Ugrás a tartalomra
9 metode de a deosebi mierea cruda de cea contrafacuta

9 módszer a nyers méz megkülönböztetésére a hamis méztől

Táplálkozási és gyógyító tulajdonságainak megőrzése érdekében a mézet nyers formában kell fogyasztani. Találja meg a választ a természetes mézzel kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdésekre! Fedezze fel, mi a nyers méz, és hogyan lehet megkülönböztetni a hamis méztől!


A mézet gyógyító tulajdonságai miatt ősidők óta használják élelmiszerként és gyógyszerként egyaránt. De azért, hogy ne veszítse el kivételes tulajdonságait, a mézet nyersen, feldolgozatlan formában kell fogyasztani.

Sajnos sokszor a legjobb árakra való vágyból a nagy üzletek előszeretettel töltik meg polcaikat hamisított mézzel, amely tápanyag- és terápiás tulajdonságait tekintve nem hasonlítható a természetes mézhez. A legrelevánsabb információk megtalálása, valamint a természetes és a hamis méz megkülönböztetése érdekében összegyűjtöttük a nyers mézzel kapcsolatos kérdéseket, amelyeket a fogyasztók az idők során kaptak, és konkrét választ adtunk rájuk.

A NYERS MÉZRŐL

 • Mi az a nyers méz?

Az ApiLand nyersméz hidegen extrahált és természetes állapotában csomagolt méhméz, termikus feldolgozás nélkül, így megőrzi minden jótékony tulajdonságát.

 • Kikristályosodik a nyers méz?

Igen, a nyers méz kristályosodik, ami a mézre jellemző természetes folyamat. A kristályosodási folyamat virágeredettől függően gyorsabb vagy lassabb, például az akácméz kristályosodik ki a legkeményebben, néhány hónap vagy akár egy év alatt. A kristályosodás sebessége függ a glükóztartalomtól, de más katalizátorok, például pollenszemcsék és viaszdarabok jelenlététől is, amelyek a kristályosodás magjaként szolgálnak. A nyers méz kis viaszt, virágport és propoliszt tartalmazhat, ezért gyorsabban kristályosodik.

 • A kristályos méz elveszti tulajdonságait?

Nem, a kristályos méz ugyanolyan jó fogyasztásra, mint a frissen szüretelt méz. Minden tápanyagát és terápiás tulajdonságát érintetlenül megőrzi.

TERMÉSZETES MÉZ VS. HAMISÍTOTT MÉZ

 • Hogyan lehet megkülönböztetni a nyers mézet a hamis méztől?

Sokféle mézfajta és márka található a piacon. Sajnos nem minden méz a boltok polcain 100%-ban természetes. A piacon találhatunk mesterséges mézet, amelyet cukor, glükóz, dextrin, keményítő, zselatin stb. kemény szirupjaiból nyernek, vagy feldolgozott mézet, melegítve és szűrve, azzal a céllal, hogy megakadályozzák a kristályosodást, hogy megőrizzék alakját. a lehető leghosszabb ideig folyadék. Van olyan méz is, amelyhez különféle szirupokat adtak, hogy nagyobb mennyiséget kapjanak. Az ilyen mézfajták nem hoznak semmi jót szervezetünknek, mert nem tartalmazzák a nyers, természetes mézre jellemző tápanyagokat, hanem éppen ellenkezőleg, többet árthatnak nekünk.

A méz vizsgálatának legmegbízhatóbb módja a laboratóriumi elemzés, amely azonban nem mindenki számára elérhető. Vannak azonban olyan egyszerű elemzési módszerek, amelyek segítségével különbséget tudunk tenni nyers és hamisított méz között.

A mézválasztás megkönnyítése érdekében infografikát készítettünk, amely a nyers és a hamis méz közötti legfontosabb különbségeket tartalmazza .


nyers méz vs. hamisított méz ApiLand

Mentse el az infografikát a telefonjára, hogy mindig kéznél legyen
és küldd el barátaidnak is!

 • Mit kell tenni mézvásárlás előtt?

Mint minden terméknél, vásárlás előtt figyelmesen olvassa el a címkét, amelyet le kell fordítani, ha a termék nem helyi. Kövesse az alábbi elemeket:

 • a címkén csak nyers méznek kell szerepelnie , amely 100%-ban természetes

 • megemlíteni az átlagos tápértékeket, az érvényességi időt, a tárolási feltételeket, a származási országot, a terméket forgalmazó céget és elérhetőségeit

 • ellenőrizze, hogy melyek azok az intézmények vagy szervezetek, amelyek tanúsítják/tanúsítják a termék minőségét és azt, hogy az 100%-ban természetes

 • Jó mézet vásárolni helyi termelőktől?

Azt javasoljuk, hogy csak akkor vásároljon helyi termelőktől mézet, ha ismeri az illetőt, és garanciát vállal arra, hogy nyers, természetes, hidegen kivont mézet árusít, megfelelő körülmények között csomagolva és tárolva. Vannak olyan méhészek is, akik a lehető legmagasabb termelés érdekében különféle mézhamisítási módszereket alkalmaznak (édesítőszerek, virágpor, Es, keményítő vagy zselatin keverék, tartósítószerek hozzáadása, vagy közvetett mézhamisítás a méhek cukorral vagy glükózzal történő etetésével) .

Nem javasoljuk továbbá, hogy mézet vásároljon az utakról vagy a hagyományos piacokról, különösen nyáron, amikor nagyon magas a hőmérséklet. 40 Celsius fok feletti hőmérsékleten a méz elveszíti tápanyagait.

 • Hol lehet nyers mézet vásárolni, hogy biztosan természetes-e?

