősége, hogy a hagyományos termékek közül sok olyan környezetbarát termék, amely nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

Az ApiLand méhészeti termékei a BIO-Romania és az Ecocert tanúsítvánnyal rendelkeznek, ökológiai termékek és természetes termékek státuszával.

Tekintse meg az ApiLand méhészeti termékek tanúsítványait.

Előző cikk Manuka – Romániai forgalmazói státusz az Apiland számára
Következő cikk ECOCERT tanúsítványok