A 100%-ban természetes nyers mézet, valamint más természetes méhészeti termékeket vásárolhat a www.apiland.ro oldalon , vagy telefonon a 0371 78 00 78-as telefonszámon. Az ApiLand méhészeti termékek a Bio - Románia és az ECOINSPECT tanúsítvánnyal rendelkeznek. ökológiai termékek és természetes termékek.

 • Milyen hatásai vannak a hamisított méz fogyasztásának?

Ha a nyers méz többféle jótékony hatással van egészségünkre, a hamis méz káros a szervezetünkre. A cukor és egyéb kémiai anyagok (színezékek, tartósítószerek, ízesítők stb.) mennyisége miatt a hamisított méz nagyon veszélyes, különösen a gyermekek és a cukorbetegek számára. Gyermekeknél ez édességfüggőséget válthat ki, allergiát és jelentős egyensúlyhiányt okozhat a szervezetben. Probléma a cukorbetegek is, akik hamis méz fogyasztásával bármikor diabetikus krízisbe kerülhetnek az ezekben a hamisítványokban lévő cukortöbblet miatt.

A NYERS MÉZ ELŐNYEI

 • Kiváló tonik a testnek

A nyers méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük A-, B-, C-, D-, K-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot vagy foszfort. Összetételének köszönhetően csodálatos természetes energizáló a nap indításához, hatékony tonik gyerekeknek, terhes nőknek és lábadozóknak.

 • Kiegyensúlyozza az emésztést

A nyers mézet ősidők óta használták természetes gyógymódként emésztőrendszeri betegségekre. Serkenti az emésztést, megelőzi az emésztési zavarokat vagy székrekedést, csökkenti a gyomor savasságát és segít a gyomor-nyombélfekély kezelésében.

 • Csillapítja a köhögést

A nyers méz nagyon hatékony természetes gyógymód köhögés, torokfájás, gége- és torokgyulladás kezelésére. A méz köhögéscsillapító, folyósító és köptető hatása összefügg néhány illékony anyag jelenlétével, valamint antibakteriális hatásával.

 • Harcol a fáradtság és az álmatlanság ellen

A nyers méz segít a szervezetnek megszüntetni a fáradtságot és ellazulni. Ezáltal glikogén szabadul fel a szervezetben, amely elengedhetetlen a szervezet alvás közbeni optimális működéséhez. Egy teáskanál méz lefekvés előtt egy pohár tejhez adva segít mélyen aludni, mivel serkenti a szervezetet, hogy több melatonint termeljen.

 • Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét

A nyers méz nagyon gyakran használt kozmetikai maszkok összetevője, mivel számos tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a bőr és a haj fiatalos és egészséges megjelenésének megőrzéséhez.


ALKALMAZÁSI MÓDSZER

 • Hogyan kell a nyers mézet fogyasztani?

Az 1 és 3 év közötti gyermekek napi 2 teáskanál nyers méztől maximum 4 teáskanálig fogyaszthatnak.
A 6 évesnél idősebb gyermekek legfeljebb 8 teáskanál nyers mézet fogyaszthatnak naponta.

A tizenévesek legfeljebb 70 g nyers mézet fogyaszthatnak naponta, ami körülbelül 15 teáskanálnyi mennyiséget jelent, a felnőttek pedig legfeljebb 100 g nyers mézet fogyaszthatnak naponta, ami 20 teáskanálnak felel meg.

A nyers méz fogyasztható önmagában vagy gyümölcslevekkel és gyümölcssalátákkal, teával, tejjel, joghurttal kombinálva.

 • Gyerekeknek ajánlott a nyers méz?

Gyerekeknek 1 éves kor után a nyers méz és minden méhészeti termék fogyasztását javasoljuk.

 • A cukorbetegek fogyaszthatnak nyers mézet?

Általában azt javasoljuk, hogy a cukorbetegek kérjenek orvosi tanácsot a nyers méz fogyasztása előtt.

 • Igaz, hogy a méz melegítés hatására káros lesz?

A nyers méz több mint 80% cukrot (főleg fruktózt és glükózt) tartalmaz. Amikor a mézet főzzük, úgy karamellizálódik, mint a cukor. E kémiai reakció során hidroxi-metil-furfurolnak vagy HMF-nek nevezett anyag szabadul fel, amely csak nagy mennyiségben fogyasztva válik mérgezővé. Ez az anyag természetesen minden cukrot tartalmazó és melegített termékben előfordul. A HMF mennyisége élelmiszerekben, beleértve a melegített mézet is, túl kicsi ahhoz, hogy mérgező legyen az emberre.

 • A nyers mézet ajánlott főzni?

A nyers méz a kulináris ételeknek adott különleges íze miatt felhasználható a főzéshez, de 40 Celsius fok feletti hőmérsékletre hevítve elveszíti tápanyagait és terápiás tulajdonságait.

A TÁROLÁS MÓDJA ÉS ÉRVÉNYESSÉGE

 • Hogyan kell a nyers mézet tárolni?

A nyers mézet száraz és hűvös helyen tárolják.

 • A nyers méznek van lejárati ideje?

Tudományosan bizonyított, hogy a nyers méz nem változik az idő múlásával, azonban a hatályos európai szabályok szerint a címkén fel kell tüntetni a szavatossági időt, ami általában 2-3 év. Ezért azt javasoljuk, hogy a nyers mézet lehetőleg a címkén feltüntetett időpontig fogyasszuk el.

Nem találta meg a választ a kérdésére? Kérdezz minket itt


Tudjon meg többet a nyers méz előnyeiről és felhasználásáról, és fedezzen fel videóinkban ízletes és egészséges recepteket méhészeti termékekkel!Források:


Előző cikk 7 alapvető szempont, amit szem előtt kell tartanod Manuka méz vásárlásakor